به گزارش خبرگزاری شبستان از زنجان، عایق کاری رطوبتی، بند کشی توپر نمای آجری، بازسازی طاق ها و تویزه های فرسوده، تثبیت بخش های فرسوده طاق ها، تعویض آجرهای آسیب دیده و نما چینی با آجر ختایی، از جمله اقدامات پیش بینی شده در فاز دوم مرمت این کاروانسرا می باشد.
در صورت تامین تمام اعتبار مورد نیاز، می توان کاربری فرهنگی یا اداری تجاری را برای کاروانسرا پیش بینی نمود.
مرمت اضطراری این کاروانسرا در سال 1389 توسط اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری با اعتباری بالغ بر400 میلیون ریال انجام شده بود.
حفاظت، رفع خطر و استحکام بخشی اضطراری بنا، دوغاب ریزی بر روی طاق های موجود، تعویض و اصلاح آجرهای فرسوده طاقها، پایه ها، بام سازی دالان جنوب غربی، تهیه طرح مرمت اضطراری بنای کاروانسرا، پیگیری های باستان شناسی مورد نیاز جهت نمایان سازی اندام مدفون از جمله اقداماتی بود که در فاز نخست مرمت کاروانسرا انجام گرفت.
بنابر این گزارش، کاروانسرای نیک پی از جمله کاروانسراهای به سبک چهار ایوانی دوران صفویه می باشد و این بنای تاریخی با پلان چهار گوش دارای صحن و میانسرای هشت ضلعی غیرمنظم بوده که گرداگرد آن را حجره های چهارده گانه در بر داشته، برای دستیابی به اصطبل، انبارها و سایر فضاهای خدماتی در گوشه هر ضلع از صحن، میانسرا فضاهای ارتباطی وجود داشته است.
کاروانسرای نیک پی دارای یک ورودی در ضلع شرقی بود که در دو طرف آن حجره های نگهبانان بصورت قرینه قرار داشتند، طاق و قوسها در این اثر تاریخی بصورت ضربی اعمال و عنصر قرینه سازی به زیباترین شکل مطابق الگوی رایج در معماری سنتی فلات ایران رعایت شده است.
از جمله خصوصیات بارز در این اثر تاریخی وجود فضاهایی معروف به چهار پخی در چهار ضلعی صحن و میانسرای مرکزی برای دستیابی به سایر فضاهای داخلی مانند انبارها و اصطبل بوده است.
لازم به ذکر است، بعد از دخل و تصرفاتی که حداقل در قرن اخیر در این بنای تاریخی انجام پذیرفته، برای مرمت، بازسازی و احیای این بنای واجد ارزش نیاز همراهی و همکاری سایر ارگان ها از جمله شهرداری و شورای شهر نیک پی و اوقاف و امور خیریه را در این زمینه می طلبد.
پایان پیام/
نظر شما