حجت الاسلام تقی قرائتی، مدیر موسسه مسجد به تبیین ویژگی های امام جماعت موفق پرداخت و به خبرنگار شبستان گفت: یکی از ارکان اصلی هر مسجد، امام جماعت آن است. به عبارت دیگر مسجدی موفق است که امام جماعت موفقی داشته باشد و امام جماعتی موفق است که به کارکردها و ویژگی های مسجد و نیز وظایف امام جماعت آشنا باشد.
وی اولین و مهمترین ویژگی امام جماعت را محبوبیت و مردمی بودن وی دانست و افزود: پیشوایان اسلام بر محبوبیت و مقبولیت امام جماعت و مورد رضایت و پذیرش بودن او نزد نمازگزاران، تأکید فراوانی کرده اند به طوری که رسول اکرم(ص) امام جماعتی را که نمازگزاران، امامت او را خوش نمیدارند، در ردیف افرادی قرار داده است که زکات نمیدهند.
حجت الاسلام قرائتی آشنایی با کارکردهای مسجد را از دیگر مواردی دانست که یک امام جماعت موفق باید در خود داشته باشد و اذعان کرد: امام جماعت علاوه بر احیای کارکرد اصلی مسجد یعنی ارتباط با خدا و اقامه نماز جماعت باید با کارکردهای آموزشی، فرهنگی، تبلیغی، اخلاقی، اجتماعی، سیاسی، مبارزاتی و رسانهای مسجد آشنا باشد.
موفقیت هر مسجد به عملکرد امام جماعت بر می گردد
وی افزود: امام جماعتی که درصدد ایجاد کانون، بسیج و در دیگر مراکز در مسجد است، لزوما امام جماعت موفقی نیست چرا که به این وسیله می خواهد در جذب مردم به مسجد موفق باشد. موفق بودن امام جماعت به دلیل وجود و ایجاد چنین مراکزی در مسجد نیست بلکه به دلیل وجود خود امام جماعت است. در مسجد آیت الله بهجت کانون و بسیج فعالیت نداشت ولی خودشان موفق بودند و زمینه حضور مردم در مسجد را فراهم کرده بودند.
حجت الاسلام قرائتی با تاکید بر فراهم کردن زمینه حضور مردم در مسجد از سوی امام مسجد ابراز کرد: اگر امام جماعت بتواند یک سوم مردم اطراف مسجد یعنی افرادی که تا 500 متر اطراف مسجد زندگی می کنند را به مسجد جذب کند، امام جماعت موفقی است.
مدیر موسسه مسجد با اشاره به اینکه امام جماعت مسجد باید در اقامه نماز جماعت مراعات حال مردم را کند، خاطر نشان کرد: نماز جماعت مسجد باید در اول وقت شرعی آغاز شود و برنامههایی مثل سخنرانی و دعاهای طولانی بعد از اتمام نماز انجام شود.
وی افزود: در برخی مساجد، مستحبات بین نماز به اندازهای طولانی میشود که عدهای ترجیح می دهند نماز دوم را فرادا بخوانند و گاه به همین دلیل اصلا در مسجد حاضر نمیشوند و از فیض جماعت محروم میمانند. آمار نشان میدهد که آنچه مردم را از مسجد گریزان می کند، طولانی کردن نماز و فاصله انداختن بین دو نماز است که یک امام جماعت موفق باید به این مسئله توجه داشته باشد.
وی با استناد به این سخن گهربار امام علی(ع) که می فرمایند: «هنگام نمازجماعت، نمازی متناسب با حال ضعیفترین کسی که به تو (امام مسجد) اقتدا کرده است، بخوان»، گفت: این حدیث گویای آن است که یکی از راههای جلب و جذب مسلمانان به کانون مسجد و نماز جماعت، کوتاه اقامه کردن نماز جماعت از سوی پیش نماز است.
ضرورت اقامه نماز صبح ولو با کمترین نمازگزار
این کارشناس حوزه مسجد با بیان دیگر مولفه های امام جماعت موفق گفت: کار یک پیش نماز و امام جماعت موفق تنها باید پرداختن به امور مسجد باشد تا وقت بیشتری برای مدیریت بر مسجد و پاسخگویی به سؤالات و مشکلات مردم اختصاص دهد. اقامه نماز جماعت صبح ولو با کمترین نمازگزار و یا به تنهایی، تأثیر فوقالعادهای در موفقیت امام جماعت دارد و از دیگر شاخصه های یک امام جماعت موفق است.
وی یکی دیگر از مهمترین مسائلی که در مسجد موجب پر رنگ شدن حضور مردم در مسجد می شود را نحوه مدیریت ذکر کرد و ادامه داد: با توجه به اهمیت برنامهریزی دینی، فرهنگی و آموزشی مسجد، ضروری است که ائمه جماعات اولین برنامهریز مسجد باشند تا بتوانند اهل مسجد را به منظور تقویت بنیه دینی و مذهبی و بهرهبرداری از مسائل اجتماعی و ارتقای میزان آگاهی آحاد مردم آماده کنند.
وی بیان کرد: امام جماعت باید با آگاهی کامل به مدیریت مسجد، علاوه بر مشورت با نمازگزاران و هیئت امنای مسجد، تصمیم نهایی را خود اتخاذ و اعمال کند. در صدر اسلام رسول اکرم(ص) شخصاً مدیریت و امامت مسجد النبی را برعهده داشتند و در غیاب ایشان، مدیریت مسجد به عهده کسانی بود که به تشخیص آن حضرت صلاحیت امامت را داشتهاند.
مدیر موسسه مسجد تصریح کرد: رسول اکرم (ص) و حضرت علی(ع) وقتی یکی از نمازگزاران در نماز غیبت میکردند، بلافاصله احوال او را جویا میشدند و اگر مطلع میشدند که شخص مورد نظر گرفتاری دارد یا در بستر بیماری است، به عیادت وی میرفتند. در صورتی که دچار گرفتاری بود، سعی میکردند با مشارکت سایر مؤمنان، به رفع گرفتاری او اقدام کنند.
وی خاطرنشان کرد: چنین برخوردهایی از طرف امام مسجد روحیه مخاطب را قوت میبخشد و مخاطب و نمازگزار احساس میکند که مأنوس بودن با مسجد علاوه بر اجر معنوی و برقراری ارتباط با خالق، نزد مخلوق و بندگان خدا نیز عزت دارد و این عزت در پرتو برکت ارتباط با مسجد است.
پایان پیام/
نظر شما