خبرگزاری شبستان//قم
اشاره:
جامعه ما یک نظام اسلامی است که اجرای احکام اسلامی از ارکان آن محسوب می شود، اما هنوز می بینیم که مسایلی همچون ربا و رشوه که اقدامی در جهت کسب رزق حرام است در جامعه اسلامی ما مشاهده می شود.
باید دید چه عواملی باعث شده تا زمینه های کسب رزق حرام در جامعه اسلامی برقرار بماند. برای بررسی این مهم با حجت الاسلام والمسلمین غرویان رییس دفتر مطالعات و پژوهشهای مرکز رسیدگی به امور مساجد گفتگویی را انجام داده ایم.
جناب آقای غرویان! چرا برخیها به سمت کسب رزق حرام می روند؟
یک علت برای اینکه برخی به سمت رزق حرام می روند این است که نمی دانند و به احکام شرعی و به موضوعات فقهی جاهل هستند.
مردم گاهی دچار تحیر هستند یک نفر می گوید حرام و یک نفر می گوید حلال است و این باعث تحیر می شود و مردم هم مشکوک را حلال می دانند و به سمت آن لقمه مشکوک می روند که از دیدگاه برخیها حرام و از نظر برخی حلال است.
برخی هم که اختلاف نظر بین علما را می بینند به راحتی به سمت آن کار می روند و می گویند اختلافی است.
برخی هم فقر و بی چیزی شان بهانه ای می شود که مرتکب حرام بشوند و از راههای حرام کسب روزی کنند و در واقع براساس فقر کار خود را توجیح می کنند، انسان نباید به خاطر فقر، ایمان خود را کنار بگذارد.
چرا باید در جامعه اسلامی ما زمینه ها و عوامل کسب رزق حرام وجود داشته باشد؟
این زمینه ها را نمی شود گردن یک نفر انداخت، علل و عوامل بسیار زیادی هست، حکومت و روحانیت و حوزه ها و دانشگاهها و درجه ایمان و تقوایی خود مردم از عوامل حرکت به سمت کسب رزق حلال هستند.
بسیاری هستند که می دانند کسب، کسب حرام است اما انجام می دهند، روحانیت وظیفه تبلیغ دارند اما انجامش به دست مردم است.
آنجا که کوتاهی در رساندن احکام است متوجه روحانیت است اما بی تقوایی و ضعف در ایمان، دست خود مردم است، رادیو و تلویزیون، رسانه ها و روزنامه ها هم در فرهنگ سازی نقش دارند.
برای برچیدن زمینه های کسب رزق حرام از جامعه چه باید کرد و چه افراد و نهادهایی در این زمینه مسئول هستند؟
باید زمینه های یک زندگی متوسط برای مردم توسط دولت و حکومت فراهم شود. امر به معروف و نهی از منکر و اخلاق هم در جامعه لازم است که اگر ضعیف شود چشم و هم چشمی ها زیاد می شود و همه احساس فقر می کنند. برخیها پز می دهند که وضعمان خوب نیست اینها ریشه های اخلاقی است که باید ریشه کن شود.
امسال به نام جهاد اقتصادی نامگذاری شده است، آیا کسب رزق حلال از شاخه های جهاد اقتصادی محسوب می شود؟
در احادیث داریم که فقر چه بسا انسان را به سمت کفر می کشاند، کسی که معیشت و زندگی اش تامین نباشد معاد هم ندارد، وضع معیشت بر روی عقاید تاثیرگذار است، زمینه جهاد اقتصادی، جهاد فرهنگی است و فرهنگ سازی کسب رزق حلال در جهت حرکت به سوی جهاد اقتصادی است.
پایان پیام/
نظر شما