شکرخدا گودرزی، کارگردان، نمایش نامه نویس و مدرس تئاتر درباره آسیب شناسی برگزاری جشنواره تئاتر فجر در بیست و نه دوره گذشته به خبرنگار شبستان گفت: ابتدا باید پرسید آیا سیاست حاکم بر جشنواره توانسته است خودش را در بیست و نه دوره عیان بکند یا نه؟ که پاسخ نه است، حال چرا نه؟ زیرا ثبات در مدیریت جشنواره و دبیری جشنواره یکی از پارامترها و اقدامهایی است که میتواند دبیر دورههای قبل را نسبت به تجربهاندوزی از جشنواره و رفع مشکلات یاری بدهد.
وی افزود: برای هر دبیری و یا مدیری، اولین دوره حکایت آزمون و خطا را دارد و محلی است و زمانی که مناسبات را کشف کرده و میخواهد استنتاجی از آزمون و خطا بدهد، متأسفانه عوض میشود، یعنی عدم ثبات مدیریت در جشنواره باعث میشود هر مدیری که میآید سلیقه خود را اعمال کند و آن چشمانداز کلی تئاتر که دبیر سال به سال باید کامل کند متأسفانه کامل نمیشود.
وی با بیان اینکه خطاهایی هر دوره از جشنواره به دلیل عدم ثبات مدیریتی در دوره بعد جشنواره تکرار می شود، خاطر نشان کرد: به دلیل نبود یک دبیر ثابت در جشنواره تئاتر فجر خطا تکرار می شود، زیرا دبیری میآید و دبیر قبلی می رود و راه گفتوگو این دو با یکدیگر نیز بسته می شود، متأسفانه هر دبیری که برای فجر میآید چون زمینه گفتوگویی وجود ندارد، عملا همه چیز به هم میریزد و آشفته میشود، زیرا در این میان انتقال تجربه صورت نمیگیرد، جشنواره های بزرگ که در دنیا برگزار میشود، سالها دبیر جشنواره یک نفر است و میداند سال پیش چه کاری انجام داده است و امسال چه کار خواهد انجام دهد، در این جشنواره ها حتی مجری مراسم هم ثابت است یعنی میدانند باید چکار کنند.
شکرخدا گودرزی همچنین افزود: هیچگاه نشده که در این جشنواره چیزی از صفر شروع نشود و این متأسفانه آسیب جشنواره است که دبیری ثابت ندارد و از طرفی هر دوره با سلیقه دبیر نمیچرخد، حال با شرایط جشنواره کنونی یک دبیر جابجا شده و دبیری آمده زمان از دست رفته است، در زمانی که از دست رفته نمیتواند گروهها را به شکل واقعی به صحنه بیاورد ضمن اینکه این تغییرها نه تنها در سطح دبیری بلکه در مدیریت تئاتر باعث شده که روند کلی تئاتر کشور دچار مشکل می شود.
این کارگردان تئاتر کشور با بیان اینکه سی امین جشنواره تئاتر فجر با هیچ جشنواره ای قابل قیاس نیست، گفت: نه اینکه بگوییم این جشنواره محل جذب جوانان و پیشکسوتان نیست، آنهایی که سابقهای در تئاتر دارند با مهلت کمی که برای اعلام متون و بازبینی بود نمیتوانند کاری کنند و از طرفی به دلیل فضای ملتهب، مدیریت مرکز نمایشی نتوانست اعتماد بسیاری از پیشکسوتان را جلب کند و کارگردانان صاحبنام کشور را برای حضور در جشنواره جذب کنند، پس باید جشنواره با آرامش برگزار شود.
این کارگردان تئاتر در ادامه تصریح کرد: هر جشنواره ویژگی خود را دارد و نمیشود آن را قیاس کرد، جشنواره فجر را باید با خود جشنواره مقایسه کرد.
شکر خدا گودرزی سپس با انتقاد از نحوه چینش و گزینش هیئت بازبینی سی امین جشنواره تئاتر فجر اظهار کرد: اساسا هیئت انتخاب چگونه کنار هم قرار گرفتهاند، کدام یک از اینها سابقه کار اجرای تئاتر دارند، چقدر تئاتر را میشناسند، چند تا اثر را میبینند، هیئت بازبینی انسانهای شریفی هستند، اما چقدر کار کارگردانی کردهاند، انتخاب این افراد شاید دست و بال دبیر جشنواره را نیز بسته است.
این نمایش نامه نویس با بیان اینکه باید سی امین دوره جشنواره تئاتر فجر برگزار شود تا بشود در مورد نقاط مثبت و منفی آن نظر داد، خاطر نشان کرد: زمانی که جشنواره برگزار شد آن موقع می توانیم بگوییم که آیا سمت و سوی جشنواره به سمت تئاتر ملی هست یا نیست، درباره اینها باید بعدا از دیدن آثار حرف زد و بعد قضاوت کرد.
به گفته گودرزی با اینکه میخواهند شرایط جشنواره تئاتر فجر را آرام نشان دهند اما یک زمانها و فضاهایی در این دوره از جشنواره از دست رفته که وضعیت را مطلوب نمیکند که بگوییم جشنواره مثل هر سال روالش کم و بیش معلوم است.
این کارگردان با بیان اینکه کیفیت هر جشنواره به حضور نامداران آن عرصه در جشنواره بر می گردد، گفت: برخی از کیفیت جشنواره به اسم آدمهایی است که نمایش تولید میکنند، اما در اینجا یک کمبود و خلأیی میبینیم، زیرا در این دوره چهره های شاخص تئاتر کمتر کار تولید کردند، این یک خلأ است و در این مورد نمیتوانیم بگوییم اینها هستند، این یک بخش است و بخش دیگر بچههای خلاق هستند که باید شناسایی شوند،در این شرایط باید ببینیم کارها چیست و لیست نمایشهای پذیرفته شده کدام است، اسامی میهمانان را دیدم که آدمهای مشهور نبودند، در بخش تجربههای نو نیز جوانان بودند، باید کلیت کار را دید، الان پیشداوری نمیشود کرد.
شکرخدا گودرزی با بیان اینکه باید دبیرخانه جشنواره تئاتر فجر دائمی شود، خاطر نشان کرد: طبیعی است که دبیر سی امین جشنواره فجر از هیچ تلاشی فروگذاری نکند. وی چهره دانشگاهی است که میخواهد جشنواره خوب برگزار شود اما این خوبی یک سری بضاعتهایی میخواهد که به میدان بیاورد زیرا در این مهلت کم نتوانسته است فرصت را فراهم کند که همه بضاعت را به میدان بیاورد، چون وقت زیادی نداشته، باید جشنواره دبیرخانه دایمی داشته باشد، در 2 ماه نمیشود، معجزه کرد ولی میشود جشنواره برگزار کرد.
شکرخدا گودرزی، کارگردان، بازیگر، مدرس، منتقد تئاتر در سال 1339 در بروجرد متولد شد و دارای کارشناسی نمایش با گرایش کارگردانی از دانشکده هنرهای زیبا، دانشگاه تهران و کارشناسی ارشد کارگردانی و بازیگری از دانشگاه تربیت مدرس است.
اجراها: نمایش
کارگردان:
"پرواز را به خاطر بسپار" (مسعود سمیعی) تهران، دانشگاه تهران، تالار شهید آوینی؛ 1373
"توده هیزم" (آگوست استریندبرگ) تهران، تالار مولوی؛ 1374
"سرود پال سروش" (سعید شاپوری) تهران، تئاترشهر، تالار اصلی؛ 1375
"کیست این پنهان مرا" تهران، تئاترشهر، تالار چهارسو؛ 1376
"ایران" (حسن باستانی) تهران، تئاترشهر، تالار قشقایی؛ 1377
"نیرنگهای اسکاپن" (مولیر) تهران، تالار شهید آوینی، فرهنگسرای بهمن؛ 1377
"سوگ مضحکه یادگار زریران" (حسن باستانی) تهران، تئاترشهر، تالار چهارسو؛ 1378
"خورشید بانو" (حسن باستانی) تهران، تئاترشهر، تالار چهارسو؛ 1379
"شبی در تهران" (گلاب آدینه) تهران، تئاترشهر، تالار اصلی؛ 1379
"پستوخانه" (حمید امجد) تهران، تئاترشهر، تالار قشقایی؛ 1380
"سوگمهر" (حسن باستانی) اهواز، جشنواره ایران زمین؛ 1381
"اطلسی نو بر شندره کهنه شهرزاد قصه ساز" (علیرضا نادری) تهران، تئاترشهر، تالار سایه؛ 1381
"غول زنگی قلعه سنگباران" (جمشید خانیان) تهران، تئاترشهر، تالار نو؛ 1383
"استخوانهای طلایی" (دکتر فرهاد ناظر زاده کرمانی) تهران، تئاترشهر، تالار کوچک؛ 1384
"حریر سرخ صنوبر" (محمد ابراهیمیان) تهران، تئاترشهر، تالار قشقایی؛ 1385
"هفت خاج رستم" (یارعلی پور مقدم) تهران، تئاترشهر، تالار قشقایی؛ 1387
"خواجه نظام الملک"(شکرخدا گودرزی) تهران تئاتر شهر ، تالار چهارسو1390
کارگردان، بازی:
"کیست این پنهان مرا" (حسن باستانی) تهران، تئاترشهر، تالار چهارسو؛ 1376
"شبی در تهران" (گلاب آدینه) تهران، تئاترشهر، سالن اصلی؛ 1377
"حالت چطوره مش رحیم و گلدونه خانوم" (اسماعیل خلج) تهران، تئاترشهر، تالار سایه؛ 1381
"آوای سرخ" (حسین نصرآبادی) تهران، تئاترشهر، تالار قشقایی؛ 1381
"خاطرات هنرپیشه نقش دوم" (هادی مرزبان) تهران، تالار سنگلج؛ 1382
بازی:
"زیباترین سکوت" (اعظم بروجردی) تالار محراب؛ 1373
"شربوسه" (مصطفی عبداللهی) تهران، تئاترشهر، تالار کوچک؛ 1383
"ویستک" (مسعود دلخواه) تهران، تئاترشهر، تالار قشقایی؛ 1384
"هفت نمایش کوتاه" (اسماعیل خلج) تهران، فرهنگسرای هنر؛ 1385
نمایشنامه خوانی
بازی:
"دیدار در دمشق" (محمد ابراهیمیان) فرهنگسرای دانشجو؛ 1386
"رودکی" (محمد ابراهیمیان) تهران، تئاترشهر؛ 1386
سینمایی
بازی:
"جایی برای زندگی" (محمد بزرگ نیا)
"معبد جان" (محمد درمنش)؛ 1387
تلویزیون
بازی:
"شب دهم" (حسن فتحی) شبکه1
"مسافر سپیده دم" (محمد نیاکانی) شبکه 1
"مثل یک پروانه" (محمد نیاکانی) شبکه 1
"فسیل زنده" (جواد ارشاد) شبکه 3
بازیگردان، بازیگر، انتخاب بازیگر:
"حقله سبز" (ابراهیم حاتمی کیا) شبکه 2
توضیحات: فعالیتها:
داوری در سه دوره از جشنواره تئاتر دانش آموزی شهرستانهای استان تهران
داوری اولین جشنواره تئاتر ری
داوری جشنواره تئاتر نمایشهای کوتاه منطقه غرب کشور
داوری جشنواره تئاتر فجر دانشجویی
داوری بیست و ششمین جشنواره بینالمللی تئاتر فجر (خیابانی)؛ 1387
منتقد نشریههای مختلف فرهنگی
مدرس دانشکدههای سوره تهران، اصفهان، دانشکده سینما تئاتر و مرکز هنرهای نمایشی
مدرس در کرج، رشت، انزلی، لاهیجان، آستارا، تالش، بروجرد و دانشگاه آزاد واحد تهران مرکزی
مدرس حوزه هنری در شهرستان یزد و قزوین و...
انتشار مجموعه شعر رویای خدایان کوچک؛ 1387
انتشار مجموعه شعر کوچ نشر مهیستان؛ 1388
انتشار مجموعه شعر میخواهم به کودکیام باز گردم نشر مهیستان؛ 1388
پایان پیام/
نظر شما