خبرگزاری شبستان- رفسنجان؛ مریم رضایی کمال آبادی
حتماً باید مریضی و بیماری کرونا با تن و جان ما یا عزیزان مان لمس شود تا باور کنیم این ویروس منحوس و پدیده نوظهور عصر حاضر به صورت نامرئی حضور خود را بر روی کره زمین اعلام کرده و با وجود امکانات و پیشرفت علم پزشکی، تکنولوژی، کادر و نیروی متبحر درمان و ... به این زودی و به این سادگی دست از سر بشریت بر نمی دارد؟!
با شیوع بیماری کرونا در آذر ماه سال گذشته از شهر ووهان چین، تقریباً تمام جهان درگیر این ویروس شدند و درحال حاضر که حدود یک سال از این طوفان به پاخاسته در حوزه پزشکی می گذرد؛ تدابیری جهت پیشگیری، درمان، جلوگیری از شیوع آن اتخاذ و افکاری در اقصی نقاط جهان جهت ساخت واکسن کرونا دست به کار شده و از هیچ تلاشی فروگذار نشدند، مقامات برخی کشورها گرچه هر از گاهی اعلام می کنند که به کشف واکسن کرونا رسیده اند امّا هنوز اعلام رسمی از جانب سازمان جهانی بهداشت مبنی بر ساخت و تولید این واکسن نشده و همچنان این موج، قربانی می گیرد و آسایش خلق را مختل کرده است.
و این انسان است که باید آستین همت بالا زده و با انجام توصیه های کادر درمان و مسئولین نظام سلامت هم سلامتی خود و هم سلامتی جامعه را در برابر این موجود بی رحم حفظ کند تا با خواست خداوند، تکاپوی کادر درمان و عزم همگانی، این ویروس رخت خود را از روی جهان بربندد و برود.
رفسنجان با جمعیت 320 هزار نفره ایرانی و حدود 60 هزاره نفر اتباع بیگانه در پیک اوّل بیماری کرونا 15 نفر و در پیک دوّم 50 نفر قربانی در کرونا داد و در موج سوّم و پاییز و زمستان معلوم نیست چقدر قربانی بگیرد.
مردم باید هوشیار باشند و بدانند که گرفتار شدن به این بیماری بار زیادی بر دوش کادر درمان، اهل خانه و جامعه خواهد گذاشت و تبعات جبران ناپذیری در پی دارد؛ اگر به این باور برسیم و به یقین بدانیم که ویروس وجود دارد و جان تک تک افراد از پیر و جوان، کوچک و بزرگ را تهدید می کند به واقع بهتر با آن می جنگیم و راهکارهای مؤثر را به کار می بریم تا از تهدید آن در امان بمانیم.
بر اساس هماهنگی لازم و پیگیری روابط عمومی بیمارستان علی بن ابیطالب(ع) رفسنجان، مجوز تهیه گزارش و مصاحبه از بخش کرونایی بیمارستان صادر شد و با دو نفر از پرستارانی که در خط مقدم کرونا قرار گرفتند؛ به گفتگو پرداختیم.
زینب یزدان پرست، پرستار بخش بحران کرونا بیمارستان علی بن ابیطالب(ع) رفسنجان که نگرانی او از وضع داخل بیمارستان و از اجتماع را بی خوبی می شد در چهره اش دید؛ می گوید: از اسفند سال گذشته که بیماری کرونا شیوع پیدا کرد، پرستاران در خط مقدم این جبهه قرار دارند تا از بیماران پرستاری کنند، در بخش آی سی یو که بیماران مبتلا به کرونا بستری هستند می بینیم با تنگی نفسی که به آن ها عارض می شود به سختی با این بیماری دست و پنجه نرم می کنند.
پرستارانی که شاهد زجر کشیدن بیمارانِ کرونایی هستند
وی افزود: از بیمارانی پرستاری می کنیم که ابتدا سر حال و رو براه هستند امّا متأسفانه به مرور حال آن ها وخیم و دچار تنگی نفس شدید می شوند؛ نفس های زجر آوری می کشند؛ ریه های آن ها درگیر شده و نمی توانند نفس بکشند و این برای ما که پرستار آن ها هستیم و حال بدِ آن ها را می بینیم زجرآور است.
یزدان پرست ادامه داد: این بیماران نمی توانند صحبت کنند؛ آن هایی هم که وضعشان خوب است با نفس زدن و بریده بریده صحبت می کنند و بعد از مدّتی هم که به دستگاه اکسیژن وصل هستند باز هم زنده نمی مانند و فوت می کنند؛ این بیماران که می توانستند نیروی مؤثر و کارامد جامعه باشند به سادگی دچار ویروس کشنده ای می شوند و از بین ما می روند؛ ما کادر درمان با از دست رفتن افرادی که سالم بودند و طی مدّت کوتاه به این ویروس گرفتار شده و بر اثر این بیماری جان خود را از دست می دهند شوکه می شویم.
وی با اشاره به اینکه درمان های ویروسی که برای از بین بردن ویروس های دیگر به کار می گرفتیم اینجا هم به کار می بریم به امیدی که این بیماران خوب شوند؛ بیان کرد: در حالی که این بیماری درمان مشخصی ندارد، مراقبت های کادر درمان به بعضی ها جواب می دهد و برخی هم از دنیا می روند.
یزدان پرست تصریح کرد: تنها کاری که می توان کرد رعایت پروتکل های بهداشتی است تا آمار مرگ و میر و بستری کاهش یابد، مردم باید از تجمعات پرهیز کنند و زیاد در اجتماع حاضر نشوند، این رعایت ها باید تداوم داشته باشد.
وی خاطرنشان کرد: مهمانی های خانوادگی، جشن و مراسم عزا را برگزار نکنند؛ توصیه اکید این است که پیشگیری ارجح بر درمان است پس از مردم ملتمسانه می خواهم که نزدیکی این بیماری به خود را باور کنند و زیاد از خانه بیرون نروند مگر در مواقع ضروری، از ماسک استفاده کنند و شستشوی مکرر دست ها را فراموش نکنند.
این پرستار که 9 سال سابقه کار و فعالیت در دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان را دارد از اسفند به طور متناوب در بخش کرونای بیمارستان مشغول است؛ می گوید: دید و بازدیدهای ما کادر درمان خیلی کم شده و بیشتر به صورت تلفنی از حال اقوام درجه یک و بستگان و آشنایان با خبر می شویم؛ در بخش کرونا که هستیم با مشکلات بیماران درگیریم، باید مرتب ماسک داشته باشیم، گان زجر آور بپوشیم، شیلد بر صورت بگذاریم تا دچار ویروس نشویم و این شیلد ها دید ما را کم کرده و صدا را هم به خاطر پوشیدن گان، به طور کامل و واضح نمی شنویم، لباسی که می پوشیم گرم و پوشیدن آن سخت است و با این شرایط سخت وقتی که به خانه هم می رویم مدام نگران هستیم و استرس داریم که نکند ناقل باشیم و ویروس را به فرزندان، پدر و مادر و همسرمان منتقل کنیم.
از لحاظ روحی و روانی داغون شدیم
مرضیه پاریزی، پرستار دیگر بخش کرونایی بیمارستان علی بن ابیطالب(ع) رفسنجان با گریه و لرزشِ صدایش از مردم خواهش کرد که در خانه بمانند و گفت: خواهش می کنیم مردم در خانه بمانند و بیرون نیایند ما شاهد زجر بیماران هستیم، خیلی سخت است ما از لحاظ روحی و روانی داغون شدیم، خاطره های تلخِ از دست دادن بیماران هر روز برای ما تکرار می شود و کاری هم از دست ما بر نمی آید که بیمار را نجات دهیم، فقط به دستگاه اکسیژن وصل می شوند و بعد از چند روز از دنیا می روند.
پاریزی بیان کرد: این بیماری ناشناخته است، مجبوریم برای پرستاری از بیماران لباس و گان بپوشیم تا ویروس به ما سرایت نکند و ناقل نباشیم، لباس ها واقعاً زجر آور و سخت است؛ با این لباسِ گرم کمبود آب بدن را داریم، دو و یا گاهاً 3 عدد ماسک استفاده می کنیم که باعث می شود اکسیژن و هوا کم به بدن ما برسد؛ بعد از انجام مراقبت ها وقتی موقع تحویل شیفت به پرستار بعدی می شود تمام بدن ما انگار کوفته است و از شدت سردرد و سرگیجه وقتی به منزل می رسیم انگار جنازه ایم و انجام امور منزل هم برای ما سخت است.
وی با ابراز دلخوری از مردمی که رعایت نمی کنند؛ تصریح کرد: مردم یک ماسک معمولی بخواهند استفاده کنند تا جلوی شیوع این ویروس گرفته شود برایشان سخت است؛ اگر رعایت کنند بیماری اینقدر اوج نمی گیرد و آمار بستری ها و فوتی ها بالا نمی رود؛ ما صبح و عصر در بخش کرونا که جرأت نمی کنیم چیزی بخوریم و شب ها هم اگر شیفت ما باشد چون 12 ساعته است مجبوریم با استرس و ترس کمی غذا بخوریم که تا صبح دوام بیاوریم.
حدود 100 بیمار مبتلا به کرونا در رفسنجان بستری هستند
دکتر علی موسوی هم در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان از رفسنجان با اشاره به اینکه راه های مؤثر و پیشگیرانه شامل استفاده از ماسک، رعایت فاصله اجتماعی و شستشوی مکرر دست ها به مردم اعلام شده امّا {عده ای از مردم} عمل نمی کنند؛ تأکید کرد: مشکل ما عمل نکردن مردم به پروتکل های بهداشتی است؛ مشکل دیگر هم این است اقشاری در جامعه اصلاً به عواقب این بیماری دقت نمی کنند و نمی دانند که اگر مبتلا شوند ممکن است چه معضلی گریبانگیر خود و خانواده شان شود.
رئیس بیمارستان علی بن ابیطالب (ع) رفسنجان به برخی غفلت ها اشاره کرد و افزود: بیشتر مراجعان به صنوف و مغازه ها، بانک یا اداره ها از ماسک استفاده نمی کنند، یا در آئین های ترحیم بر اثر بیماری کرونا بالای 200 نفر شرکت می کنند که باعث انتقال این ویروس به جمع خانواده هایشان می شود.
وی ادامه داد: دورهمی ها، مهمانی ها، عروسی و عزا واجب نیست، من معتقدم هر آئینی که برگزار می شود شرکت کنندگان پروتکل های بهداشتی را رعایت نمی کنند و هرچند اگر مراسم ها با ظرفیت یک سوم یا یک چهارم برگزار شود باز هم مشکل داریم و با برگزاری این آئین ها آمار مبتلایان افزایش پیدا می کند.
اکثر سرماخوردگی ها همان کووید19 است
دکتر موسوی با اشاره به بستری حدود 100 بیمار مبتلا به کرونا در این شهرستان بیان کرد: مسئله دیگری که ما را نگران کرده است بیمارانی هستند که تصور می کنند سرماخوردگی دارند در حالیکه اکثر سرماخوردگی ها همان کووید 19 است؛ مخصوصاً جوانانی که دارای علائم سرماخوردگی هستند فکر می کنند سرماخورده اند و در منزل رعایت فاصله اجتماعی و موارد قرنطینگی را رعایت نمی کنند که بعدها معلوم می شود همه اعضای خانواده با انتقال ویروس کرونا از همین جوان گرفتار کووید 19 شده اند.
وی تصریح کرد: مردم اگر به سرماخوردگی ساده هم مبتلا شدند و دارای علائمی همچون تب و لرز، سردرد و سرگیجه شدند به بیماری کرونا مبتلا شده اند مگر خلاف آن ثابت شود؛ حتی اگر با انجام تست جواب آن منفی بود فرض بگیرند که بیماری کرونا دارند زیرا در تست ها 30 درصد خطا داریم.
مردم از زحمت های کادر درمان در بیمارستان برای بیماران کرونایی بی خبر هستند
دکتر علی اسماعیلی ندیمی هم در گفت و گو با خبرگزاری شبستان بیان کرد: کادر درمان و پرستاران در بیمارستان علی بن ابیطالب خسته و فرسوده شدند آن ها تحمل زجر کشیدن بیماران کرونایی را ندارند.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان افزود: ما از مردم فقط می خواهیم در خانه بمانند و اگر برای کار ضروری که از خانه بیرون می آیند به جز استفاده از ماسک و رعایت فاصله گذاری اجتماعی چیز دیگری از آنان نمی خواهیم و این خود کمک بزرگی به کادر درمان و مقابله با شیوع بیماری کرونا است.
وی ادامه داد: مردم به توصیه های مسئولان و کادر درمان و نظام سلامت اهمیت بدهند و برای سلامتی خود و دیگران قدم بردارند، مردم از زحمت های کادر درمان در بیمارستان برای بیماران کرونایی بی خبر هستند؛ ما مانده ایم و تعداد زیادی از بیماران که نیازمند حمایت مردم هستیم و این حمایت ها از طریق استفاده از ماسک و رعایت پروتکل های بهداشتی است.
اسماعیلی ندیمی با اشاره به اینکه اولين و مهمترين وظيفه بيمارستان مراقبت و مواظبت از بيماران است اضافه کرد: ما و همکاران شبانه روز فقط ۳ تا ۴ ساعت استراحت داریم؛ مردم نسبت به این بیماری بی تفاوت نباشند واقعاً درک کنند که خطر بیخ گوش آن ها در حال جولان است.
وی با اشاره به اینکه هر روز به تعداد بیماران در شهرستان افزوده می شود؛ بیان کرد: پرستار و پزشک ما هم طاقتی دارند؛ برای آن ها هم نفس کشیدن راحت نیست و خسته و بیمار می شوند و اگر آن ها بیمار شوند آیا در بیمارستان کسی خواهد بود که به داد بیماران برسد؟! پس مردم خودشان رعایت کنند، کادر درمان هم ظرفیتی دارند در مقابل اگر ببینیم همه با ما هستند مسلماً دلگرم تر می شویم و با مقاومت کار می کنیم.
گفتنی است؛ شبانه روز در این بخش کرونایی به 3 شیفت کاری یعنی 2 شیفت 8 ساعته صبح و عصر و شیفت 12 ساعته شب تقسیم شده که در هر شیفت 8 پرستار از بیماران کرونایی مراقبت می کند.
وقتی درماندگی و فرسودگی کادر درمان و پرستاران در خط مقدم جبهه کرونا را می بینیم پس همه عزم خود را جزم کنیم تا با رعایت پروتکل های بهداشتی و ماندن در خانه کمک حال این عزیزان باشیم.
نظر شما