به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری شبستان، «دکتر علیرضا فتاح» امروز (شنبه 24 آبان )در نشست «ویرایش در نشر» که در موسسه خانه کتاب و ادبیات ایران برگزار شد، گفت: متاسفانه کتاب فارسی در قالب پایه ها مملو از غلط های ویرایشی است. هیچ کدام از کتاب های فارسی را خالی از غلط های فاحش ندیدم. طبیعتا ناشران هم به ویرایش توجه نمی کنند. مطبوعات تا حدی به ویرایش توجه دارند. فکر می کنیم چون اهل کتاب هستیم خالی از اشکال هستیم و نیاز به مسئله ویرایش نداریم. ویراستاری را هزینه اضافی می دانیم. هزینه ای که نشر باید به ویراستار بدهد، معادل هزینه ای است که باید به مترجم پرداخت کند اما ناشر این کار را نمی کند.
این ویراستار و پژوهشگر زبان و ادبیات فارسی با بیان اینکه متاسفانه ویراستار متخصص نداریم، عنوان کرد: این مسئله بر می گردد به اینکه کارشناس یک حوزه انگیزه ورود به حوزه ویرایش را ندارد. ویراستار از نظر مالی در مضیقه است. نام ویراستار در کتاب درج نمی شود و شان و منزلتی ندارد. مترجم و نویسنده ویراستار را خرمگس معرکه می دانند و ناشر هم ویراستاری را هزینه ای اضافی تلقی می کند. متاسفانه فضایی که در 15 سال اخیر شدت گرفته این است که موسسات ویرایشی به جای اینکه دلسوز عرصه فرهنگ و ادب باشند، بنگاه های مالی هستند و سره دوزی ویرایشی می کنند. همه کسانی که در نشر به دنبال ویراستار متخصص هستند، اذعان می کنند که یافتن چنین ویراستاری سخت است.
فتاح با اشاره به اینکه ویراستاری برای کتاب مشکلات مضاعف دارد، بیان کرد: مطبوعات و سایر عرصه های مطلوب با عجله کار می کنند، به همین دلیل به حداقل های رسم الخط بسنده می کنند. کتاب با شرح و ماندگاری که دارد، این زمینه را فراهم می کند که ناشر به دنبال رسم الخط بگردد. در این مورد اختلاف سلیقه زیاد است. امر ویرایش در اصل و مبنا وابسته به دانش زبان فارسی و دستور است. متاسفانه به جز زحماتی که در فرهنگستان زبان و ادب فارسی و موسسه ویراستاران کشیده می شود، چیز متقن و تر و تمیزی که الگوی رسم الخط قرار گیرد، نداریم.
وی با بیان اینکه ویراستاران دانش دستوری و زبان شناختی ندارند، خاطرنشان کرد: مبنای کار بیشتر ویراستاران سلیقه ای است. دانشگاه ویراستار تربیت نمی کند. موسسات، ویرگول استار تربیت می کنند. همه این عوامل منجر به این می شود که ویراستارها ضعیف شوند. ویراستارانی داریم که بیکار هستند و عده ای نیز به خاطر بحث اقتصادی ناچار به پرکاری زیاد می شوند. امر ویرایش اهمیت دارد و باید از آن حمایت مادی و معنوی صورت گیرد. باید پذیرفت که نیاز به گروه های پویای ویراستاری هستیم.
بیستوهشتمین دوره هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران با شعار «دانایی؛ مانایی» از ۲۴ آبان آغاز و تا ۳۰ آبان ماه ۱۳۹۹ ادامه دارد
نظر شما