کتاب و کتاب‌خوانی ما درباره مهدویت ناظر به تعریف مشخص از این باور نیست/کتاب‌های پیشنهادی برای مطالعه منتظران

حجت‌الاسلام صدوقی با بیان‌اینکه فرهنگ کتاب و کتابخوانی ما در موضوع مهدویت ناظر به تعریف مشخص از مهدویت نیست، گفت: تالیفات مهدوی باید از خدشه زدن به باور منتظران از طرقی همچون تعیین وقت ظهور یا تطبیق وقایع با علائم ظهور پرهیز کند.

به گزارش خبرنگار گروه غدیر و مهدویت خبرگزاری شبستان، بیست و هشتمین دوره هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران از 24 تا 30 آبان ماه با شعار «دانایی، مانایی» در حال برگزاری است. به این مناسبت و با توجه به آنکه آینده و ماناییِ نه فقط اسلام و تشیع بلکه بشریت در گروی مهدویت است و به منظور بررسی کیفیت کتاب ها و کتابخوانی‌ای که شایسته انتظار زمینه‌ساز ظهور است، با حجت الاسلام والمسلمین «علی صدوقی»، کارشناس مرکز تخصصی مهدویت گفتگویی ترتیب داده ایم که در ادامه مشروح آن تقدیم حضورتان می شود:

 

حجت الاسلام صدوقی با بیان اینکه بحث درباره کتاب و کتابخوانی در حوزه مهدویت یک جواب عمومی و کلی و یک پاسخ اختصاصی دارد، اظهار کرد: در حوزه عمومی هر موضوعی اعم از مهدویت و جز آن وقتی به کتاب و پژوهش تبدیل می شود که یک سوال برای خواننده ایجاد شده باشد، خواننده ای که سوال ندارد و از باب تفنن کتاب را می گشاید، خیلی زود هم آن را کنار می گذارد چون انگیزه ای برای مطالعه ندارد.

 

این کارشناس مهدوی ادامه داد: اما در بُعد اختصاصی فرد هدف دارد و از هر مجرایی که بتواند که زودتر و دقیق تر به هدف برسد، استفاده می کند.

 

باید تکلیفِ تعریف مهدویت را روشن کنیم

 

وی تصریح کرد: مهمترین نیاز در حوزه مهدویت این است که ما تکلیفِ تعریف مهدویت را روشن کنیم؛ اکنون مهدویت با قرائات مختلف ارائه می شود مثل مهدویت و مباحث آخرالزمان، مهدویت با نگرش اختصاصی به مسائل مربوط به امام عصر(عج)، یا مهدویت با نگاه به وقایع عصر ظهور، و نیز مهدویت و عصر غیبت و ... . از مجموع قرائات مطرح شده می توان دریافت اکثریت، مهدویت را به عنوان یک معرفت و فرهنگ جزئی از پازل اسلام می دانند نه اصل پازل.

 

حجت الاسلام صدوقی در ادامه تاکید کرد: زمانی ما یک پازل داریم که قطعات مختلف دارد و ما روی یک قطعه از آن پازل تمرکز می کنیم، چنان که برخی مهدویت را قطعه ای فرعی از پازل اسلام می دانند. در حالی که محوری ترین کار امام انسجام بخشی و پاسداری از نظام دین است، از این رو، در پازل اسلام قطعه ای را نمی یابیم که ردّ پای امام در آن نباشد. بنابر این، مهدویت تمامیت اسلام ناب محمدی(ص) با توجه ویژه به امام مهدی(عج) است که بادید درباره آن تحقیق و پژوهش شود اما کمتر به آن توجه می شود.

 

زندگی اسلامی همان زندگی مهدوی است

 

وی افزود: نکته دیگر آنکه ما مباحث مهدویت را مطالعه می کنیم برای آنکه نقش تاثیرگذار در نظام زندگی‌مان داشته باشد. باید توجه داشت زندگی اسلامی همان زندگی مهدوی است و زندگی مهدوی همان زندگی اسلام ناب از این رو، باید زندگی سالم از موضوعات مطالعات مهدوی باشد.

 

حجت الاسلام صدوقی با بیان اینکه متاسفانه فرهنگ کتاب و کتابخوانی ما در موضوع مهدویت ناظر به تعریف مشخص از مهدویت نیست، ابراز کرد: چراکه ما در اصل فرهنگ مهدویت هنوز به یک بحث جامع و دقیق نرسیده ایم و این بحرانی است که باید از آن عبور کنیم. نکته مهم دیگر قلمروی بحث مهدویت است یعنی آیا مهدویت صرفاً بحثی است که فقط به درد مسجد مقدس جمکران نیمه شعبان و نهم ربیع الاول می خورد یا قلمروهای آن گسترده است و می توان عرصه های سیاسی، اقتصادی، اجتماعی، زیست محیطی و ... را با محور مهدویت پردازش و تحلیل جدید کرد؟ .

 

این کارشناس مرکز تخصصی مهدویت بیان کرد: اگر بپذیریم مهدویت بحث اسلام ناب است، می تواند توسعه داده شده و همه حوزه ها را پوشش دهد، اما در این حوزه فقیر هستیم. البته زحمت هایی کشیده شده و کتاب هایی با محور تربیت، خانواده و سبک زندگی مهدوی تالیف شده اما مشکل مذکور به قوت خود باقی است.

 

اشتباه در تحلیل آخرالزمانی بحران ها و وقایع!

 

وی در ادامه تصریح کرد: یکی از آفاتی که ما در مباحث مهدوی با آن درگیر هستیم تحلیل آخرالزمانی و مهدوی از بحران ها و حوادث است، همچون تعبیر از کرونا به مرگ سفیدِ تصریح شده در روایات. اگرچه برخی علائم حتمی و غیرحتمی برای ظهور بیان شده اما چه کسی می تواند بگوید این مصداق و حادثه همان علامت آمده در روایات است.

 

حجت الاسلام صدوقی با بیان اینکه آفت دیگر برخی مطالعات و تالیفات مهدوی پیشگویی درباره زمان ظهور است، گفت: بارها از زمان شیخ مفید(ره) تا کنون تعبیرات و پیشگویی هایی با تکیه بر علائم آخرالزمان شده است، در حالی که یکی از مسائل مورد تاکید ائمه(ع) این است که هر کس که زمان ظهور را تعیین می کند، تکذیب کنید. ما نیز باید چنین کنیم چون اگر این کار صورت نگیرد و زمان تعیین شود و از آن زمان بگذرد و ظهور رخ ندهد به باور و فرهنگ عمومی انتظار خدشه وارد می شود. از این رو، ما باید از این آفات پرهیز و جلوگیری کنیم.

 

آثار پیشنهادی برای مطالعه مهدوی

 

وی با اشاره به کتاب هایی که مطالعه آنها می تواند جامعه را نسبت به زمینه سازی ظهور دردمند و دغدغه مند کند و انتظار راستین را رواج دهد، تاکید کرد: «معجم احادیث امام مهدی(عج)» از آثار انتشارات کتاب جمکران، مجموعه فصلنامه های مرکز تخصصی مهدویت، «خط امان» نوشته آیت الله امامی کاشانی، «منتخب الاثر» تالیف آیت الله العظمی صافی گلپایگانی، «تاریخ عصر غیبت» به قلم مسعود پورسید آقایی، «منجی در ادیان» به قلم روح الله شاکری، کتاب مرحوم دوانی درباره مهدویت که ترجمه جلد سیزدهم از بحارالانوار علامه مجلسی(ره) است، «ره افسانه» نوشته محمد شهبازیان در نقد و بررسی فرقه یمانی بصری و ... از آثاری است که مطالعه آنها به منتظران توصیه می شود.

 

حجت الاسلام صدوقی با بیان اینکه مرکز تخصصی مهدویت اخیراً اثری را به قلم امیرمحسن عرفان درباره کیفیت تحقیق و مطالعه و تالیف در حوزه مهدویت منتشر کرده است، خاطرنشان کرد: برای مطالعه هدفمند مهدوی ابتدا باید سوالات ذهن در این باره را استخراج و یادداشت کرد، در مرحله بعد باید این سوالات طبقه بندی و اولویت بندی شود و نهایتاً یک سوال اساسی و درگیرکننده را بیابیم و بر اساس آن مطالعه کنیم اینجا است که مخاطب کتاب را اصطلاحاً می بلعد نه آنکه برای رفع خستگی سراغ آن برود و بعد از دقایقی رهایش کند.

 

کد خبر 993421

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha