هنرهای آیینی و سنتی؛ رمز بقای نمایش در ایران

معاون هنری وزیر ارشاد با اشاره به برگزاری جشنواره‌های موضوعی آیینی سنتی در دوسال گذشته، گفت: حضور جوانان این نوع هنر ارزشمند را امروزی کرده و به صحنه آورده است.

به گزارش خبرگزاری شبستان، مراسم اختتامیه «سوگواره مهر» با حضور حمید شاه آبادی، معاون هنری وزیر ارشاد در تالار محراب برگزار شد.

 

شاه آبادی در این مراسم، تئاتر را برای اهالی نمایش یک هنر دلی دانست که از آن برای بیان اعتقادات و منویات خود استفاده می‌کنند، و گفت: اگر این حوزه با اعتقادات درونی ما آمیخته شود، جلوه و رنگ و بویی دوچندان خواهد یافت.

 

وی ادامه داد: اگر هنرهای آیینی و سنتی ما نبودند، بسیاری از آن‌چه که امروز به عنوان هنر نمایشی کشور محسوب می‌شوند، از دست می‌رفتند.

 

معاون وزیر ارشاد همچنین افزود: تفاوت تئاتر با سایر حوزه‌های هنری در تعامل دوسویه‌ای است که میان مخاطب و نقش‌آفرینان برقرار می‌کند؛ بازیگران و دست‌اندرکاران حس و حال خود را از جمع دریافت می‌کنند و با توجه به واکنش مخاطب صحنه‌های تئاتر هم عوض می‌شوند.

 

شاه آبادی به تأثیرگذاری تئاتر اشاره کرد و گفت: فضای تعامل دو سویه تئاتر، به تعریف دیگر، مخاطبین و نقش‌آفرینان را در یک سو قرار می‌دهد و گویی آن‌ها با هم یک اثر را خلق می‌کنند و همین عامل تاثیرگذاری این هنر است.

 

معاون امور هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به پیشرفت هنرهای آیینی و سنتی در طول دو سال گذشته به واسطه برگزاری جشنواره‌های موضوعی، افزود: برگزاری این جشنواره‌ها و حضور جوانان این نوع هنر ارزشمند را امروزی کرده و به صحنه آوردند.

 

وی همچنین گفت: آیین‌های عاشورایی ما تمام ویژگی‌های یک هنر نمایشی را دارند علاوه بر این‌که با اعتقادات، باورها و تاریخ ما نیز ارتباط می‌یابند.

 

شاه آبادی با اشاره به برگزاری جشنواره بین‌المللی دوسالانه هنرهای سنتی و آیینی به همت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، گفت: سوگواره مهر به همت اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان تهران اگرچه در مقیاس کوچک‌تر و با حضور گروه‌های نمایشی شهرستان‌های استان تهران برگزار می‌شود، نقش خود را در نقشه جامع تئاتر کشور برای احیای گروه‌های نمایشی این حوزه و معرفی تاریخ و فرهنگ ایران به جهان ایفا می‌کند.

 

وی با تاکید بر اهمیت حفظ گونه‌های نمایشی سنتی و آیینی، اظهار داشت: هنگامی که یک گروه تعزیه در یک شهر یا یک روستا در میان مردم نقش آفرینی می‌کنند، مردم خود را در صحنه کربلا می‌بینند و با ایفاگران تعزیه همذات پنداری می‌کنند، آنقدر این صحنه‌ها طبیعی و زنده هستند که اساسا بین مشاهده گر و بازیگر دوگانگی نیست و همه با هم یک اثر هنری را خلق می‌کنند.

 

شاه آبادی آموزش پذیری و پذیرش گونه‌های نمایشی مختلف را با اهمیت دانست و افزود: در کنار این موضوعات باید به پشتوانه برگزاری همین جشنواره‌ها، قدمت فرهنگ و تمدن ایران و ظرفیت‌ گروه‌های سنتی و آیینی کشور را بشناسیم.

 

گفتنی است «سوگواره مهر» به مناسبت ایام اربعین حسینی در بخش‌های متنوعی از قبیل؛ نمایش خیابانی، اجرای تعزیه، اجرای نقالی، پرده خوانی و نمایش صحنه‌ای از 19 تا 21 دیماه در مجموعه‌های؛ تالار محراب، کانون فرهنگی تربیتی قدس، هنرستان موسیقی دختران، کانون فرهنگی تربیتی سلمان فارسی و بوستان های لاله و ملت به طور همزمان برگزار شد.

 

در سوگواره نمایشی مهر، 4 گروه نمایش تعزیه، 7 گروه نمایش صحنه ای، 5 گروه نمایش خیابانی و 3 گروه نقالی و پرده خوانی که در مجموع 300 هنرمند را شامل می شود، حضور داشتند.

 

پایان پیام/
 

کد خبر 99490

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha