خبرگزاری شبستان: بررسی بیانات رهبر معظم انقلاب در نشست اندیشههای راهبردی خود کلیدی است برای راهبرد اندیشه و تعیین موضوعاتی که در موقعیت فعلی جامعهی ما از اهمیت به سزایی برخوردار است. ایشان مسئلهی زن و خانواده را از مهمترین مسائل جاری کشور دانسته و اهمیت آن را از جهات مختلف مورد بررسی قرار دادند. ایشان مسائلی مانند بحث زن و خانواده را از جمله مسائلی میدانند که ما مواد اولیه و پایه و بنیان آن را در اختیار داریم و وظیفهای که در این میان است نظریه پردازی بر اساس این بنیانها است.
«در همین زمینهى مسئلهى زن، این همه منابع و تعالیم اسلامى در دسترس ماست: آیات کریمهى قرآن؛ چه آیاتى که مستقیماً به این مسئله ارتباط پیدا میکند، و چه آیاتى که با کلیت خود، با عموم و اطلاقِ خود شامل این مورد میشود، در اختیار ماست؛ اینها را باید تئوریزه کنیم؛ به شکل نظریهها و مجموعههاى قابل تشعب، قابل استفاده و قابل استنتاج دربیاوریم و در اختیار همه بگذاریم»
سابقهی جایگاه زن در نظام جمهوری اسلامی
برای اینکه بتوانیم به یک تحلیل مناسب از موضوع زن و خانواده برسیم باید ابتدا سابقهای از موضوع مورد نظر داشته باشیم. حضور موفق زنان در انقلاب و جنگ تحمیلی دو برگ زرین در کارنامهی زنان ایرانی است که رهبر معظم انقلاب از آن به عنوان یک نقش ممتاز نام بردند.
شاید با نگاهی اولیه بتوانیم این نقش را در سه محور بیان کنیم:
1- نقش آغاز کننده و ایجاد کنندهی حرکتهای مهم با توجه به جایگاه خاص زن در جامعه
از آنجا که زن در جامعهی ما و در حقیقت در نظام فطری آفرینش جایگاه خاصی دارد، حرکتهای انقلابی و فداکارانه که بوسیلهی زنان آغاز میشود خون غیرت را در مردان میجوشاند و آنها را با نیرویی فراتر از نیروی عادی خویش به میدان میکشاند. این نقش را رهبر معظم انقلاب با مثال زدن به شروع تظاهرات عمومی در مشهد در زمان انقلاب مطرح فرمودند. «ر بعضى جاها مثل مشهد ما، اصلاً شروع این تظاهرات، از زنان شد. یعنى اولین حرکت عمومىِ مردمى، یک حرکت زنانه بود. البته مورد تعرض پلیس هم قرار گرفتند. بعد از آن بود که حرکتهاى مردانه راه افتاد.»
2- نقش تحمل، تعدیل و ایجاد روحیه
شاید بتوان گفت از جمله مهمترین جایگاههایی که با توجه به ساختار عاطفی و روحیات زنان میتوان به آن جهاد اکبر زنانه نام نهاد همین جایگاه است. زنی که همسرش را به سوی میدان جنگ میفرستد با علم به اینکه ستون خانه و خانوادهاش را به نبرد فرستاده و هر لحظه ممکن است خود و فرزندان خود بی پناه شده و به موقعیتی غیر پایدار و نامطمئن وارد شوند جهاد اکبر میکند. «همسران صبور شهدا، زنهاى جوان، شوهران جوانِ خودشان را در آغاز زندگى شیرین خانوادگىِ مورد آرزو از دست بدهند. اولاً راضى بشوند این شوهر جوان بلند شود برود جائى که ممکن است برنگردد؛ بعد هم شهادت او را تحمل کنند؛ بعد هم افتخار کنند، سرشان را بالا بگیرند.»
3- نقش مبارزاتی و تدارکاتی
زنان همچنین در میدان نبرد نیز حاضر شده و نقش آفرینی کرده اند. رهبر معظم انقلاب از این فقره نیز به تحسین یاد کرده و آن را از افتخارات زنان میدانند.
«نقش زنان مباشر در میدان جنگ، در کارهاى پشتیبانى و بعضاً بندرت در کارهاى عملیاتى و نظامى - که من بخش کارهاى پشتیبانىاش را خودم از نزدیک در اهواز دیدم - یک نقش فوقالعاده بود. زنها حتّى در بخشهاى نظامى هم فعال بودند»
نقش زنان در ساخت آیندهی ایران
همانطور که زنان در سابقهی جمهوری اسلامی ایران در سه محور آغاز کننده بودن، تحمل و تعدیل و روحیه و اقدام عملی نقش آفرینی داشتند در آیندهی این نظام هم نقش آفرینی خواهند داشت و عدم حضور ایشان در این حوزهها منجر به بوجود آمدن خلاء و عقب افتادن در مسیر پیشرفت جامعه میشود. «آینده احتیاج دارد به این حضور زنانه در مجموعهى حضور ملى. پس بایستى ما راجع به مسئلهى زن و حفظ این ظرفیت که در جامعهى ما وجود دارد، تلاش کنیم.»
از آنجا که این جایگاه جایگاهی استراتژیک و تعیین کننده است باید به دنبال این باشیم که زمینهی حضور زنان در جایگاه حقیقی خویش را تقویت کرده و موانع آن را از میان برداریم.
لزوم تبیین جایگاه زن
از آنجا که نگرش غرب به زنان نگرشی بی خاصیت گونه و تجملی است این نگرش و توسعهی آن در تفکر بشر میتواند زنان را به کلی از جایگاه خویش خارج کرده و جامعه را از خدمات آنان بینصیب کند. لذا رهبر معظم انقلاب با هوشیاری تذکر میدهند که اقدامات آگاهانهی غرب در بی خاصیت کردن زن در جامعه را درک کرده و آن را از بین ببرید. «بزرگترین ضربه و اهانت به کرامت زن را همین سیاست غربى دارد انجام میدهد. همین فمینیستهاى افراطى هم - که خب، لایههاى متعددى دارند - من حیث لایشعر دارند به زن ضربه میزنند. حالا من حیث لایشعر که میگوئیم، نگاه خوشبینانه است - یعنى اینهائى که دستاندرکارند، ظاهراً نمیفهمند چه کار دارند میکنند - احتمال دارد سیاستگذارانى، برنامهریزانى در پشت صحنه هستند که آنها میفهمند دارند چه کار میکنند؛ کمااینکه این احتمال در همان پروتکلهاى صهیونیسم کاملاً پیشبینى شده. یعنى ضایع کردن جنس زن و او را مظهرى براى استفادهى شهوانى مرد قراردادن، در مواد آن پروتکلها هست»
از آنجا که این مسئله ریشه در تئوری و نظر دارد لذا همانطور که غرب با تئوری سازی و گروه سازی به بی خاصیت کردن زنان میپردازد ما باید با توجه با منابع و موادی که در اختیار داریم تئوری سازی کرده و با تبیین جایگاه زن، نظر حقیقی اسلام در این مورد را به جهان عرضه کنیم.
«آنها شروع کردند که: اسلام علیه زن است، اسلام چنین است. البته این مسئله تا امروز هم ادامه دارد. خب، ما در این زمینه بایستى مواجهه کنیم، مقابله کنیم. افکار عمومى جهان را نمیشود دستکم گرفت. همه که مغرض نیستند، همه که خباثت ندارند؛ خباثت مال یک عدهى خاص است، مال سیاستگران و سیاستسازان و برنامهریزان و اینهاست؛ ما نباید اجازه بدهیم که عامهى مردم دچار این اغواى بزرگ قرار بگیرند؛ لذا باید وارد شویم.»
نقطه صعف غرب، مسئلهی خانواده است
در یک میدان نبرد توجه به نقطه ضعف طرف مقابل میتواند برای ما ظرفیت ساز و موقعیت آفرین باشد. لذا رهبر معظم انقلاب به بررسی نقطه ضعف غرب در این زمینه میپردازد. ایشان نقطه ضعف غرب را بحث خانواده میدانند. «غرب رندانه از زیر بار طرح مسئلهى خانواده در میرود. توى همهى بحثهائى که اینها میکنند، بحث زن هست، اما اصلاً بحث خانواده نیست. خانواده، نقطهى ضعف غرب است. مسئلهى زن را مطرح میکنند، اما اصلاً اسم خانواده را نمىآورند؛ با اینکه زن از خانواده جدا نیست. بنابراین رسیدن به این مسئله، لازم است.»
پس روشن میشود که ما اگر در نظریه پردازیهای خود مسئلهی زن را با مسئلهی خانواده به خوبی پیوند زده و آن را به روشنی تبیین کنیم و نظر اسلام را به نحو کامل خود ارائه کنیم در این میدان علمی گوی سبقت را خواهیم ربود و رقیب خود را از طریق شناخت نقطه ضعف او مغلوب خواهیم کرد. لذا میتوان چنین برداشت کرد که مسئلهی زن در نظریه پردازیهای ما باید به همراه مسئلهی خانواده مورد تامل قرار گیرد.
در نقد نظریههای رایج دچار انفعال نشویم
مسئلهی بعدی که در یک چالش علمی و عملی مورد اهمیت است شناخت نقطه ضعفهای خودی است. همانطور که ما نقطه ضعف دشمن را شناخته و از این روزنه با او مواجه میشویم باید نقطه ضعفهای خود را نیز شناخته و در رفع آن همت بگماریم. چنین به نظر میرسد که رهبر معظم انقلاب نقطه ضعف اندیشمندان خودی را برخورد انفعالی با نظریات رایج جهان یافتهاند. «بررسى و نقد نظریههاى رائج دنیا، بدون انفعال. این مسئلهى بدون انفعال، خیلى مسئلهى مهمى است.»
پس فهمیده میشود که در مورد مسئلهی انفعال در نقد و تفکر باید قدری عمیقتر وارد شده و با یافتن مصادیق، علل و راهکارها به رفع آن همت گماشته و با شناخت بیماری به ریشه کن کردن آن بپردازیم.
بدانیم که دارایی ما در این زمینه بیشتر است
اطلاع از مهمات و دارایی ها و مواد اولیه یکی از عوامل پیروزی در میدان های نبرد علمی و عملی است. رهبر معظم انقلاب به این امر تاکید دارند که ما خود دارای منابع غنی و مناسب هستیم و باید از آنها استفاده کرده و به اهداف خود نائل شویم.
« ما باید در این بررسىها، از دارائىهاى علمى خودمان - که کم هم نیست - استفاده کنیم. دهها نظریه و الگوى مترقى در همین زمینهى زن و خانواده میشود استخراج کرد. اینها نظریهپردازى بشود، تئوریزه بشود، با جوانبش، با اجزایش، تدوین بشود و ارائه بشود. اینها کارهاى میانمدت و بلندمدتى است که حتماً بایستى انجام بگیرد. تعالیم ناب و مترقى اسلام در قرآن و حدیث باید مورد استفاده قرار بگیرد.»
پایان پیام/
نظر شما