حجت الاسلام حسین ابراهیمی، در گفت و گو با خبرنگار مسجد و کانون های مساجد خبرگزاری شبستان درباره کارکردهای مسجد در آموزههای دینی، گفت: مساجد دارای جایگاه والایی در دین مبین اسلام هستند که کمتر مکانی چنین جایگاه را می تواند داشته باشد.
وی با اشاره به اینکه ارتباط با خدا از طریق همین پایگاه عبادی برقرار می شود، بیان کرد: فضای مسجد خود به خود، انسان را به سمت معنویت سوق می دهد. قرآن کریم، مسجد را نخستین مکانی که خدای متعال برای هدایت انسان در روی زمین خلق کرد معرفی می کند.
رئیس سابق مرکز رسیدگی به امور مساجد با اشاره به کارکردهای مسجد، خاطرنشان کرد: در صدر اسلام، مساجد، بهترین محل برای قیام، خداشناسی، انسجام و وحدت میان مسلمین، ترویج آموزه های دینی، تصمیمات سیاسی و کمک به ضعفا به شمار می آمدند.
هیچ مکانی جایگاه رفیع مسجد را ندارد
ابراهیمی با اشاره به آیه 18 سوره توبه که خداوند می فرماید:«إِنَّمَا یَعْمُرُ مَسَاجِدَ اللّهِ مَنْ آمَنَ بِاللّهِ وَالْیَوْمِ الآخِرِ وَأَقَامَ الصَّلاَةَ وَآتَى الزَّكَاةَ وَلَمْ یَخْشَ إِلاَّ اللّهَ فَعَسَى أُوْلَـئِكَ أَن یَكُونُواْ مِنَ الْمُهْتَدِینَ»؛ «مساجد خدا را تنها کسانی آباد می کنند که به خدا و روز قیامت ایمان دارند و نماز برپا می کنند و زکات می دهند و جز از خدا نترسیده اند. امید است آنان از هدایت یافتگان باشند.»، ادامه داد: بیان این موضوع نشان دهنده اهمیت جایگاه مسجد است. برای همین در مسجد سخن از مسایل مادی کراهت دارد و توصیه شده که در مسجد ذکر و یاد خدا بیان شود، یا علم و دانش مبادله شود تا روح انسان متوجه خدا شود و هیچ مکانی چنین جایگاه رفیعی ندارد.
ساختار مساجد امکان رسیدگی به امور مراجعین را ندارد
وی با اشاره به اینکه امروز هم باید مساجد همانند گذشته مرکز رسیدگی به مشکلات مردم باشند، اظهار کرد: این ساز و کار در مساجد پیش بینی نشده است و آن ها صرفا برای اقامه نماز، خطابه و سخنرانی طراحی شده اند و بیشتر مساجد ظرفیت و قابلیت هایی بیشتر از این ندارند. حتی برخی از خانه های خدا، گنجایش نمازگزاران را نیز ندارند، یعنی ساختار بسیاری از مساجد ما به گونه ای است که امکان رسیدگی به امور مراجعین را ندارند، در حالی که در زمان پیامبر (ص) این ساختار وجود داشته است.
امام جماعت مسجد الاقصی تهرانپارس با تاکید بر اینکه مساجد باید هدایت دینی مردم را بر عهده داشته باشند، ادامه داد: آموزش امانتداری، صداقت و راست گویی، انجام واجبات و ... از مواردی هستند که ائمه جماعات وظیفه دارند، آن ها را به مردم آموزش دهند و بهترین مکان برای این آموزش، مساجد است.
ابراهیمی خاطر نشان کرد: اگر مساجد به درستی به شبهات سیاسی و اعتقادی افراد جامعه به ویژه جوانان پاسخ دهند، آن ها از سقوط در ورطه فرقه های انحرافی نجات می یابند.
وی با اشاره به شاخص های مسجد طراز اسلامی، گفت: مسجدی موفق است که امام جماعت عالم، پارسا و با تقوا داشته باشد و وی برای مردم وقت بگذارد، از سوی دیگر مسجد باید امکانات لازم را داشته و برنامه ریزی کند، زیرا بدون برنامه نمی توان به هدف مطلوب رسید.
مهم ترین ماموریت مساجد در زمان کنونی رسیدگی به مسائل فرهنگی است
امام جماعت مسجدالاقصی تهرانپارس، افزود: وقتی سخن از مسجد طراز اسلامی به میان میآید، باید به کارکردهای آن در صدر اسلام نگاه کنیم، زیرا خانه های خدا، آن زمان مبدأ و ملجأ همه حرکتهای اقتصادی، فرهنگی، نظامی و سیاسی بود و امروز هم باید چنین جایگاهی پیدا کنند.
ابراهیمی مهم ترین ماموریت مساجد در زمان کنونی را مسائل فرهنگی دانست و گفت: باید از طریق مساجد، نسل جوان را بیمه کنیم، زیرا که در هشت سال دوران دفاع مقدس، همین مراکز اعزام رزمندگان به جبهه ها را بر عهده داشتند.
وی ادامه داد: اگر امام جماعتی بخواهد در مسیر ترویج مسائل دینی موفق شود، باید شغل وی تنها رسیدگی به امور مسجد باشد و مشاغل دیگر را رها کند و در قالب برگزاری کلاس، منبر، تدریس و تفسیر حضور دائم داشته باشد.
رئیس سابق مرکز رسیدگی به امور مساجد با اشاره به دیگر شاخصه های مسجد طراز اسلامی، تأکید کرد: برای جذاب کردن فضای ظاهری و معنوی مساجد، باید معماری ما اسلامی ـ ایرانی باشد، یعنی آنها علاوه بر زیبایی، سادگی و پاکیزگی، دارای فضاهای جانبی نیز برای جذب جوانان به فعالیت های مسجدی باشند.
ابراهیمی گفت: یک امام جماعت بايد از نظر علمي و ارتباط با جماعت و اخلاق، سطحی عالي داشته باشد، يعني نوع ارتباط وی با مردم بايد عاطفي، اخلاقي، اسلامي و با رعايت تمام شئونات باشد. بالاترين وظيفهاي هم كه امام جماعت دارد، روشنگري مردم است. بنابراین بايد دغدغه هدايت مردم را داشته باشد.
نظر شما