جایی جز مسجد از عهده ترویج فرهنگ ایثار و شهادت برنمی‌آید

مولف «درآمدی بر نظریه های اجتماعی دین» گفت: اشاعه فرهنگیِ ترویجِ و بررسی تئوریک مساله ایثار و شهادت در جامعه، فقط از عهده مسجد برمی‌آید؛ مهم آن است که چه طور و چگونه، افرادی که به مسجد رفت و آمد دارند بتوانند از این ظرفیت بهره‌برداری کنند.

به گزارش خبرنگار گروه مسجد و کانون‌های مساجد خبرگزاری شبستان: ششمین روز از دهه تکریم و تعظیم مساجد، روز «مسجد، مروّج فرهنگ مقاومت، ایثار و شهادت» نام گرفته است. این روز مصادف با پنجشنبه ۲۶ شعبان و ۱۷ اسفند بوده و قرار است تا به مثابه فرصتی برای یادآوری جان‌فشانی و ایثار و فداکاری‌هایی باشد که ملت ایران در طول ایام مختلف داشتند و شهدای گلگون‌کف بسیاری را تقدیم این مرز و بوم کردند. در این راستا با حجت الاسلام «فاضل حسامی» گفت وگویی داشته ایم تا نقش مساجد را در ترویج فرهنگ و ایثار شهادت، از او جویا شویم. آنچه که در ادامه می خوانید حاصل این گفت وگو است:

حجت‌الاسلام «فاضل حسامی» در گفت وگو با خبرنگار گروه مسجد و کانون‌های مساجد خبرگزاری شبستان، با اشاره به اهمیت ترویج فرهنگ ایثار و شهادت از معبر مساجد، اظهار کرد: قبل از بررسی موضوع باید دو مقوله ایثار و شهادت را از یکدیگر جدا کنیم؛ اساسا مساله ایثار وابسته به جنگ نیست، ایثار یعنی ازخودگذشتگی و در این میان از جان گذشتگی یکی از مولفه‌های ایثار محسوب می‌شود.

مولف «درآمدی بر نظریه های اجتماعی دین» ادامه داد: ایثار مقوله‌ای استمراری است و دوام دارد، از سوی دیگر جامعه نیاز به ایثار دارد؛ حال در این بین مساجد در راستای تبیین و فرهنگ‌سازی این رویکرد نقش مهمی را ایفا می کنند، البته نگاه شخصی من به این مساله (تکافل اجتماعی) است، معتقدم که تکافل اجتماعی مقوله عام است و اختصاص به مسایل و موضوعات مالی ندارد چنانکه پیامبر اکرم(ص) فرمودند: «مَنْ أَصْبَحَ لا یَهْتَمُّ بِأُمورِ الْمُسْلمینَ فَلَیْسَ بِمُسْلِمٍ» (هر کسی که، صبح کند و اهتمامی به امور مسلمانان نداشته باشد، مسلمان نیست).

حجت الاسلام حسامی تأکید کرد: با توجه به آنچه که بیان شد اگر تکافل را به موضوع ایثار گره بزنیم و بگوییم در تکافل اجتماعی همواره ایثار و ازخودگذشتگی لازم است، مساجد در این بین هم در زمینه تولید و توسعه و توزیع فرهنگ ایثار و تکافل می توانند نقش جدی ایفا کنند و هم در زمینه ساماندهی اجتماعات مرتبط با این دو رویکرد؛ بنابراین مسجد در این عرصه قدمت دارد و از اماکن مقدسی محسوب می شود که در این گستره همواره فعال بوده است.

مولف «جامعه شناسی فقه» افزود: از جمله مصادیق آنچه که مطرح شد، کمک های مردمی در دوره کرونا است، بنابراین مساجد در فرهنگ سازی دو مولفه ایثار و شهادت بر پایه آنچه که پیش تر اشاره کردیم نقش مهمی را ایفا می کنند، ضمن اینکه باید توجه داشته باشیم فرهنگ شهادت از وجوه برجسته ایثار محسوب می شود، چراکه از جان گذشتن و جان خود را فدا کردن است؛ هرچند که برخی ممکن است بگویند جنگ هشت ساله و دفاع مقدس تمام شده و اکنون ترویج فرهنگ شهادت چه معنایی دارد؟ در پاسخ به این افراد باید بگوییم که دشمن و دشمنی که تمام نشده است.

این استاد حوزه و دانشگاه تأکید کرد: ممکن است نگاه سرزمینی داشته باشیم و بگوییم مثلا جامعه و کشور ما در روزگار کنونی چندان تهدید نظامی نشده است به ویژه بعد از آن هشت سال جنگ تحمیلی؛ پاسخ به این دیدگاه آن است که نگاه ما باید به امت اسلامی باشد، وقتی خوب بررسی کنیم، می بینیم که امت اسلامی همواره در معرض تهدید قرار دارد بخصوص امروز، در عراق و سوریه، فلسطین و سوریه و لبنان هم تهدید هست و هم جنگ رخ داده، بنابراین با نگاه امت‌محور، همچنان فرهنگ شهادت را می توانیم به بهترین شکل ممکن ترویج کنیم چراکه شهادت در راه اسلام و مسلمین است.

حجت الاسلام فاضلی با تاکید بر این مساله که مساجد می توانند فرهنگ ایثار و شهادت را زنده و پویا نگاه دارند، تأکید کرد: با نگاهی که اشاره شد، رسالت مسلمانی ما فقط در قلمرو سرزمین خاصی نیست، هرکجا که امت اسلامی تهدید شود باید حضور داشته باشیم، بعضا ممکن است فردی به دلیل شرایط و فیزیک بدن نتواند در جهاد شرکت کند، اما در مقابل می تواند با حمایت از مجاهدان راه خدا، در عرصه جهاد مشارکت داشته باشد.

وی با بیان اینکه اشاعه فرهنگیِ ترویجِ و بررسی تئوریک مساله ایثار و شهادت در جامعه، از عهده هیچ نهادی چون مسجد بر نمی آید، گفت: در واقع مساجد می توانند پایگاهی برای اجتماع تئوریسین‌ها باشند تا این مساله را بررسی کنند که چه طور می توانیم ایثارگری را در جامعه فرهنگ کنیم؟ فکر می کنم مساجد یک استعداد فراگیر محسوب می شوند که ظرفیت بسیار قوی دارند اما مساله مهم آن است که چه طور و چگونه، افرادی که به مسجد رفت و آمد دارند بتوانند از این ظرفیت بهره برداری کنند.

کد خبر 1753248

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha