به گزارش خبرنگار گروه مسجد و کانون های مساجد خبرگزاری شبستان، حجتالاسلام «رضا عزتزمانی»، معاون امور فرهنگی و تبلیغ سازمان تبلیغات اسلامی پیش از ظهر امروز (۲۱ شهریورماه) در نشست خبری تشریح برنامههای دوره «توانمندسازی محله پیشرفت» که به همت بنیاد هدایت، ویژه امامان محله و کنشگران مسجدی سراسر کشور برگزار شده است، گفت: مهمترین مسائل و مشکلات امروز ما آسیبهای اجتماعی است. از این منظر رویداد محله پیشرفت به همت این سازمان برگزار شد. مقام معظم رهبری همواره بر این موضوع تاکید داشته اند که آفت های اجتماعی زیبنده کشور و جمهوری اسلامی نیست، به همین جهت ما با رویکردها و برنامه هایی در تلاش هستیم که در کاهش این آسیب ها فعال باشیم.
وی بیان کرد: پیامبر اسلام (ص)، امام علی (ع) و انقلاب اسلامی برای گره گشایی، پیشرفت و حل مسائل خود برگرفته از منابع اصیل خود راهکارههایی را ارایه نموده اند زیرا استفاده از روش های دیگران که به موفقیت رسیدند، نمی تواند الگویی مناسب برای حکمرانان باشد و راه حل مناسبی برای آن نیست که دیگر تولید علم نداشته باشیم. در حال حاضر ما در کشورمان بیش از ۲۵۰۰ پاسگاه نیروی انتظامی داریم که برای برقراری امنیت فعالیت می کنند، آیا مساجد در این زمینه نمی توانند کمک کار باشند؟
حجت الاسلام عزت زمانی خاطرنشان کرد: انبیا برای حل مسائل مدل داشته اند و پیامبر (ص) با بهره گیری از قرآن و روش هایی که خدا ارایه کرده مسائل را حل می نمود. امام خمینی (ره) نیز برای حل مسائل حرف داشت. امروز تمدنی که به دنبال منفعت مالی و آبادسازی دنیا بر اساس معیار و ملاکش است، نمی تواند راهگشا برای مشکلات ما باشد. انقلاب اسلامی ایران با بهره گیری از راهکارهای اسلام برای مبارزه با جاهلیت راه حل دارد. امروز ثمرات فرهنگ غرب به جز ابتذال، مشکلات روحی، محیط زیست و از هم پاشیدن خانواده ها نیست زیرا آنها خود را از وحی جدا کرده اند و می گویند خودشان می توانند حلال مشکلات باشند.
معاون امور فرهنگی و تبلیغ سازمان تبلیغات اسلامی با اشاره به اینکه در نظام حکمرانی ما مسجد هویت ویژه و متعال دارد، افزود: اولین اقدام پیامبر(ص) پس از ورود مدینه ساخت مسجد بود و از این پایگاه مهم تصمیمات سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و عبادی شکل می گرفت و مسجد یک هویت به معنا در جامعه بود اما در مقطعی شاهد آن بودیم که در حکمرانی اسلام مسجد از جایگاه خود دور شد و تنها پایگاه عبادت قرار گرفت در حالی که این پایگاه حکمرانی نرم انسان پایه می تواند حل مسائل پیرامونی خود را به خوبی انجام دهد به شرط آنکه با مراکز پیرامونی خود همچون بازار و مدرسه و خانواده مرتبط باشد.
وی با اشاره به جایگاه امام جماعت مسجد گفت: امام مرز پیوند اجتماعی مردم در مسجد است و نقطه کلیدی و مرکزی به شمار می آید. سازمان تبلیغات اسلامی و بنیاد هدایت جدی ترین نقطه ای که با ارتباط مستمر و چهره به چهره با مردم گره ها را گشایش و به پیشرفت می رساند، امام جماعت می داند، اما امام باید با مردم مرتبط باشد و مشکلات آنها را حل کند؛ در این صورت است که پیشرفت در محله شکل می گیرد. معتقدیم این جنس حکمرانی در زمین می تواند مشکلات را حل کند.
حجت الاسلام عزت زمانی ابراز کرد: اگر امام در نقطه رهبری و راهبری پیرامون خود قرار گیرد و مردم دور او جمع و اراده برای حل مشکلات داشته باشند، مشکل حل می شود، اما این مستلزم آن است که امام آن امام باشد و مردم معتقد برای حل مشکلات باشند و سازوکاری هم برای توانمندسازی، رشد و فهم امام مسجد فراهم شود، از طرفی امام محله با تیم سازی رشد و به پیشرفت محله کمک می کند.
توانمندسازی امام جماعت رویکرد بنیاد هدایت
وی با اشاره به مدل سازمان تبلیغات اسلامی در بنیاد هدایت برای رشد و توانمندسازی ائمه جماعات گفت: در نمایشگاه مسجد جامعه ساز که در سال های اخیر در نمایشگاه قرآن برگزار شد و در حال حاضر این نمایشگاه در قم برپا می شود، مدل های توانمندسازی امامت استخراج و ارایه شده است و از این طریق ائمه جماعات با شرکت در دوره های توانمندسازی از آموزش های لازم بهره مند می شوند. اگر مسجد می خواهد مرکز حکمرانی باشد امام آن تنها نباید پیش نماز باشد بلکه باید امام جماعت باشد.
حجت الاسلام عزت زمانی با اشاره به نقش اثرگذار ائمه جماعات در کاهش آسیب های اجتماعی گفت: در حال حاضر در هزار نقطه آسیب پذیر کشور هزار طلبه مستقر شده اند و مسایل آن منطقه را بر اساس اقتضائات پیگیری می کنند و نقش آفرین هستند.
وی تاکید کرد: ما در شورای اجتماعی در میان مسئولان و متولیان این امر تاکید کرده ایم که روش های باطل و امتحان پس داده مبتنی بر فرهنگ دیگر جوامع و نظامات آن کشورها در فرهنگ ما جواب نمی دهد و ما برای حل مسائل اجتماعی باید مبتنی بر نهاد دین مشکلات و آسیب های اجتماعی خود را حل کنیم. از طرفی با نگاه تک بعدی و کلی نگری نمی توان آسیب ها را حل کرد.
معاون امور فرهنگی و تبلیغ سازمان تبلیغات اسلامی با اشاره به مدل سازمان تبلیغات اسلامی برای حل مشکلات مبتنی بر نظام حکمرانی مسجد برای کاهش آسیب ها گفت: در این راستا یک بسته عملیاتی را تعریف کردیم که در آن بسته امام و یاوران او در عرصه خانواده، رشد بانوان، نوجوانان و فعالیت های عمرانی و اقتصادی می تواند کارساز باشد و امام و تیم عملیاتی اش در دوره های عملیات سازی از آموزش های لازم بهره مند می شوند. مبنای ما در این مدل اقناع سازی است و ما آموزش هایمان بر اساس دستور نیست بلکه شبکه راهبران و متخصصان در کنار امام جماعت و با مشورت مسائل و آسیب های اجتماعی را بررسی و پیگیری می کنند.
شناسایی مساجد الگو
وی با اشاره به اینکه امام باید با تیم خود نقشه برای پیشرفت محله داشته باشد و برای حل مشکلات محله برنامه ریزی کند، خاطرنشان کرد: بر اساس این مدل ما در مرحله اول یک هزار مسجد را شناسایی و از میان آنها ۷۰۰ مسجد را انتخاب کردیم و مسئولان این مساجد را در دو مرحله به قم دعوت و به صورت گروهی و جمعی با آنها گفت و گو و از آموزش ها بهره مند شدند، راهبران نیز در مساجد حضور یافتند و تلاش کردند که این مدل را در مساجد پیاده کنند، پس از آن ۷۰ مسجد به عنوان برگزیده انتخاب شدند و قرار است، هفته آینده در مسجد آموزش های تکمیلی را فرا گیرند.
حجت الاسلام عزت زمانی در ادامه با اشاره به اینکه سند ملی مسجد در اختیار شورای عالی انقلاب فرهنگی برای تصویب قرارگرفته است، گفت: ذیل این سند تقسیم کارهایی برای نهادهای مرتبط انجام شده است و سازمان تبلیغات وظیفه توانمندسازی امام، حوزه علمیه موظف به تربیت طلاب برای امام جماعت و بسیج هم موظف به تربیت و تامین نیرو انسانی برای مسجد را برعهده دارد.
۳۰ هزار مسجد دارای امام جماعت فعال
وی با اشاره به فعالیت بیش از ۸۰ هزار مسجد تصریح کرد: ۳۰ هزار مسجد دارای امام جماعت فعال هستند.
نظر شما