به گزارش خبرگزاری شبستان از استان قم، حضرت زینب کبری (سلاماللهعلیها) در پنجم جمادی الاول در مدینه به دنیا آمد. سومین فرزند علی بن ابیطالب (علیهالسّلام) و حضرت فاطمه زهرا (سلاماللهعلیها) و همسر عبدالله بن جعفر بود. ایشان را با القاب عقیله بنیهاشم، ام المصائب، دانشمند بدون معلم، متفکر بدون استاد، یاد کردهاند.
براساس روایات، نامگذاری حضرت زینب(س)، توسط پیامبر اسلام(ص) صورت گرفت.
بمناسبت سالروز میلاد این بزرگ بانوی اسلام گفتگویی انجام داده ایم با دکتر سلیمه سایری استاد حوزه و دانشگاه.
وی در گفتگو با خبرگزاری شبستان با اشاره به شخصیت حضرت زینب سلام الله علیها گفت: حضرت زینب(س)، تمام ویژگیها و صفات مادر بزرگوار خود را داراست. فهیمه عقیله است. از نظر علمی و معرفتی در حد بالای درک و فهم است طوری که در مظلومیت کامل در کربلا و تحت آن فشار روحی شدید با صلابت سخن را با حمد الهی شروع می کند. " ابدا بحمد الله و الصلاة و السلام علی نبیه. " این نشان می دهد که محوریت توحید و باورهای اعتقادی سراسر جان و روح این بانوی مقاوم را فرا گرفته است. در یک جمله میتوان گفت حضرت زینب سلام الله علیها، آموزگار مقاومت، صبر و پایداری و اسوه مردان و زنان جهان است.
استاد حوزه و دانشگاه با توجه به اکتسابی بودن صبر حضرت زینب سلام الله علیها افزود: صبرحضرت زینب (س) اکتسابی است. این بانو در تمام مراحل زندگی به نوعی دربرابر حوادث سخت آبدیده شد و جام صبر را نوشید. یک قسمت از این مقاومت درونی را در کودکی از آغوش گرم و صبور پدرومادر، دریافت می کند.
وی ادامه داد: حضرت زینب سلام الله علیها قسمت دیگر صبررا مرحله به مرحله در حوادث تلخ تجربه می کند. ازجمله این حوادث، ازدست دادن پیامبر(ص)، جدبزرگوارش ومشاهده غم جانکاه مادر، فراق مادر، شهادت پدر، مشاهده جگر تکه تکه شده برادر. زمانیکه وقتی پیامبر (ص) رحلت فرمودند بدلیل این غم و اندوه وصف ناپذیر حضرت زهرا (س) بیمار شدند. دختر، پرستار مادر و تسلی بخش اندوه ایشان می شود. مادر در بستر بیماری به دختر وصیتی می کند که همواره در کنار برادرانش باشد و از طرف مادر نگهبان حریم ولایت و امامت می شود.
دکتر سایری افزود: ایشان در مقطعی با فرق شکافته پدر مواجه می شود و با اشک زخم سر را شستشو می دهد و پدر بزرگوارشان را پرستاری و تیمار می کند. در مقطعی دیگر از روزگار برادر مسموم خود را نگهداری می کند. زمان می گردد و در کربلا حضور می یابد در سخت ترین لحظات زندگی، جام صبر را می نوشد و جز زیبائی نمی بیند "و ما رایت الا جمیلا" . بعد از عاشورا پرستار امام زمان خود و فرزند برادر خویش و بقیه خاندان رسالت در اسارت می شود. در این رابطه امام سجاد علیه السلام می فرماید: من در آن شبی که پدرم فردای آن کشته شد، نشسته بودم، عمه ام زینب نزد من بود و از من پرستاری می کرد؛ «فِی تِلْکَ الْعَشِیَّةَ الَّتِی قُتِلَ أبی فِی صَبیحَتِهَا وَ عِنْدِی عَمَّتِی زَیْنَبُ تُمَرِّضُنِی».
وی صبر حضرت زینب در کربلا را عامل تکامل این بانو ذکر کرد و گفت : و اماکربلا وصبر بر آن مصائب عظمی و آه ازاسارت که این مصیبت دل امام زمان (عج) رابسیاربدرد می آورد، همه وهمه حضرت زینب (س) رابه نقطه تکامل انسان ودرجه قرب الهی می رساند وآیاهدف زندگی غیرازاین است؟
وی در زمینه اینکه چرا حضرت زینب در روز عاشوراء از جانب امام برای خانواده و اطرافیان انتخاب شدند، افزود: اینکه حضرت زینب (س) در روز عاشورا از طرف امام خود به مقام ولایت خاصه منصوب شدند، این انتصاب به دلیل همان درک عمیق از وقایع و یافتن راه حلهای مناسب است. از این رو شایسته است که حتی مورد مشورت امام زمان خود قرار گیرد. در واقع حضرت زینب (س) تصمیم گیرنده و تصمیم سازمی شود.
سایری همچنین با اشاره به الگو برداری پرستاران از حضرت زینب سلام الله علیها گفت: الگو گیری در صورتی به معنای حقیقی محقق می شود که ابتداء درک و معرفتی از اسوه بدست آید. باید زینب را شناخت و با فهم ویژگی هایش او را درک کرد و به او تاسی نمود و بعد از آن تمام تلاش خود را بکار گرفته تا مثل او بلکه خود او شویم.
وی تصریح کرد: از این رو پرستاران عزیز باید تمام تلاش خود را انجام دهند که اولا جایگاه خود در این مسئولیت را به جهت همانند سازی با حضرت زینب (س) بشناسند و مرحله به مرحله خود را به اسوه نزدیک کنند. از باب نمونه با تقویت اراده و اعتماد به نفس سعه صدر و صبر خود را بالا ببرند.لذا از طرفی با صبوری در برابر تمام ناملایمات در مواجهه با مخاطب، بیمار، چه بیمار جسمی و چه بیمار روحی و با محبت و لطافت، چه از راه نگاه، زبان و رفتار خود، بیمار را آرامش دهند.
وی ادامه داد: حضرت زینب (س) این صفات را در اوج دارا بود. ازاین رو، می تواند مخاطب خود را دلگرم و امیدوار به رحمت الهی کند.
مشاور مدیریت حوزه های علمیه استان قم با اشاره به خودسازی پرستاران در جهت هرچه بهتر انجام دادن کار پرستاری گفت: در واقع تهذیب درونی یک پرستار میتواند روح و ظرفیت معنوی او را تقویت کند و از این طریق با انتقال انرژی مثبت، مخاطب خود را آرام و اقناع کند. آنچه راکه همه انسان ها به ویژه بانوان و بخصوص پرستاران عزیز باید از این وجودمبارک دریافت کنند و در قلب خود نهادینه کنند؛ عشق به خدا، اعتمادبه او وتوکل براوست، آنوقت است که می توانند براساس آیه شریفه (ان مع العسریسرا) برسند یعنی درک این حقیقت که هرچه ازدست رسد؛ نیکوست.
وی با اشاره به اینکه مسلمانان و شیعیان چطور میتوانند با الگوگیری از رابطه خواهر و برادری حضرت زینب و امام حسین زندگی موفق خانوادگی را تجربه کنند؛ گفت: وجود مبارک امام حسین(ع) و حضرت زینب (س) بعنوان خواهر و برادری که حاضرند جان خود را برای هم فدا کنند؛ الگویی برای همه خواهرها و برادرها هستند. برادر همواره باید پشت و پناهگاه محکمی برای خواهر خود باشد؛ و خواهر نیز میتواند مادری دیگر برای برادر خود باشد. وقتی خواهر با تزکیه و کسب علم و توسل، زمینه رشد را در خود مهیا کند و در واقع به هویت واقعی خود برسد، خود به خود با این عشق می تواند هم مشاور خوبی و هم پرستار، همچنین همسان مادری مهربان برای برادر و دیگران باشد. که البته تحقق این مهم هم به نقش پدر و مادر مرتبط است و هم به نقش متولیان تربیت در جامعه که شامل همه مسئولین نهادهای تربیتی و فرهنگی می شود و هم در فضای حقیقی و هم در فضای مجازی.
نظر شما