حجت الاسلام مجید ایرانی در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری شبستان از استان کرمانشاه با ضمن تسلیت بمناسبت فرارسیدن ایام فاطمیه با اشاره بهاهمیت و تبیین ابعاد شخصیت حضرت زهرا (س)، گفت:ابعاد شخصیتی آن بزرگوار تا اندازهای گسترده، ناب و گرانبها است که امام زمان(عج)، منجی عالم بشریت نیز به او اقتدا میکند و می فرماید، دختر رسول خدا(ص) برای من الگو و سرمشقی نیکوست؛ و این کلام به ما نشان میدهد وجود نازنین آن حضرت، تا چه اندازه قابلیت الگوپذیری دارد.
امام جماعت مسجد حاج ابراهیم رشید خیابان شریعتی کرمانشاه افزود: شخصیت و سبک زندگی فاطمه زهرا (س) به لحاظ فردی، خانوادگی، اجتماعی، معنوی، اخلاقی و سیاسی الگوی هر مرد و زنی است طوری که حتی انسانهای غیر مسلمان اما پاک نهاد هم میتوانند از شیوه زندگی و سیره آن حضرت الگو بگیرند
چرا ما حضرت فاطمه زهرا سلام الله علیها را سیده النساء العالمین میدانیم؟
(سیده) مؤنث سید، در لغت به معنای شریف، فاضل، بزرگ، مهتر قوم، دانا و سرآمد در نیکی است. به فاطمه زهرا(س) از آن حیث سیده نساءالعالمین گفته شد که بر اساس آیات و روایات، در تمامی فضایل و کمالات، از همه زنان عالم برتر و الگو و سرآمد همه زنان جهان است.
در ادیان پیش از اسلام، زنان اسوه و کاملی وجود داشتهاند که از آنان به قداست یاد شده است. در قرآن کریم از ساره، همسر حضرت ابراهیم(ع)، بهعنوان زنی یاد شده که رحمت و برکات خدا بر او و خانوادهاش تعلق گرفته است. از آسیه، همسر فرعون، بهعنوان اسوه پایداری در ایمان به خدا و دل بریدن از شکوه ملوکانه و امید به بهشت و سکونت در جوار خدا یاد شده است. همسر زکریای نبی(ع)، همسری شایسته خوانده شده است که به همراه خانوادهاش برای کارهای نیک پیشی میگرفته، در برابر خداوند فروتن بوده و با بیم و امید دعا میکرده است.
مریم(س) نیز برگزیده خدا و برترین زن دو عالم معرفی شده است. در اسلام، از حضرت فاطمه(س) با عنوان سرچشمه خیر کثیر و یکی از ابرار یاد شده است. همچنین آیههای تطهیر، مباهله و مودت نیز بیانگر بخشی از برتری ایشان بر دیگر زنان است.
شخصیت حضرت زهرا (س) دارای چه ابعادی است؟
فاطمة زهرا (س) تنها زن معصوم امت اسلامی است که نقش رهبری دارد و به عنوان " حجّت" و "اسوه" برای مردم معرفی و اطاعتش نیز واجب می باشد. بنابراین ابعاد فکری و زندگیش باید کاملا شناخته شود و پیروان ایشان باید بدانند که زنان نمونه در مسائل تربیتی و پرورش، از چه شیوه هایی استفاده کنند و بدانند که زن موجودی است اجتماعی که در صورت لزوم در مسائل اجتماعی و سیاسی نیز بایستی دخالت داشته باشد.
شخصیت زهرای اطهر، در ابعاد سیاسی و اجتماعی و جهادی، شخصیت ممتاز و برجستهای است؛ به طوری که همه زنان مبارز و انقلابی و برجسته و سیاسی عالم میتوانند از زندگی کوتاه و پرمغز او درس بگیرند. زندگی فاطمه زهرا (س)، اگر چه کوتاه بود و حدود بیست سال بیشتر طول نکشید، اما این زندگی، از جهت جهاد، مبارزه، تلاش، کار انقلابی، صبر انقلابی، درس، فراگیری و آموزش، سخنرانی و دفاع از نبوت و امامت و نظام اسلامی، دریای پهناوری از تلاش و مبارزه و کار و در نهایت هم شهادت است.
فاطمه زهرا (س) به ظاهر، یک بشر و یک زن، آن هم زنی جوان است؛ اما در معنا، یک حقیقت عظیم و یک نور درخشان الهی و یک بنده صالح و یک انسان ممتاز و برگزیده است. درباره فاطمه زهرا (س) هرچه بگوئیم، کم گفته ایم. به قدری ابعاد وجود این روح مجرد و این خلاصه نبوت و ولایت برای ما پهناور و بیپایان و درک نشدنی است که متحیر میمانیم.
*آیا واقعا عمل به سیره حضرت زهرا (س) در جامعه امروزی ممکن است؟
هر مسلمان مسئول و آگاه به معارف اسلام می داند که دین " قید و محدودیت " نیست و باعث " زحمت و محرومیت " نمی شود بلکه دین باعث سازش جان و تن و طهارت روح و سعادت و خوشبختی انسان است. زیرا بر اساس احکام و قوانین اسلام حضور زن در دانشگاه، مسجد، کوچه و بازار، عرصه فعالیت های فرهنگی، سیاسی، اجتماعی و اقتصادی و تجاری مشکلی ندارد.
مشکل در کیفیت حضور زنان یا مردان در این عرصه ها و میادین است. درباره پوشش حضرت فاطمه(س) هنگام خروج از منزل و رفتن به مسجد یا عرصه فعالیت سیاسی یا حضور در جبهه های جنگ و یا برای دفاع از فدک و عرصه فعالیت اقتصادی، همین پوشش نقل شده است. چنان که آمده است حضرت فاطمه (س) مقنعه خویش را بر سر و جلباب بر تن کردند؛ (۵) یعنی پوششی که تمام تن را فرا میگرفته است.
بنابراین اسلام به حضور زنان در جامعه و انتخاب مشاغل با رعایت حجاب و عفاف مخالف نیست. اسلام حق شغل و مانند آن را برای زنان به رسمیت شناخته است و در تمامی این شئون، حقوق زن مورد تأیید و تأکید اسلام است. از این رو است که در زمان پیامبر(ص) نیز زنان در عرصه های اجتماعی، سیاسی، فرهنگی و حتی در جنگ ها نیز شرکت می جستند. و همانند مردان با پیامبر(ص) بیعت می نمودند و پیمان و میثاق می بستند.
علت احیای ایام فاطمیه چیست؟
فاطمیه یعنی حرکت با بصیرت. چون خود صدیقه طاهره این چنین بود. یک عدهای سقیفه تشکیل دادند اما فاطمه و فاطمیون زیر بار اینها نرفتند و مرعوب جوسازی دشمن نشدند. قرص و محکم ماندند چون حقیقت برایشان روشن بود.
وقتی از فاطمه جدا بشوی و به تشخیص فاطمی احترام نگذاری، بصیرت خود را هم از دست دادهای و باید با دیگری بیعت کنی. «ارتد الناس بعد النبی ثلاث او اربع» ارتداد به این معنا خیلی عجیب است و نتوانستند تشخیص دهند. اما آنها که به اندیشه فاطمه وصل بودند انسانهای دارای بصیرت بودند. فاطمیه فرصتی است برای شناخت سیاست فاطمی. یکی از آن ۴۲۰ فضیلتی که در زیارت جامعه کبیره مطرح میشود، این است که «و ساسه العباد» یعنی شما سیاستمدارترین مردم هستید. امام بزرگوار ما میفرماید اسلام ما یک اسلام سیاسی است.
بعضی نه درک درستی از اسلام دارند و نه درک درستی از سیاست. در عملکرد حضرت فاطمه هم سیاست فاطمی و هم بصیرت فاطمی معلوم است. مثل قصه فدک است. این نکته را عرض کنم که به غلط خطبه فاطمه(س) مشهور به خطبه فدکیه شده است.
بخشی از آن راجع فدک است وگرنه این خطبه، خطبه دفاعیه حضرت زهرا است که یکی از مصادیق دفاع قضیه فدک بود. از دلائلی که حضرت زهرا برای فدک ارزش قائل بود این بود که اولاً غصب فدک یعنی مخالفت صریح با قرآن است.
نظر شما