«سیدمصطفی فاطمی»، مدیرکل دفتر توسعه گردشگری داخلی وزارت میراث فرهنگی در گفتگو با خبرنگار فرهنگی خبرگزاری شبستان درباره گردشگری فرهنگی و مذهبی با استفاده از جاذبه های مساجد تاریخی گفت: مساجد تاریخی ایران را باید از چند بعد مورد توجه قرار داد؛ جاذبه های فرهنگی معنوی مساجد در حوزه گردشگری مذهبی و معنوی بسیار زیاد است چرا که مسجد مکان مقدسی است و روح حاکم بر مسجد به گونه ای است که پیروان هر آئینی در آن مکان وارد می شوند احساس آرامش دارند؛ بنابراین معنویت حاکم بر فضای مساجد در گردشگری مذهبی اهمیت دارد.
وی با بیان اینکه معماری و هنرهای بکار رفته در مساجد مورد توجه گردشگران است، اظهار کرد: مساجد جامع شهرهای ایران با ساختارهای متنوع معماری جزو مساجد شاخص دوران اسلامی هستند که مورد توجه علاقه مندان معماری ایرانی و شرقی است و از طرفی هنرهای بکار رفته در کاشی کاری ها، گچ بری ها، اشعار و آیات و نقوش مختلف در معماری مساجد مورد توجه و اقبال گردشگران است.
مدیرکل دفتر توسعه گردشگری داخلی وزارت میراث فرهنگی تصریح کرد: مسجد جدای از اینکه یک مکان فرهنگی است و معمولا رویدادهای فرهنگی در کنار مساجد برگزار می شوند که عمدتا مورد توجه گردشگران نیز قرار می گیرد.
فاطمی با اشاره به اینکه مسجد در شهرهای دوران اسلامی یک نماد خاص محسوب می شود، گفت: در شهرهای دوره اسلامی در ایران مسجد یک نماد خاص است که در کل شهر می درخشد و به عنوان مرکزی آن را تلقی کردند و در حاشیه آن شهرها شکل گرفتند. معمولا در خروجی مساجد بازارها شکل گرفتند که موجب تسهیل پیوستگی تجارت و شهرنشینی می شدند. این مسایل سبب شده تا مساجد همواره یکی از مکان های مورد توجه گردشگران داخلی و خارجی باشند و وزارت میراث فرهنگی نیز همواره بر حفظ هویت و ساختار مساجد تلاش داشته است تا مساجد هم از بعد کالبدی و هم از بعد معنوی بتوانند جایگاه خود را حفظ کنند.
مدیرکل دفتر توسعه گردشگری داخلی وزارت میراث فرهنگی درباره بی نظمی بصری در مساجد تاریخی که جلوه نامناسبی در نگاه گردشگران دارد، توضیح داد: این مسئله به شیوه ساختار مدیریت در مساجد برمی گردد، مسجد در طول تاریخ توسط خود مردم و با مشارکت مردم حفظ، نظافت، مرمت و بازسازی میشده است و توجه به مسجد همواره وجود داشته است. این ساختار همچنان در بسیاری از شهرها و روستاهای کشور وجود دارد و خود مردم مسجد را حفظ میکنند. ساختار مدیریتی برخی از مساجد ما ساختار دولتی به خود گرفته که این یکی از آسیبهای جدی در این حوزه است؛ ضمن اینکه سازمان میراث فرهنگی در مساجد تاریخی تنها نقش حفاظتی ایفا میکند و نقش مدیریتی ندارد.
نظر شما