به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از میناب، تداوم چندین دهه خشکسالی و کاهش بارندگی به همراه برداشت بی رویه از ذخایر آب زیرزمینی و کاهش آب سدها به دلیل انتقال آب به مرکز استان هرمزگان، علی رغم ایجاد بحران آب در این منطقه، چند سالی است که پدیده فروچاله ها را در بخش هایی از مناطق روستایی بخش مرکزی، تیاب و بندزرک بوجود آورده است.
مردمان موحد و خداجوی استان هرمزگان بنا بر یک باور قدیمی هرگاه با کاهش باران و خشکسالی مواجه شده اند، آیینی سنتی به نام «قبله دعا» برای تمنا یا طلب باران برگزار می کنند که دارای آداب خاص خود است.
این آیین برای مردم بومی جنبۀ مقدسی پیدا کرده است و در سالهایی که باران به موقع نمیبارد و آب برکهها و چاهها کم میشود و دشتها و صحراها سر سبز نمیشوند، امام جماعت و پیشوای مذهبی شهر که در عین حال مردی با تقوا و پرهیزگار است، مقدمات رفتن مردم به مصلی و اجرای مراسم قبله دعا را فراهم میسازد.
اهالی روستای کردر رضوی بخش بندزرک شهرستان میناب با محوریت کانون فرهنگی هنری امام المنتظر(ع) برای رهایی از خشکسالی و نزول رحمت الهی، آیین سنتی «قبله دعا» (تمنای باران) را برگزار کردند.
ابراهیم زاکری، مدیر کانون فرهنگی هنری امام المنتظر(عج) روستای کردر رضوی در این باره گفت: چندین دهه است که اهالی استان هرمزگان با خشکسالی و کاهش بارندگی مواجه هستند که این موضوع به بحرانی در حوزه آب تبدیل شده است.
وی از بوجود آمدن پدیده «فروچاله ها» در اکثر روستاهای بخش مرکزی، تیاب و بندزرک به عنوان یکی از آثار خشکسالی و برداشت بی رویه آب های زیرزمینی و کاهش آب سد یاد کرد و گفت: کانون فرهنگی هنری امام المنتظر(ع) همزمان با اجرای برنامه هایی در راستای فرهنگ سازی کاهش مصرف آب، آیین سنتی «قبله دعا» (تمنا یا طلب باران) برگزار کرد.
مدیر مسئول کانون فرهنگی هنری امام المنتظر(عج) روستای کردر رضوی بخش بندزرک شهرستان میناب ادامه داد: قبله دعا از آیین های سنتی قدیمی مردم استان هرمزگان است و مردم روستا جمعه هفته گذشته با رد شدن از زیر قرآن و اهدای نذورات، آیین سنتی قبله دعا برگزار کردند.
وی عنوان کرد: آحاد مردم در این آیین روز جمعه پای پیاده، همراه با چاووش خوانی از روستا خارج شده و در مکانی دور، نماز طلب باران میخوانند.
زاکری اضافه کرد: مردم روستا برای استجابت دعای باران فرزندان و کودکان را نیز با خود میبرند تا به برکت وجود کودکان معصوم، رحمت الهی نازل شود.
وی گفت: قربانی کردن و توزیع گوشت نذری بین فقرا و نیازمندان بخش دیگری از آیین سنتی «قبله دعا» است.
برپایه این گزارش؛ در گویش هرمزگانی به مراسم دعا و نماز باران، «قبله دعا» گفته میشود.
خشکسالی و کم آبی چندین دهه در هرمزگان موجب خشک شدن ۳۶۵ حلقه چاه آب آشامیدنی، ۱۸ دهنه چشمه و قنات و ۱۰۰ حلقه چاه آب کشاورزی و کاهش آب ۱۳۵ حلقه چاه بین۳۰ تا ۷۰ درصد شده است.
گفتنی است؛ کانون فرهنگی هنری امام المنتظر(عج) روستای کردر رضوی مبدع برگزاری جشن های مردمی دهه کرامت در کشور با برگزاری ۱۷ دوره جشنواره استانی فرهنگی هنری و ورزشی آسمان هشتم، سه دوره جشنواره ملی سرود رضوی ویژه کانون های مساجد روستایی و پنج دوره جشنواره ملی فرهنگی هنری آسمان هشتم است و در سال ۱۳۹۸ به عنوان کانون برتر در حوزه پاسداشت دهه کرامت و فرهنگ منور رضوی در سطح کشور شناخته شد و مورد تقدیر وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی قرار گرفت.
نظر شما