حجت الاسلام والمسلمین علی اصغر همتیان استاد سطح عالی حوزه علمیه قم در گفتگو با خبرگزاری شبستان در استان قم، با تسلیت سالروز شهادت حضرت فاطمه(س) گفت: زندگی حضرت فاطمه زهرا (س) از سه فصل تشکیل می شود که وجه مشترک این سه فصل این است که همه این فصول برای حضرت رنج آور و ناراحت کننده بوده است.
وی ادامه داد: از همین موضوع می تون دریافت که اگر خداوند می خواست آسایش را به معنای آسایش دنیوی به کسی بدهد در وهله اول به این شخصیت های بزرگ و پاک می داد پس معلوم می شود که این دنیا دنیای سراسر آسایش نیست بلکه سراسر رنج و محنت است و مجالی است برای آماده شدن برای جای دیگر؛ هر که در این دیر مقرب تر است جام بلا بیشترش می دهند.
حجت الاسلام والمسلمین همتیان در ادامه با اشاره به سه فصل زندگی حضرت زهرا(س) گفت: فصل اول دوران کودکی حضرت زهرا تا قبل از هجرت پیامبر(ص)است؛ دورانی که پیامبر در شرایط سخت درگیری با مشرکان بود و مشرکان هم با توجه به اینکه پیامبر با تبیین هایی که داشتند و با آیاتی که برای مردم می خواندند بنیان مشرکان و تمام سرمایه مشرکان را که ظلم و جنایت بود از بین می برد، لذا مشرکان به شدت پیامبر را تحت فشار قرار داده بودند و ارتباط بسیاری از بستگان پیامبر با پیامبر قطع شده بود و در همین دوران بود که آن آوارگی در شعب ابیطالب اتفاق افتاد و از جهت شرایط نیز شرایط بسیار سختی بود؛ هم مظلومیت پیامبر بود هم مظلومیت مادرحضرت زهرا (س) و هم یاران نزدیک پیامبر در مظلومیت بودند و این جا بود که بسیاری از فشارهای اجتماعی و اقتصادی بر پیامبر و یارانش وارد شد، دوران کودکی حضرت زهرا (س) در همین دوران و تا قبل از هجرت بود که به شدت به حضرت زهرا سخت می گذشت.
استاد سطح عالی حوزه علمیه قم با اشاره به فصل دوم زندگی حضرت تصریح کرد: فصل دوم زندگی حضرت زهرا از هجرت پیامبر است تا رحلت پیامبر، این دوران هم پر از فشار و رنج و دلهره و تهیدستی و ناراحتی های فراوان بود، دوران جنگ های بیش از هشتاد جنگی که پیامبر و یاران پیامبر با دشمنان داشتند، دوران تهاجم دشمن و توطئه ها بر ضد اسلام از داخل و خارج مدینه بود ، این دورانی بود که حضرت زهرا(س) درک کردند، کشته ها و زخمی ها، نداری ها، گرسنگی ها، پابرهنگی ها و مشکلات مهاجران و صدها مشکلات دیگری را که تاریخ نمی تواند حتی آنها را به تصویر بکشد در همین دوران اتفاق افتاد.
حجت الاسلام والمسلمین همتیان ادامه داد: فصل سوم زندگی حضرت زهرا (س) دوران بعد از رحلت پیغمبر بود که سختی این دوران چه بسا از سختی فصل اول و فصل دوم هم بیشتر بود، حضرت یکباره مشاهده کردند این درختی را که اینقدر برایش خون داده شده بود تا بارور شود و آنقدر رنج برده بودند حال در یک شرایطی قرار گرفته است که در معرض تیر خلاص دوستان قرار گرفته و در شرف این است که این درخت بارور از پای در بیاید، این جا فاطمه زهرا(س) این صحنه ها رامی می بیند، وضعیتی که برای مسلمان ها پیش آمده است. این دوره، دوره بسیار بسیار سخت تاریخی برای حضرت زهرا(س) بود.
بعد از رحلت پیغمبر(ص) در حوادثی که اتفاق افتاد فاطمه زهرا(س) دقیقا در قسمت درست تاریخ ایستاد و تا جان در بدن داشت در دفاع از ولایت تلاش کرد.
معاون آموزش حوزه علمیه قم افزود: وقتی فاطمه زهرا(س) می بیند که بعد از رحلت پیغمبر، امیرالمومنین(ع) عملا کنار گذاشته شد و آن مسیری که پیغمبر اسلام ترسیم کرده بود ادامه پیدا نکرد، برایش بسیارسخت بود؛ مقام معظم رهبری در نامه ای که خطاب به دانشجویان دانشگاه های آمریکا که از مردم فلسطین حمایت کرده بودند فرمودند شما اکنون در قسمت درست تاریخ ایستادید، شما در بخش درست تاریخ که در حال ورق خوردن است ایستادید. من با الهام از همین مطلب عرض می کنم که بعد از رحلت پیغمبر(ص) در حوادثی که اتفاق افتاد فاطمه زهرا(س) دقیقا در قسمت درست تاریخ ایستاد و تا جان در بدن داشت در دفاع از ولایت تلاش کرد.
وی در ادامه با اشاره به شیوه های حضرت در دفاع از حریم ولایت گفت: حضرت فاطمه زهرا (س) به طرق مختلف اعتراضش را به وضعیت موجود اعلام کرد و در دفاع از ولایت پا به عرصه گذاشت، اولین طریقی که فاطمه زهرا (س) استفاده کرد گریه بود، گریه گاهی از سر شوق، گاهی از حزن، گاهی از عجز و ناتوانی است، گاهی برای برانگیختن احساسات و عواطف و در حقیقت مبارزه است، این گریه ای که فاطمه(س) ازآن به عنوان وسیله ای برای دفاع از ولایت استفاده کرد گریه مبارزه بود و با برانگیختن عواطف و احساسات، زمینه معرفت و شناخت بیشتر را فراهم کرد. در روایات داریم که کسانی که زیاد گریه کردند پنج نفر هستند، آدم، یعقوب، یوسف، فاطمه زهرا (س) و امام سجاد(ع). عمده این گریه ها نیز در بعد از رحلت پیامبر اتفاق افتاده یعنی در همین مدت کوتاه جزو گریه کنندگان و بکائون شمرده شد .
معاون آموزش حوزه علمیه قم ادامه داد: حضرت در ابتدا در منزل گریه می کردند که همسایگان اعتراض کردند که صدای گریه زهرا(س) خیلی زیاد است و بعد از این اعتراض ها، حضرت سر قبور شهدای احد می رفتند و گریه می کردند، گریه های در منزل را مردم فقط می شنیدند، اما گریه های کنار قبور شهدای احد را هم می شنیدند و هم می دیدند و طبیعتا مردم به این فکر می افتادند که این گریه های دختر پیغمبرعادی نیست، همه این ها فقط بخاطر رحلت پیغمبرنیست، طبیعتا رحلت پیغمبر بسیار برای زهرای مرضیه سنگین بوده اما این گریه ها ازحد عادی فاصله دارد یا اینکه بیت الاحزانی که امیرالمومنین برای حضرت زهرا ساختند که زهرا(س) دست حسنیین رو می گرفتند و می رفتند آنجا و گریه می کردند، خود این گریه ها گریه اعتراضی و مبارزه ای بود که روایات فراوانی هم در خصوص آن نقل شده است.
حجت الاسلام والمسلمین همتیان با بیان اینکه راه دومی که حضرت زهرا برای دفاع از ولایت انتخاب کردند شکایت از وضعیت پیش آمده به پدر بود گفت: حضرت زهرا(س) سر قبر پیغمبر(ص) حاضر می شد و شکایت های خود از امت پیغمبر را سر قبر پیغمبر(ص) مطرح می کرد. همچنین از امام صادق روایت داریم که فاطمه زهرا(س) در کنار ستونی از ستون های مسجد النبی می ایستاد و رسول خدا را مخاطب قرار می داد و بعد اشعاری را می خواند که این ها حاکی از همان اوضاع نابسامانی است که بعد از رحلت پیغمبر اتفاق افتاد. در روایت دیگری امام (ع) می فرماید که بعد از رحلت پیغمبر تا زمان شهادت فاطمه زهرا(س) ایشان هیچ وقت خندان دیده نشد، این دو در واقع روشی بود که فاطمه زهرا (س)انجام می داد.
باید با درس گرفتن از حضرت زهرا(س) در همه عرصه ها حتی در عرصه های کوچک با تصمیم صحیح و اجرای به موقع در جای صحیح بایستیم
استاد سطح عالی حوزه علمیه قم تصریح کرد: روش سومی که حضرت در حمایت از ولایت انجام داد ترک مراوده با زمامداران آن زمان بود یعنی کسانی که زمام امور را به دست گرفته بودند و این هم در مسیر دفاع از ولایت بود پس اینکه می گوییم حضرت فاطمه زهرا بعد از رحلت پیامبر در قسمت درست تاریخ ایستاد یعنی همین. ایشان وقتی دیدند امیرالمومنین به عنوان حاکم اسلامی در جای خود قرار نگرفت در قسمت درست تاریخ ایستاد و اعتراض خود را گاهی با گریه، گاهی با شکوه کنار قبر پیغمبر و گاهی هم با ترک مراوده با زمامداران زمان انجام داد. در واقع همه اینها به معنای مقاومت و استقامت بود، ایستاد و جانش را داد.
حجت الاسلام والمسلمین همتیان افزود:روش چهارم حضرت در دفاع از ولایت، وصیت به عدم نماز حاکم بود، چراکه رسم بر این بوده که حکام و والیان بر جنازه افراد سرشناس نماز می خواندند اما این جا حضرت زهرا (س) وصیت می کند که نماز را حاکم نخواند و امیرالمومنین بخواند و بعد اینکه کتمان حال کردند، وصیت کردند شبانه غسل و کفن و دفن شوند.
استاد سطح عالی حوزه علمیه قم تصریح کرد: این ها همه به نوعی مبارزه بود، همین اختلاف در محل دفن ، یک علامت سوال بزرگ بود که چرا دختر پیغمبر با آن عظمت باید قبرش مخفی باشد درواقع این ها روش هایی بود که حضرت برای مبارزه و دفاع از ولایت انتخاب کرده بود.
وی افزود: حضرت زهرا (س) با این کار یک محور مقاومت و دفاع از ولایت را برای همیشه ترسیم کردند، محور قوی مقاومت را ترسیم کردند و در جای درست و دقیق تاریخ ایستادند و دقیق ترین تصمیم را گرفتند، یعنی دفاع از ولایت.
حجت الاسلام والمسلمین همتیان در پایان تصریح کرد: ما در عرصه های مختلف با وقایع گوناگونی مواجه هستیم و باید در این عرصه ها مراقب باشیم جای درست وقایع قرار بگیریم به عنوان مثال در قضیه فلسطین ولبنان و سوریه، جنایاتی که اسرائیل انجام می دهد ببینید کدام کشورها در جای درست ایستادند؟ بعضی از کشورها به اسرائیل کمک کردند یعنی نه تنها در جای درست نایستادند بلکه به قسمت ناصحیح این جریان کمک کردند، به جنایت کمک کردند اینها روسیاه هستند؛ اما دولت هایی نیز در قسمت درست ایستادند و از مردم مظلوم فلسطین دفاع کردند، مردمی که به پویش ها برای کمک به مردم غزه و لبنان کمک می کنند در قسمت درست این واقعه ایستادند.ان شالله ما نیز با درس گرفتن از حضرت زهرا(س) در همه عرصه ها حتی در عرصه های کوچک تر نیزبا تصمیم صحیح و اجرای به موقع در جای صحیح بایستیم.
نظر شما