به گزارش فرهنگ و اجتماع خبرگزاری شبستان، دکتر «مجید اسماعیلی» مدیر عامل موزه سینمای ایران امروز سه شنبه (۲۰ آذر) در نشست تخصصی سینما و خانواده با موضوع واکاوی جایگاه خانواده در سینمای ایران که در خانه اندیشه ورزان برگزار شد گفت: بحث کارکرد سینما و شکل دهی درست این خانواده ایرانی نیازمند نگاه های بنیادی تری است که بتوانیم به این پرسش پاسخ بهتری دهیم. شرایطی که الان در آن قرار داریم، شرایط قابل دفاعی نیست؛ رسانه های ما به خصوص سینما در خدمت نظام ارزشی حاکم بر انقلاب اسلامی نیست و چیزی که در حال رخ دادن است، گاهی تعارض، گاهی تعادل و گاهی هم همپوشانی بین این سیستم ارزشی است.
وی اظهارکرد: سینما به واسطه نگاه هایی که به تولیدکنندگان آن وجود داشته، سیاست رسانه جمهوری اسلامی این بوده که بین کسانی که یک چیزی را تولید می کنند و کسانی که یک محتوای کلان تری را ارایه می دهند، یک اتصالی را برقرار می کند که این اتصال خیلی مواقع برقرار نشده است، یعنی بخش اندیشه ای کشورمان، خیلی زخیم تر است تا بخش تولیدمان. همواره بخش اتصال بین دانشگاهی و بخش های اندیشه ای همیشه قطع بوده در حالی که این اتصال مانند یک دیابت رسانه ای به جان مردم افتاده است.
اسماعیلی تصریح کرد: افرادی هم که در این بخش ها مشغول تولید بودند، خیلی از آنها از سبک زندگی ایرانی مطلع نبودند یا مطلع بودند ولی باور نداشتند. حاصلش این شده که ما الان جزو ضعیف ترین کشورهایی هستیم و سبک زندگی ما استاندارد نیست؛ در حالی که سینمای غرب به شدت بحث سبک زندگی را تقویت می کند و هیچ کدام از سریال هایشان خارج از سبک زندگی غربی نیست و حق ندارند از قوائد حاکم بر سبک زندگی سرپیچی کنند در حالی که سینمای ما اصلا اهمیتی به این موضوع قایل نیست. متاسفانه این مساله به دلیل عدم آگاهی و عدم دانش متراکم و آماده می باشد.
دکتر اسماعیلی گفت: در سینمای غرب به شدت از بحث نگاه به فلسفه حیات و فلسفه آفرینش حمایت می شود. دقیقا یک خط بسیار دقیقی بین نظام ارزشی آنها وجود دارد. دنیا رسانه را خیلی جدی در نظر گرفته است ولی در سینمای ما این جدیت وجود ندارد.
وی با بیان اینکه بحث سکولاریزم با درجات مختلف در نظام فکری ما رسوخ پیدا کرده است.تصریح کرد: سینمای ایران باید از سبک زندگی دفاع می کرد. سبک زندگی همان هنجارهای مورد قبول ماست و یکی از ارکانش معماری می باشد. بحث خوردن و آشامیدن، مفهوم سعادت، خوشبختی و رستگاری مفاهیمی هستند که در سبک زندگی به آنها پرداخته می شوند که متاسفانه در سینمای ایران زیاد مورد توجه قرار نمی گیرند.
وی اظهار کرد: این جعبه جادو (تلویزیون) تاثیر بسیار زیادی بر فرهنگ ایران گذاشت. از گذشته تا الان خانواده ها رستگاری را در ازدواج، پولدار شدن و از مرگ نجات پیدا کردن می بینند که همه اینها حاصل تاثیرات تلویزیون بر فرهنگ جامعه بوده است. یکی از قوق ترین پیام رسان ها ایجاد شگفتی است که تلویزیون آن را ایجاد.
وی خاطر نشان کرد: سینمای ما امروز به شدت درگیر مادی گرایی شده است گفت: امروز موضوع خوشبختی با موضوع امکانات مادی، پول داشتن، رفاه و تکنولوزی عجین شده است و امروز اصلا کسی نمی پذیرد که فردی خوشبخت است، ولی نان و پنیر می خورد و این حس به واسطه انسان ها شکسته نشده است، رسانه ها و سینمای ما باید ابروی دنیاگرایی را می برد چرا که سینما می توانست حسرت زدایی بکند از افرادی که ندارند متاسفانه سینما در این زمینه یک کار جریانی خوب نکرده است.
وی گفت: تلویزیون و همه دستگاه های فرهنگی کار می کنند اما تا کنون نتیجه مطلوبی حاصل نشده است. ۴۴ سال از انقلاب می گذرد ما تازه داریم وارد مقوله حجاب می شویم که خود یک چالش است.
نظر شما