لزوم تغییر از حمل و نقل شخصی به حمل و نقل عمومی

رشیدی گفت: تا زمانی که تردد مردم را از حمل و نقل شخصی به حمل و نقل عمومی تغییر ندهیم، همه مشکلات ما پابرجا خواهد بود.

«یوسف رشیدی»، عضو هئیت علمی دانشگاه شهید بهشتی و کارشناس آلودگی هوا، در گفتگو با خبرنگار فرهنگ و اجتماع خبرگزاری شبستان در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه شما برای کاهش آلودگی هوا چه راهکارهایی را پیشنهاد می کنید؟ آیا به نظر شما تعطیلات در حل این معضل تاثیرگذار است؟ گفت: به طور کلی تردد مردم در شهرهای بزرگ با حمل و نقل عمومی صورت می گیرد؛ اما متاسفانه در کشور ما بیشتر ترددها بین محل زندگی و محل کار بیشتر با خودروهای شخصی انجام می شود که این امر در الگوی مدیریت شهرها کاملا منسوخ شده است. شهرهای بزرگ دنیا نظیر توکیو، پاریس، لندن، مسکو و .... تمرکز جابجایی و سفرها را بر روی حمل و نقل عمومی گذاشته اند و تنها بخشی از مردم که در این زمینه دچار مشکل هستند از خودروی شخصی یا وسایلی نظیر تاکسی استفاده می کنند.

وی در ادامه افزود: مشکل اصلی، مهم و پایه ای آلودگی هوای شهر تهران این است که حمل و نقل و جابجایی مردم برای امورات روزمره با خودروی شخصی صورت می گیرد البته این خودروی شخصی اسنپ و تاکسی را نیز دربرمی گیرد. دومین مشکل ما در این زمینه به عدم الکترونیکی کردن امور باز می گردد. متاسفانه تنها برخی از کارهای بانکی نظیر پرداخت قبوض را می توان به صورت غیر حضوری انجام داد اما بیشتر امور باید به صورت حضوری انجام شود. ما برای حل مشکل آلودگی هوا باید نسبت به حذف سفرهای زاید و غیر ضروری اقدام کنیم.

رشیدی تصریح کرد: دولت الکترونیک بیشتر از آنکه به پول نیاز داشته باشد به زیرساخت های نرم افزاری احتیاج دارد البته بهره آن نیز برمی گردد. در حال حاضر به دلیل تولیدات گسترده دو شرکت تولیدکننده خودرو با ناترازی بنزین مواجه هستیم. در خصوص آلودگی هوا برخی از عدم استاندارد بودن سوخت در کشور سخن می گویند، شکی نیست که کیفیت سوخت در کشور در حد کشورهایی اروپایی نیست اما اگر از خودروی برقی و هیبرید هم استفاده کنیم، همچنان با این مشکل مواجه خواهیم بود. ما تا زمانی که تردد مردم را از حمل و نقل شخصی به حمل و نقل عمومی تغییر ندهیم، همه مشکلات ما پابرجا خواهد بود چرا که در صورت استفاده از خودروی برقی نیز با چالش هایی همچون سایش لنت ترمز، سایش لاستیک و تولید ذرات معلق مواجه خواهیم بود.

عضو هئیت علمی دانشگاه شهید بهشتی تصریح کرد: تعطیل کردن تنها سبب به تعویق افتادن و حل نشدن مشکل می شود البته منظور من این نیست که در زمان آلودگی هوا تعطیل اعلام نشود و بچه ها در آلودگی به مدرسه بروند اما تقریبا ۲۵ سال است که روزهای آلوده را تعطیل می کنیم، از طرح هایی نظیر زوج و فرد استفاده می کنیم و یا کارگاه های شن و ماسه را می بندیم اما این کارها راهگشا نبوده است.

وی بیان کرد: سال ۱۹۵۲ در شهر لندن آن قدر آلودگی هوا زیاد شد که چند هزار نفر در عرض چند روز جان خود را از دست دادند. پس از آن سال با برنامه ریزی های صورت گرفته، تمرکز بر روی حمل و نقل عمومی و بالاتر رفتن هزینه های حمل و نقل شخصی آلودگی در این شهر کاهش یافت. متاسفانه حمل و نقل عمومی در کشور ما گسترش لازم، شبکه بهم پیوسته و انسجام لازم را ندارد. مردم پس از آنکه مشاهده می کنند حمل و نقل عمومی هم زمانشان را به تاخیر می اندازد هم مشکلات شان را بیشتر می کند و هم به مقصد خود در زمان مشخص نمی رسند، بنابراین از خودروهای شخصی برای رفتن به سر کار استفاده می کنند.  

این کارشناس آلودگی هوا به چرایی آلودگی هوا در روزهای بارانی نیز اشاره کرد و گفت: باران به طور مداوم نمی بارد، مثلا یک ساعت می بارد و دو ساعت نمی بارد اما تولید آلودگی کاملا پیوسته است. هرگاه یک چیز پیوسته را در کنار یک چیز ناپیوسته قرار دهید، بی شک پیوسته پیروز خواهد شد. بارش باران موجب می شود تا مدت کوتاهی هوا سالم شود اما به دلیل آنکه تولید آلودگی به صورت پیوسته انجام می شود بر آن غلبه می کند. حمل و نقل عمومی باید نظم و برنامه داشته باشد و شبکه را پوشش دهد. وقتی تردد با حمل و نقل عمومی زمان بر است، شما برای آنکه زودتر به محل کار و زندگی خود برسید از وسایل شخصی استفاده می کنید. مسئولان دنبال آدرس غلط رفته اند، اینکه ۲۰ تاکسی برقی به ناوگان اضافه کنید هیچ تاثیری در جابجایی مردم ندارد.

رشیدی با اشاره به  آماده شده زیرساخت های تاکسی های برقی در تهران تصریح کرد: زمانی اتوبوس های برقی حد فاصل میدان امام حسین (ع) و ترمینال شرق فعالیت می کردند که نه آلودگی داشتند و نه سوخت فسیلی می سوزاندند. امیدوارم تاکسی های برقی نیز نتیجه مطلوب داشتند.

کد خبر 1796489

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha