با تنش آفرینی در جشنواره تئاتر فجر مقابله می کنیم/ این جشن تئاتری هاست

نشست رسانه‌ای چهل و سومین جشنواره بین‌المللی تئاتر فجر در حالی امروز در تالار وحدت برگزار شد که دبیر و مدیران بخش های مختلف این رویداد جزئیات هر بخش را تشریح کردندو اتابک نادری نیز با بیان اینکه جشنواره تئاتر فجر جشن تئاتری هاست، گفت: با تنش آفرینی در جشنواره تئاتر فجر مقابله می کنیم.

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری شبستان، نشست رسانه‌ای چهل و سومین جشنواره بین‌المللی تئاتر فجر صبح امروز شنبه ۱۵ دی ماه با حضور اتابک نادری، مدیر کل مرکز هنرهای نمایشی وزارت فرهنگ‌ و ارشاد اسلامی، خیرالله تقیانی، دبیر این جشنواره و سعید نجفیان، دبیر اجرایی این رویداد در تالار وحدت در حال برگزاری است.   


در ابتدای این نشست «اتابک نادری»، مدیر کل مرکز هنرهای نمایشی در نشست چهل و سومین جشنواره تئاتر فجر گفت: بنده تازه به جمع عزیزان پیوستم تا با شعار«همدلی و وفاق» جشنواره چهل و سوم را با شکوه برگزار کنیم؛ همه تلاش ما این است که خانواده تئاتر را زیر چتر تئاتر ببینیم و رسالت مان را در جایگاهی که هستیم به درستی انجام دهیم.

در این نشست خیرالله تقیانی پور، دبیر چهل و سومین جشنواره بین‌المللی تئاتر فجر نیز گفت: افتخار داشتم در جایگاه کارگردانی در تئاتر و سینما در خدمت شما باشم. امیدوارم کمک حال تئاتر و رسانه تئاتر باشید که اگر نباشید ما کامل نیستیم. 
 

در ادامه نشست «سعید نجفیان»، دبیر اجرایی چهل و سومین جشنواره تئاتر فجر درباره فراخوان جشنواره و آثار دریافتی توضیح داد: ما اوایل تیرماه برای همکاری با جشنواره دعوت شدیم؛ صحبت‌های اولیه درباره فراخوان انجام شد و هفتم مرداد ماه فراخوان را منتشر کردیم؛ بخش مسابقه صحنه‌ای متشکل از چند عنوان می‌شد که مرور نمایش‌های اجرا شده از آذر ۱۴۰۲ تا آذر ۱۴۰۳ را داشتیم. ۹۸ اثر در بخش مرور بارگذاری شد که در بخش دوم هم بیش از ۱۰۰ اثر؛ در کل ۲۸۱ اثر متقاضی بودند که توسط ۵ نفر بررسی شد و از این میان ۱۵ اثر به مرحله نهایی راه پیدا کرد.

دبیر اجرایی چهل و سومین جشنواره تئاتر فجر  اظهار کرد: در بخش برگزیدگان جشنواره استانی نیز ۳۴ جشنواره برگزار کردند که قرار بود تا آخر آبان تمام شود. به‌خاطر جشنواره‌های ملی زمان برخی جشنواره‌ها تغییر کرد و تا آخر آذر برگزار شد. در این بخش ۸۰ اثر معرفی شدند که در نهایت ۱۴ اثر از استان‌ها می‌توانستند در این بخش از جشنواره شرکت کنند. از تمامی ظرفیت استفاده کردیم. 

وی  تصریح کرد: برگزیده‌های جشنواره‌های ملی را داشتیم به این شکل که این جشنواره‌ها نمایندگانی معرفی کرده بودند که از آنها معدودکارهایی برای بخش رقابتی انتخاب شدند. بخش غزه را داشتیم که ۶ اثر صحنه‌ای در این بحش معرفی می‌شود؛ همچنین در بخش صحنه‌ای ۳۶ اثر را در بخش مسابقه خواهیم داشت. 

نجفیان افزود: ویژگی امسال جشنواره این بود که دوستان بزرگواری مهمان ما بودند مانند آقایان صادقی، نعیمی، دژاکام، برهانی‌مرند که قرار شد کارگاه‌هایی را برگزار کنند. از جشنواره تئاتر کویر، سودای عشق، مقاومت و توانبخشان نیز در بخش صحنه‌ای خواهیم داشت.    

انتخاب 12 اثر به عنوان نمایش نامه های نامزد

 در ادامه این نشست «ایوب اقاخانی»، دبیر بخش نمایشنانه نویسی چهل و سومین جشنواره تئاتر فجرگفت: با توجه به اینکه در ادوار مختلف داور و دبیر این بخش جشنواره فجر بوده ام امسال نیز در بضاعت خودم تلاش کردم تجربیات ام را برای بهتر برگزار شدن جشنواره  بکار بگیرم و تا مهلت پایان فراخوان در اول ابان ۳۵۰ نمایش نامه از استان ها بدست ما رسید و هیات مشورتی و داوران ما متشکل از شهرام کرمی، مهرداد کوروش نیا و مهرداد رایانی مخصوص کار داوری آثار را در دو مرحله انجام دادن و رسیدیم به ۴۰ اثر انتخابی و در نهایت به انتخاب نهایی رسیدیم و به دلیل عدم‌چاپ نمایشنامه های دوره های قبلی با واهمه از تکرار نشدن این اتفاق این جلسه را برگزار کردیم و به نتیجه رساندیم تا فرایند چاپ نشدن نمایش نامه ها تکرار نشود.۱۲ اثر به عنوان نمایش نامه های نامزد شده توسط هیات داوران انتخاب شد و نمایش نامه های بخش خاص جشنواره مثل  مقاومت، غزه نگارش نمایش نامه با موضوع قهرمانان ملی در میان نامزدها قرار نگرفت چون معیار سنجش آنها متفاوت بود.

وی ابراز امیدواری کرد: امیدوارم بتوانیم ضعف های کشور در تولید متن و نمایش نامه را از سر راه راه برداریم؛ قطعا تولید ۳۵۰ نمایش نامه نشان از علاقه در سطح کشور می دهد که این مهم باید حمایت و مدیریت شود و این استعداد ها رها نشوند تا بتوانیم بنیه نمایشنامه نویسی را در کشور تقویت کنیم. 

ارسال ۲۳۱ اثر از  هنرمندان ۴۵ کشور جهان 

 در ادامه این نشست «مژگان وکیلی»، دبیر بخش بین الملل چهل و سومین جشنواره تئاتر فجر با ارایه گزارشی از عملکرد این بخش گفت: از زمان ارسال فراخوان بخش بین الملل جشنواره تئاتر فجر ۲۳۱ اثر از کشورهای مختلف متقاضی حضور در این رویداد در بخش غیر رقابتی شدند؛ این آثار از هنرمندان ۴۵ کشور چون، نروژ، سوئد، ایتالیا، روسیه، پرتغال و ... بودند.

دبیر بخش بین الملل چهل و سومین جشنواره تئاتر فجر افزود: تعداد ۲۰ اثر در اولویت انتخابی بودند و در نهایت ۶ اثر در بخش صحنه ای در جشنواره به اجرا می رود  و یک اثر نیز به صورت انلاین پخش می شود.


وی تصریح کرد: در همین بخش اساتیدی از ۱۵ کشور کانادا، افریقا، فرانسه، یونان و تونس و هند متقاضی برگزاری ورک شاپ آموزشی بودند و با ارزیابی های صورت گرفته یک کارگاه با حضور استاد هندی برگزار می شود.

استقبال بی نظیر از بخش عکس جشنواره 

 در ادامه «مهدی آشنا»، دبیر بخش عکس و پوستر چهل و سومین جشنواره تئاتر فجر با اشاره به استقبال گسترده از آثار این بخش توضیح داد: استقبال در بخش عکس بی نطیر بود و تعداد هزار عکس به جشنواره رسید که ۸۹ عکس به بخش نهایی رسید و ۱۲۰ پوستر به جشنواره رسید که ۴۹ پوسترپذیرفته شد؛ باید به این نکته اشاره کنم که  پذیرش آثار  از استان ها زیاد بود و بخش استانی بسیار گسترده بود هدف ما تمرکز زدایی از مرکز بود که این هدف محقق شد.


وی اعلام کرد: نمایشگاهی از پوستر ها و عکس های چهل و سومین جشنواره تئاتر فجر در یکی از کشورهای خارجی برپا می شود.

در ادامه این نشست در ادامه این نشست«سید جواد روشن»، دبیر بخش پژوهشی چهل و سومین جشنواره تئاتر فجر گزارشی از این بخش ارائه کرد و گفت: ۶۲ مقاله با موضوعات مختلف بدست ما رسید و اعضای شورای علمی این اثار را بررسی کردند و در نهایت ۱۸ مقاله برای بخش نهایی انتخاب شده که این اثار برای سمینار پژوهشی و چاپ انتخاب می شوند.

معرفی سه اثر برتر در بخش به‌علاوه فجر چهل و سومین جشنواره تئاتر فجر

 در این نشست «داود نامور»، مدیر بخش به‌علاوه فجر چهل و سومین جشنواره تئاتر فجر درباره این بخش توضیح داد: سال ۹۶ این بخش به گونه‌ای در فهرست جشنواره بود، سال‌های ۹۷ و ۹۸ نیز برگزار شد اما بعد از ۵ سال این بخش موفق نبود. با پیشنهاد به آقایان تقیانی‌پور و نجفیان، مقرر شد این بخش رقابتی شود که این باعث انگیزه سالن‌های خصوصی می‌شود.اجراها را در اختیار مدیران تماشاخانه خصوصی گذاشتیم و هر مدیر یک تا ۳ نمایش برتر را معرفی کردند. 


وی اظهار کرد: بیش از ۱۰ تماشاخانه خصوصی در این بخش مشارکت دارند. حتی اجراهای خصوصی که مایل نبودند در این بخش شرکت کنند دعوت شدند و در سالن دیگری میزبانی کردیم. ۲۲ گروه متقاضی هستند، جدول اجرا و داوران به زودی اعلام می‌شود و در مجموع ۳ نمایش برتر انتخاب خواهند شد.در این بخش انتخاب جزیی مثل انتخاب بازیگر و... نداریم و سه اثر برتر را معرفی می‌کنیم. مقرر شده یک تماشاخانه خصوصی برتر هم داشته باشیم و امیدوارم کمک هزینه‌ای به سالن‌ها و گروه‌ها داشته باشیم.

 در ادامه این نشست«مهدی دوایی»، مدیر هنری چهل و سومین جشنواره بین‌المللی تئاتر فجر با اشاره به مشکلاتی که در طراحی پوستر جشنواره فیلم فجر بوجود آمد، گفت: با حساسیت هایی درباره پوستر جشنواره ها روبرو هستیم قرار بود پوستر امروز رونمایی پوستر انجام شود ولی به دلایل فنی و تکنیکی این پوستر امروز رونمایی نمی شود و در روزهای آینده این اتفاق خواهد افتاد.

۱۶۷ اثر از ۶۶ شهر ایران متقاضی حضور در بخش مسابقه تئاتر خیابانی

 در ادامه این نشست«داریوش نصیری» مدیر بخش مسابقه تئاتر خیابانی چهل و سومین جشنواره بین‌المللی تئاتر فجر با اشاره به آماری از نمایش های این بخش گفت: در بخش نمایش‌های بیرونی و خیابانی، ۱۶۷ اثر از ۶۶ شهر ایران متقاضی حضور در این دوره از جشنواره بودند که از میان آن‌ها ۳۳ اثر با کارگردان خانم و کارگردانی ۱۰۴ اثر بر عهده آقایان بوده است. 


وی اظهار کرد:  در  بخش بیرونی و خیابانی چهل و سومین جشنواره بین‌المللی تئاتر فجر  میزبان ۳۰ اثر از ۲۱ شهر در بخش نمایش‌های بیرونی و خیابانی هستیم که تهران با ۵ اثر، خوزستان ۴ اثر و هرمزگان و اصفهان هرکدام با ۳ اثر شهرهایی هستند که بیشترین تعداد آثار را در این بخش جشنواره دارند.

مدیر بخش مسابقه تئاتر خیابانی چهل و سومین جشنواره بین‌المللی تئاتر فجر  با اشاره به حضور چشمگیر بانوان در این بخش جشنواره یادآور شد: تنوع و گستردگی بسیاری در میان آثار انتخابی این دوره جشنواره وجود دارد و باید بگویم نکته قابل توجه نیز حضور کارگردان‌های خانم در یک سوم آثار انتخابی است. 

وی درباره موضوعات بخش بیرونی و خیابانی این دوره از جشنواره توضیح داد: در بخش بیرونی و خیابانی جشنواره  نمایش های با موضوع نمایش‌های ایرانی، سردار سلیمانی، غزه و فلسطین، محیط زیست، شهدای غواص، ستایش زندگی، فضای مجازی  اجرا می شوند؛ مکان‌های اجرای این نمایش ها به زودی اعلام می‌شود.


 در ادامه این نشست رییس برگزاری چهل و سومین جشنواره بین‌المللی تئاتر فجر  و دبیر این رویداد به پرسش های خبرنگاران پاسخ دادند. 


اتابک نادری درپاسخ به پرسشی درباره روند برگزاری جشنواره تئاتر فجرو احتمال تغییر دبیر توضیح داد: اذهان عمومی جشنواره تئاتر فجر و جشنواره فیلم فجر را مقایسه کردند که فرآیندها و جایگاه‌ها متفاوت است. تیم جشنواره کار خود را کرده بود و تا جایی که می‌دانم برنامه‌ای برای تغییر دبیر جشنواره تئاتر نبود. 


وی درباره بودجه چهل و سومین جشنواره بین‌المللی تئاتر فجر  گفت: بودجه‌ای که ما پیشنهاد دادیم ۳۴ میلیارد تومان است اما صرفه‌جویی‌هایی را در نظر داریم؛ شفاف‌سازی هم خواهیم داشت و اذهان عمومی هم خواهند دید.

مدیر کل مرکز هنرهای نمایشی یادآور شد: تغییرات یک شب یا یک روز انجام نمی‌شود. شهادت رئیس جمهور رئیسی، خیلی از برنامه‌ریزی‌ها را تحت تاثیر قرار داد؛ دوستان باید شورای سیاست‌گذاری را برگزار می‌کردند و... . معاون هنری که انتخاب شد،‌ اعلام کرد که براساس قواعد باید شورای سیاست‌گذاری باشد؛ در جلسه اول شورا آقای تقیانی‌پور در ایران نبود و در جلسه بعد در خدمت او خواهیم بود.


نادری با اشاره به اینکه هرچیزی که تنش در جشنواره  فجر ایجاد کند، مقابله می‌کنیم، گفت:  این جشن، جشن تئاتری‌هاست؛ اگر دلخور هم باشم، خانه‌ام را ترک نمی‌کنم. جشنواره تئاتر فجر مربوط به همه تئاتری‌ها است. آقای انتظامی لطف کرد و تقسیط اداره کل هنرهای نمایشی افزایش پیدا کرد و در دو روز دیگر قسط جشنواره پرداخت می‌شود.


در تکمیل صحبت های مدیر کل مرکز هنرهای نمایشی خیرالله تقیانی‌پور، دبیر چهل و سومین جشنواره بین‌المللی تئاتر فجر گفت: با بخش بزرگی از هنرمندان گفت وگو کردم و گفتند دبیری جشنواره فحش‌خوری زیادی دارد اما با توجه به اینکه جشنواره حال خوبی نداشت به توصیه دوستان آمدم. 


وی افزود: اگر وقتم را معطوف به حواشی می‌کردم، امروز این نشست برگزار نمی‌کردیم. خوشحالم ۱۵ روز به جشنواره آثار اعلام شده و چند روز دیگر پوستر هم رونمایی می‌شود؛ همیشه اخبار درباره تغییر جشنواره به گوشم می‌رسید اما من به حواشی توجهی ندارم.

تقیانی پور اظهار کرد:  شورای سیاست‌گذاری را مدیرکل انتخاب می‌کند و من در این شورا دخیل نیستم اما با یکی از اعضا در ارتباطم و به وی پاسخگو هستم. در دو دوره حضور نداشتم زیرا ایران نبودم. اینکه در شورا چه نکاتی بررسی شده در جریان نیستم؛ وقت‌هایی که خودم شرکت کننده جشنواره بودم این اعتراضات بوده و سعی می‌کردم قواعد بازی را قبول کنم. اعتراض حق هر هنرمندی است؛ ما ظرفیتی در جشنواره داریم و اگر کسی راه پیدا نکرد دلیل بر ضعیف بودن اثر نیست.


دبیر چهل و سومین جشنواره تئاتر فجر  درباره بودجه جشنواره نیز گفت: شفاف سازی درباره این جشنواره در حال انجام است و امیدوارم بخش مالی جشنواره را حل کنیم. 


دبیر چهل و سومین جشنواره تئاتر فجر در پاسخ به پرسشی درباره بخش بین الملل و کشورهای شرکت کننده در این بخش توضیح داد: جبهه حق و باطل را در منطقه می‌بینیم، کشورهایی هستند که صاحب سبک‌اند و ممکن است طرف جبهه باطل باشند و به جشنواره نیایند، از طرفی بحث مالی را هم داریم. آقای اتابک نادری دیر به ما اضافه شدند و تغییر و تحولات موجب شد تعللی در بخش بین‌الملل داشته باشیم. سطح کیفی نمایش‌های بین‌الملل ما در سه سال اخیر قطعا بهتر خواهد بود. 


نادری درباره پذیرش  گروه های نمایشی از شهرستان ها در چهل و سومین جشنواره تئاتر فجر اظهار کرد: بچه شهرستان هستم و در تئاتر شهرستان کار کردم؛ باید احساسی برخورد نکنیم. خیلی از جشنواره‌ها در دنیا اینگونه نیستند که گروه‌ها از اول پذیرش داشته باشند و جشنواره‌های بین‌المللی سه شب گروه‌ها را پذیرش دارند. این یک قاعده کلی است اما ما احساسی برخورد کردیم، اقتضائات مالی ما اجازه نمی‌دهد. ما ۱۱ میلیارد هزینه اسکان داریم که با احتساب ۳ روز و ۴ شب اقامت برای گروه‌ها بوده و در غیر اینصورت ۱۷میلیارد افزایش هزینه خواهیم داشت. گروه می‌آید  پس از سه روز برمی‌گردد و دو نماینده از گروه‌ها به انتخاب کارگردان می‌مانند.

«وحید لک» مدیر روابط عمومی، تبلیغات و تشریفات چهل و سومین جشنواره تئاتر فجر از بیمه هنرمندان شرکت کننده در این رویداد خبر داد و گفت: بیمه دی همه هنرمندان شرکت کنندگان در جشنواره را به مدت ۲۰ روز بیمه خواهد کرد.

کد خبر 1797480

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha