به جای پراکنده‌کاری، باید مسائل کلیدی فرهنگ را اولویت‌بندی کرد

دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی، در شورای فرهنگی عمومی عنوان کرد: به جای پراکنده‌کاری، باید مسائل کلیدی را اولویت‌بندی کرد و تمام دستگاه‌ها برای حل این مسائل هماهنگ شوند.

به گزارش خبرگزاری شبستان به نقل از شورای عالی انقلاب فرهنگی، حجت‌الاسلام والمسلمین عبدالحسین خسروپناه، دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی، در هشتصد و بیست و هشتمین شورای فرهنگ عمومی با اشاره به برش‌های استانی نقشه مهندسی فرهنگی کشور و با تقدیر از تلاش‌های کارشناسان و مسئولان استانی، به نکاتی درباره روند اجرای این نقشه پرداخت.
وی با قدردانی از تلاش‌های صورت‌گرفته برای شناسایی مسائل استان‌ها و تدوین سند نقشه فرهنگی مدارس استان‌ها گفت: زحمات کارشناسی و میدانی انجام‌شده، تنها ۸ تا ۱۰ درصد از فرآیند است. ۹۰ درصد کار به اجرا در میدان و مشاهده اثرات آن بازمی‌گردد. اگر اجرای این نقشه‌ها به درستی صورت نگیرد و در عمل اثری نداشته باشد، همه تلاش‌ها بی‌نتیجه خواهد ماند.
استاد خسروپناه با اشاره به محدودیت‌های بودجه‌ای به‌عنوان یکی از چالش‌های موجود، اظهار داشت: مشکل کمبود بودجه تقریباً در همه استان‌ها وجود دارد، اما باید با روش قرارگاهی و هماهنگ در شورای فرهنگ عمومی استان‌ها، این موضوع مدیریت شود. در این راستا، ریاست شورای فرهنگ عمومی هر استان باید مسائل اولویت‌دار را مشخص و بررسی کند و این که هر دستگاه چگونه می‌تواند در حل این مسائل مشارکت داشته باشد. دستگاه‌هایی مانند صداوسیما، سازمان تبلیغات، اداره ارشاد، آموزش‌وپرورش و سایر نهادها که بودجه‌های فرهنگی در اختیار دارند، باید برنامه‌ریزی‌های خود را برای حل مسائل اولویت‌دار استان متمرکز کنند.
وی ادامه داد: در بسیاری از موارد، دستگاه‌ها اعلام می‌کنند که بودجه‌ای برای اجرای برنامه‌های فرهنگی ندارند. در حالی که با هماهنگی و استفاده بهینه از بودجه‌های موجود، به‌ویژه بودجه‌های استانداری و شهرداری‌ها که از اعضای شورای فرهنگ عمومی هستند، می‌توان به حل یکی، دو یا سه مسئله مهم پرداخت. به جای پراکنده‌کاری، باید مسائل کلیدی را اولویت‌بندی کرد و تمام دستگاه‌ها برای حل این مسائل هماهنگ شوند. سپس، در جلسات بعدی، گزارشی از میزان اثربخشی اقدامات ارائه شود.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی با تأکید بر ضرورت تدبیر و برنامه‌ریزی افزود: اگرچه امکان اجرای کامل همه برنامه‌ها در بازه زمانی کوتاه، مانند دو یا سه سال، وجود ندارد، اما با اجرای بخشی از برنامه‌ها می‌توان به نتایج اثربخش دست یافت.
وی در پایان با اشاره به نقش مرکز در حمایت از استان‌ها گفت: وظیفه ما در تهران کمک به تأمین بودجه برش‌های استانی است. رئیس سازمان برنامه و بودجه وعده داده‌ که بودجه‌ای برای برش‌های استانی اختصاص داده شود و این اعتبار از طریق وزارت ارشاد در استان‌ها توزیع خواهد شد.

رونمایی از 20 برش استانی نقشه مهندسی فرهنگی

دکتر ابراهیم شکرانی، دبیر ستاد فرهنگی و اجتماعی شورای عالی انقلاب فرهنگی، نیز در این نشست به ارائه گزارشی از روند تدوین و اجرای برش‌های استانی نقشه مهندسی فرهنگی کشور پرداخت.
وی با اشاره به آغاز این پروژه از دی‌ماه ۱۴۰۱ گفت: بر اساس بند ج فصل هفتم نقشه مهندسی فرهنگی کشور، تدوین برش‌های استانی آغاز شد. در فاز نخست، اسناد ۱۲ استان تهیه و رونمایی شد که از این میان، اسناد سه استان با حضور ریاست جمهور و سایر استان‌ها با حضور دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی به سرانجام رسید.
وی افزود: در فاز دوم، مقرر شد اسناد ۱۹ استان دیگر نیز تکمیل و رونمایی شود. تاکنون، با رونمایی از اسناد استان‌های مازندران و ایلام، تعداد اسناد تکمیل‌شده در کل به ۲۰ استان می رسد. امید داریم تا پایان سال، با هماهنگی‌های انجام‌شده بین دبیرخانه شورا و شورای فرهنگ عمومی، تمامی برش‌های استانی به اتمام برسد.
دکتر شکرانی با تأکید بر اهمیت مرحله اجرای برش‌ها بیان کرد: برخی استان‌ها، حتی پیش از تدوین نهایی اسناد، اجرای برنامه‌ها را آغاز کرده‌اند. این امر با مدیریت دبیرخانه و پشتیبانی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، با سرعت بیشتری پیش می‌رود. البته پنج استان با چالش‌هایی مواجه هستند که رفع این مسائل نیازمند مذاکرات بیشتر و همکاری نزدیک‌تر با دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی است.
وی با اشاره به روند تدوین اسناد دو استان مازندران و ایلام توضیح داد: استان ایلام که از استان‌های پیشرو در فاز دوم بوده، کار خود را از بیش از یک سال پیش آغاز کرده بود، اما به دلایلی تکمیل نهایی اسناد تا امروز به تأخیر افتاد.
دبیر ستاد فرهنگی اجتماعی شورای عالی انقلاب فرهنگی همچنین درباره رونمایی از اسناد استانی اظهار داشت: با توجه به جلسات برگزارشده با مسئولان مربوطه، تصمیم بر این شد که رونمایی اسناد به صورت مجازی انجام شود تا سرعت کار افزایش یابد و تدوین اسناد به مرحله اجرا نزدیک‌تر شود.
دکتر شکرانی در خصوص پیش‌بینی مالی برای برش‌ها گفت: بخش عمده‌ای از برش‌های استانی به هماهنگی فعالیت‌های فرهنگی و اجتماعی استان‌ها اختصاص دارد و بودجه خاصی برای این هماهنگی در نظر گرفته نشده است. با این حال، بودجه‌ای مختصر برای پشتیبانی از پروژه‌های ملی، استانی یا موارد کلیدی پیش‌بینی شده است.
وی در پایان تأکید کرد: هرچند تدوین برش‌های استانی با زحمات زیادی همراه بوده، اما اجرای این اسناد مهم‌ترین بخش کار است که نیازمند همکاری و تلاش بیشتر دبیرخانه شورای فرهنگ عمومی است. 
کد خبر 1797941

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha