از سودآوری در حوزه فرهنگ چشم‌پوشی کنیم/ معارف دینی باید به‌روز عرضه شود

تاجیک با بیان اینکه بایستی در قالب های نوین معارف را به نسل نو منتقل کنیم گفت: ما در حوزه فرهنگ اولا باید از سودآوری چشم پوشی کنیم و پول هایی که در حوزه فرهنگ خرج می شود را هدفمند کنیم و به سمت تولید فیلم های کوتاه، پادکست های کوتاه و .... بدهیم و آنها را رایگان در فضای مجازی پخش کنیم.

«ابوالفضل تاجیک»، استاد دانشگاه بین المللی اهل بیت(ع) در گفتگو با خبرنگار فرهنگ و اجتماع خبرگزاری شبستان در خصوص راهکارهای تمایل جامعه به مباحث دینی گفت: مباحث دینی باید بگویم ما جوانان و جامعه بسیار خوبی داریم و دختران و پسران نقطه نظرات و دیدگاه های مختلفی دارند. آنچه که نظام آموزشی کشور یا ارگان های دینی ارایه می دهند؛ برای جوان امروز دارای جذابیت کافی نیست. ما باید سبک ارایه مطالب دینی را فراخور تمایل و علاقه جوان امروز با حفظ اصالت مفاهیم و مطالب عرفانی تنظیم کنیم؛ یعنی کارگروه های موجود در آموزش و پرورش و شورای عالی انقلاب فرهنگی و به طور کلی نهادهای مسئول باید  تولید محتوای متناسب با فهم جوان امروز را داشته باشند.

از ارائه مطالب به سبک ۴۰ سال گذشته اجتناب کنیم

وی ادامه داد: این به معنای آن نیست که ما از عمق مطالب بکاهیم و آن را کاهش دهیم بلکه به معنای آن است که ما باید شیوه بیان را تغییر دهیم و با تیترهای کوتاه او را جذب کنیم؛ چرا که جوانان امروزی حوصله گفت و گو و بحث های طولانی را ندارد؛ بنابراین ما باید از ارایه مطالب به سبک ۲۰، ۳۰ یا ۴۰ سال گذشته اجتناب کنیم تا بتوانیم آگاهی نسل جوان آگاه خود را در زمینه دین داری نیز افزایش دهیم.

جوانان را با ادبیات و مباحث سنگین عرفان نظری مانوس کنیم

دکتر تاجیک افزود: این افزایش سطح آگاهی می تواند حوزه های مختلفی را دربر بگیرد. باید جوانان امروزی را به مباحث عرفانی از ادبیات تا مباحث سنگین عرفان نظری مانوس کنیم و به دنبال این نیز نباشیم که اگر امروز آن را به آنها انتقال دادیم همین امروز وی تغییر کند. ادبیات عرفانی ما مبتنی بر عشق، مهرورزی، نگاه همراه با لطافت به جهان و هستی تحت ربوبیت کسی است که الرحمن الراحمین است.

استاد دانشگاه بین المللی اهل بیت(ع) بیان کرد: ما باید این مطالب عرفانی را اعم از منطق الطیر عطار و مثنوی معنوی مولوی که قله های ما در عرصه ادبیات عرفانی هستند به قالب های رمان و داستان دربیاوریم. دلیل توفیق برخی از معنویت های نوظهور این است که برخی از آنها به قالب های جدید همچون رمان و داستان روی آورده اند. ما در اندیشه اسلامی ۱۴۰۰ سال سابقه داریم اما متاسفانه امروز مغفول مانده و اگر هم به آن پرداخته می شود، انتشار عمومی آن ضعف است.

در قالب های نوین معارف را به نسل نو منتقل کنیم

وی اظهار کرد: اگر به مثنوی معنوی نگاه کنیم ده ها موضوع برای نگارش رمان های معنوی و عرفانی وجود دارد و اکثر مطالب مولوی در مثنوی به صورت داستان می باشد. ما باید در قالب های نوین یعنی با قلم رمان، داستان، فیلمنامه، تئاتر، فیلم، تله فیلم و پادکست معارف را به نسل نو منتقل کنیم. ما تنها تیتر یک مطلب ۱۵ خطی را می بینیم. ما باید معارف خود را به صورت فیلم، تئاتر و استان های صوتی دربیاوریم تا از این طریق هزینه آن را برای نسل جوان کاهش دهیم؛ زیرا مطالب نادرست رایگان و به وفور در دسترس نسل جوان است. امروز نسل جوان به ما می گوید: من نمی توانم کتاب هزار صفحه ای مثنوی معنوی را دستم بگیرم، حتی استاد دانشگاه هم چنین کاری را نمی کند؛ بنابراین من نمی توانم از جوان توقع داشته باشم، مثنوی معنوی یا منطق الطیر عطار را بخواند.

بستر فضای مجازی بستر عجیبی در بهره مندی کنونی است

تاجیک با بیان اینکه بستر فضای مجازی بستر عجیبی در بهره مندی کنونی است تصریح کرد: مثلا ما می توانیم یک تئاتر را در  فضای مجازی بارگزاری کنیم. جوان امروز برای محتوای خوب هزینه می کند، همان طور که ما نیز برای غذای خوب هزینه مضاعفی می پردازیم. باید محصول خوب برای جوانان ارایه شود. ما در حوزه فرهنگ اولا باید از سودآوری چشم پوشی کنیم و پول هایی که در حوزه فرهنگ خرج می شود را هدفمند کنیم و به سمت تولید فیلم های کوتاه، پادکست های کوتاه و .... بدهیم و آنها را رایگان در فضای مجازی پخش کنیم.

استاد دانشگاه بین المللی اهل بیت(ع) خاطرنشان کرد: همین طور می توانیم کتاب هایی بنویسیم که بخش های کوتاهی داشته باشد. ما نمی توانیم از یک جوان انتظار داشته باشیم یک مطلب ۵۰ صفحه ای را بخواند و روی آن فکر کند البته ما با توجه به فضای کنونی صحبت می کنیم. شاید این فضا استاندارد نباشد اما امروز برای جذب جوان امروز او را قانع کنیم که در زمینه دین پژوهی تلاش مستمری داشته باشد. ما باید این را به جوان ارایه کنیم و در ارایه ما وی قدرت انتخاب دارد. ما روی قدرت جوانان خود نباید تردید داشته باشیم.

سطح آگاهی جوان امروز با جوان ۳۰ سال پیش قابل مقایسه نیست

وی ادامه داد: بنابراین اگر ما محتوای خوب ارایه کنیم جوانان به راحتی آن را می پذیرند؛ چون سطح آگاهی جوان امروز با جوان ۳۰ سال پیش قابل مقایسه نیست. بارها مقام معظم رهبری به این نکته اشاره کرده اند که نباید گمان کنیم که همه چیز از دست رفته است؛ ما محتوای خوب ارایه کنیم، آنگاه جوانان جذب آن می شوند. همان گونه که انقلاب محتوایی را ارایه کرد که جوانی در کوچه و بازار و کافه و کاباره بود به آن دلبسته شد یا در دفاع مقدس محتوایی فطری ارایه شد که بسیاری از جوانان جذب آن شدند، امروز نیز اگر ما محتوایی ارایه کنیم که جوان بتواند با آن ارتباط برقرار کند،قدرت انتخاب فوق العاده دارند و حتما گزینه درست را انتخاب می کنند.

برخی جوانان در هنگام لزوم از افرادی که مدعی دین هستند، پیشگام ترند

وی با اشاره به تاثیر گذاری مباحث عرفانی در تقویت باورهای دینی جوانان گفت: اگر مطالب عرفانی خوب ارایه شود، صددرصد می تواند تاثیرگذار باشد. شاید ما در نگاه اول نسبت به باورهای دینی جوانان خود تردید داشته باشیم و از لحاظ ظاهری و نوع بیان آنها را دور از استانداردهای خود بدانیم اما انصافا این گونه نیست. برخی از این جوان ها در هنگام لزوم از افرادی که مدعی هستند، پیشگام تر هستند و بهتر تشخیص می دهند.

دکتر تاجیک تصریح کرد: نکته بعدی اینکه جوانان ما باید با این مطالب آشنا شوند؛ مثلا اگر شما ذائقه فردی را با غذای نامطلوب عادت دهید، دیگر وی تمایلی به غذای مطلوب نخواهد داشت. مولوی روایت می کند: فردی که شغلش تخیه چاه بوده و سرویس های بهداشتی را تخلیه می کرده، طبیعتا شامه این فرد با آن فضا عادت داشته و با فضای عطرآگین بیگانه بوده است. این فرد یک روز در بازار عطاران که بوی عطر در آنجا فراوان بوده، حالش بد می شود و مردم دور وی جمع می شوند و گمان می کنند که وی فوت کرده است. فردی که وی را می شناخته از آنجا در حال گذر بود. وی می گوید: فوری فضولاتی از حیوانات بیاورید چرا که شامه این فرد با این فضا آشنایی دارد و بنابراین نتوانست آنجا تاب بیاورد. شامه جوانان امروز قوی است و محصول خوب و عطرآگین اگر به وی ارایه شود، بدون تردید آن را می پذیرد.

جوانان از محصول خوب استقبال می کنند

استاد دانشگاه بین المللی اهل بیت(ع) در ادامه گفت: من هیچ اعتقادی به اینکه جوانان ما از دست رفته اند، ندارم. ما اگر غذای خوب را با قیمت مناسب ارایه کنیم، مردم برای آن صف می کشند. در مساجدی که روحانی و هیئت امنای فعالی دارند، جوانان پر هستند و مسجد جای نشستن ندارد. ما نباید در مساجد فضا را برای جوانان محدود کنیم و به آنها بگوییم اینجا جای بازی و شادی نیست. به طور کلی من معتقدم جوانان ما خوب و آگاه هستند و در صورت ارایه محصول خوب اقبال خوب آنان را شاهد خواهیم بود.

کد خبر 1798101

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha