به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری شبستان، مراسم اختتامیه نهمین جشنواره سرو سیمین شامگاه دوشنبه ۶ اسفند در برح میلاد تهران برگزار شد.
در این مراسم حجت الاسلام والمسلمین غلامحسین محسنی اژهای، رییس قوه قضاییه، سید رضا صالحیامیری وزیر میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی، زهرا بهروز آدر، معاون رییس جمهور در امور زنان، سعد القدومی، رئیس شورای جهانی صنایعدستی، داوران و ارزیابان سازمان جهانی صنایعدستی، مریم جلالی معاون صنایعدستی کشور و جمعی از هنرمندان و فعالان حوزه صنایعدستی حضور دارند.
این مراسم با تلاوت کلام الله مجید و سرود ملی آغاز شد؛ اجرای این مراسم را منصور ضابطیان بر عهده داشت.
پس از پخش ویدئو کوتاهی محمد معتمدی قطعاتی را اجرا کرد.
کارگروه رسمی قوه قضاییه در حوزه صنایعدستی تشکیل شود
"امیری"، نماینده تشکلهای اجتماعی هنرمندان گفت: صنایعدستی در ذات گرهگشا، عزتآفرین و هویتساز است و باید بین سران قوا به گفتمانسازی غالب تبدیل شود.
وی حوزه صنایع دستی را مصلح اجتماعی دانست که با دستان خود فرهنگ و اخلاق را در تار و پود زندگی میبافند و افزود: صنایعدستی چارهساز است و تلاش امروز برای بهتر زیستن و بافتن فرداست و به عنوان یکی از مهارتهای سبک زندگی به رشد و بهبود زندگی کمک میکند. صنایعدستی در ذات گره گشا، عزت آفرین و هویتساز است و باید بین سران قوا به گفتمانسازی غالب تبدیل شود.
او ادامه داد: صنایعدستی بهبود دهنده زندگی ایرانیان است و در سالهای اخیر با مدیریت هوشمندانه معاون صنایعدستی فصل نوینی رقم خورده است.
امیری افزود: پیگیری و توسعه قوانین، نگاه راهبردی و آیندهنگری ایشان سبب شده دولت و مجلس عمیقتر به این عرصه نگاه کنند.
نماینده تشکلهای اجتماعی هنرمندان با بیان چالشهای صنایعدستی تصریح کرد: یکی از چالشهای صنایعدستی این است که وجود نظامنامه فنی برای جذب کارشناسان رسمی قوه قضاییه از میان هنرمندان و نخبگان وجود ندارد.
او ادامه داد: عدم تخصص فنی برای آثار، آسیبهای بسیاری وارد میکند و راهکارها و پیشنهاد ما ایجاد کارگروه رسمی قوه قضاییه در حوزه صنایعدستی است.
امیری عنوان کرد: ایجاد تخصص موضوعی در هر کدام رشتههای صنایعدستی به ما کمک میکند.
در ادامه"محمود مادرشاهیان"، نماینده سرمایهگذاران گردشگری با اشاره به اهمیت تقویت زیرساختهای گردشگری، ضرورت حمایت از سرمایهگذاران را به منظور جذب سرمایه و ساخت هتل در کشور متذکر شد و گفت: در صورتی که از سرمایهگذاران واقعی درست حمایت شود نیازی به سرمایهگذاران خارجی نداریم.
او افزود: امنیتی که در ایران وجود دارد هیچ جای دنیا وجود ندارد، ما باید قدر این کشور را بدانیم و با معرفی جاذبهها و تقویت زیرساختها گردشگری کشور را رونق ببخشیم.
در ادامه "حمزهزاده"، رئیس جامعه هتلداران کشور تشکیل شعبه گردشگری در قوه قضاییه و پلیس گردشگری را برای بررسی و ورود به مسائل گردشگری ضروری دانست و ابراز امیدواری کرد با پیگیری قوه قضاییه و وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی این امر محقق شود.
در ادامه این مراسم "یزدانی" نماینده تورگردانها گفت: حضور آقای اژهای در این مراسم نگاه ویژه به حوزه صنایعدستی است و امیدوارم این نگاه در حمایت از گردشگری ما را کمک کند.
او افزود: چرا برای افرادی که چهره ایران را در داخل کشور مخدوش میکنند جرمی در نظر گرفته نمیشود؟ در اینجا تقاضا دارم در قوه قضاییه بخش ویژهای برای گردشگری شکل بگیرد.
صنایع دستی؛ از خلاقیت فردی تا دیپلماسی فرهنگی
در ادامه این مراسم"سیدرضا صالحیامیری"، وزیر میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی با اشاره به سابقه چهار دههای آشنایی خود با محسنیاژهای اظهار کرد: آقای اژهای سکاندار نهادی است که مردم به آن علاقمند هستند. از حضور ایشان، نمایندگان مجلس و همچنین مهمانان خارجی از ۲۰ کشور مختلف قدردانی میکنم.
صنایع دستی؛ از خلاقیت فردی تا دیپلماسی فرهنگی
وزیرمیراثفرهنگی با اشاره به فعالیت ۵۷۰ هزار هنرمند فعال در حوزه صنایع دستی گفت: وقتی از صنایع دستی صحبت میکنیم، در حقیقت از هنر، خلاقیت، سبک زندگی و گفتوگوی فرهنگی حرف میزنیم. این هنر خانوادهمحور است و بخش زیادی از هنرمندان فعال در این حوزه را بانوان تشکیل میدهند.
او تأکید کرد: صنایع دستی باید فراتر از مرزها صادر شود؛ چرا که این ظرفیت توانایی دارد درآمدی بیشتر از نفت به ارمغان بیاورد و همزمان، زیبایی و هنر ایرانی را به جهانیان معرفی کند. وقتی یک فرش ایرانی در کشوری دیگر دیده میشود، هنر و زیباشناسی زنان و هنرمندان ایرانی به نمایش گذاشته میشود.
صالحیامیری در ادامه با اشاره به ظرفیتهای گردشگری ایران تصریح کرد: ایران یکی از بزرگترین ظرفیتهای گردشگری جهان را داراست. ما تمام انواع گردشگری را در کنار هم داریم؛ از تاریخی و فرهنگی گرفته تا طبیعی و درمانی. هر گردشگری که وارد ایران میشود، میتواند از این تنوع بهره ببرد.
او با انتقاد از تصویرسازی منفی برخی رسانههای خارجی افزود: رسانهها باید زیباییها و امنیت ایران را به دنیا نشان دهند. جوانان ما با تولید محتوای مناسب میتوانند ابر سیاه ایرانهراسی را کنار بزنند و با این پدیده مقابله کنند.
وزیر میراثفرهنگی با اشاره به پروژههای در حال اجرا در بخش گردشگری گفت: در حال حاضر ۱۸ هزار و ۴۳ نوع اقامتگاه فعال داریم و بیش از ۲۷۰۰ پروژه گردشگری در دست اجراست. مجموع سرمایهگذاری در این بخش به بیش از ۵۷۰ هزار میلیارد تومان رسیده است. حتی در دوران کرونا نیز پروژههای گردشگری تعطیل نشد و فعالان این صنعت، با عشق به ایران فعالیت خود را ادامه دادند.
صالحیامیری با اشاره به غنای تاریخی و فرهنگی ایران خاطرنشان کرد: ایران سرزمینی است که در آن میراث فرهنگی و صنایع دستی جایگاه والایی دارد. این میراث مانند خورشیدی است که هم نور میدهد و هم گرما. ما بیش از یک میلیون اثر تاریخی ثبتشده داریم و هر نقطهای از این سرزمین را کاوش کنیم، با رازها و رمزهای جدیدی روبهرو خواهیم شد.
او در پایان خطاب به رئیس قوه قضاییه گفت: آقای اژهای، شما همواره مدافع حقوق مردم بودهاید و از بخش خصوصی بهعنوان موتور توسعه ایران حمایت میکنید. عدالت، اخلاق و انسانیت خط قرمز شماست و ما قدردان این رویکرد هستیم.
صنایع دستی بهترین راهکار پیشگیری از وقوع جرم است
در ادامه مراسم"مریم جلالی"، معاون صنایع دستی و هنرهای سنتی کشور گفت: نهمین سرو سیمین بعد از شش ماه برنامهریزی و سه ماه تدارک، امروز به راه پایان رسید. صنایع دستی ایران در طول تاریخ نه جازده است و نه درجا. ضمن این که صنایع دستی در توصیف نمانده است و همیشه راه پیشرفت و توسعه خود را دنبال میکند.
معاون صنایع دستی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی ادامه داد: امروز با شعار وفاق ملی و تنوع فرهنگی نهمین جشنواره سرو سیمین را برگزار کردیم. حقیقتاً وفاق امروز در صنایع دستی به خوبی تجلی یافته است و در کنار صنایع دستی در هر سه حوزه ماموریتهای این وزارتخانه خود را نمایان کرده است.
وی اظهار کرد: این یک مراسم اختتامیه نیست بلکه مرام نامهای است برای تعهد و عمل. هنرمندان صنایع دستی در کنار فعالان و مدیران میراث فرهنگی و نیز مدیران و فعالان حوزه گردشگری اینجا هستند که بگویند ما میتوانیم مسائل مهم معیشتی و اقتصادی را با اقتصاد هویت بنیان برطرف کنیم.
جلالی ادامه داد: ما اهل ساختن هستیم. ما گنج حاصل از رنج هستیم. صنایع دستی یکی از ارزشمندترین داراییهای ما است. بهترین راه پیشیگیری از وقوع جرم ترویج صنایع دستی است به گونهای که هنرمندان صنایع دستی کمترین آمار بزه و زندانیان را دارند و این در حالی است که هنر صنایع د ستی به زندانیان نیز آموزش داده میشود.
معاون صنایع دستی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی با قدردانی از تمام برگزارکنندگان و مشارکتکنندگان در برگزاری نهمین جشنوراه سرو سیمین، یادآور شد: از تجارت تا اصالت در زیست بوم ایران فعال است. در صنایع دستی کودک کار نداریم بلکه کودک خلاق داریم. ما یک خانواده بزرگ هستیم. صنایع دستی خانواده محور است و هر خانه ایرانی موزه هنرهای سنتی است.
او در پایان صحبتهای خود به فرا رسیدن نوروز و نیز ماه مبارک رمضان اشاره و خاطرنشان کرد: هر دو فرصت پیش رو یعنی هم نوروز و هم ماه مبارک رمضان فضای بسیار مغتنمی برای استفاده از ظرفیتهای هنرمندان صنایع دستی و توسعه این هنر صنعت و نیز ایجاد اشتغال و درآمدزایی است.
ایران همواره جایگاه ویژهای در قلب من دارد
در ادامه این مراسم"سعدالقدومی"،رئیس شورای جهانی صنایع دستی گفت: ایران همواره جایگاه ویژهای در قلب من داشته است، همانگونه که در قلب مادرم این جایگاه وجود داشته است؛ دکتر غاده حجاوی قدومی، رئیس پیشین منطقه آسیا و اقیانوسیه و رئیس سابق شورای جهانی صنایعدستی، جایگاه والایی برای ما داشت.
سعدالقدومی تصریح کرد: ایران که به میراث فرهنگی غنی خود شهره است، همواره در پاسداشت و گرامیداشت هنرهای دستی پیشگام بوده است. انتخاب ۱۶ شهر و روستا به عنوان شهرها و روستاهای جهانی صنایع دستی، گواهی روشن بر تنوع و غنای بینظیر هنرهای ایرانی است.
رئیس شورای جهانی صنایع دستی بیان کرد: شهرهایی همچون اصفهان، با نقاشیهای ایرانی و خاتمکاریهای کمنظیرش و تبریز با فرشهای نفیس و شهرت جهانیاش، نمونههایی درخشان از تعهد ایران به حفظ سنتهای صنایع دستی خود هستند.
او درباره نهمین جشنواره بینالمللی فجر صنایع دستی، با شعار «تنوع فرهنگی و وفاق ملی» گفت: این جشنواره فرصتی بینظیر را برای همگان فراهم آورده است تا گرد هم آیند، اندیشهها را به اشتراک بگذارند و ارزش بیبدیل صنایع دستی سنتی را گرامی بدارند. این جشنواره چیزی فراتر از یک گردهمایی است و بستری است برای ارتباط، آموختن و احترام متقابل، جایی که میتوانیم سهم بینظیر هر یک از ما در جامعه جهانی صنایع دستی را ارج نهیم.
القدومی افزود: به نمایندگی از شورای جهانی صنایع دستی، صمیمانهترین سپاس خود را از همه کسانی که با تلاش بیوقفه، در موفقیت این رویداد سهیم بودهاند، ابراز میکنم. حضور در این مناسبت ویژه برای ما مایه افتخار است و مشتاقیم که پیوندهای مستحکمتری را با هنرمندان توانمند و رهبران فرهنگی ایران و سراسر جهان ایجاد کنیم.
رئیس شورای جهانی صنایع دستی تأکید کرد: این جشنواره گامی مهم در راستای تقویت ارتباط میان هنرمندان ایرانی و جامعه بینالمللی صنایع دستی به شمار میرود. اکنون که به پایان این گردهمایی ارزشمند نزدیک میشویم، بیایید به یاد داشته باشیم که همگی ما نقشی اساسی در حفظ و ترویج سنتهای صنایع دستی فرهنگهای خود بر عهده داریم. شورای جهانی صنایع دستی افتخار دارد که در این مسیر سهمی داشته باشد و حضور در این رویداد مهم را ارج مینهد.
او اظهار کرد: امیدواریم که ارتباطات شکلگرفته در این جشنواره، همچنان گسترش یابد و فرصتهای تازهای برای همکاری در آینده فراهم کند.
اهدای سروهای سیمین به برگزیدگان
اسامی برندگان بخش اصلی:
نفر اول: وحید حسنزاد فانید از استان آذربایجان شرقی در رشته پاپیه ماشه (تندیس سرو سیمین و نشان سرو سیمین)
نفر دوم: احسان صفایی و مجید فتاحی از استان اصفهان در رشته مینای نقاشی (تندیس سرو سیمین و نشان سرو سیمین)
نفر سوم: محمدرضا رضازاده از خراسان جنوبی در رشته قلمزنی (تندیس سرو سیمین و لوح تقدیر)
همچنین در این بخش دیپلم افتخار به ناهید محمدی از استان کردستان در رشته گلیم بافی، فاطمه فرخوند از استان اصفهان در رشته تذهیب و محبوب نوعی اقدم از استان اردبیل در رشته گره چینی اهدا شد.
اسامی برندگان بخش بینالملل:
بینالملل اصلی: سالیما کریمووا از تاجیکستان (تندیس سرو سیمین و دیپلم افتخار)
تقدیر بینالملل: حسین ارشد میر از هندوستان (تندیس سرو سیمین و لوح تقدیر)
اسامی بخش جنبی:
جایزه ویژه دبیر: امیر برقزادگان از استان همدان در رشته گرهسازی آلت و لقط (تندیس سرو سیمین و لوح تقدیر)
جایزه وفاق: زینب سلحشور از استان البرز در رشته سرافیدوزی سیستان و بلوچستان (تندیس سرو سیمین و لوح تقدیر)
ترنج سیمین: زهرا رحیمی (تندیس سرو سیمین و لوح تقدیر)
نقشآفرین نوین: مریم تختاییپور (تندیس سرو سیمین و لوح تقدیر)
نشان فردا: عاطفه میرصانع (تندیس سرو سیمین و لوح تقدیر)
همای هنر: مهدی محمدی (تندیس سرو سیمین و لوح تقدیر)
رویش دوباره سرو: احمد بسیطی (تندیس سرو سیمین و لوح تقدیر)
نگاه مخاطب: شیما صفری – فارس (تندیس سرو سیمین و لوح تقدیر)
بخش ماندگاران هنر:
در این بخش خانوادههای هنرمندان درگذشته نصرت عبدالرحمانی، علیاصغر برادران، علی بابا بختیاری و مهدی ابراهیمیان لوح تقدیر دریافت کردند.
نظر شما