به گزارش خبرنگار فرهنگ و اجتماع خبرگزاری شبستان،فضای مجازی و اینترنت در دنیای امروز ما بهگونهای نفوذ کرده است که نمیتوان زندگی بدون آن را تصور کرد، اما همین فضا آسیبهای متعددی را با خود به دنبال داشته است که یکی از اصلیترین آنها تغییر سبک زندگی و شکستن مرز باورها و ارزشهایی همچون حجاب و حیا در میان مردان و بانوان و دختران جوان ماست. لذا لازم و ضروری است، اصول اخلاقی فضای مجازی را که «حیا» یکی از آن میباشد، را بشناسیم تا بازیچه دست دشمن که برای خارج کردن ما (مسلمانان) از اصول اخلاقی، قسم خورده است، قرار نگیریم.
از روشهای حجابزدایی، گسترش بیرویه تصاویر و ویدئوهای برهنه و بیحجاب در شبکههای اجتماعی برای افزایش تأثیرپذیری از بیحجابی، کمرنگکردن ارزش پوشش در ذهن افراد و در نتیجه ترویج حیازدایی است. به عبارتی «متخصصان عملیات روانی برای کند و متوقفکردن رفتار (رعایت پوشش اسلامی) مخاطبان، پشتوانه احساسی ـ عاطفی آنها را نشانه میروند و شور و احساس حاکم بر رفتار ایشان را بهتدریج کمرنگ میکنند. برای نمونه در حال حاضر فیسبوک و عوامل پنهان سازمانهای اطلاعاتی آمریکا غیرمستقیم اعضای مسلمان آن را تشویق میکنند عکسهای بیحجاب در پروفایل خود بگذارند تا از این طریق احساسات افراد مذهبی در خصوص حجاب را از بین ببرند و بتوانند به مرور زمان به استعمار فرانو خود در کشورهای مسلمان جامه عمل بپوشانند»
لذا «امان الله قرایی مقدم» جامعه شناس و استاد دانشگاه شهید بهشتی در گفتگو با خبرنگار فرهنگ و اجتماع خبرگزاری شبستان با اشاره به افزایش بی حیایی در فضای مجازی اظهار کرد: متاسفانه پایبندی به ارزش ها و هنجارهای اجتماعی به دلیل ندانم کاری های آگاهانه یا ناآگاهانه برخی مسئولان (آموزش و پرورش چه صدا و سیما و ....) همچنین متاثر از فضای مجازی و رسانه های بیگانه کمرنگ شده است؛ بنده حدود ۲۰ سال پیش مطلبی تحت عنوان اعتراض و مخالفت نمایی جوانان که با «پوشش خود فریاد می زنند»، منتشر کردم. در واقع به دلیل ندانم کاری ها، سهل انگاری ها و عنادها این بی حیایی ها را پیش بینی کرده بودم. وقتی ما جوانان را از درون تهی کرده و آنها را از اعتقادات، جشن ها و اعیاد ملی و سنتی خود از جمله «اسپندارمذ» و ... باز داشتیم و با انواع مسایل و مشکلات تحت فشار قرار دادیم، طبیعی بود که آنها مخالفت خود را نشان می دهند.
قرایی مقدم در ادامه افزود: جامعه شناسان معتقدند: هر عملی عکس العملی دارد. هرگاه در خصوص ارزش ها، باورها و هنجارهای سنتی و میهنی کم کاری شود، نتیجه ناخوشایندی رقم خواهد خورد؛ علی الخصوص امروز که جوانان به دلیل تاثیر ندانم کاری ها و رسانه ها مرحله سنت خواهی و سنت طلبی را پشت سر گذاشته و در مرحله خودمختاری یا خودگرایی یا دنباله روی قرار دارند. این بدان معناست که آنها از همسن و سالان خود دنباله روی می کنند و از عقل، درک، فهم و دانش خود پیروی می کنند؛ با این اوصاف کاملا طبیعی است که شاهد این گونه رفتارها توسط دختران در جامعه باشیم.
این جامعه شناس بیان کرد: سابق بر این بسیاری از آقایان جلوی خانم ها سیگار نمی کشیدند اما اکنون سیگار کشیدن را توسط برخی جوانان شاهد هستیم که هیچ تناسبی با ارزش های ملی و میهنی و مادران این سرزمین ندارد. اعتیاد، استعمال دخانیات و برخی رفتارهای ناشایست از جمله آسیب های اجتماعی بانوان هستند. بر اساس تئوری «کورت لوین» با دو دسته نیرو در آن واحد روبرو هستیم. یکی از این نیروها در درون شما قرار دارد و معمولا شما را برای امور ناپسند وسوسه می کند اما در مقابل این نیرو، نیروی بازنده ای وجود دارد که شامل دوستان، هم سن و سالان، محیط و ... می شود که با نیروی درونی شما مقابله می کند.
این استاد دانشگاه خاطر نشان کرد: در کشور ما نیروهای برانگیزنده از اعتقادات و باورهای دینی گرفته تا عواملی نظیر مصلحت گرایی و فایده طلبی، تاثیر همسن و سالان، محیط زندگی، شیوه تربیت والدین، رسانه های بیگانه و ... بر نیروی درونی شر برتری دارد. مسلما جوانانی که ناهنجاری های اجتماعی را از خود بروز می دهند در زندگی خود موفق نمی شوند. آسیب های اجتماعی نظیر طلاق، همباشت های سیاه (ازدواج سفید) و ... از عواقب بی بند و باری است. همچنین در تحقیقی راجع به طلاق افرادی که پیش از ازدواج رابطه دوستی داشتند، متوجه شدیم که آنها همواره رابطه خود را با دوست پسر یا دختر خود مقایسه می کردند و همین امر موجب طلاق آنان شده بود و این گونه بنیان خانواده از بین می رفت. برای زنان هیچ چیز بدتر از این نیست که ثمره ازدواجش به طلاق منجر شود زیرا طلاق موجب انفجار خانواده و جامعه می شود.
قرایی مقدم در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه چرا در کشور ما همانند کشورهای خارجی محدودیت سنی در خصوص اینستاگرام اعمال نمی شود؟ گفت: بنده پیشنهاد دادم که همانند برخی از کشورها تا ۱۷-۱۸ سالگی این محدودیت اعمال شود. متاسفانه اعتماد عمومی ضعیف شده اما در کشورهای خارجی قانون و مقررات به درستی انجام می شود و در قوانین وضع شده خود روابط مداری، دوستی و مسایلی از این دست را در نظر نمی گیرند.
همچنین حجت الاسلام والمسلمین «سید محمدمحسن میرمرشدی»، تولیدگر و پژوهشگر بازی های رایانه ای و دبیر ستاد راهبری بازی های رایانه ای حوزه علمیه نیز در گفتگو با شبستان با اشاره به تکنیک های فضای مجازی در شکستن حریم و حیا تصریح کرد: راحت و در دسترس قرار دادن جلوه های ضد حیا، جذاب نشان دادن جلوه های ضد حیا، همگانی نشان دادن جلوه های ضد حیا( القاء این که همه افراد این جلوه های ضد حیا را انجام می دهند)، متمدن نشان دادن و ارزش دهی به جلوه های ضد حیا و تکرار به تعداد زیاد در جهت عادی نشان دادن از جمله این تکنیک ها است.
وی گفت: برخلاف تصور کاربران درباره عدم نظارت در فضای مجازی باید بگوییم هم سکوها و پلتفرم های خارجی و هم داخلی رفتار افراد را در فضای مجازی نظارت می کنند اما کاربران گمان می کنند کسی رفتار آنها را نمی بیند، بنابراین جرات شکستن حریم ها را پیدا می کنند، از آن طرف محتواهای فضای مجازی پالایش شده نیستند و شاهد انواع و اقسام محتواها در آن هستیم؛ ضمن اینکه فضای مجازی در تصرف افرادی هست که نگاه ضد دینی و تفکر سکولار دارند، بنابراین تولیدات آنها در این فضا محتواهای ضد دینی یا غیر دینی دارند؛ یعنی برخی مشخصا با دین در تضاد است اما برخی بی قیدی و بی قانونی اخلاقی را ترویج می کنند. این امر سبب می شود تا زمینه برای عبور از حریم های فکری فراهم شود.
دبیر ستاد راهبری بازی های رایانه ای حوزه علمیه اظهار کرد: ابزارهای فضای مجازی علی رغم همه خوبی هایی که دارد ولی وسیله ای است برای شکستن حریم و حیا، سهولت دسترسی به جلوه های ضد حیا، نمایش جذاب آنها و همگانی نمایش دادن آنها ؛ یعنی به گونه ای القا می کنند که انگار همه افراد این کارهای خلاف حیا را انجام می دهند تا قبح آن را بشکنند و مخاطبین فضای مجازی راحت تر آن کار زشت را مرتکب شوند.
حجتالاسلام دکتر ناصر رفیعی ، استاد حوزه و دانشگاه نیز با بیان اینکه عفت یعنی کنترل در برابر حرامهایی چون رشوه، نامحرم، مجلس حرام و... گفت: پنج نوع عفت وجود دارد که اولین آن، عفت جنسی و کنترل شهوت است که متاسفانه فضای مجازی، بیداری جنسی زودرس ایجاد کرده و از طرفی شرایط ازدواج هم برای جوان فراهم نیست. وی سایتها و عکسهای مبتذل را باعث ایجاد شهوت کاذب و لطمه به جوانان دانست و تنوعطلبی را منجر به از بین رفتن آرامش در زندگی خواند و در این باره بر لزوم مراقبت تاکید کرد.
«فاطمه فیاض» روانشناس و هیأت علمی دانشگاه الزهرا هم می گوید: حیا یک امر فطری است و امری نیست که به رویکرد و گروه و مذهب خاصی تعلق داشته باشد. حیا با واژههای عفت و تقوا مرتبط است. معنی حیا این است که فرد قدرت خودکنترلی از بدیها داشته باشد که خود این مصادیق مختلفی دارد. یکی از مصادیقش حجاب و پوشیدگی است. متاسفانه امروزه رواج «حیازدایی» در شبکههای اجتماعی و رسانههای ارتباط جمعی بیشتر شده است. مشاهده مکرر فیلمهای مستهجن و مطالب هرزه و نامناسب، اثرات سوء روی سلامت روان و رشد فردی گذاشته است. محتواهای هرزه در بسیاری از افراد، موجب وابستگی و حالت اعتیادگونه به این محتواها میشود. میل کم برای ازدواج، تمایل به تعدد شرکای جنسی، خشونت در رابطه، کاهش میل به فرزندآوری و نارضایتی زوجین از نتایج مشاهده مکرر فیلمهای هرزه است.
هیأت علمی دانشگاه الزهرا هم بیان کرد: در این میان است که باید بگوییم ما یک آسیبی دیدیم. این آسیب همان «حیازدایی» یا «قبحشکنی» و یا بهتر است در برخی موارد بگوییم «هویت زدایی» از جامعه بشریت بوده است. ما دچار یک فقر فرهنگی هستیم. رسانه وسیلهای شده برای اینکه ما عقدهها و هویت نداشتهمان را عرضه کنیم. در همه بخشها اعم از تبلیغات، استایلها، اینفلوئنسرها و.. شما نمیتوانید شخصی را پیدا کنید که از زندگی خودش رضایت دارد در حالیکه هرزگی و روش نادرست زندگی را اشاعه میدهد و منتشر میکند.
نظر شما