به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری شبستان، سازمان گردشگری ملل متحد در روز ۲۵ آبان روستای تاریخی اصفهک در دهستان دهستک از توابع شهرستان طبس استان خراسان جنوبی را به عنوان یکی از بهترین روستاهای گردشگری در سال ۲۰۲۴ معرفی کرد و «اصفهک» به عنوان دومین روستای گردشگری جهانی ایران شناخته می شود. این روستا با قدمتی ۴۰۰ ساله و معماری سنتی خود، پس از زلزله شدید طبس در سال ۱۳۵۷ که منجر به تخریب کامل آن شد به همت مردم محلی احیا و دوباره به زندگی بازگشته است و همین موضوع باعث شد که از سوی سازمان گردشگری ملل متحد به عنوان دومین روستای گردشگری ایران در جهان انتخاب شود.
«محمد عرب»، رئیس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی شهرستان طبس در گفتگو با خبرنگار فرهنگی خبرگزاری شبستان درباره اهمیت ثبت اصفهک به عنوان دومین روستای جهانی در زمینه گردشگری در ایران گفت: ثبت اصفهک به عنوان دومین روستای جهانی در زمینه گردشگری، یک دستاورد بزرگ برای کشور به شمار میرود، یکی از عواملی که باعث موفقیت ثبت جهانی این روستا شد، مشارکت فعال مردم به ویژه جوانان در حفظ و مرمت بافت تاریخی اصفهک است. این جوانان پس از زلزله سال ۵۷ که به تخریب روستا منجر شد، خود وارد عمل شده و خانههای اجدادی خود را بدون اتکا به کمکهای دولتی مرمت کردند.
این مشارکت مردمی، به گفته عرب، یکی از ویژگیهای منحصربهفرد این روستا بود که نقش زیادی در جلب توجه سازمان جهانی گردشگری داشت. او افزود: ما در مرمت زیرساختهای عمومی روستا کمک کردیم، اما مرمت خانهها کاملاً به دست خود اهالی انجام شد. این همبستگی اجتماعی و علاقه مردم به حفظ میراث فرهنگیشان موجب شد تا اصفهک به عنوان یک روستای نمونه در زمینه گردشگری و صنایع دستی شناخته شود.
عرب در ادامه به رونق صنایع دستی در این روستا اشاره کرد و گفت: پس از احداث اولین اقامتگاه بومگردی، بانوان روستا آموزشهای صنایع دستی را دریافت کرده و کمکم این صنعت در اصفهک رشد کرد.
او خاطرنشان کرد : ۴۵ نفر از بانوان روستا به صورت گروهی در رشتههای مختلف صنایع دستی فعالیت میکنند و برخی از آنها در نمایشگاه گردشگری تهران حضور داشتند و محصولات خود را به نمایش گذاشتند. همچنین، فروشگاهی برای عرضه محصولات این بانوان در بافت تاریخی روستا افتتاح شده است.
وی همچنین درباره حضور شهرستان طبس در نمایشگاه گردشگری تهران گفت: نمایشگاه فرصت خوبی برای معرفی ظرفیتهای گردشگری منطقه طبس بود. عرب یادآور شد که شهرستان طبس در چند سال اخیر موفق به ثبت جهانی ژئوپارک طبس، دو کاروانسرای تاریخی و روستای اصفهک شده و هنوز گزینههای زیادی برای ثبت جهانی در این منطقه وجود دارد. این دستاوردها نه تنها به رونق گردشگری منطقه کمک کرده، بلکه به معرفی بهتر طبس در سطح ملی و بینالمللی نیز کمک شایانی کرده است.
رئیس اداره میراث فرهنگی طبس با اشاره به این که در اصفهک و سایر روستاهای این شهرستان مشارکت مردمی نقشی کلیدی در پیشبرد پروژهها دارد، گفت: در بسیاری از مناطق کشور ابتدا باید برنامهریزی صورت گیرد، اما در اصفهک مردم به طور خودجوش دست به کار شدند و همه کارها از جمله نظافت عمومی روستا توسط خود اهالی انجام میشود.
وی تصریح کرد: ثبت جهانی اصفهک و معرفی آن در نمایشگاههای معتبر گردشگری، تنها نقطه شروعی برای توسعه گردشگری پایدار و رونق صنایع دستی در شهرستان طبس باشد.
نظر شما