خبرگزاری شبستان: خرید های تسلیحاتی مصر این کشور را در شرایط کنونی تبدیل به ژاندارم جدید خاورمیانه مبدل کرده است . این در حالی است که مصری ها با وضعیت بد اقتصادی رو به رو هستند.
به گزارش خبرگزاری شبستان خاورمیانه پس از سقوط حسنی مبارک با چالش های بسیاری رو به رو است. اکنون درگیری های مسلحانه در لیبی، سوریه و بخش های از صحرای سینا در جریان است . تمامی این ناآرامی ها فارق از پیش روی های سریع گروهک داعش در عراق بود که به لطف نیروهای مردمی و ارتش این کشور عملا به حالت معکوس در آمده است .
سوالات بسیاری در خصوص نحوه روی کار آمدن نظامیان در مصر مطرح می شود که برای پاسخگویی به آن در نظر گرفتن چند نکته ضروری است . خرید های تسلیحاتی مصر در حالی انجام می شود که این کشور از نظر مالی ورشکسته است به همین جهت باید به ریشه دلارهای که منجر به خرید های نظامی مصری می شود توجه کرد. تامین کنندگان اعتبارات تسلیحات مصری عمدتا سعودی و اماراتی ها هستند که دشمنی خونینی با جبهه اخوانی و همچنین دل خوشی از داعش ندارند به همین جهت مصر قوی می تواند منافع کوتاه و میان مدت بسیاری از دولت های عربی منطقه خلیج فارس را تامین کند. در همین حال دولت های پادشاهی حاشیه خلیج فارس برای مبارزه با اخوان المسلمین میلیارد ها دلار به دولت مورد حمایت نظامیان در مصر اختصاص دادند. عربستان سعودی و متحدانش امیدوار بودند بتوانند اخوان المسلمین را در مصر نابود کرده و به این گروه اجازه ندهند بار دیگر در منطقه نفوذ کند و دست به مخالفت های سیاسی بزند. به همین منظور امارات متحده عربی در جنگ داخلی لیبی مداخله نظامی کرده و نیروی هوایی خود را برای بمباران مواضع اسلام گرایان در نزدیکی طرابلس به این کشور فرستاد. در همین حال قطر یکی از سلطان نشینان دور دست خلیج فارس، تا به حال از احزاب مرتبط با اخوان المسلمین را مورد حمایت خود قرار داده و کمک های مالی برای آن ها ارسال می کند. همچنین شبکه تلویزیونی الجزیره وابسته به دولت قطر با پخش اخبار متاثر کننده از جمعیت اخوان المسلمین با این گروه همدلی می کند.
تصمیم حکومت های پادشاهی خلیج فارس برای مداخله مالی یا نظامی در سرتاسر خاورمیانه، شانس انتقال صلح آمیز از استبداد به دموکراسی مبتنی بر اجماع را کاهش می دهد. درگیری هایی که سابقا داخلی بودند اکنون تبدیل به منازعات بین المللی شده اند. در لیبی، سوریه و سرتاسر منطقه، گلوله و آتش سنگین مناقشات را حل و فصل می کند. نفوذ منابع مالی خارجی و اسلحه نه تنها از خلیج فارس، بلکه از سوی دیگر قدرت های خارجی، اختلافات موجود و قدرت افراط گرایان را تشدید کرده است.
با توجه به توضیحات فوق این نکته را نباید فراموش کرد که خرید هواپیماهای فرانسوی از سوی مصر و همچنین تسلیحات روسی به ارتش مصر معانی مختلفی دارد. مصری ها تامین کننده امنیت بخش غربی خاورمیانه و شمال آفریقا خواهند بود به طوری که شاهد بمباران لیبی از سوی ارتش این کشور هستیم . در پایان باید توجه داشت که مصر تنها دولت ملت در خارومیانه عربی به شمار می رود که یک ارتش منظم دارد. این ارتش منظم می تواند تامین کننده امنیتی باشد که اکنون با چالش های جدی از جمله ترور ، جنبش های اصلاح و افراطی گری رو به رو است .
غرب با علم به موقعیت کنونی مصر و تغییراتی که پس از سقوط محمد مرسی در این کشور پیش آمده در حال حاضر برای مقابله با داعش ارتش مصر را تجهیز می کند و از سوی دیگر سرنگونی جنبش های اخوانی هم با تامین کشورهای عربی خلیج فارس صورت می گیرد.
در این میان استراتژی السیسی استفاده از سرمایه های خارجی برای فشار به گروه های رقیب در جهت هم گرایی یا خروج از قدرت ارزیابی می شود.
نظر شما