مساجد باید همان کارکردی که زمان پیامبر(ص) داشتند را اکنون داشته باشند

حجت الاسلام رضایی با بیان اینکه مساجد زمینه حضور تمام اقشار جامعه را باید فراهم کنند و نیازهای مختلف مردم را پاسخگو باشند گفت: کارکردهای مساجد در زمان پیامبر(ص) اکنون باید ترویج شود.

خبرگزاری شبستان_ گروه سیاسی _ فرزانه تهجا: مساجد همواره به عنوان یکی از اماکن مقدس و مورد اعتماد مردم در ادواره مختلف محسوب می شوند،به همین دلیل می توان در شرایط مختلف از جمله شرایط بحرانی از ظرفیت بالای مساجد برای حل مشکلات مردمی استفاده کرد که یکی از نمونه های آن در زمان دفاع مقدس بود که تجربه خوبی را نشان داد در همین رابطه گفتگویی با حجت الاسلام علی رضایی، مسئول نمایندگی ولی فقیه در سازمان بسیج مستضعفین به شرح زیر ارایه می شود.

مردم چگونه از حوادث جامعه از طریق مساجد آگاه می شدند؟ مساجد چگونه می توانند میدان داری خود را در جامعه تحقق ببخشند؟

  رویکرد فعالیت افراد در مسجد الهی است

مسجد محل آگاهی از حوادث بزرگ بوده است و با اذان بلال همه در مسجد جمع می شدند و وقتی اذان به موقع نبود، مردم متوجه می شدند که حادثه و اتفاقی رخ داده است و باید همه مردم به مسجد بروند تا در جریان حادثه بزرگ قرار گرفته و در مورد آن تصمیم گیری شود. ارایه خدمات پزشکی از دیگر کارکردهای مسجد است. مسجد وقتی این کارکردها را پیدا کند، می تواند ابهت و میدان داری خود را تحقق بخشد و خدمات عمومی بخش دیگری از کارکردهای مسجد است یعنی محلی برای ارایه خدمات برای محرومان و مستضعفان بوده است و محلی برای حل مشکلات آنها محسوب می شد. افرادی اگر به هر دلیلی در اداره زندگی به مشکل برمی خوردند به مسجد می رفتند و در مسجد به مشکلات آنها رسیدگی می شد. مساجد مردمی ترین پایگاه اجتماعی مردم بودند. مساجد به تمام فعالیت های مردم جهت دهی و جهت گیری الهی می داد یعنی هر خدمتی که در مسجد انجام می شد، خدمتی الهی محسوب می شد. وقتی مسجد محل رجوع و حل مشکلات مردم باشد و محلی برای اداره خدمات مورد نیاز آنها باشد، خطا و نارسایی کم است زیرا رویکرد افرادی که آنها آنجا مشغول کار هستند، الهی است.

مسجد چگونه می تواند جامعه را به صلاح دعوت کند؟

 با این رویکرد فساد و تبعیض در مساجد وجود ندارد. اگر مسجد این رویکردها و مولفه های لازم در جامعه را برای خود زنده کند، جامعه رو به صلاح می رود و مردم امیدوار به آینده خود و کشور می شوند.

امام ره در انقلاب اسلامی چه رویکردی نسبت به مساجد دارند؟

امام ره بر اساس رویکرد صدر اسلام ،در انقلاب محل ارتباط خود را حسینیه جماران قرارد دادند

امام (ره) رویکرد مهم خود را در انقلاب مساجد قرار دادند و همواره تاکید داشتند که مساجد را پر کنید، مساجد سنگر هستند. بر اساس همان رویکرد تاریخی امام (ره) نیز همان موضوع را در جامعه اسلامی مورد توجه قرار دادند. امام (ره) محل ارتباط خود با مردم را حسینیه جماران قرار دادند. حسینیه حرمت دارد و در کنار مساجد است و به نام اهل بیت نامگذاری شده است و مهمترین تصمیمات، اعلان ها و خبرها برای جامعه اسلامی در جماران گرفته می شد.

جایگاه مساجد در دفاع مقدس را چگونه ارزیابی می کنید؟

در انقلاب مسجد محوریت داشت و مسجد محل روشنگری علما، بزرگان و دانشمندان بود/ امام (ره) انقلاب خود را از مسجد اعظم قم آغاز کرد

 از دیگر کارکردهای مساجد بسیج نیرو برای دفاع از کشور است. در دفاع مقدس بدرقه، پشتیبانی، سازماندهی رزمندگان از مساجد بود و تمام خدماتی که نیاز بود در این دفاع مقدس انجام شود، مساجد آن را میدان داری می کردند. در مساجد تکریم از خانواده های رزمندگان انجام می شد و در صورت نبود رزمندگان مساجد به زندگی آنها رسیدگی می کردند. مساجد محل برگزاری بهترین مراسمات برای شهدا و دفاع مقدس بود و مسجد از زمانی که فردی برای حضور در جبهه ها حاضر می شد و تا زمانی که به شهادت می رسید، تمام امور در مسجد صورت می گرفت. در انقلاب مسجد محوریت داشت و مسجد محل روشنگری علما، بزرگان و دانشمندان بود. امام (ره) انقلاب خود را از مسجد آغاز کرد یعنی مسجد اعظم قم.

نقش مساجد در انقلاب اسلامی و تبلیغات توضیح بفرمایید؟

طی انقلاب محل حرکت مردم و تبلیغ انقلاب مساجد بود. انقلاب در محرم و صفر اوج گرفت به عنوان مکانی که برای روشنگری مردم بود، مساجد مردم را با انقلاب آشنا کردند.

از مساجد چه مطالباتی باید داشته باشیم؟

مردم باید در مسجد احساس آرامش کنند و بدانند اگر به مساجد می روند نیازهای آنها پاسخ داده می شود و فرقی نمی کند که نیازهای آنها مادی باشد یا معنوی.

باید در موضوع مساجد مطالباتی نیز داشته باشیم، ابتدا اعلام کنیم سه رکن در مساجد وجود دارد که ابتدا امام جماعت، رکن دوم هیئت امنا و رکن سوم پایگاه مقاومت است و مردمی که به مسجد وارد می شوند باید در نهایت احترام و عزت باشند، از کودک خردسال تا پیرمرد چندساله که وارد مسجد می شوند باید مورد احترام و آگاهی باشند. مردم باید در مسجد احساس آرامش کنند و بدانند اگر به مساجد می روند نیازهای آنها پاسخ داده می شود و فرقی نمی کند که نیازهای آنها مادی باشد یا معنوی. مساجد زمینه شادی، آموزش، آگاهی بخشی را فراهم می کند؛ بر همین اساس از کودک چند ساله تا بانوان خانه دار و کهنسال، جوان و نوجوان همه می توانند در مساجد حضور داشته باشند و مسایل خود را حل کنند.

در شرایط امروز جامعه مساجد چه کارکردهایی می توانند داشته باشند؟

کارکردهای مساجد در زمان پیامبر(ص) اکنون باید ترویج شود

کارکردهای مساجد در زمان پیامبر(ص) اکنون باید ترویج شود یعنی مساجد باید مسایل دینی مردم را پاسخ داده و به مسایل سیاسی جامعه در مساجد توجه شود. باید میز خدمت به مساجد منتقل شود یعنی مسئولان در مساجد حضور یافته و میز خدمت را ترویج دهند و در آنجا به مشکلات مردم توجه کنند. در زمان کرونا مساجد یکی از مهمترین پایگاه های مقابله با کرونا بود. مردم در مساجد مشکلات جسمی خود را مطرح می کردند و واکسن در آنجا ارایه می شد. در زمان کرونا مسجد محل جمع آوری کمک های مومنانه آنها بود و محلی برای توزیع مایحتاج نیازمندان بود. کارکردهایی در زمان کرونا به مساجد برگشت و این کارکردها باید در تمام زمان ها باشد.در زمان انقلاب مسجد محل تجمیع آرا برای اداره حکومت دینی بود و اکنون نیز این محل برای جمع آوری رای مردم است و این همان کارکرد زمان رسول گرامی اسلام است.

نقش ائمه جماعت در مساجد و جذب مردم توضیح بفرمایید؟

باید زمینه حضور تمام اقشار در مساجد فراهم شود/ مساجد نیازهای مختلف مردم را پاسخ دهند

باید امام جماعت رفتار با مردم را از کودک تا کهنسال تجربه کند. برخی از ائمه جماعات بسیار با مهارت هستند یعنی افرادی فعال، خوش رفتار و خوش گفتار هستند و از همه جهت ائمه جماعات توانمندی لازم را دارند. هیئت امنا نیز باید رفتار خود را با مردم بازسازی کند و از کودک و کهنسال همه باید در مساجد حضور داشته باشند و باید زمینه حضور همه اقشار مختلف مردم در مساجد فراهم شود و این موضوع از عهده امام جماعت و هیئت امنا بر می آید. پایگاه های بسیج و مقاومت باید در مساجد فعال باشند و تلاش کنند تا این سه رکن در کنار یکدیگر مسجد را فعال کنند و باید کاری کرد تا نیازهای مختلف مردم در مسجد جامه عمل پوشیده شود و مردم امیدوار به آینده باشند.

در اوایل انقلاب مایحتاج مردم در مساجد توزیع می شود. مساجد محل توجه مردم به عدالت و رسیدگی به محرومان بود ، مشکلات مردم باید به مساجد بازگردد. در حال حاضر دولت، امور مساجد و کانون ها به مساجد توجه دارند و امیدواریم کارکردهایی که در زمان پیامبر گرامی اسلام وجود داشته است و در دوران دفاع مقدس تجربه شده است، این کارکردها در مسجد اتفاق بیفتد و همه به مساجد دلبستگی داشته باشند. برای حضور بهتر بانوان در مساجد مهد کودک باید دایر شود تا مسایل و سرگرمی آنها را فراهم کرده و بانوان با خیال راحت در مساجد حاضر شوند اما متاسفانه برخی از مساجد فقط برای یک وعده درشان باز می شود اما برخی از مساجد مستغلاتی برای اداره امورشان دارند و برخی محلی برای اداره مساجد ندارند که باید برای آنها راه حلی پیدا کرد. امیدواریم مساجدی در تراز انقلاب اسلامی باشند و محلی برای تربیت مجاهدان و انسان های والا باشند. فرماندهان دفاع مقدس در هیئت ها و مساجد تربیت شده اند. تمام شهدای مشهور در مساجد تربیت شده اند. امیدواریم مساجدی در تراز انقلاب اسلامی داشته باشیم و اگر به رویکردهای مساجد در دوران پیامبر اکرم بازگردیم، انشاءالله زمینه ای برای ظهور امام زمان (عج) فراهم می شود.

کد خبر 1725776

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha