به گزارش خبرگزاری شبستان از فارس، حجتالاسلام والمسلمین سیدمحیالدین طاهری دبیر جامعه روحانیت شیراز در آیین بزرگداشت چهلمین سالگرد ارتحال فقیه و مرجع مبارز " آیت الله العظمی سید عبدالله شیرازی (ره) " درباره شخصیت این عالم ربانی، گفت: ایشان عالمی خودساخته بودند و تا روزی که در قید حیات بودند، در خانهای جرات منکر علنی وجود نداشت. اگر در مجلس عروسی این شهر منکری اتفاق میافتاد، ایشان میرفت برای امر به معروف و نهی از منکر.
طاهری با اشاره به روحیه استعمارستیزی مرجع مجاهد، گفت: به اعتقاد ایشان، استقبال از دولت انگلیس در حکم محاربه با خدا بود. مبارز شجاعی که در نجف، مجسمه صدام را پایین کشید. اولین مرجعی که برای حمایت از امام، از مشهد به تهران آمدند. حمایتی که فقط بر اساس گفتار نبود و اعتقاد واقعی ایشان در عمل هم بارز بود.
آیتالله احمد بهشتی نماینده مردم فارس در مجلس خبرگان رهبری نیز در این مراسم با تأکید بر اینکه نباید اجازه داد که چنین شخصیتهایی فراموش شوند، گفت: دو مرجع بزرگ حوزه علمیه نجف، مرحوم حاج آقا ضیا و مرحوم آیتالله اصفهانی درباره آیتالله شیرازی نوشتهاند، فخر الفقها و ما امروز به ایشان فخر المجاهدین میگوییم از این جهت که ایشان توانست علم و جهاد را با هم جمع کند. چیزی که برای طلاب ما درس بزرگی است. اینکه درس خواندن آنها را از جهاد و مبارزه با فساد باز ندارد و از طرف دیگر، جهاد نیز آنها را از درس باز ندارد. مسئله علم و جهاد باید در هم جمع شوند، چون هر دو برای ما اهمیت دارد و بدون یکدیگر ناقص است.
او با بیان اینکه تمام مراتب جهاد در وجود این مرجع بزرگ جمع است، افزود: ایشان جهاد اکبر و جهاد اصغر را به صورت توامان داشت، چیزی که در کمتر شخصیتی میتوان این خصیصه را جست.
بهشتی با بیان اینکه آیتالله شیرازی از سیدالشهدا (ع) الهام میگرفت، افزود: اگر کسی میخواهد اهل جهاد باشد، نباید ترسی داشته باشد. ایشان در کنار شجاعت، همتی بلند داشتند که تن به مبارزه و زندان میدادند. در نجف، شیراز، مشهد و تهران، هم با آن رضاخان قلدر مبارزه کرد و هم با پسرش لذا نباید اجازه دهیم که این شخصیتها در بین توده مردم فراموش شوند، چون همیشه به ما درس شجاعت و علو همت و حسن خلق میدهند و باید همیشه در بین مردم شاخص و شناخته شده باشند.
آیتالله سیدشرفالدین ملک حسینی عضو مجلس خبرگان رهبری نیز در این مراسم طلاب جوان را مورد خطاب قرار داد و افزود: مرحوم آیتالله شیرازی درجهای نزدیک به انبیا دارند، چون هم اهل علم بودند و هم جهاد.
عضو مجلس خبرگان رهبری با بیان اینکه این از اقبال بلند یک انسان است که اساتید بزرگی در مسیرش قرار بگیرند و او نیز بیشترین استفاده را از این شانس بزرگ ببرد، گفت: آیتالله شیرازی در نجف از وجود شخصیتهای بزرگی استفاده کرد و به جایی رسید که نه تنها به ایشان اجازه اجتهاد داده شد، بلکه اجازه اجازه نیز داده شد.
او با اشاره به اینکه آیتالله شیرازی جزو بزرگان تدریس بود و قلم و تدبیر توانایی در نگارش داشت، افزود: گاه نگارش ایشان به لحاظ نگارش علمی ما را به یاد مرحوم شیخ انصاری میاندازد. ایشان رای خود را با جسارت و جرات مطرح میکرد، حتی اگر خلاف رای معمول جامعه بود.
در ادامه این مراسم پیام ارسالی آیتالله مکارم شیرازی قرائت شد که ایشان ضمن بیان این نکته که عناوین برخی رسالههای آیتالله حاج سید عبدالله شیرازی، گویای روحیه آزادگی و استعمارستیزی اوست، اظهار کرد: ایشان زمانی که در شهر نجف اشرف حضور داشتند از طلاب مبارز بودند و در ادامه نیز، از اساتید برجسته آن حوزه به شمار میرفتند. خانه و زندگی ساده و منش متواضعانه از خصوصیات اخلاقی بارز ایشان بوده و همراهی با طلاب و فضلای مشهد در رفع گرفتاریها، از فضایل اخلاقی این عالم بزرگوار به شمار میرفت.
وی افزود: ایشان زندگی پر فراز و نشیبی داشت، زیرا خود را منزوی از جامعه نکرده بود و بی توجه به نابسامانیهای کشور نبود. فعالیت در عرصه سیاسی از وی فقیهی عالم نسبت به مسائل روز کشور ساخته بود و در جدیترین مبارزات علیه رژیم طاغوت، حضور موثر خود را نشان دادند.
آیتالله مکارم شیرازی با اشاره به اینکه چنین فعالیتهای گسترده و تاثیرگذاری را در کمتر دانشمندی میتوان یافت، گفت: بخش زیادی از عمر آیتالله شیرازی در مجاورت بارگاه مطهر حضرت امام رضا (ع) سپری شد و هنوز عطر حضور این عالم در این شهر مقدس، همچون نسیمی روح افزا درک میشود. اینجانب نیز مراتب تجلیل خود را نسبت به روح پاک و قدسی آن فقیه وارسته ابراز میدارم و امیدوارم نسل جوان با افکار و آثار ایشان بیش از پیش آشنا شوند.
در ادامه این مراسم، پیام تصویری آیتالله جوادی آملی به روی پرده رفت. آیتالله جوادی آملی ضمن تسلیت فرارسیدن این سوگ به خانواده ایشان و جامعه روحانیت، گفت: عصاره زندگی این شخصیت بارز، همانند عصاره زندگی رهبران الهی بود که این بزرگواران جانشینان بر حق آنها هستند.
او افزود: برخی شاگردان آیتالله شیرازی از مراجعان بزرگ تقلید هستند. ایشان حوزه علمیه مشهد را پربارتر کردند و بحثهای تفصیلی و غیرتفصیلی زیادی داشتند و بسیار باسواد بودند. مرحوم، مدرسه امیرالمومنین را در مشهد تاسیس کردند و بعد از انقلاب در دانشگاه رضوی تدریس میکردند.
آیتالله جوادی آملی با اشاره به اینکه مرحوم آیتالله شیرازی در جریان انقلاب همواره در کنار امام امت بودند، گفت: بخشی از آثار علمی آیتالله شیرازی نامکتوب مانده و امیدواریم بیت ایشان در این زمینه اهتمام کرده و اقدامات لازم را انجام دهند.
نظر شما