خبرگزاری شبستان ___یاسوج: هنر مهارت آفریدن زیبایی و توانایی هایی است که به شکل نمادین می تواند ظهور و بروز پیدا کند.
یا مجموعه آثاری که آفریده شده توسط خداوند متعال و یا ساخت انسان هستند که برای تاثیرگذاری بر احساسات و هوش انسانی یا با هدف انتقال یک مفهوم خلق میشود.
این اثر هنری شاید همیشه با زیبایی همراه نباشد، ولی می تواند معنا و مفهوم معینی را با خود به همراه داشته باشد.
حوزه هنر با سایر حوزهها از جمله اخلاق، سیاست، فلسفه، علم، منطق و سایر امور زندگی متفاوت بوده و آثار هنری در مواردی از جمله بیان احساسات، نمایش عواطف، استفاده از تخیل وجه اشتراکی دارند.
هنرمند نیز به کسی گفته میشود که در زمینه آفرینش آثار هنری یا هر شاخهای از فعالیتهای انسانی که با هنر مرتبط است، فعالیت دارد.
هنرمند واقعی کسی است که به ذات هنر بدون از هرگونه توجه به منافع شخصی و تفکر سودجویانه میپردازد.
در این راستا هنر هنرمند هم میتواند در زمینه حق و باطل یا متعالی یا در زمینه ابتذال باشد که هنر متعالی زیباییهای حقیقی را بازآفرینی میکند ولی هنر باطل، شیطانی و مبتذل زشتیها را به تصویر کشیده و باطل را با هدف فریب، بزک می کند.
معمولاً هنر اصیل در جهت احیای ارزشهای معنوی و اخلاقی به کار گرفته میشود ولی هنر شیطانی در راستای فساد و در خدمت هوای نفس و کارهای باطل است.
هنر اگر در دست هنرمندان واقعی و انقلابی قرار گیرد، زبان گویای حقیقت بوده و متعهد به گسترش ارزشهای اخلاقی و معنوی خواهد بود، هرچند هنرمندان متعهد و متعالی گاهی زشتیها و پلیدیها را به نمایش میگذارند که این کار با هدف نشان دادن چهره واقعی پلیدیها و بازگشت زیباییها صورت میگیرد.
بنیانگذار کبیر انقلاب اسلامی حضرت امام خمینی (ره) «هنر را دمیدن روح تعهد در انسان ها» می داند و مقام معظم رهبری نیز در دیدار با اصحاب فرهنگ، هنر و اندیشه «هنر را مجموعهای از احساس و ادراک زیباییها، حقایق و تبیین آنها میداند و میافزاید «هنر حقیقی بسیار فاخر و عطیهای از جانب پروردگار است که مانند هر موهبت دیگر الهی، مسئولیتها و تکالیفی را برای صاحب آن به همراه میآورد».
مقام معظم رهبری در ادامه، خاطرنشان کردند «هنرمند علاوه بر تکالیف ذاتی انسانی به علت ویژگیهای بسیار ممتاز هنر، باید در خصوص قالب و مضمون آثار خود نیز احساس تعهد کند».
نمایندگی خبرگزاری شبستان در استان کهگیلویه و بویراحمد با توجه به اهمیت هنر و ضرورت پرداختن به هنر انقلابی گفت و گویی را با هنرمند متعهد و انقلابی «محمد سلیمی راد» در این راستا انجام داده که در ذیل از نظر خوانندگان محترم می گذرد.
ضمن معرفی بفرمایید که تاکنون چه آثاری در زمینه فیلم، تئاتر و کارهای هنری تولید کرده اید؟
محمد سلیمی راد هستم، کارشناسی سینما و کارشناسی ارشد ادبیات نمایشی
از سال ۱۳۹۰ فعالیت حرفهای خود را در زمینه فیلم سازی آغاز کردم و تاکنون ۱۳ الی ۱۴ فیلم کوتاه، مستند و داستانی ساختم.
فیلمها در موضوعات مختلفی ساخته شد، آسیبهای اجتماعی، دفاع مقدس، آثار دینی و مذهبی که به جشنوارههای مختلف داخلی، خارجی و منطقهای ارسال شد.
خدا را شکر آثاری که تولید شد هر کدام در جشنوارههای مختلفی حائز رتبه برتر شدند.
بیشتر آثاری که من کار کردم و موفق بودند با موضوع دفاع مقدس و بیشتر در زمینههای مذهبی بودند.
اثری مثل مستند «سرباز شماره صفر» که من در سال ۱۴۰۰ تولید کردم در جشنوارههای مختلفی از جمله نامزد سیمرغ بلورین بهترین مستند سینمایی از چهلمین جشنواره فیلم فجر بود، بهترین فیلم بخش شهید آوینی پانزدهمین جشنواره بین المللی فیلم مستند ایران شد، بهترین فیلم جشنواره مقاومت و همچنین جشنواره ایثار شد.
در جشنوارههای خارجی و تقریباً در ۱۵ کشور دنیا این فیلم اکران شد و در ترکیه و برزیل بهترین کارگردانی و بهترین فیلمبرداری را این فیلم به دست آورد.
مجموع فیلمهایی که من کار کردم حدود ۴۰ جایزه معتبر در داخل و خارج از کشور را کسب کردند.
نخستین فیلم یا اثری که شما در زمینه کارهای هنری در دستور کار قرار دادید و بفرمایید هدف شما از روی آوردن به حوزه هنر چه بود؟
بعد از پایان دوره دانشجویی کلاً دغدغه تولید آثار با موضوع معضلات و آسیبهای اجتماعی را داشتم.
نخستین فیلمی که تولید کردم مستندی به اسم «عقد آسمانی» بود.
این فیلم در ارتباط با یک سری مشکلات فرهنگ غلطی که بعضاً در جامعه ما وجود دارد، به ویژه در استان ما.
تلاش کردم که این کار مستندسازی شود و زندگی خانوادهای را به تصویر بکشم که به تبع آن باورهای غلط دچار یک سری مشکلاتی شدند و خانوادهای که عقد دختر عمو و پسر عمو فرزند داشتند و ۶ فرزند معلول دارند را به تصویر بکشم.
بعد از این اثر به حوزه دفاع مقدس روی آوردم و در این زمینه کارهایی انجام دادم که هم دغدغه و تولید آثار با این موضوع و محوریت داشتم و تاکنون هم بیشتر در همین زمینهها شامل آثار دفاع مقدس، موضوعات مذهبی و در حوزه آسیبهای اجتماعی در حال فعالیت هستم.
بفرمایید آیا در زمینه هنری دیگری به غیر از فیلم و تئاتر فعالیتی دارید؟
در زمینه دیگری که به شکل تخصصی فعالیتی داشته باشم نه، ولی تخصص من در حوزه سینما بوده که معمولاً برای بیان موضوعات در این زمینه فعالیت دارم، ولی در حوزه نویسندگی و چاپ کتاب که با حوزه کاری بنده بدون ارتباط هم نیست، فعالیت دارم.
مجموعه داستان کوتاه چاپ کردم و کتاب دوم به عنوان «سرباز شماره صفر» که مجموعه خاطرات رزمندهای که من زندگی ویرا به تصویر کشیدم و انشالله قرار است تا پایان امسال تبدیل به یک اثر مکتوب کنم.
به نظر شما برای تربیت فرزندان دینی مذهبی و مسجدی جدا از نقش خانواده و نهادهای متولی فرهنگی مذهبی مسجدی چه کارهایی میتوانند در این راستا انجام دهند؟
آن چیزی که من فکر میکنم نهادهای متولی فرهنگ که کم هم نیستند، اگر بخواهیم موفق باشیم و بتوانیم آثار تولیدی موفق در این حوزه را داشته باشیم، به نظر من نیازمند تربیت هنرمندان متعهد هستیم به این معنا که هنرمندی که نمیتوان گفت دین گریز است، ما باید مسیر و هدف را بعد از حضور شخص در محیط خانواده، یک سری نهادها برای تشخیص مسیر افراد باید بتوانند آموزههایی را در قالب آموزش هنر متعهد و تربیت هنرمند متعهد را در دستور کار قرار دهیم، قطعاً تعداد تولید آثار در این زمینهها افزایش پیدا خواهد کرد.
با استفاده از ظرفیت «ان جی اوها» و مراکزی که به صورت خودجوش در حال فعالیت هستند، اگر حمایت شوند و زمینهای برای آموزش هنرمند متعهد را در آنها بتوانیم ایجاد کنیم، قطعاً میتوان مسیر نوجوانان، جوانان و کسانی که علاقه مند به هنر هستند را در این راستا قرار دهیم که بتوانیم آثاری را با این موضوع و مضامین تولید کنیم.
برای تربیت یک هنرمند دینی، انقلابی و متعهد باید چه ویژگیهایی را مدنظر داشته باشیم؟
هنرمند انقلابی نخست باید شعار انقلابیگری نداشته باشد، یعنی هنرمند باید پای کار باشد و به تعبیر امروزی کف خیابان باشد.
ما در اغتشاشات و موانعی که در این دوره با آن مواجه بودیم برخی از هنرمندان ما به دلیل روحیه هنری که دارند باعث شدند که بخش کوچکی از مردم تحت تاثیر قرار گیرند، هنرمند انقلابی باید بتواند جلوی این اقدامات را بگیرد، چون ما بیشترین تاثیر را در حوزه هنرمند و رسانه شاهد بودیم.
هنرمندان انقلابی باید در وسط میدان حاضر باشند و با تولید آثار هنری خود ثابت کنند که میتوانند تولید آثار و محتوای ارزشمند داشته باشند و صرفاً در راستای اینکه من هنرمند انقلابی هستم، پای نظام و انقلاب هستم به این کار بسنده نکند؛ بلکه باید در وسط میدان در برابر اتفاق و ناملایمات و هر کاری که ضربه کوچکی به انقلاب میزند، پادزهر آن باید از سمت هنرمند انقلابی با فوریت به جامعه تزریق شود و این آگاهی و خودباوری در جامعه توسط هنرمندان انقلابی به وجود آید.
اگر ما این کار را انجام دهیم و تاثیرگذاری آن را در جامعه ببینیم، آن وقت باید ادعای انقلابیگری و یک هنرمند انقلابی را داشته باشیم.
نظر شما