به گزارش خبرگزاری شبستان از مشهد، جواد اعلمی در نشست خبری که به مناسبت روز ملی دامپزشکی برگزار شد، با اشاره به واردات حجم وسیعی از نهادههای خوراک دام از مرزهای استان، اظهار داشت: با توجه به اینکه حوزه فعالیت در دامپزشکی متنوع است و پیشرفت روزافزون در این حوزه باعث شده در جهت توسعه پیش برود، بسیاری از کشتارگاههای سنتی ما به سمت صنعتی شدن پیش رفته است، به طوری که سالانه 160 هزار تن گوشت سفید و 80 هزار تن گوشت قرمز در استان با نظارت بهداشتی دامپزشکی وارد بازار میشود.
مدیرکل دامپزشکی خراسان رضوی گفت: این نهادهها نیازمند استانداردهای غذایی است که توسط دامپزشکی کنترل میشود و این در حالی است که هم اکنون در خراسان رضوی حدود 100 کارخانه خوراک دام با پروانه و مجوز فعالیت دارد که قبلا این تعداد بسیار کمتر بوده است.
وی تاکیدکرد: میزان مرغ مصرفی در استان حدود 400 تا 500 تن به طور روزانه است که این رقم در تخم مرغ مصرفی حدود 200 تن است و معمولا نیمی از تولیدات گوشت قرمز استان در خود استان مصرف میشود.
وی تصریح کرد: 58 هزار تن صادرات تخم مرغ داریم و حدود 5 میلیون پولت مرغ تخمگذار عمدتا به کشورهای عراق و افغانستان از استان صادر و 13 هزار قطعه ماهی تزیینی در شش ماهه ابتدایی سال صادر شده که از جمله فعالیتهای دامپزشکی بوده است.
اعلمی خاطرنشان کرد: در هر ماه به طور متوسط حدود 9 میلیون جوجهریزی انجام میشود که برای هر جوجه در دوران پرورش حدود پنج نوع واکسن تزریق میشود و زمان بهرهبرداری از مرکز بررسی بیماریهای دامی گلمکان، این مرکز با حساسیت بیشتری در حال بهروزرسانی و آمادگی است که تا پایان سال افتتاح میشود، اما بهرهبرداری از آن به تابستان 1403 موکول شده است.
۸۰ محصول در مؤسسه سرمسازی کشور تولید می شود
حمیدرضا فرزین، رئیس مؤسسه تحقیقات واکسن و سرمسازی شعبه شمال شرق کشور نیز اظهار داشت: بیش از 80 محصول در مؤسسه سرمسازی کشور تولید و در مشهد نیز حدود سه فراورده دام و طیور تولید میشود که با راهاندازی سایت گلمکان مسلما تولید این محصولات گسترش مییابد.
وی افزود: تولیدات این موسسه واکسن پنجگانه آنتروتوکسمی، قانقاریا و باکترین، واکسن آنتروتوکسمی شترمرغ، واکسن ششگانه آنتروتوکسمی توکسوئیدی و واکسن نوترکیب آنفولانزای فوق حاد است که به تولیدات دیگرمان نیز اضافه میشود.
فرزین در خصوص میزان تولید واکسن در مؤسسه شمال شرق کشور خاطرنشان کرد: تولیدات فعلی شعبه شمال شرق کشور حدود 200 میلیون دز واکسن گامبورو، 100 میلیون دز واکسن گامبورو 5 هزار دزی است، همچنین 15 میلیون دز واکسن آفروتوکسمی و تولید 16 میلیون واکسن قانقاریا به طورسالانه است.
رئیس مؤسسه تحقیقات واکسن و سرمسازی شعبه شمال شرق کشور گفت: ۸۰ فراورده شامل سرم و واکسن در حوزه انسانی و حیوانی هم اکنون در موسسه تحقیقات واکسن و سرم رازی شمال شرق کشور تولید میشود که این میزان در سطح کشور و خاورمیانه منحصر به فرد است.
رویکرد نظام دامپزشکی رفتن به سمت خصوصی سازی است
دبیر شورای نظام دامپزشکی استان خراسان رضوی نیز در ادامه این نشست گفت: در خراسان رضوی بیش از 3300 عضو داریم که از این تعداد حدود 85 نفر آن فوق تخصص دامپزشکی دارند، 1418 نفر دکترای عمومی، 18 نفر کارشناس ارشد، 418 نفر کارشناس و حدود هزار نفر کاردان و تکنسین مشغول فعالیت هستند.
علی اسدی رویکرد نظام دامپزشکی را به سمت بخش خصوصی خبر داد و افزود: پروانههای بهداشتی مراکز دامی در سال 1401 حدود 6230 پروانه صادر شده که در شش ماه ابتدایی سال جاری این عدد حدود 2423 پروانه و در خصوص ماده 2 صدور و تمدید پروانههای مراکز دامپزشکی مثل داروخانهها، کلینیک و غیره در سال جاری امور مربوط به حدود 20 پروانه داروخانه، 5 درمانگاه و 16 مورد مرکز مایهکوبی دامپزشکی انجام شده است.
وی خاطرنشان کرد: 59 مرکز درمانگاه و خدمات به حیوانات دام کوچک در استان نیز مشغول فعالیت هستند.
نظر شما