مسجد«الحمیدی»، میراث ریشه دار عثمانی‌ها در اردن

مسجد«الحمیدی» در استان الطفیله اردن، 126 سال قدمت دارد و از میراث قدیمی عثمانی‌ها محسوب می‌شود. از ویژگی‌های برجسته این مسجد، وجود گنبد و طاق‌های مستحکم است که این مسجد را تاکنون سرپا نگه داشته است.

به گزارش خبرگزاری شبستان به نقل از آناتولی، مسجد «الحمیدی» در مرکز استان الطفیله، حدود 200 کیلومتری جنوب غربی امان پایتخت اردن واقع شده است که 126 سال قدمت دارد و به دوره عثمانی‌ها «سلطان عبدالحمید دوم» باز می‌گردد.

بر روی سنگی که در ورودی آن نصب شده بود، چهار بیت شعری با این مطلع « بدی عبد الحمید بخیر عصر.. لقد أحیا الشریعة فی البلاد » نوشته شده است که برخی از آنها در جریان مرمت بازنویسی شده اند و در آن احیای شریعت اسلامی در دوران عبدالحمید دوم مشهود است.

مسجد الحمیدی، یکی از قدیمی‌ترین مساجد تاریخی اردن است که تاریخ ساخت آن به سال 1897 میلادی برمی‌گردد و این نام را به سلطان عبدالحمید دوم (1842) نسبت داده‌اند.

با وجود مدت زمان طولانی از ساخت آن، مسجد همچنان پابرجاست. مردم استان الطفیله اردن با توجه به اهمیت تاریخی آن، بیش از یک بار با هزینه شخصی آن را بازسازی کرده‌اند.

این مسجد، یکی از مهم‌ترین بناهای دینی شهر الطفیله است که به سبک معماری اسلامی ساخته شده است و طاق‌ها و ستون‌های عظیم در مرکزآن نشان‌دهنده تفکر مهندسی سازندگان آن است که به پایداری و استحکام این مسجد در طول سالیان متمادی کمک کرده است.

مسجد الحمیدی با بودجه مردم الطفیله و به دستور سلطان عبدالحمید دوم عثمانی ساخته شده است  و در طول سالیان سال، چندین بار بازسازی شده است و آخرین بار در سال 2019 این مسجد بازسازی شده است.

این مسجد استحکام بنای عثمانی را حفظ کرده و هنوز هم محلی برای عبادت است که در آن مراسم خود را انجام می دهند و علاوه بر این، این مسجد یکی از مهم ترین جاذبه های گردشگری الطفیله به حساب می آید و درهای خود را به روی بازدیدکنندگان از سراسر جهان می گشاید.

احمد الحجوج (63 ساله)، امام جماعت این مسجد گفت: مسجد الحمیدی، یک بنای باستانی و عبادتگاه است و هرکس در آن نماز می خواند، معنویت متفاوتی را احساس می‌کند.

وی افزود: این مسجد بیش از یک بار مرمت شده است و آنچه ما می خواهیم حفظ هویت تاریخی آن است چرا که موید عمق تاریخ در فرمانداری تفیله است.

امام جماعت مسجد الحمیدی اظهار کرد: سال 85 در سن 92 سالگی یکی از سالمندان به ما گفت: چشمه های آب از زیر مسجد می گذرد و برای اینکه بر ساختار مسجد تأثیری نگذارد آنها را بسته اند.

وی تاکید کرد: مساحت کلی مسجد با صحن بیرونی آن 300 متر مربع است و گنجایش 350 نمازگزار را دارد و چیزی که این مسجد  را متمایز می کند گنبدها و طاق‌های آن است که این معماری مستحکم، دلیل بقای آن تاکنون بوده است.

احمد الحجوج گفت: با کمک های مردمی آن را از داخل مرمت کردیم، اما از مسئولان می‌خواهیم که آن را حفظ کنند، زیرا دیوارهای بیرونی آن که از سنگ و خشت ساخته شده است، شروع به فرسایش کرده است.

وی تصریح کرد که باید این مسجد را حفظ کرد، زیرا تاریخ این مسجد قدیمی و یکی از مساجد کمیاب در این دوران است.

حابس العوران (60 ساله)، یکی از نمازگزاران مسجد گفت: مسجد الحمیدی، مرکز تبلیغ اسلامی بود و مبلغان از همه جا به این مسجد می آمدند.

وی با اشاره به اینکه، این مسجد، یک بنای میراث باستانی است و از مقامات کشورش خواست تا آن را به دلیل وجود چند ترک بازسازی کنند.

العوران از ملک عبدالله دوم پادشاه اردن و ولیعهد خواست از این مسجد بازدید کنند و برای حفظ هویت تاریخی و اسلامی آن کار مرمت را تسهیل ببخشند.

برخی مردم خواستار همکاری اردن و ترکیه برای بازسازی مسجد و تعدادی از ساختمان ها در منطقه ای که در آن قرار دارد، شدند، زیرا قدمت بیشتر آنها به دوران عثمانی می‌رسد.

اردن حدود 4 قرن متوالی تحت سلطه عثمانی ها بود و به چندین استان تقسیم شد که در آن زمان به ایالت دمشق وابسته بودند و عثمانی ها نقاط دیدنی زیادی در آنجا ایجاد کردند که امروزه نیز وجود دارد.

طبق آمار رسمی، اردن شامل حدود 100 هزارمکان باستانی و توریستی دارد و در سراسر استان ها و شهرهای مختلف این کشور قرار دارد.

کد خبر 1727960

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha