بهگزارش خبرگزاری شبستان و به نقل از روابطعمومی ادارهکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی خراسان جنوبی، هادی شاهوردی گفت: گواهینامه آیین سنتی کوزه شکنی شهرستان قاینات در تقویم رویدادهای گردشگری جمهوری اسلامی ایران با شماره ۲۰۲۰۹۵۵ به ثبت رسید و به استان ابلاغ شد.
مدیرکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی خراسان جنوبی بیان کرد: در گذشته با فرا رسیدن نوروز مردم شهرستان قاینات آیین کوزه شکنی را بعد از برگزاری چهارشنبه سوری اجرا میکردند. آنها کوزههای کهنه و قدیمی را که آب از آن تراوش نمیکرد و به عبارتی آب را سرد نمیکرد و داخل آن جلبک میگرفت و دیوارهی آن سبزرنگ میشد را از سر در حیات خانه به داخل کوچه میانداختند و اعتقادشان به این بود که با شکسته شدن این کوزه بلا و بیماری از خانواده دور خواهد شد.
مدیرکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی خراسان جنوبی افزود: این آیین را اگر از دیدگاه بهداشتی مورد بررسی قرار دهیم به این نتیجه میرسیم که در آن زمان نمیتوانستند به مردم بگویند که دیوارهی کوزهها که پوشیده شده از جلبک هست میکروب دارد و سبب بیماری میشود به آنها میگفتند که شیطان در داخل این کوزهها جای گرفته و باید این کوزهها شکسته شود. از دیدگاه دوم در آن زمان که سال تحویل میشد و مردم به انتظار سال نو بودند شغل کوزهگری هم احیا میشد و کوزهگرها و کوزهفروشها همه انتظار روزهای آخر سال را میکشیدند تا مردم با مراجعه به آنها کوزههای شکسته خود را خریداری کنند.
به گفته وی، همچنین این کار یک جشن بزرگی بود که معمولا توسط دختران دم بخت انجام میشد و خانوادهها از این طریق آمادگی دخترانشان را برای فرستادن به خانه بخت معرفی میکردند
شاهوردی گفت: در جوامع امروزی با رونق صنعت گردشگری به عنوان یکی از پیشرانهای اقتصادی، نقش آیینها و رسوم جوامع محلی در توزیع متوازن سفر و جذب گردشگران بسیار پررنگ است و در استان خراسان جنوبی با دارا بودن ۶ اثر که در فهرست میراث جهانی یونسکو به ثبت رسیدهاند، آیینها و آداب خاص فرهنگی، مذهبی وجود دارد که توجه و معرفی آنها میتواند در کنار معرفی آثار جهانی و ملی بر رونق صنعت گردشگری استان بیفزاید.
نظر شما