غلبه نور بر سیاهی در کارخانه کک طبس

کنسانتره های به دست آمده از زغال سنگ؛ 72 ساعت را باید در دل آتش 1200 درجه سانتی گراد بمانند تا بعد بتوانی غلبه نور بر سیاهی را مشاهده کنی؛ نور همیشه نویدبخش «زندگی و امید» است و این روزها، کارخانه کک طبس روشنایی بخش حوزه صنعت شده است.

خبرگزاری شبستان- خراسان جنوبی: زینب رمضانی- زینب روحانی مقدم: چشم که می چرخانی؛ دو رنگ «سیاه و سفید» را در بیابانی بزرگ با ساختمان هایی کوتاه و بلند که از دل خاک برآمده اند، می بینی. اینجا زندگی از روی زمین آغاز نمی شود؛ دل زمین را شکافته اند تا نشان دهند به مدد «علم» و با همراهی جسم، می توان از آنچه خداوند بر روی زمین برای برطرف کردن نیاز انسان ها به دیعه نهاده است؛ بهره گرفت.

قرار است زغالسنگ هایی که از عمق 650 متری زمین به روی زمین حمل شده اند و بعد تبدیل به کنسانتره شده اند را، در قالب کیک زرد و با دمای 1200 درجه سانتی گراد، تبدیل به کیک سیاه و یا کک سیاه کنند که نیاز حوزه صنعت کشور را تامین کنند.

مجتمع کک شهرستان طبس، بعد از کک سازی ذوب آهن اصفهان و فولاد زرند ایرانیان، به عنوان سومین مجتمع صنعتی کک کشور است که در زمینه اشتغال بیش از 300 نفر را فراهم کرده است. طبق  گفته مسئولان این کارخانه، تا قبل از دولت سیزدهم، این مجتمع نیمه فعال بود و با یک سوم ظرفیت خود فعالیت می کرد اما با پای کار آمدن مسئولان استان و شهرستان، فاز دوم کارخانه کک طبس شامل باتری های سه و چهار، دهه فجر سال گذشته با حضور استاندار خراسان جنوبی به بهره برداری رسید.

این روزها، این مجتمع روشنایی بخش حوزه صنعت کشور شده است تا بر علاوه بر تامین کک مورد نیاز کشور، بخشی از اشتغال استان خراسان جنوبی را هم بردوش بکشد.

غلبه نور بر سیاهی در کارخانه کک طبس

غلبه نور بر سیاهی در کارخانه کک طبس

مهدی شکاری-مدیر داخلی کارخانه کک طبس- در جمع خبرنگاران و راویان پیشرفت خراسان جنوبی اظهار داشت: از ابتدای سال 1400 بحث مشکل زغال این کارخانه و شروع فاز دو و سه در دستور کار مسئولان طبس قرار گرفت.

وی در ادامه بیان کرد: با ورود سرمایه گذار در تابستان 1400 این موضوع محقق شد و شاهد افزایش ظرفیت تولید در کارخانه کک سازی طبس بودیم.

شکاری با بیان اینکه کارخانه کک سازی طبس در سال 1400 تنها 20 درصد ظرفیت تولید داشت، ادامه داد: اکنون این ظرفیت به 70 درصد رسیده است و تلاش می کنیم تا پایان سال جاری با افتتاح فاز سوم به صد درصد تولید برسانیم.

مدیر داخلی کارخانه کک طبس در ادامه گفت: راه اندازی نیروگاه برق در دستور کار قرار گرفته است تا بتوانیم حدود 40 تا 45 مگاوات برق را در شبکه توزیع داشته باشیم و مصرف کل شهرستان را تامین کنیم.

وی با اشاره به اینکه این پروژه طی سال جاری آغاز خواهد شد، گفت: انجام این طرح 18 ماهه است و پیش بینی می شود در سال 1404 به بهره برداری برسد و اعتبار مورد نیاز این پروژه 45 میلیون یورو است و به دنبال قرارداد خرید نیروگاه با هند هستیم.

شکاری با اشاره به اینکه باتری های 5 و 6 این کارخانه طی دو هفته قبل راه اندازی شده است، افزود: برای این موضوع اعتباری بالغ بر 50 میلیارد تومان هزینه شده است.

مدیر داخلی کارخانه کک طبس در ادامه بیان کرد: در ابتدا قرار بود چینی ها 15 میلیارد تومان برای نظارت دریافت کنند اما خود مهندسان این کارخانه پای کار آمدند و این موضوع را اجرایی کردند.

غلبه نور بر سیاهی در کارخانه کک طبس

*صادرات کک طبس به پاکستان
وی با بیان اینکه کک سازی در دنیا به سه روش انجام می شود، ادامه داد: بازیافت شیمیایی، حرارتی و سنتی از جمله این روش هاست. در ایران هر سه روش وجود دارد و کارخانه کک طبس به روش بازیافت حرارتی عمل می کند.

شکاری در ادامه گفت: این کارخانه قابلیت تولید کک با دانه بندی با آلیاژهای مختلف را دارد و در حال حاضر عمده کک تولیدی مثبت 80 این کارخانه به پاکستان جهت مصرف در گروه های سرب و روی و ریخته گری صادر می شود.

مدیر داخلی کارخانه کک طبس با اشاره به میزان اشتغالزایی در این کارخانه عنوان کرد: در حال حاضر در این کارخانه 300 نفر به صورت مستقیم فعالیت دارند و تا پایان آبان ماه، 60 نفر دیگر نیز مشغول به کار خواهند شد.

وی با بیان اینکه با آغاز عملیات احداث نیروگاه نیز 800 نفر به صورت مستقیم مشغول کار خواهند کرد، تصریح کرد: عمده افراد مشغول به کار در این کارخانه بومی طبس هستند.

شکاری با اشاره به اینکه مصرف کک در صنایع فولادی است، افزود: جهت تولید چدن استفاده می شود و بسته به سایز آن نوع مصرف نیز فرق می کند و 72 ساعت طول می کشد هر قالب زغال پخته و تبدیل به کک شود.

غلبه نور بر سیاهی در کارخانه کک طبس

*عدم استفاده از انرژی فسیلی در کارخانه کک طبس
علی اکبر رحیمی-معاون استاندار و فرماندار ویژه طبس- نیز اظهار داشت: در کارخانه کک طبس بحث فرآوری زغال در حال انجام است و ارزش افزوده بیشتری دارد.

وی ادامه داد: صد درصد توسعه در این کارخانه انجام شده است و با راه اندازی 6 باتری محصولش تا یکسال آینده 450 هزار تُن کک خواهد بود که ظرفیت خوبی است و امیدواریم باتری هفت و هشت آن نیز راه اندازی شود.

رحیمی در ادامه بیان کرد: در اوج مصرف برق، نیاز کل مصرف شهرستان طبس 45 مگاوات است که این کارخانه می تواند تولید کند.

معاون استاندار و فرماندار ویژه طبس با بیان اینکه هیچ انرژی فسیلی به جز زغال سنگ در این کارخانه استفاده نمی شود، گفت: برای پیش گرم نیز از خود زغال سنگ استفاده می کنند و از آن حرارت نیز زغال تبدیل به کک می شود.

کد خبر 1730009

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha