بازدارندگی اسراییلی‌ها در عملیات طوفان الاقصی بسیار تضعیف شد/ سرنوشت جنگ مشخص نیست

براتی گفت: در عملیات طوفان الاقصی اسراییلی ها با یک یا چند دولت طرف نشدند و صرفا با یک سازمان و یک جنبش مواجه شدند و این تلفات را از دست دادند و این تلفات دومین دستاورد گروه های مقاومت است که به دست آوردند.

خبرگزاری شبستان_ گروه سیاسی _ فرزانه تهجا: عملیات طوفان الاقصی، عملیات نظامی نیروهای حماس علیه اسرائیل و در واکنش به جنایات رژیم صهیونیستی در کشتار فلسطینیان و هَتْک حرمت مسجدالاقصی بود. این عملیات در منطقه مرزی میان غَزّه و سرزمین‌های اشغالی فلسطین و در ۱۵ مهر سال ۱۴۰۲ش۷ اکتبر ۲۰۲۳م آغاز و تا چندین روز ادامه داشت. در پی این حملات،‌ ابتدا نیروهای حماس برای مقابله با ادامه اشغالگری رژیم صهیونیستی، مناطقی از سرزمین‌های اشغالی را با راکت هدف قرار دادند و پس از آن به صورت زمینی وارد سرزمین‌های اشغالی شدند. گفته می‌شود در پی این عملیات، بیش از ۱۴۰۰ اسرائیلی کشته و ۳۰۰۰ نفر از آنان زخمی شدند. این عملیات شکستی بی‌سابقه برای اسرائیل ارزیابی شد. در همین رابطه گفتگویی با منصور براتی، کارشناس مسایل اسراییل در مورد آخرین دستاوردهای عملیات طوفان الاقصی به شرح زیر ارایه می شود.

دستاوردهای عملیات طوفان الاقصی را توضیح بفرمایید؟

اولین دستاورد این عملیات، غافلگیری یکی از قدرتمندترین دستگاه های اطلاعاتی در سطح جهان است 

 در مورددستاوردهای جبهه مقاومت چند موضوع از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است ابتدا غافلگیری اسراییلی ها در روز شروع جنگ و شروع عملیات بود که ضربه بسیار بزرگی به اسراییلی ها زد و خاطره جنگ یوم کیپور در سال ۱۹۷۳ برای آنها زنده کرد و دستگاه های اطلاعاتی و امنیتی عریض و طویل اسراییل نتوانست هیچ کدام تشخیص دهد که حمله ای در راه خواهد بود و در حال حاضر می بینیم بعد از شروع جنگ مسئولان دستگاه ها در حال عذرخواهی هستند و مسئولیت شکست و پیش بینی حمله و جلوگیری از آن را بر عهده گرفتند. اولین دستاورد این عملیات، غافلگیری یکی از قدرتمندترین دستگاه های اطلاعاتی در سطح جهان است.

آیا تلفات اسراییلی ها می تواند از دستاوردهای دیگر این عملیات باشد؟

اسراییلی ها با یک یا چند دولت طرف نشدند و صرفا با یک سازمان و یک جنبش مواجه شدند و این تلفات را از دست دادند و این تلفات دومین دستاورد گروه های مقاومت است که به دست آوردند

دستاورد دوم که بسیار قابل توجه است، تلفات اسراییلی ها و مهم تر از همه تلفات جانی است که از سوی حماس به آنها وارد شده است و تا این لحظه طبق آمار اسراییلی ها ۱۵۰۰ نفر کشته و بیش از پنج هزار نفر زخمی و ۲۳۰ نفر اسیر در دست گروه های فلسطینی هستند.

مسئله تلفات انسانی برای اسراییل بسیار بسیار مهم است. زمانی یازده سپتامبر در آمریکا اتفاق افتاد و تعدادی کشته شدند و این تبدیل به بهانه ای می شود تا آمریکا به خاورمیانه حمله کند اما برای اسراییل به طور کلی مفروضات امنیتی بر سر تلفات انسانی بسیار متفاوت از آمریکا و سایر دولت ها در جهان است و هر یک نفری که کشته یا زخمی شود برای اسراییلی ها بسیار زیاد است. اسراییلی ها در سال ۲۰۰۶ در طی ۳۳ روز بر سر دو سرباز با حزب الله لبنان جنگیدند که حزب الله از آنها  گرفته بود و یا در سال ۲۰۱۱ وقتی می خواستند یک سرباز را با لبنانی ها مبادله کنند. هزار نفر زندانی برای آزادی یک سرباز مبادله کردند، بنابراین می بینیم که تلفات برای اسراییلی ها بسیار مهم است و این تلفات که به اسراییلی ها وارد شده است، سومین تلفات زیاد در تاریخ است که به اسراییلی ها وارد شده است که از نظر تاریخ اولین جنگ در تاریخ ۱۹۴۸ به وقوع پیوست که اولین جنگ اسراییل با دولت های عربی بود که یک سال به طول انجامید، حدود ۱۰۰ هزار نفر از اسراییلی ها کشته شدند و در جنگ یوم کیپور که در ۱۹۷۳ به وقوع پیوست، ۱۷۰۰ نفر و در سومین تلفات بسیار زیاد در جنگ مربوط به طوفان الاقصی است که ۱۵۰۰ اسراییلی کشته شدند و نکته مهم این است که اسراییلی ها با یک یا چند دولت طرف نشدند و صرفا با یک سازمان و یک جنبش مواجه شدند و این تلفات را از دست دادند و این تلفات دومین دستاورد گروه های مقاومت است که به دست آوردند.

جایگاه بازدارندگی حماس در عملیات طوفان الاقصی را چگونه ارزیابی می کنید؟

بازدارندگی اسراییلی ها در عملیات طوفان الاقصی بسیار تضعیف شد

مسئله دیگر و دستاوردی بسیار مهم موضوع بازدارندگی است که تاثیرات بسیاری بر روی دو طرف گذاشته است. در حال حاضر بازدارندگی اسراییلی ها بسیار تضعیف شده است و اگر نتوانند حماس را تنبیه اساسی بکنند در مراحل بعد و درگیری های بعدی مجددا این ترس وجود دارد که چنین ضرباتی به اسراییلی ها وارد شود اما در مورد حماس این بازدارندگی در مراحل بعد برای بازدارندگی بیشتری در مقابل اسراییل را برای آنها به ارمغان می آورد.

استراتژی اسراییلی ها در این عملیات چیست؟ورود زمینی اسراییلی ها به غزه چه تبعاتی را در بر دارد؟

اسراییلی ها هنوز در مورد استراتژی نظامی خود کاملا مطمئن نیستند و زمانی که مدام اعلام می کنند می خواهیم حمله زمینی به غزه بکنیم اما هر روز این موضوع عقب می افتد

اسراییلی ها هنوز در مورد استراتژی نظامی خود کاملا مطمئن نیستند و زمانی که مدام اعلام می کنند می خواهیم حمله زمینی به غزه بکنیم اما هر روز این موضوع عقب می افتد و از طرفی این موضوع تحت تاثیر غافلگیری است که اسراییلی ها دچار آن شدند و نمی دانند در غزه با چه چیزی مواجه می شوند و از طرف دیگر فشارهای بین المللی بر روی اسراییلی ها بسیار زیاد است و از طرفی فشار ایران و سایر بخش های محور مقاومت وجود دارد که ورود زمینی به غزه را خط قرمز اعلام کرده و از طرف دیگر آمریکایی ها هستند که به دلیل تمرکزی که بر روی اوکراین، روسیه و چین دارند در حال حاضر مایل نیستند جنگ در خاورمیانه گسترده شود و به شکل منطقه ای درآید. آمریکا می خواهد جنگ در همان سطحی که هست، باقی بماند؛ به همین دلیل ما شاهدیم که اسراییلی ها هنوز نتوانستند تصمیم دقیق و قاطعی برای تداوم جنگ بگیرند و عملیات زمینی خود را چند بار به تعویق انداخته اند. به نظر می رسد ورود آنها به غزه نیز تلفات آنها را افزایش میدهد و حماس و گروه های مقاومت برای ورود زمینی اسراییلی ها به غزه نیز پیش بینی هایی را از قبل کردند.

آیا این عملیات به یک بن بست نظامی تبدیل می شود و اهداف جبهه مقاومت در این عملیات ناکام می ماند؟

در حال حاضر نیز نارضایتی در اسراییل بسیار بالاست و ممکن است این جنگ به یک جنگ طولانی مدت بدون نتیجه مشخص برای اسراییل تبدیل شود

اگر در این مرحله آتش بس به وقوع بپیوندد و دو طرف درگیری ها را خاتمه دهند، پیروز قطعی جنگ طرف فلسطینی است که توانست ضربه بزرگی را بزند و اسراییلی ها نتوانستند حمله زمینی انجام دهند که البته این موضوع در شرایطی است که اسراییل هنوز نتوانسته حمله زمینی کند و آتش بس برقرار شود اما اگر اسراییلی ها وارد غزه شوند با دو سناریو روبرو هستیم؛ اینکه اسراییلی ها موفق شوند بخشی را در غزه به تصرف خود درآورند و جنگ به صورت فرسایشی مانند جنگ ۳۳ روزه ادامه یابد و صرفا تلفات دو طرف افزایش یابد بدون اینکه هیچ یک از طرفین به اهداف خود برسند که در این شرایط برای قدرت مهاجم شرایط بدتر می شود که در زمین دشمن خود می جنگد و به اهداف خود نمی رسد اگرچه تلفاتی هم به طرف مقابل وارد کند اما هدفی که اعلام کرده است، این است که می خواهد حماس را از بین ببرد و اگر نتواند به این هدف دست یابد در این زمان اوضاع پیچیده تر شده و افکار عمومی در داخل اسراییل فشار زیادی نسبت به این ناکامی وارد می کنند. در حال حاضر نیز نارضایتی در اسراییل بسیار بالاست و ممکن است این جنگ به یک جنگ طولانی مدت بدون نتیجه مشخص برای اسراییل تبدیل شود.

سرنوشت نهایی جنگ معلوم نیست و فعلا اوضاع خیلی به نفع اسراییلی ها پیش نمی رود

اما اگر بتوانند وارد غزه شوند و دستاوردهایی را کسب کنند در آن زمان تا یک حدی می توانند ضربه ای را که خوردند جبران کنند اما تا آن زمان باید صبر کرد و هنوز مشخص نیست ممکن است اسراییل این جنگ را به سرنوشت جنگ یوم کیپور تبدیل کند که ابتدا اسراییلی ها غافلگیر شدند و بعد جبران کرده و در جنگ پیروز شوند و اگر وارد شوند و جنگ فرسایشی مانند جنگ ۳۳ روزه شود، که بدون نتیجه مجبور شدند از لبنان خارج شوند. هنوز نتیجه سرنوشت جنگ مشخص نیست و در حال حاضر سرنوشت نهایی جنگ معلوم نیست و فعلا اوضاع خیلی به نفع اسراییلی ها پیش نمی رود.

در مورد تحلیل بن بست نظامی در این عملیات توضیح بفرمایید؟

موضوع بن بست نظامی همان جنگ ۳۳ روزه است که اگر اسراییل وارد غزه شود و نتواند به اهداف خود که اعلام کرده است برسد، همان بن بست نظامی ایجاد می شود و صرفا با یکدیگر می جنگند و تلفات طرفین بدون آنکه به اهدافی که اعلام کرده اند برسند، بالا می رود

موضوع بن بست نظامی همان جنگ ۳۳ روزه است که اگر اسراییل وارد غزه شود و نتواند به اهداف خود که اعلام کرده است برسد، همان بن بست نظامی ایجاد می شود و صرفا با یکدیگر می جنگند و تلفات طرفین بدون آنکه به اهدافی که اعلام کرده اند برسند، بالا می رود. هدف اسراییل آزاد کردن اسرای خود و از بین بردن حماس است که چند روز گذشته اعلام کردند که اگر به این اهداف نرسند به بن بست نظامی می خورند و صرفا یک ماه با طرف مقابل می جنگند و بعد آتش بس برقرار می شود بدون آنکه به اهداف مشخص خود برسد.

کد خبر 1731080

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha