به گزرش خبرنگار خبرگزاری شبستان در استان آذربایجان غربی، ایام فاطمیه، نام روزهایی است که دوستداران اهل بیت (علیهمالسّلام) به مناسبت شهادت حضرت فاطمه زهرا (سلاماللهعلیها)، عزاداری میکنند. به دلیل اختلاف روایات در تاریخ شهادت حضرت زهرا (سلاماللهعلیها) و معتبر دانستن دو نقل تاریخی از سوی علمای شیعه، شیعیان ایام فاطمیه را در دو نوبت مختلف گرامی داشته و در این ایام به یاد مصائب دخت نبی اکرم (سلاماللهعلیها) و مظلومیت همسر ایشان حضرت علی (علیهالسّلام)، در مجالسی به ذکر فضائل و مصائب، برترین بانوی اسلام و اولین شهید راه ولایت، پرداخته و از دشمنان اهل بیت، تبری میجویند.
حضرت زهرا (سلاماللهعلیها)، کاملترین و برترین بانوی عالم است که به عنوان دختر، همسر و مادر معصوم، با القاب و کنیههایی همچون سیده نساء عالم، امالائمه، امابیها، طاهره، صدیقه کبری و ... شناخته میشوند. پس از رحلت پدر بزرگوارشان و مظلومیت همسر و غصب حقشان، در اثر هجوم برخی از افراد سرشناش و جراحت پیکر اطهرشان به شهادت رسیدند. یکی از مناسبتهای مذهبی مهم در بین شیعیان جهان، برپایی مراسماتی در ایام سالگرد شهادت آن بانوی مقدس است که به ایام فاطمیه مشهور شده است.
در استان آذربایجان غربی که سرزمین اقوام و ادیان است مردم در سراسر استان با فعالیت های مختلف از برپایی چایخانه صلواتی تا برگزاری نشست های روشنگری در مساجد به عزاداری این ایام مشغول هستند. در ادامه جهت تبیین و آشنایی بیشتر با ایام فاطمیه با حجت الاسلام مهدی شاهی زاده، کارشناس مذهبی، امام جماعت و مدیر کانون فرهنگی و هنری شهید مطهری مسجد یا زهرا ارومیه به گفتوگو نشستیم که از نظر مخاطبان می گذرد.
شبستان_ اهمیت ایام فاطمیه و ضرورت احیای شعائر فاطمی چیست؟
فاطمیه خط مقدم شیعه و سند حقانیت مکتب شیعه است و همان گونه که ما وظیفه داریم کربلا و قیام عاشورا را زنده نگه داریم باید از فاطمیه و یاد حضرت زهرا (س) که یگانه دختر پیامبر، الگوی حضرات معصومین و مادر اهل بیت و یار و یاور بی بدیل امیرالمؤمنین و شهیده ولایت است همیشه زنده نگه داریم و رهبر انقلاب می فرمایند من روزی یکساله ام را در ایام فاطمیه می گیرم.
شبستان _ چه مساله ای باعث دو نقل قول در خصوص شهادت حضرت فاطمه (س) شده است؟
عوامل مختلفی می تواند در نقل دو روایت در خصوص فاطمیه دخیل باشند یکی از آن ها این است که نقل حوادث تاریخی در آن دوران همانند امروز نبوده که به صورت نوشته و کتاب در آید و به نسلهای بعدی منتقل شود، بلکه انتقال رویدادهای تاریخی به طور عمده شفاهی بود و از خاطر و ذهن افرادی به اذهان دیگران منتقل میشد و کسی نمیتواند ادعا کند که همه این ناقلان از اشتباه مصون بودند.
ثانیا در آن روزها مسلمانان سرگرم جنگ بودند، در چنین شرایطی کمتر دغدغه داشتند که حوادث تاریخی را به طور دقیق ثبت نمایند و اختلاف و دستهبندیهای سیاسی که پس از رحلت رسول خدا (صلی الله علیه و آله و سلم) پدید آمد و کسانی که روی کار آمدند و قدرت را در دست گرفتند، تا آن جا که توان داشتند، تاریخ حادثهها را دستکاری کردهاند.
یکی دیگر از علل این امر توجه به شباهت «خمسه و سبعون» با «خمسة تسعون» است و شباهت «خمسه و سبعون» به «خمسه تسعون» خیلی نزدیک است و اشتباه نسّاخ، تاریخ نویسان یا راویان حدیث میتواند موجب پدید آمدن دو تاریخ متفاوت در رابطه با روز شهادت حضرت زهرا (سلام الله علیها) باشد.
شبستان _ آیا در برگزاری دو دهه عزاداری فاطیمه حکمتی نهفته است؟ اهمیت و فایده و حکمت های عزاداری دراین ایام را ذکر بفرمایید؟
شاید روایتی در خصوص بزرگداشت و برگزاری عزاداری برای همه بیست روز نباید اما این ایام فرصت بسیار مغتنمی است برای این که ما بتوانیم شخصیت الهی و کم نظیر حضرت زهرا (س) را برای نسل جدید بازگو کنیم ولی متاسفانه به دلیل حملات بی سابقه دشمنان در فضای مجازی، کوتاهی متولیان فرهنگی و کم کاری والدین در معرفی اهل بیت به نسل جدید، بسیاری از نسل جوان معرفت کافی نسبت به اهل بیت ندارند و همین امر در بروز هنجارها و مشکلات نقش اساسی دارد. خدای متعال در حدیث کساء و ... آل عبا؛ پیامبر، علی (ع) و حسن و حسین (ع) را با حضرت زهرا (س) معرف می کند و امام حسن عسگری (ع)، امام زمان (عج) و دیگر ائمه معصومین مادرشان حضرت زهرا(س) را الگوی خودشان معرفی می کنند و این امر نشان دهنده جایکاه والای حضرت نزد اهل بیت دارد و ایام فاطمیه این فرصت را فراهم می سازد که ما بتوانیم نسبت به این شخصیت بی نظیر بشریت معرفت پیدا کنیم. البته باید دقت شود در انتقال معارف فاطمی به نسل جوان باید به دو مسئله به روز و جدید بودن مطالب و ظرفیت مخاطب توجه شود.
شبستان _ وظایف و تکلیف سیاسی و اجتماعی ومذهبی ما در این ایام چیست؟
حضرت زهرا (س) یک شخصیت و الگوی تمام عیار برای انسان ها است و نمی شود حضرت را فقط در بُعد عبادی و یا همسرداری و ... محدود کرد بلکه ایشان در همه ابعاد الگو هستند و حضور سیاسی ایشان در حمایت از ولایت و امامت در زمانی که به دلیل خفقان موجود کسی جرأت نمی کرد از ولایت دفاع کند، حضرت زهرا (س) امام خویش و دشمنان دین و اسلام را شناخت و به میدان آمد و میدان داری کرد و برای همیشه چراغ هدیات بشری را زنده نگه داشت و این مسئله به ما می فهماند که دفاع از ولایت زن و مرد ندارد و هر کجا لازم باشد باید وارد میدان شویم.
امروز که تبیین را رهبر انقلاب یکی از مهم ترین وظائف جریان انقلاب عنوان می کنند و در آستانه انتخابات هستیم جریان رسانه ای، مذهبی، اهل مساجد و ... باید به تاسی از حضرت زهرا (س) باید نقشه های دشمنان و عوامل و راه های تقویت انقلاب را به مردم تبیین کرده و زمینه حضور حداکثری و دشمن شکن مردم در انتخابات را فراهم سازند.
شبستان_ نقش کانون های فرهنگی و هنری مساجد را در این ایام چگونه می بینید؟
کانون های مساجد با توجه به این که هم با نوجوانان، جوانان و بانوان در ارتباط هستند می توانند به ابعاد تربیتی و فرزند داری حضرت زهرا (س) بپردازند و ایشان را به اقشاری که با آن ها در ارتباط هستند معرفی کنند و اگر این معرفی با تکیه بر وقاعیت ها، حقیقت ها و مسائل اساسی باشد می تواند خط فکری جوانان را ترسیم کرده و آن ها را خطرات دشمنان و جریان های فاسد و معاند حفظ کند.
شبستان_ در مورد فعالیت کانون شهید مطهری مسجد یا زهرا که خودتان مدیر هستید، در این ایام بفرمایید؟
در ایام فاطمیه ما برنامه های مختلفی در مسجد برنامه ریزی کردیم که یکی از آن ها ویژه بانوان است که هر روز در ایم فاطمیه برگزار می شود و در آن به ابعاد تربییتی، همسرداری، ارتباط حضرت زهرا (س) با خداوند ، مردم، خانواده و ابعاد سیاسی حضرت پرداخته می شود. کلاس های ویژه نوجوانان به صورت مجزا برای دختران، پسران زیر ده سال، زیر 15 سال و بالای آن در هفته سه جلسه برگزار می شود و مراسم عزاداری هم هر شب در دهه اول بعد از نماز مغرب و عشا برای نماز گزاران برگزار می شود و در دهه دوم هم همین برنامه ها ادامه پیدا خواهد کرد و ویژه برنامه شب های فاطمی هر شب از ساعت 8و 30 به مدت ده شب با سخنرانی اساتید کشوری همراه باضیافت فاطمی برگزار می شود.
گفتنی است؛ در پایان باید به یک نکته اشاره کرد و آن اینکه فاطمیه یک دهه نیست؛ بلکه فرصتی است برای نقل حماسه فاطمی در دفاع از ولایت و سرگذشت پر از غربت و مظلومیت بانویی است، که یگانه دختر پیامبر اسلام (صلیاللهعلیهوآلهوسلّم) در میان امت اسلامی بود؛ همان کسی که اجر رسالتش جز مودت اهل بیتش نبود. ایام فاطمیه در حقیقت فرصتی است برای نهادینه شدن و ترویج سبک زندگی فاطمی در جامعه اسلامی. ابعاد شخصیتی حضرت فاطمه (سلاماللهعلیها) مربوط به دوره و زمان خاصی نبوده و سیره و سبک زندگی ایشان نمونه و اسوهای شایسته برای تمام عصرهاست. ایشان نه تنها در خانهداری، همسرداری و تربیت فرزند، الگویی نمونه و بینظیر است، بلکه در سایر عرصهها نیز بینظیر بوده و تجلی سبک زندگی اسلامی در سیره حضرت صدیقه کبری (سلاماللهعلیها) متبلور است.
آن چه مهم است، این است که رکن اساسی و زیربنای فرهنگی در هر جامعهای، مادر است و اگر نارسایی فرهنگی در جامعه دیده شود و یا شخصیتها واندیشههای بلندی متولد شود، خاستگاه همه آنها مادر است. هیچ جامعهای طعم استقلال و عزتمندی را نخواهید چشید، مگر اینکه زنانش عزت بیابند؛ بنابراین میتوان حضرت فاطمه زهرا (سلاماللهعلیها)، را مادر فرهنگ تشیع و انقلاب اسلامی دانست.
نظر شما