به گزارش خبرگزاری شبستان به نقل از ترک عربی، حمله رژیم صهیونیستی به نوار غزه صدها اثر باستانی و قدیمی را که شاهدی بر تاریخ فرهنگی و تمدنی غزه بود، تخریب کرد.
سازمان «میراث برای صلح» در مطالعه اخیر خود گزارش داد: حملات رژیم صهیونیستی به غزه از هفتم اکتبر ۲۰۲۳ بیش از ۱۰۰ مکان قدیمی و تاریخی را تخریب کرد.
از مهمترین بناهای دیدنی آسیب دیده و تخریب شده در جنگ اخیر غزه می توان به مسجد جامع العمری یکی از قدیمیترین مساجد ، مسجد سید هاشم یکی از مهمترین و قدیمیترین مساجد، کلیسای سنت پورفیریوس به عنوان سومین کلیسای قدیمی جهان، گورستان دو هزارساله رومی در شمال غزه، موزه رفح به عنوان مکانی برای پژوهشگران تاریخ و میراث نوار غزه اشاره کرد.
اسبر صابرین، رئیس این سازمان گفت: اگر این میراث در غزه ناپدید شود، خسارت بزرگی برای هویت مردم غزه خواهد بود.
صابرین ادامه داد: سازمان «میراث برای صلح» برای ادامه کار بررسی و نظارت بر بناهای فرهنگی در طول ماههای آینده خواه با کمک ساکنان محلی یا با استفاده از تصاویر ماهوارهای برنامه ریزی کند.
کنوانسیون ۱۹۵۴ لاهه که توسط فلسطینیها و اسرائیلیها امضا شد، از آثار تاریخی در برابر ویرانیهای جنگ محافظت می کند.
جنگ اخیر اولین رویدادی نبود که در آن آثار باستانی غزه تخریب شد، زیرا ده ها مکان از جمله مسجد جامع العمری در سال ۲۰۱۴ آسیب دید.
گزارش یونسکو همچنین حاکی از تخریب بیشتر اماکن فرهنگی و تاریخی غزه در سال ۲۰۲۱ است.
گزارش منتشر شده توسط «ابتکار میراث برای صلح» فهرستی از اسامی آثار باستانی و میراثی در نوار غزه را که به دلیل جنگ اخیر به طور کامل یا جزئی تخریب شده اند، ارائه کرده است.
مسجد جامع العمری
مسجد جامع العمری، یکی از مهم ترین و بزرگ ترین مساجد تاریخی فلسطین است که به کلی ویران شد. این مسجد در مرکز شهر قدیمی در محله الدرج در شهر غزه واقع شده است.
مساحت این مسجد ۴۱۰۰ متر مربع است و دارای معماری به سبک بازیلیکا است که قدمت آن به قرن دوازدهم میلادی باز می گردد.
مسجد سید هاشم
مسجد سید هاشم یکی از مساجد مهم تاریخی شهر غزه است که در حمله اخیر بخشی از آن تخریب شد. این مسجد در منطقه الدرج با مساحت تقریبی ۲۴۰۰ متر مربع است.
این مسجد شامل زیارتگاهی در ضلع غربی آن است که قبر سید هاشم بن عبدمناف، جد بزرگ پیامبر اکرم(ص) است. این اثر قدیمی در دوره عثمانی به سبک معماری مملوکی ساخته شده است.
این مسجد شامل محراب رو به قبله و منبری است که در سال ۱۸۵۰ با نظارت عبدالمجید سلطان عثمان بازسازی شد.
کلیسای سنت پورفیریوس
کلیسای سنت پورفیریوس یکی از قدیمی ترین کلیساهای باستانی شهر قدیم غزه به شمار می رود که در محله الزیتون، یکی از قدیمی ترین محله های غزه قرار دارد
بنای این کلیسا در سال ۴۲۵ میلادی توسط سنت پورفیریوس ساخته شد که به نام او نامگذاری شد. در این کلیسا در حال حاضر مقبره سنت پورفیریوس قرار دارد.
این کلیسا در اثر بمباران مستقیم رژیم صهیونیستی در حمله اخیر به غزه تقریباً به طور کامل ویران شد.
کاخ پاشا
کاخ پاشا یکی از بناهای معماری اسلامی به شمار میآید که در حمله اخیر رژیم صهیونیستی آسیب جزئی دیده است.
این بنای تاریخی در محله الدرج در ضلع شرقی شهر قدیمی قرار دارد. این محله یکی ازمحلههای مهم غزه است بناهای تاریخی مهمی را در خود دارد، زیرا تاریخ غنی غزه را در طول اعصار در دل خود جای داده اتس.
وزارت گردشگری غزه در آغاز سال ۲۰۱۰ آن را به موزه دولتی تبدیل کرد.
قبرستان دیرالبلح
قبرستان دیرالبلح یکی از مهم ترین قبرستانهای تاریخی و باستان شناسی غزه به شمار می رود که در حمله رژیم صهیونیستی به غزه به طور کامل ویران شد. این قبرستان نشان دهنده تاریخ مردم فلسطین در چندین دوره است.
کاوشهای باستانشناسی زیادی بین سالهای ۱۹۷۲ تا ۱۹۸۲ در سواحل دیرالبلح انجام شد، مهمترین قبرستان کشف شده که قدمت آن به اواخر عصر برنز (۱۵۵۰ تا ۱۲۰۰ قبل از میلاد) برمیگردد، این قبرستان است.
این قبرستان منسوب به «پادشاهان فلسطینی» است که متشکل از تابوت های سفالی به شکل انسان است.
این تابوت ها بزرگترین مجموعه کشف شده در فلسطین به شمار میآید که شبیه تابوت های فراعنه مصر هستند. این تابوتها در مقبره هایی که از خاک رس قرمز یا سنگ کارکار تراشیده شده بودند، رو به دریا پیدا شدند و بعدها توسط موشه دایان به سرقت رفتند.
کلیسای بیزانس
این کلیسا در شهر جبالیا در شمال نوار غزه قرار دارد، عمر آن به هزار و ۶۰۰ سال می رسد یعنی قدمت آن به سال ۴۴۴ پس از میلاد د و دوره بیزانس می رسد.
این کلیسا که به طور کامل ویران شد، یکی از مهم ترین مکان های باستان شناسی در نوار غزه و به طور کلی یکی از مهمترین بناهای دیدنی در شام است.
دیوارهای اصلی این کلیسا شامل ۱۶ متن مذهبی به زبان یونانی باستان است، زیرا یکی از بزرگترین متون مذهبی در کلیساها به شمار میآید. این نوشتهها مربوط به دوران امپراتور تئودوسیوس دوم است که از سال ۴۰۸ تا ۴۵۰ میلادی فرمانروای بیزانس بود.
این کلیسا مزین به موزاییکهایی است که تصاویر جانوران مختلف، صحنههای شکار و مناظر درختان نخل را به نمایش میگذارد.
مسجد قدیمی الظفر دمری
تاریخ تاسیس این مسجد به دوره مملوکی بازمیگردد که توسط شاهزاده شهاب الدین احمد بن ازفیر الظفر دمری در هشتم هجری و مشخصا در سال ۷۶۲ هجری تاسیس شد و در نتیجه بمباران رژیم صهیونیستی به طور کامل تخریب شده است.
مساحت این مسجد ۶۰۰ متر مربع است. این مسجد در میان مردم به القزدمری معروف است. آرامگاه شهاب الظفر دمری در آن قرار دارد.
خانه سقا قدیمی
خانه سقا قدیمی در منطقه شجاعیه در حومه شرقی شهر غزه قرار دارد. این سقاخانه از قرن هفدهم میلادی در سال ۱۶۶۱ در زمان سلطنت سلطان محمد چهارم بن سلطان ابراهیم ساخته شده است.
در این خانه از قرنها پیش بازرگانان و اقتصاددانان جمع میشدند و از آن به عنوان سالنی برای مناسبتها، اعم از عروسی یا عزاداری استفاده میشد.
این خانه به عنوان اولین انجمن اقتصادی در فلسطین شناخته میشد، بازسازی آن اولین بار پس از بمباران جنگ ۱۹۴۸ انجام شد. این بنای تاریخی در جنگ اخیر رژیم صهیونیستی علیه غزه آسیب جرئی دیده است.
مدرسه کامیلیه
این مدرسه ، تنها مدرسه تاریخی باقی مانده در غزه است که در مرکز شهر قدیمی قرار دارد و نام آن منسوب به پاشاه ایوبی «کامل» است که آن را در سال ۶۵۳ هجری یعنی ۱۲۳۷ میلادی ساخته است.
این مدرسه از زمان تاسیس مکانی برای اسکان فقرا و دانشجویان و تجار بوده است. سبک معماری آن به دو دوره ایوبی و مملوکی برمی گردد.
مقام خضر
این مقام در مرکز شهر دیرالبلح قرار دارد. زیر این مقام دیر هیلاریون یا هیلاریوس است که به قرن سوم میلادی برمی گردد.
نظر شما