خبرگزاری شبستان،گروه بینالملل: تحقیقات گسترده ای در مورد سیره (زندگی حضرت محمد صلی الله علیه و آله و سلم) توسط دانشمندان مسلمان و غیرمسلمان انجام شده که به دیدگاه های گوناگون انجامیده است. نویسندگان متعددی زندگی پیامبر (ص) را با شیوههای کاوش کردهاند؛ برخی بر اساس تحقیقات جانبدارانه و برخی بر اساس تحقیقات بیطرفانه.
یکی از نویسندگان غیر مسلمان که ارزیابی بی طرفانه ای از زندگی حضرت محمد (ص) ارائه می کند، «راماکریشنا رائو»، فیلسوف هندی است که کتابی با عنوان «محمد(ص)، پیامبر اسلام» تألیف کرده است.
این کتاب شامل شش فصل است که هر فصل با نگاهی متفاوت به زندگی حضرت محمد (ص) می پردازد.
با وجود پیشینه غیر اسلامی رائو، تصویرسازی او از پیامبر (ص) به طور قابل توجهی مطلوب است.
این فیلسوف هندی در طول کاوش در زندگی حضرت محمد (ص) ، نقش او را به عنوان یک صلحجو و کاتالیزور تغییرات اجتماعی برجسته میکند.
او حضرت محمد (ص) را الگوی کامل زندگی بشر معرفی می کند. او معتقد است که درک کلیت شخصیت پیامبر اسلام، امکانپذیر نیست و به همین دلیل فقط نگاهی اجمالی به زندگی او میاندازد.
رائو، محمد (ص) را شخصیتی چندوجهی به تصویر میکشد که نقشهایی مانند پیامبر، جنگجو، تاجر، دولتمرد، خطیب، اصلاحکننده، محافظ بردگان، رهایی بخش زنان و قاضی را در بر میگیرد.
او در جنبههای متنوع فعالیتهای انسانی، محمد (ص) را بهعنوان یک قهرمان به تصویر میکشد که مظهر برتری در حوزههای مختلف است.
در فصل اول، نویسنده دیدگاه خود را از احساسش در حین نوشتن درباره حضرت محمد (ص) بیان می کند. به عقیده او انسان در یک جامعه زندگی می کند، یعنی زندگی ما با زندگی افراد زیادی، خواسته یا ناخواسته، مستقیم یا غیرمستقیم گره خورده است. بنابراین، ما باید درک متقابل را ترویج دهیم و تلاش کنیم تا همه ادیان جهان را به درستی بشناسیم.
نویسنده، پیامبر گرامی اسلام را شخصیتی تاریخی معرفی میکند که تمام وقایع زندگی او با دقت زیادی ثبت شده و حتی جزییات آن حفظ شده است.
در فصل دوم تحت عنوان «مصطفی برگزیده» شرح می دهد که چگونه پیامبر خویشتن داری و نظم را حتی در میدان جنگ به اعراب، یاد می دهد.
«راماکریشنا رائو»، همچنین به چگونگی تغییر استراتژی میدان جنگ توسط پیامبر(ص) می پردازد. اینکه چگونه میدان جنگ یک میدان انسانی است و دستورات که پیامبر صادر میکند مبتنی بر همین اصل است.
او ادامه میدهد که قصد پیامبر در جنگهایش هرگز آسیب رساندن یا کشتن کسی نبود و همواره صلح را ترجیح میداد و حتی بدترین دشمنان خود را نیز عفو میکرد.
به گفته این فیلسوف و نویسنده هندی، حضرت محمد (ص) برابری، برادری جهانی و حقوق زنان را ترویج کرد.
فصل سوم و چهارم این کتاب به ترتیب با عناوین «الامین» و «الصادق» به صفات اجتماعی و سیاسی پیامبر اکرم (ص)، شخصیت بی عیب و نقص و خدمات آن حضرت در این حوزهها می پردازد.
در این فصل همچنین شرحی از پیروان پیامبر(ص) آمده است و اینکه چقدر اصحابش او را دوست داشتند.
در ادامه، محمد (ص) به عنوان یک الگوی کامل توصیف شده است؛ از یتیمی تا سلطنت با همه نورها و سایه ها، فراز و نشیب ها.
به گفته نویسنده، پیامبر اسلام در برابر آتش دنیا ایستاد و سالم بیرون آمد تا در هر مرحله از زندگی الگو باشد.
رائو مینویسد: محمد (ص) با وجود بیسواد بودن، میتوانست با چنان فصاحتی صحبت کند که اشکهای سرمستی مردان را سرازیر کند؛ در حالی که سادگی او نیز مورد ستایش است; او حتی در بهترین شرایط، روش زندگی خود را تغییر نمی دهد و کاملا ساده و بی آلایش زندگی میکند.
فصل پنجم تحت عنوان «میراث دائمی برای جهان» به بررسی معجزات جضرت محمد (ص) میپردازد.
نویسنده در این فصل مینویسد: محمد (ص) همیشه خود را یک فرد معمولی می دانست و دارای درون نگری و تامل بود. او توجه پیروان خود را به مطالعه طبیعت معطوف کرد. آیات متعددی در قرآن وجود دارد که نیاز به مشاهده دقیق طبیعت دارد و مسلمانان تحت تاثیر آن شروع به مشاهده دقیق طبیعت کردند؛ همین امر روحیه علمی مشاهده و آزمایش را به وجود آورد و روشهای دقیق تحقیق که برای دیگران بیگانه بود از این طریق توسط اعراب به جهان اروپا معرفی شد.
فصل ششم کتاب تحت عنوان «محمد (ص)» درباره اسلام و معارف آن است.
نویسنده در این فصل اشاره میکند که اسلام راهی است که تمام زندگی پیامبر (ص) را شکل داده است. او همچنین در فصل ششم به آخرت و سرنوشت انسان پرداخته است.
در جهانی که این روزها با خصومتهای مذهبی مواجه است، «راماکریشنا رائو» به عنوان یکی از دانشمندان برجسته می ایستد و درک و قدردانی از اسلام و پیامبر آن را به دیگران یاد میدهد که سزاوار ستایش است.
با وجود اختلافات رایج در میان گروه های مذهبی، پروفسور رائو کارهای مهمی را انجام داده است که شایسته تشویق واقعی است. مشارکت های او، به ویژه در حوزه گفتگوهای میانادیانی و بررسی دقیق او در حوزه سیره پیامبر (ص) نشان دهنده تعهد او به پر کردن شکاف ها و ترویج احترام متقابل است.
رویکرد بیطرفانه و تحلیل عمیق رائو، کتاب «محمد(ص)، پیامبر اسلام» را به منبعی ارزشمند برای خوانندگان تبدیل کرده است.
این کتاب روشنگر به عنوان منبعی ارزشمند برای همه افرادی است که به دنبال گزارشی بدون تعصب و تحقیق خوب از زندگی حضرت محمد (ص) هستند، به ویژه کسانی که علاقهمند به گفتگوهای میانادیانی و درک اسلام از دیدگاه بیگانگان هستند.
نظر شما