مسلم خانی، کارشناس اقتصادی در گفتوگو با خبرگزاری شبستان، درباره اهمیت اقتصاد دریاپایه در رشد و توسعه اقتصادی کشور که مورد تأکید مقام معظم رهبری هم بوده است، اظهار کرد: یکی از اتفاقات خوبی که اخیراً رخ داد، ابلاغ سیاستهای توسعه اقتصادی دریاپایه بود. حدود ۵۸۰۰ کیلومتر نوار ساحلی در کشور موجود است و این نشان میدهد ۴۰ تا ۴۲ درصد مرزهای کشور ایران از مرزهای آبی تشکیل شده و واقعاً این نعمت فوقالعادهای است که خداوند به ما ایرانیها ارزانی داشته است.
وی افزود: معمولاً در همه کشورهای دنیا که از نعمت ساحل برخوردارند، شهرهای ساحلیشان شهرهای بسیار ثروتمند همراه با اجتماعات بالا و رفاه بسیار زیاد است اما در ایران کاملاً این موضوع برعکس بوده و مشاهده میشود استانهای ساحلی کشورمان تا حدودی فقیر هستند و از محرومیت رنج میبرند و آمار بیکاری هم به شدت در این مناطق زیاد است.
این کارشناس اقتصادی ادامه داد: دسترسی به ۵۸۰۰ کیلومتر نوار ساحلی فرصت خوبی برای خلق ثروت محسوب میشود؛ در اکثر کشورهای ساحلی سهم اقتصاد دریا در تولید ناخالص داخلیشان نزدیک به ۲۵ تا ۳۰ درصد است ولی در ایران هرچند مطالعه دقیقی در این باره انجام نشده اما در خوشبینانهترین حالت سهم اقتصاد دریا از کل اقتصاد کشور حدود ۸ درصد است، درصورتیکه در کشورهایی مانند چین و ژاپن این رقم حتی به ۵۰ درصد هم میرسد و این نشان میدهد این کشورها چقدر به خوبی توانستهاند از گنج خدادادی دریا استفاده کنند.
مشخصههای اقتصاد دریا
خانی به ویژگیها و ثمرات اقتصاد دریا تأکید کرد و گفت: اشتغالآفرین و کاهش آمار بیکاری، رقم خوردن درآمد سرانه بالا، تحقق تراکم جمعیتی در نوار ساحلی، ثروتمندی و توسعهیافتگی از مشخصات و ویژگیهای اقتصاد دریا به شمار میروند. این چند مشخصه و ویژگی در کشور ما هنوز مصداق پیدا نکرده و قابل مشاهده نیستند.
وی اداد داد: هفت استان ساحلی در کشور وجود دارند که ۲۵ درصد مساحت کشور را تشکیل میدهند ولی تنها ۱۰ درصد جمعیت کشور را در خود جای دادهاند. عدم توجه به توسعه اقتصاد دریا سبب شده تا بسیاری از فارغالتحصیلان دانشگاهی برای فرار از بیکاری به سمت کلانشهرها بهویژه تهران مهاجرت کنند، درصورتیکه استانهای ساحلی، خود، باید میزبان مهاجران و فارغالتحصیلان دیگر شهرها باشند نه اینکه فرار نیروی کار و متخصص از این استانها اتفاق بیفتد!
کارشناس اقتصادی بیان کرد: طبق مطالعاتی که انجام شده هر شغل مستقیم دریایی به طور میانگین میتواند چهار تا پنج شغل غیرمستقیم را هم ایجاد کند؛ مثلاً اگر بندرسازی را در یک منطقه توسعه بدهیم به واسطه این اقدام مشاغل خانگی مانند صنایع دستی، توربافی و غیره شکل خواهند گرفت.
تحقق کسب و کارهای فناورمحور با توجه به اقتصاد دریا
خانی گفت: کسب و کارهای بسیار زیادی میتوانند ذیل اقتصاد دریا در ایران شکل بگیرند و یکی از این کسب و کارها مربوط به کسب و کارهای فناویمحور دریاست مانند انتقال آب دریا به شمال یا جنوب و مناطق کویری که خود این به نوعی گام بزرگی محسوب میشود و کشور ما به تحقق چنین موضوع مهمی کاملاً نیازمند است و حتی میتواند تحولات زیستمحیطی و اقتصادی را در کشور به دنبال داشته باشد.
وی در همین رابطه ادامه داد: یکی دیگر از این کسب و کارها مربوط به شیرینسازی آب دریاست تا از این طریق آب دریا قابل شرب باشد و میتوان ظرفیت شرکتهای دانشبنیان را در این زمینه به کار گرفت. از سوی دیگر راهاندازی کسب و کارهای مرتبط با جزر و مد دریا با هدف تولید انرژی را هم باید مورد توجه قرار داد.
این کارشناس اقتصادی در پایان تأکید کرد که اقتصاد دریا میتواند در حوزه تولید و ساخت تجهیزات دریایی مؤثر واقع شود و برای کشورمان آورده اقتصادی مطلوبی به همراه داشته باشد و همچنین در این نوع اقتصاد میتوان بازارچههای مرزی را شکوفا کرد که خود همین موضوع به شدت مثمر ثمر خواهد بود.
نظر شما