نقش مهم ایران در تحقق امنیت انرژی منطقه

رئیس مرکز پژوهش های مجلس گفت: باتوجه به سیاست امریکا برای تسلط بر راه های دریایی، مسیر تجاری ایران، عراق، سوریه و مدیترانه می تواند مسیر امن تری را برای تجارت چین فراهم کند.

به گزارش خبرگزاری شبستان، نشست تخصصی «الزامات تقویت راهبردی روابط جمهوری اسلامی ایران و چین در عصر بازآرایی قدرت در نظام بین‌الملل» با حضور دکتر بابک نگاهداری، رئیس این مرکز،  تای جین سونگ، سرهنگ ارشد ارتش چین و جمعی از درجه داران ارتش این کشور، جمعی از مدیران دانشگاه و پژوهشگاه عالی دفاع ملی و تحقیقات راهبردی جمهوری اسلامی ایران و نیز جمعی از مدیران و پژوهشگران مرکز پژوهش‌های مجلس برگزار شد.

دکتر بابک نگاهداری، رئیس مرکز پژوهش‌های مجلس در این نشست ضمن خیرمقدم به مهمانان، به ارائه گزارشی در خصوص ظرفیت‌های پژوهشی این مرکز به عنوان بزرگترین اندیشکده حکمرانی نظام جمهوری اسلامی ایران پرداخت و اظهار کرد: وظیفه ما مشاوره تخصصی دادن به نهادهای حاکمیتی است و همچنین طرح ها و لوایح قبل از ورود به کمیسیون‌های مجلس، ابتدا باید در این مرکز مورد بررسی قرار گیرد.

بازآرایی جدید نظام بین‌الملل

وی با بیان اینکه نظام بین‌الملل در برابر بازآرایی جدیدی قرار گرفته، افزود: جریان قدرت و ثروت از غرب به شرق آسیا در حال انتقال است و در این مسیر آمریکایی ها و اتحادیه اروپا در برابر قدرت گرفتن روسیه و چین مقاومت می کنند.

نگاهداری با بیان اینکه در دنیای امروز اقتصاد، امنیت و سیاست خارجی کاملا با یکدیگر مرتبط هستند، افزود: در کنار افول اقتصادی غرب، نظام لیبرال دموکراسی غربی و گفتمان مرتبط با آن نیز در حال افول است و مدل های رقیب مانند مدل توسعه چین، در اقتصاد دنیا جای خود را باز کرده است.

وی بیان کرد: یکی از مناطق مهمی که مبارزه آمریکا و چین در آن اهمیت پیدا می‌کند، منطقه غرب آسیا است که از نظر تجارت انرژی و سرمایه گذاری برای کشور چین اهمیت زیادی دارد. از سوی دیگر برای کشورهای غرب آسیا، چین مقصد تجارت انرژی محسوب می‌شود.

ایران مسیر امن تری برای اجرای پروژه کمربند و راه است

رئیس مرکز پژوهش‌های مجلس با اشاره به پروژه کمربند و راه که از سوی کشور چین مطرح شده، گفت: آمریکا برای زمینگیر کردن این پروژه، سعی دارد به تنش های منطقه دامن بزند.

وی با تأکید بر اینکه امنیت در غرب آسیا، هدف راهبردی جمهوری اسلامی ایران است، افزود: ایران در تحقق امنیت انرژی منطقه نقش مهمی دارد.

نگاهداری با اشاره به اینکه ایران، مسیر امن تری برای تجارت چین در پروژه کمربند و راه است، گفت: با توجه به سیاست امریکا برای تسلط بر راه های دریایی، مسیر تجاری ایران، عراق، سوریه و مدیترانه می‌تواند مسیر امن تری را برای تجارت چین فراهم کند.

وی با بیان اینکه راهبرد جمهوری اسلامی ایران و محور مقاومت، جلوگیری از استقرار سیاسی آمریکا در منطقه است، افزود: مسئولان چینی در زمینه پیشبرد کمربند و راه، به گزینه ایران به صورت جدی تری فکر کنند.

رئیس مرکز پژوهش‌های مجلس ادامه داد: با شناختی که از مجلس و دولت فعلی دارم، معتقدم که سیاست خارجی ایران در مسیر توسعه روابط با شرق آسیا قرار دارد.

توسعه همکاری‌های ایران و چین در حوزه فناوری‌های پیشرفته

وی هدف دیگر از توسعه همکاری های ایران و چین را در حوزه فناوری های پیشرفته عنوان کرد و گفت: با توجه به وجود ظرفیت های زیربنایی در حوزه محصولات دانش بنیان که در ایران وجود دارد، ما می توانیم در توسعه فناوری های جدید با کشور چین همکاری داشته باشیم.

نگاهداری با اشاره به اینکه ایران زیرساخت های فناورانه خوبی در زمینه هوافضا، بیوتکنولوژی، هوش مصنوعی، ارتباطات نسل پنجم و محاسبات کوانتوم دارد، گفت: ایران به عنوان قطب شرقی اقتصاد دیجیتال در غرب آسیا فعالیت می‌کند.

وی افزود: این زمینه های همکاری را می توان در قالب قرارداد راهبردی ۲۵ ساله ایران و چین که به طور جدی در ارتباط با زنجیره ارزش اقتصادی است، دنبال کرد که این امر می‌تواند در قالب کریدور کمربند و راه، در تعامل بین ایران و چین شکل گیرد.

رئیس مرکز پژوهش‌های مجلس با بیان اینکه زمینه‌های همکاری زیادی بین ایران و چین وجود دارد، گفت: این دو کشور چالش‌های مشترکی نیز دارند، هر دو کشور تحت تحریم آمریکا، البته با سطح و شدت مختلف، قرار دارند.

وی با اشاره به تحریم های حوزه اقتصاد دیجیتال که آمریکا علیه چین اعمال کرده، گفت: چین می‌تواند در حوزه فناوری نسل پنج ارتباطات از همکاری ایران بهره مند شود.

نگاهداری با بیان اینکه به نظر می رسد در آینده رهبران کشورهای چین و آمریکا بیشتر از گذشته از ابزار تحریم استفاده کنند، گفت: ما به عنوان کشوری که شدیدترین تحریم ها را تحمل کرده ایم، تجارب تخصصی در زمینه مقابله با تحریم ها داریم.

وی با اشاره به انتشار کتاب «ایران در موج دوم تحریم ها» از سوی پژوهشگران مرکز پژوهش‌های مجلس، گفت: در این کتاب روش های مختلف تحریم و مقابله با آن مستندسازی شده و آمادگی داریم همکاری های خود را در آینده با کشور چین در این زمینه گسترش دهیم.

اهمیت حضور سیاسی و امنیتی چین در غرب آسیا

رئیس مرکز پژوهش‌های مجلس بیان کرد: پیشنهاد ما این است که با هدف کاهش تنش در کشورهای منطقه که از طرف آمریکا تحمیل می‌شود، چین حضور سیاسی و امنیتی خود را در غرب آسیا تقویت کند و نسبت به حرکت های تنش آفرین رژیم غاصب صهیونیستی اقدامات راهبردی انجام دهد.

وی بیان کرد: فعالیت های نظامی صهیونیست ها در منطقه که در حال گسترش است، به نفع منافع اقتصادی چین نخواهد بود.

ضرورت حفظ امنیت آبراهه‌ها برای اقتصاد چین

در ابتدای این نشست تای جین سونگ، رئیس دانشکده دفاعی چین راهبردهای سیاسی و اقتصادی این کشور در گذشته و آینده را تشریح و اظهار کرد: اولین هدف حزب کمونیست، ایجاد آرامش و رفاه نسبی در کشور بود و پکن در سال ۲۰۲۱ توانست فقر مطلق را در کشور از بین ببرد و ۹۸ میلیون نفر را از فقر نجات دهد.

وی همچنین به ظهور کشورهای جدید در عرصه اقتصادی جهان اشاره کرد و گفت: در سال ۲۰۲۲، آمریکایی‌ها اذعان کردند که روسیه و چین می‌توانند قدرت اقتصادی این کشور را به چالش بکشند.

جین سونگ همچنین به اهمیت تضمین امنیت در آب‌های بین‌المللی اشاره کرد و گفت: چین بزرگترین اقتصاد مبتنی بر تجارت جهانی را به عهده دارد و بنابراین حفظ امنیت این آبراهه ها برای ما حیاتی است. ارتش چین به دنبال ساخت ثبات، آرامش و صلح پایدار برای همه جهانیان است.

وی همچنین در پایان این نشست به سوالات پژوهشگران مرکز پژوهش‌های مجلس پاسخ داد.

کد خبر 1743302

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha