نقش مردم در مردم‌سالاری دینی/سکوت و بی‌تفاوتی بدتر از عدم مشارکت است

نشست «مشارکت شهروندان در انتخابات و چالش های آن» با حضور «محمدرضا باهنر» عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام، «صادق زیبا کلام» استاد دانشگاه تهران، «شهاب الدین طباطبایی» دبیر کل حزب ندای ایرانیان و «علی خضریان» نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی برگزار شد.

به گزارش خبرنگار حوزه احزاب خبرگزاری شبستان، کمتر از ۵۰ روز تا زمان برگزاری دوازدهمین دوره انتخابات مجلس و ششمین دوره انتخابات خبرگان رهبری زمان باقی است. به رغم آنکه فضای عمومی کشور هنوز آنچنان که باید وارد فاز انتخاباتی نشده است اما احزاب و تشکل های سیاسی، فعالان سیاسی و شخصیت هایی که دستی بر آتش دارند، باب گفتگو را با موضوعاتی نظیر مشارکت، انتخابات، مطالبات مردمی و دهها محور فرهنگی، سیاسی و اجتماعی و اقتصادی گشوده اند و نشست ها و جلساتی نیز با حضور صاحب نظران، کارشناسان و احزاب سیاسی برگزار می کنند.

اغلب هم مشاهده می شود صاحب نظرانی از سلایق و گروه های سیاسی مختلف گرد هم می آیند و درباره اهمیت مشارکت، وضعیت موجود کشور، نیازها و مطالبات مردم در عرصه های سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی و هنری سخن می گویند و راهکارهایی نیز برای برون رفت از مسائل و مشکلات پیش روی کشور در حوزه های داخلی و خارجی ارائه می کنند و در پایان نیز تصمیم نهایی را بر عهده مردم می گذارند.

بعدازظهر امروز دوشنبه ۲۵ دی ماه نیز یکی از این نشست های انتخاباتی با حضور شخصیت هایی از طیف های مختلف سیاسی با عنوان «مشارکت شهروندان در انتخابات و چالش های آن» برگزار شد که «محمدرضا باهنر» عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام، «صادق زیبا کلام» استاد دانشگاه تهران، «شهاب الدین طباطبایی» دبیر کل حزب ندای ایرانیان و «علی خضریان» نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی در آن حضور داشتند.

اهمیت جایگاه مردم در نظام مردم سالاری دینی/سکوت و بی تفاوتی مردم، بدتر از عدم مشارکت است

مشارکت و صیانت از آرای مردم در انتخابات مهم است

محمدرضا باهنر در این نشست با اشاره به تاکید رهبر معظم انقلاب بر مشارکت پرشور مردم در انتخابات، گفت: ایشان خیلی زود مسأله انتخابات را با شاخصه های مشارکت، رقابت، سلامت و امنیت کلید زدند و از همه مردم برای حضور پر شور در انتخابات دعوت کردند.

عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام با اشاره به اهمیت مشارکت در انتخابات، افزود: میزان مشارکت در انتخابات ریاست جمهوری ۴۸درصد و در انتخابات مجلس ۴۲ درصد بود. البته باید یادآور شویم که مشارکت از نوع انتخاب مهم تر است.

وی با اشاره به میزان مشارکت در انتخابات در ادوار مختلف خاطرنشان کرد: از ابتدای انقلاب تا کنون از میزان مشارکت به مشروعیت تعبیر می شود و رهبر معظم انقلاب نیز در انتخابات های مختلف از تعداد رای دهندگان سخن می گویند و این را افتخاری برای جمهوری اسلامی بیان می دارند که خود تاییدی بر این مدعاست.

باهنر با اشاره به منویات امام و رهبری در خصوص اهمیت انتخابات، گفت: امام راحل(ره) فرمودند: «میزان رأی ملت است» و رهبر انقلاب نیز «رأی مردم را امانت خواندند» که همه اینها بیانگر آن است که مشارکت و صیانت از آرای مردم در انتخابات مهم است.

رئیس جبهه پیروان خط امام و رهبری در ادامه با اشاره به مشکلات اقتصادی کشور، تصریح کرد: در حوزه دفاعی وضعیت خوبی داریم و یک قدرت منطقه ای محسوب می شویم.

باهنر با اشاره به بودجه عمومی ناتراز دولت و چالش های اقتصادی پیش رو ادامه داد: سالانه ۲۱۰ میلیارد دلار انرژی در کشور مصرف می شود که می توانیم با صرفه جویی در این بخش، بدون آنکه رفاه مردم آسیب ببیند، بخشی از مشکلات کشور را از این طریق برطرف کنیم.

وی با بیان اینکه کارهای موفق نظام طومار بلند بالایی است اما کارهای انجام نشده هم طومار بلند بالاتری دارد، خاطرنشان کرد: کارهای زمین مانده زیادی در کشور داریم که باید به آنها توجه شود.

اهمیت جایگاه مردم در نظام مردم سالاری دینی/سکوت و بی تفاوتی مردم، بدتر از عدم مشارکت است

اهمیت جایگاه مردم در نظام مردم سالاری دینی

باهنر در ادامه با اشاره به جایگاه مردم در نظام مردم سالاری دینی گفت: اگر می خواهیم در کشور تحول ایجاد کنیم باید پای صندوق های رای حاضر شویم چراکه دستیابی به قدرت و مرکز تصمیم گیری از صندوق رای محقق می شود.

عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام با بیان اینکه مردم را برای مشارکت در انتخابات تشویق می کنیم، خاطرنشان کرد: براساس آخرین نظرسنجی انجام شده، میزان مشارکت مردم در کشور ۳۵ درصد و در شهر تهران ۱۷درصد اعلام شده است که امیدواریم موانع حضور مردم در انتخابات بررسی شود.

وی با بیان اینکه عدم احراز صلاحیت بخشی از داوطلبان مجلس، ممکن است از موانع مشارکت باشد، گفت: شورای نگهبان باید به این موضوع توجه کند تا شاهد مشارکت پرشور مردم در انتخابات باشیم.

اقتصاد و معیشت اولویت اصلی مردم/ عبور مردم از اصولگرا و اصلاح طلب

سیدشهاب الدین طباطبایی نیز در این نشست با بیان اینکه مسائل معیشتی و اقتصادی اولویت اول و اصلی مردم است، گفت: مردم از اصلاح طلب و اصولگرا عبور کرده اند و رد صلاحیت ها اولویت دوم و سوم آنها هم نیست.

دبیرکل حزب ندای ایرانیان با بیان اینکه اصلاح طلبان نمی خواهند با براندازان همکاری کنند و حسابشان از آنها جداست، خاطرنشان کرد: تندروی ها از هر دو طیف اصلی سیاسی در راستای منافع کشور نیست و بازی در زمین براندازان است و این به کشور آسیب می زند.

وی با اشاره به همراهی مردم در عرصه های مختلف، تصریح کرد: مردم ایران نجیب ترین و شریف ترین مردم هستند، هر جا روی خوش دیده اند، روی خوش نشان داده اند ما باید قدر این مردم را بدانیم. مردم به دلایل مختلف گرفتار شده‌اند اما همچنان می‌گویند اگر سر سوزنی به ما روی خوش نشان داده شود، باز هم ایستاده‌ایم.

دبیرکل حزب ندای ایرانیان با اشاره به رویکرد مجلس یازدهم ادامه داد: در مجلس فعلی کافی بود درباره موضوعات مختلف واکنش و بازخورد مناسب نشان دهند، تا مردم به آنها اقبال داشته باشند.

این فعال سیاسی در مورد سیاست زدگی مردم نیز گفت: نخبگان با هم اتفاق نظر دارند که مردم با عبارت «سیاست، پدر و مادر نمی شناسد» از سیاست زده شده اند و این رویکرد صحیحی نیست.

وی درخصوص تایید صلاحیت ها و با اشاره به مصادیق عدم تایید یا احراز صلاحیت افراد متخصص و کارآمد نیز گفت: من به بسیاری از دوستان خود شخصا توصیه کردم که در انتخابات ثبت نام کنند و بسیاری با دعوت من داوطلب انتخابات شدند؛ «حتی فرزند یکی از شهدای مشهور به اصرار من در انتخابات ثبت نام کرد اما وی را رد صلاحیت کردند؛ حتی هیأت‌های اجرایی به او گفته‌اند علت رد صلاحیت عدم التزام به ولایت فقیه است. این داوطلب به هیأت اجرایی گفته بود: من هر سه ماه یک بار به دیدار رهبری می‌روم اما آیا شما تاکنون یک بار هم رهبر انقلاب را از نزدیک دیده‌اید؟»

طباطبایی با بیان اینکه همچنان معتقدم مشارکت و حضور در انتخابات بسیار مهم است، تصریح کرد: امروز در شرایطی نیستیم که آبروی خودمان مهم باشد بلکه باید همچنان در صحنه انتخابات حضور داشته باشیم. من ناامید نیستم.

اهمیت جایگاه مردم در نظام مردم سالاری دینی/سکوت و بی تفاوتی مردم، بدتر از عدم مشارکت است

سکوت و بی تفاوتی مردم نسبت به انتخابات، بدتر از عدم مشارکت آنها است

دبیرکل حزب ندای ایرانیان خطاب به آقای باهنر گفت: ایشان فرد آزاده ای است اما ملاحظات سیاسی اجازه نمی دهد در برخی مواقع مواضع خود را بیان کند البته چنین شرایطی برای همفکران من نیز صدق می کند.

طباطبایی در ادامه با انتقاد از رویکرد نگاه خودی و غیرخودی، گفت: متاسفانه هر روز حلقه خودی ها تنگ تر می شود.

وی در بخش دیگر سخنانش با طرح سوالی پیرامون کنکور گفت: اگر یکی بخواهد نفر آخر کنکور شود باید چه کار کند؟ باید جواب درست همه سئوالات را بداند تا با عدم پاسخ درست به این رتبه دست یابد. با این مثال باید بگویم امروز نیز برخی می‌دانند مردم با چه حرفی حالشان خوب می‌شود و دقیقا کاری را انجام می دهند تا حال مردم را بد کنند.

دبیرکل حزب ندای ایرانیان در پایان به نقش مردم در انتخابات تاکید کرد و گفت: سکوت و بی تفاوتی مردم نسبت به انتخابات، بدتر از عدم مشارکت آنها است و باید به این نکته توجه داشته باشیم.

اهمیت جایگاه مردم در نظام مردم سالاری دینی/سکوت و بی تفاوتی مردم، بدتر از عدم مشارکت است

بازسازی و تقویت اعتماد عمومی یکی از کارویژه های نخبگان و احزاب و تشکل های سیاسی

علی خضریان از دیگر سخنرانان نشست «مشارکت شهروندان در انتخابات و چالش‌های آن» گفت: زمانیکه درباره مردم سالاری دینی سخن می گوییم به معنای آن است که ایمان به مردم در نظام جمهوری اسلامی ایران نهادینه شده است.

نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی با اشاره به جایگاه مردم در جمهوری اسلامی از منظر امام راحل (ره) افزودد: امام همواره به اهمیت جایگاه مردم در عرصه های مختلف اعم از پیروزی انقلاب و پس از آن تاکید داشتند.

 وی در ادامه با اشاره به موانع حضور پرشور در انتخابات خاطرنشان کرد: احراز صلاحیت یکی از پارامترهای مهم مشارکت محسوب می شود اما همه آن نیست و پارامترهای دیگری نیز در افزایش میزان مشارکت در انتخابات موثر است.

خضریان با اشاره به سطوح تاثیرگذار در مشارکت گفت: مشارکت سیاسی در سه سطح حکومت، نخبگان و مردم تقسیم بندی می شود که احزاب بخشی از نخبگان محسوب می شوند.

شرایطی فراهم کنیم تا مردم به کارآمدی و شایستگی رای دهند نه به فرد

عضو جبهه پایداری انقلاب اسلامی ادامه داد: مسئولیت پذیری نخبگان باید در این حوزه تعریف شود چراکه بخشی از مشکلات کشور متاثر از کارکرد نخبگان کشور است.

وی با بیان اینکه مسئولیت پذیری نخبگان، می تواند بر میزان مشارکت بیفزاید، خاطرنشان کرد: تناقض در شعار و عملکرد سیاسیون و نخبگان از دیگر عوامل موثر در کاهش میزان مشارکت محسوب می شود.

خضریان، اعتماد عمومی را کلید مشارکت عنوان و تصریح کرد: بازسازی و تقویت اعتماد عمومی یکی از کارویژه های نخبگان و احزاب و تشکل های سیاسی است.

اصلاح چرخش نخبگان و تلاش جمعی گروه های سیاسی برای نفی سیاست ورزی رفاقتی و فامیلی را از دیگر عوامل موثر بر افزایش میزان مشارکت در انتخابات برشمرد و گفت: باید شرایطی فراهم کنیم تا مردم به کارآمدی و شایستگی رای دهند نه به فرد.

صادق زیباکلام و انتقاد به رصد صلاحیت ها و عدم احراز صلاحیت ها

صادق زیباکلام استاد دانشگاه نیز با اشاره به انتخابات پیش رو، از روند تایید صلاحیت ها و عدم احراز صلاحیت داوطلبان انتقاد کرد و گفت: همواره با اساتید غیرهمسو روابط خوبی داشته ام و درباره مسائل مختلف باهم گفتگو و مباحثه می کنیم.

استاد دانشگاه با اشاره به مباحثی که میان وی و دکتر عباسعلی کدخدایی در دانشکده حقوق مطرح می شد، خاطرنشان کرد: نظارت استصوابی و رد صلاحیت ها از موضوعاتی بود که من و ایشان در مورد آنها مباحثه و گفتگو می کردیم. «در جایی گفته بودم که در هیچ جای دنیا جایی به اسم شورای نگهبان نداریم» این موضوع را آقای کدخدایی قبول نداشت و می گفت: در همه کشورهای دموکراتیک، نهاد مشابه داریم.»

زیباکلام ادامه داد: در کشورهای مدنظر آقای کدخدایی، مواردی نظیر مدرک تحصیلی، عدم سوءپیشینه کیفری و سن داوطلب را کنترل می‌کنند اما در کشور ما بعد از اینکه وزارت کشور مواردی مانند استعلام از دادگستری و نهادهای امنیتی و نیروی انتظامی را کنترل کرد، سراغ صلاحیت افراد می‌رود.

وی با بیان مصادیق سخت گیری های صورت گرفته در تایید صلاحیت داوطلبان، گفت: «شورای نگهبان مطرح می کند ما نمی گوییم افراد صلاحیت ندارند بلکه می گوییم صلاحیتش برای ما احراز نشده است؛ اینها بازی با کلمات است. مثل این است که منِ صادق زیباکلام را به دادگاه ببرند و قاضی بگوید برای ما احراز نشده که وی دزد است! این حرف چه معنی ای دارد؟»

زیباکلام با بیان اینکه ثمره سخت گیری های زیاد در تایید صلاحیت به شکل گیری مجالس نهم، دهم و یازدهم می شود، با ارائه مثالی دیگر، به انتقاد از عبارت «عدم احراز صلاحیت» که از سوی شورای نگهبان درخصوص داوطلبان عنوان شده پرداخت و گفت: به عنوان مثال، «افسر راهنمایی و رانندگی خودروی شما را متوقف می‌کند، وقتی از افسر می‌پرسید تخلف من چیست؟ او می‌گوید خوب رانندگی نمی‌کنید؛ آیا این جرم است؟ خیر. سرعت و سبقت غیر مجاز و عبور از چراغ قرمز جرم محسوب می شود نه اینکه رانندگی شما خوب نیست. و این دقیقاف حرف شورای نگهبان است که می‌گوید صلاحیت داوطلب برای ما احراز نشد.»

همدلی های سیاسی تداوم یابد

نشست «مشارکت شهروندان در انتخابات و چالش‌های آن» اولین گفتمان سلایق مختلف سیاسی در زمینه انتخابات و مشارکت نبود و آخرین آن نیز نخواهد بود و تا ۱۱ اسفند ۱۴۰۲ روز تصمیم بزرگ ملت ایران، شاهد برگزاری صدها نشست مشابه این خواهیم بود.

گفتمان هایی که شخصیت ها، صاحب نظران و فعالان سیاسی به نمایندگی از طیف ها و جریان های مختلف سیاسی گردهم می آیند تا از مشکلات، موفقیت ها، فراز و فرودهای پیش روی کشور بگویند و آنجا که می توان گره گشایی کرد، راهکاری ارائه دهند.

شاید انتخابات بهانه ای و فرصتی باشد تا سلایق فکری و سیاسی مختلف که همه فرزندان این آب و خاک هستند، در عملکردها و کارکردهایشان اندیشه کنند، فارغ از آنکه از کدام حزب و گروه و جناح سیاسی باشند. و بدانند ثمره و میوه ای که امروز برداشت می کنند حاصل عملکردشان بوده نه شعارهایشان...

و امیدواریم امروز که فرصتی تا انتخابات باقی است به جای متهم نمودن یکدیگر، همدل و همراه پای درد دل مردم بنشینند و از نگاه مردم دغدغه ها را بنگرند چراکه تاریخ نشان داده هرجا که مسئولان، گروه ها و جناح های سیاسی به مردم اعتماد کرده اند و از نگاه مردم مسائل را دیده اند، راهگشا بوده و شاهد اتفاقات اثرگذاری در کشور بوده ایم.

کد خبر 1744556

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha