به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان محمدرضا باهنر عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام در نشست مشارکت شهروندان در انتخابات و چالشهای در کانون وکلای دادگستری برگزار شد با بیان اینکه امسال بر خلاف همیشه مقام معظم رهبری پیش از شروع انتخابات بحث مشارکت را مطرح و دست اندرکاران را برای حضور پرشور دعوت کردند گفت: این امر به این معنا است که این دوره از انتخابات مشارکت اهمیت بیشتری دارد، در انتخابات مجلس یازدهم و ریاست جمهوری ۱۴۰۰ رکورد کمترین میزان مشارکت ثبت شد که طی آن در انتخابات ریاست جمهوری و مجلس به ترتیب ۴۸ درصد و مجلس ۴۲ درصد مشارکت داشتیم، این رقم در بسیاری از کشورهای با سابقه دموکراسی بیش از صد سال دموکراسی سابقه مطلوب و حدود ۲۰ تا ۴۰ است.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام افزود: از ابتدای انقلاب از میزان مشارکت تعبیر به مشروعیت میشود در انتخابات سال ۸۸ که حواشی و حوادث فراوانی رقم زده بود، مقام معظم رهبری از ۴۰ میلیون رای دهنده صحبت کردند، در دوم خرداد ۷۶ با انتخاب خاتمی نیز بعد از انتخابات ایشان عنوان کرد که انتخابات با ۳۰ میلیون مشارکت کننده و انتخاب رئیس جمهور با ۲۰ میلیون رای دستاورد خوبی برای نظام است.
وی با بیان اینکه حضرت امام خمینی(ره) میزان را رای ملت دانستهاند و مقام معظم رهبری نیز فرمودند رای مردم امانت است و سهلانگاری در این خصوص جایز نیست افزود: در ساحتهای اقتصاد، سیاست و اجتماعی مشکلاتی وجود دارد در ساحت امنیت شرایط خوبی در کشور داریم و در فضای بینالمللی قدرتهای بزرگ بر صلابت ایران اذعان دارند.
مطالبات مردم جلوتر از امکانات حرکت میکند
باهنر با اشاره به عملکرد دولتهای مختلف در نظام جمهوری اسلامی ایران گفت:در تمام دولتهای حاکم پس از انقلاب گامهای مثبتی برای توسعه برداشته شده است ، از ۸ سال دفاع مقدس تا دوران سازندگی طومار بلندی از کارهای انجام شده داریم اما کارهای انجام نشده بسیاری نیز وجود دارد، این شرایط بدین دلیل است که مطالبات مردم جلوتر از امکانات حرکت میکند و هزینههای زیادی نیز در کشور وجود دارد.
نماینده ادوار مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه ما در برخی از ساختارها دچار مشکل هستیم گفت: در بعد اقتصاد بودجه عمومی ، بانک و صندوق بازنشستگی دچار ناترازی است. مصرف انرژی بالا است، با احتساب نفت ۷۰ دلار سالی ۲۱۰ میلیارد دلار انرژی مصرف میکنیم که از این میزان۷۰ میلیارد دلار اتلاف انرژی داریم. ما باید دنبال حل علتها باشیم، مشکلات کشور شامل ساختاری، رویکردی و عملکردی است. بنده با نگاه صفر و یکی موافق نیستم؛ بنابراین باید اذعان کرد که همه دولتها اقدامات مثبت و منفی داشتند.
تمام ارکان جمهوری اسلامی با رای مردم شکل میگیرد
وی اظهار داشت:نظام ما یک نظام مردم سالار است تمام ارکان جمهوری اسلامی با رای مردم شکل میگیرد، هرکس می خواهد نظریات و برنامههایش اجرایی شود باید به پای صندوق رای برود.به طور میانگین سالیانه یک انتخابات در کشور برگزار میشود رسیدن به قدرت و تصمیمگیری از مسیر صندوق رای است.
باهنر با بیان اینکه بر اساس آخرین نظرسنجیهای کشور میزان مشارکت در انتخابات مجلس در کشور ۳۴ درصد و در تهران ۱۷ درصد است تصریح کرد: این آمار نسبت به دوران گذشته بد نیست اما با وجود مشکلات معیشتی باید باز هم باید مردم را برای مشارکت در صندوق رای تشویق کرد، دستگاه دولتی باید موانع را بررسی و سعی دربرداشته شدن آن کنند.
به دوستان شورای نگهبان عنوان شده که در خصوص صلاحیت نامزدهای انتخاباتی شفاف عمل کنند
وی گفت:متاسفانه یک سری اقدامات انجام نشده است، در زمان بررسی صلاحیت به دوستان شورای نگهبان عنوان شده که در خصوص صلاحیت نامزدهای انتخاباتی شفاف عمل کنند و با کلماتی مانند عدم احراز صلاحیت شرایط مبهمی را ایجاد نکنند.
وی خاطر نشان کرد: تاکید مقام معظم رهبری بر مشارکت بالا در انتخابات است و اگر مردم به دنبال توسعه و پیشرفت هستند باید رای دادن نسبت به حرکت در مسیر اقدام کنند
انتقاد زیبا کلام از نتایج تایید و رد صلاحیت ها در مجلس
در ادامه این مراسم صادق زیبا کلام گفت: در انتخابات آزاد مردم حق دارند به هرکسی که میخواهند رأی دهند. در جمهوری اسلامی اما مردم میتوانند آزادانه به کسانی رأی دهند که حکومت میگوید اینها را میتوان انتخاب کرد. اساس انتخابات آزاد بر این قرار گرفته که اگر هرکسی هر سابقهای دارد اگر دزد و قاتل است یا نه بتواند مورد انتخاب قرار گیرد و مردم نیاز به قیم ندارند و اگر کسی را هم اشتباه انتخاب کنند، نوبت بعدی تلاش میکنند آن اشتباه را جبران کنند و انتخاب بهتری داشته باشند.
وی افزود: ممکن است گفته شود چه اشکالی دارد که حکومت افرادی را بررسی کند و آنانی که به اصطلاح صالح هستند را انتخاب کنند؟ پاسخ این است که حکومتها محال است کسی را که ممکن است به حکومت و مصالح آن ضربه بزند را تایید کنند. افرادی در این مسیر گزینش میشوند که مصالح و منافع حکومت را مقدم بر مصالح و منافع مردم میدانند و این در تضاد با فلسفه انتخابات آزاد است.
هیچ کشوری شورای نگهبان ندارد
زیبا کلام با انتقاد از عملکرد شورای نگهبان از تایید صلاحیت ها تصریح کرد: با آقای کدخدایی در زمینه نظارت استصوابی و ردصلاحیتها بحث داشتیم، در این بحثها تاکید میکردم که هیچ کشوری در دنیا شورای نگهبان ندارد و آقای کدخدایی تاکید میکرد که این چنین نیست و چیزی شبیه به آن وجود دارد، در حالی که اگر در فرانسه شبیه چنین چیزی وجود دارد صرفاً از لحاظ کنترل شرایط سنی، تحصیلی و سوءسابقه است اما اینجا گفته میشود صلاحیت فلانی احراز نشد و این برچسب را میتوان به همه زد، از اکبرهاشمیرفسنجانی گرفته تا دیگران.
وی گفت: نتیجه عملکردها در ردصلاحیت میشود مجالس نهم، دهم و یازدهم که آنقدر تیغشان کند است که سر ماست را هم نمیبرد.
خضریان : در هیچ کشوری مدل احراز صلاحیت قاتلین دزدان وجود ندارد
در ادامه این مراسم علی خضریان عضو هیات رئیسه کمیسیون اصل نود گفت: مدل کاریکاتوری که دکتر زیبا کلام از احراز صلاحیت قاتلین، دزدان و سایر خلافکاران برای انتخابات عنوان کردند، در هیچ کشوری و حتی کشورهای لیبرال نیز امکان بروز ندارد.
احراز صلاحیت تنها عامل مشارکت نیست
وی افزود: احراز صلاحیت تنها عامل مشارکت نیست عنوان کرد: در انتخابات دوم شورای شهر احراز صلاحیت بر عهده مجلس ششم بود و تصاویر افراد با کروات نیز در سطح شهر قرار گرفت و برگزار کننده انتخابات نیز دولت خاتمی بود و علیالقاعده همه شرایط برای حضور مشارکت بالا فراهم بود اما میزان مشارکت به ۱۳ درصد رسید که پایینترین میزان مشارکت بوده است.
وی گفت: مشارکت سیاسی سه سطح دارد؛ سطح حکومت؛ احراز صلاحیت و مردمسالاری، سطح نخبگان و سطح مردم است، احزاب نیز در سطح نخبگان قابل بررسی است.
نخبگان در خصوص کم کارکردی و بدکارکردی هیچ مسئولیتی قبول نمیکنند
نماینده مجلس شورای اسلامی اظهار کرد: در سطح نخبگان باید به عدم مسولیتپذیری این بخش اشاره کرد، نخبگان در خصوص کم کارکردی و بدکارکردی هیچ مسئولیتی قبول نمیکنند.به طور مثال دکتر زیبا کلام با سفر به تمام نقاط ایران اقدامات فراوانی برای تبلیغ و جمعآوری دولت روحانی انجام داد اما مسولیتی نسبت به برخی از عملکردهای اشتباه روحانی ندارند و تنها به نقطه قوت و بالندگی آن توجهی دارند. کم کارکردی و بی کارکردی دولت قبل را کسی گردن نمیگیرد، در حوزه حیف میل مالی صحبتهای زیاد و نقدهای فراوانی مطرح شده اما در حوزه حیف میلها کسی حرفی نمیزند.
وی خاطر نشان کرد: کسانی که میخواهند در قانون باشند، باید به ازای قدرتی که حکومت به آنها میدهد، اعتماد حاکمیت را جلب کنند. باید اعتماد میان مردم و حکومت را افزایش داد و آن را ترمیم کنند اگر میخواهیم جلو برویم، یکی از راهها همین است.
مرامنامه شایستگی مبنای شکلگیری لیست انتخاباتی باشد
خضریان افزود: بخشی دیگر از تلاش جمعی نخبگان باید در مسیر رفع سیاستورزی فامیلی باشد، مرامنامه شایستگی کجا تعریف میشود باید مبنای شکلگیری لیست انتخاباتی باشد، اگر این مرامنامه وجود داشت به دلیل نسبت فامیلی با آقایی در دولت گذشته، فردی وزیر نمیشد. مردم توزیع مناسب را در دولتهای بررسی میکنند، این رفتار را با رفتار مقام معظم رهبری مقایسه کنید، ایشان فعالیت خویشاوندان خود را از مناسب دولتی منع کردند.
چرخه نخبگان در کشور اصلاح شود
وی تصریح کرد: چرخه گردش نخبگان در کشور باید اصلاح شود و این اقدام از سوی مردم صورت نمیگیرد و باید از سوی نخبگان صورت گیرید، نظریه پردازی در فضای غیرواقعی و انتقاد از حکومت در همه شرایط رفتار درستی نیست.
طباطبایی: ما هم امروز همچنان میگوییم اصلاحات آخرین راهحل است.
در ادامه این مراسم شهاب طباطبایی دبیر کل حزب ندای ملت گفت: ما همچنان دلمان برای کشور میسوزد و معتقدیم رادیکالهای تندرو از هر دو طرف در زمین براندازی بازی میکنند. عدهای فکر میکنند دولت روحانی را بزنند سرریزش به سمت آنها خواهد آمد در صورتی که اینطور نیست به سمت براندازی میرود. با وضعیت فعلی که با مردم و بانوان برخورد و مواجهه در جامعه انجام میشود و قوانینی که در این زمینه در همین مجلس وضع شده است، نمایندگان مجلس باید پاسخ دهند که چطور به چنین قوانینی نظارت میکنند؟ شنیدم که دوستی میگفت سر جای پارک با یک همسایه بحث کرده است و ساعتی بعد برایش پیامک حجاب آمده است! آن همسایه شماره پلاک او را اطلاع داده بود، این چه قانونی است؟ چه نظارتی بر آن وجود دارد؟
وی گفت: مردم از اصلاحطلبان و اصولگرایان عبور کردند، ما هنوز منتظریم به دلیل نارضایتیهایی که از پارسال اتفاق افتاد یک نفر نه به خاطر مردم که به خاطر رای آنان بیاید و عذرخواهی کند و بگوید آن رخدادها شایسته مردم ایران نبود.
نخبگان مردم را سیاست زده کردند/مردم به براندازان روی خوش نشان نمیدهند
وی گفت:همه نخبگان، مردم را از سیاست، زده کردند این مردم میگویند اگر سرسوزنی روزنه امید ببینیم بازهم میایستیم. مردم به براندازان روی خوش نشان نمیدهند و ما هم امروز همچنان میگوییم اصلاحات آخرین راهحل است.تجربه نشان داده است که هر وقت موضوعات را به سمت بحران بردیم، راهحل سیاسی مسائل بدل به راهحل امنیتی شد.
وی گفت: مردم میگویند اعتراض کردیم نه کسی شنید، نه کسی دید نه کسی واکنش نشان داد. همین مجلس باید نسبت به این رخدادها واکنش نشان میداد. فرزند یکی از شهدای مشهور انقلاب به اصرار من در انتخابات ثبتنام کرد اما رد شد. به من میگفت هیئتهای اجرایی به من گفتهاند تو ضدولایت فقیه هستی و میگفت من به آنان پاسخ دادم هر دو ماه یکبار خدمت رهبری میرسم، شما تاکنون رهبری را از نزدیک دیدهای؟
وی گفت: هم عوامفریبی و هم فریب عوام خوردن اشکال دارد. نخبگان سیاسی از هرآنچه درست نمیدانند انتقاد کنند.خدا نکند اسفند امسال سکوت و بیتفاوتی مردم را نسبت به انتخابات ببینیم. هنوز فرصت باقیست و میتوان شرایط را به سمت بهبود برد.
نظر شما