به گزارش خبرنگار گروه مسجد و کانون های مساجد خبرگزاری شبستان، پنل تخصصی اختتامیه دومین همایش ملی انقلاب اسلامی و افق تمدنی آینده صبح امروز (چهارشنبه، ۲۷ دی ماه) با همکاری ستاد هماهنگی کانون های مساجد کشور با موضوع وضعیت کنونی مسجد، دستاوردها، ظرفیت ها و راهکارها برای آینده برگزار شد.
در این نشست، حجت الاسلام والمسلمین «کمال الدین خداداده» با اشاره به جایگاه مسجد در اسلام گفت: مسجد را انقلاب اسلامی اختراع نکرده است. اگر به جایگاه مسجد با تعریف قرآنی نگاه کنیم، می بینیم که مسجد از زمان خلقت آدم تاکنون بوده است.
رییس ستاد هماهنگی کانون های فرهنگی هنری مساجد کشور با اشاره به جایگاه مسجد در نظام توحیدی بیان کرد: اگر در نظام توحیدی بهتر از مساجد جایگاهی برای انسان سازی و تربیت بود، حتما خدا آن را برای بشریت ارائه می کرد. هر چقدر سال ها در تشکل ها، مجموعه ها و سازمان های مردم نهاد فعالیت داشته باشیم، دوباره به مسجد بازخواهیم گشت، چرا که مسجد ابرتشکیلاتی است که جامعه بشری برای انجام کارهای تربیتی و جمعی به آن نیاز دارد.
وی افزود: مومنین در شبانه روز پنج نوبت نماز را در مسجد اقامه می کنند و در ساعت های مشخصی از مأذنه های آن اذان به گوش می رسد، از طرفی مساجد به صورت طبقه بندی شده فعالیت می کنند به گونه ای که ما دارای مساجد اربعه، مساجد محلی و بازار هستیم.
حجت الاسلام والمسلمین خداداده با بیان اینکه در تمام مراحل زندگی اجتماعی نمی توان مسجد را حذف کرد، خاطرنشان کرد: مجاهدت بدون مسجد برای مومن معنایی ندارد، اگر به آینده نیز نگاه کنیم، می بینیم که مسجد بسترساز ظهور خواهد بود.
رییس ستاد هماهنگی کانون های فرهنگی هنری مساجد کشور با اشاره به جایگاه مسجد در عصر ظهور حضرت مهدی (عج) گفت: ندای آسمانی برای ظهور از مسجدالحرام طنین انداز می شود. مسیر حق و باطل در مسجدالنبی(ص) مشخص می شود، استقرار حکومت حضرت مهدی(عج) در مسجد کوفه است و اولین نماز جماعت حضرت نیز در مسجدالاقصی و محل زندگی امام زمان (عج) نیز در مسجد سهله خواهد بود. بنابراین می توانیم بگوییم که در ادبیات نظام مهدوی، مسجد از جایگاه ویژه ای برخوردار است و هر چقدر مساجد آبادتر باشند به ظهور نزدیک تر می شویم.
وی ادامه داد: حضرت مهدی (عج) به کار تربیتی ما در مساجد نیاز دارد و اگر امروز مساجد آباد باشند، می توانیم بگوییم که به تمدن مهدوی نزدیک شده ایم.
بنا بر این گزارش، در ادامه این نشست، حجت الاسلم «مجتبی وافی»، پژوهشگر حوزه مسجد گفت: امروز باید به این باور برسیم که در یک جنگ تمدنی و فرهنگی قرار گرفته ایم و باید در برابر تهاجم فرهنگی دشمن به صورت یک مبارز فعال باشیم، زیرا ما امروز در یک جنگ نابرابر قرار گرفته ایم که دشمن با ۴۰۰ سال عقبه در افکار، خانه ها و مدارس ما نفوذ کرده است.
وی بیان کرد: ضرورت دارد برای مقابله با برنامه تهاجم فرهنگی دشمن خلأهای تربیتی را رفع کنیم و ظرفیت های موجود در ساختارهایی همانند صدا و سیما، آموزش و پرورش و دیگر مجموعه ها را توانمند نماییم.
حجت الاسلام وافی با اشاره به سبک زندگی امروزی در جامعه تصریح کرد: سبک زندگی مومنانه و همدلانه ای که در گذشته میان مردم وجود داشت، کمتر دیده می شود؛ از این رو باید باید ظرفیت نرم افزاری مسجد را بیش از پیش تقویت کرد.
وی با اشاره به جایگاه اثرگذار مساجد از گذشته تاکنون خاطرنشان کرد: مسجد همواره در بحران های مختلف تاثیرگذار عمل کرده است و این ظرفیتی که امروز در مساجد فعال است، ۱۰ درصد ظرفیت آن است. باید برای شکوفایی ۹۰ درصد دیگر ظرفیت مساجد تلاش و همت کرد و در این زمینه لازم است، مسئولان و متولیان مسجد به این باور برسند که توانمندسازی مسجد می تواند نقش اثرگذاری در مقابل نفوذ دشمنان داشته باشد.
مسجد ضرابخانه و قرارگاه است
حجت الاسلام وافی با اشاره به کارکردهای مسجد گفت: مسجد پناهگاه، پرورشگاه و رشدخانه است و مرکزی برای تعالی انسان هاست. همچنین این پایگاه اثرگذار قرارگاه و ضرابخانه نیز محسوب می شود. امروز می بینیم، افرادی که در عرصه های مختلف نظام موفق بوده اند، تربیت یافته مسجد بوده اند.
این کارشناس حوزه مسجد خاطرنشان کرد: امام جماعت دایره فعالیت خود را نباید تنها مسجد بداند، بلکه لازم است که کل محله را محل ماموریت خود قرار دهد. عنصر درونی مسجد در فعال کردن و پویایی مسجد نقش تاثیرگذاری دارد، از طرفی باید از ظرفیت مردمی نیز غفلت نکرد.
حجت الاسلام وافی ادامه داد: مسئولان و متولیان مساجد باید با فعالان پیرامونی مسجد همچون کسبه، بازار و منازل ارتباط بگیرند،آن موقع است که می توانیم بگوییم مسجد قلب تپنده جامعه است.
وی با اشاره به دیگر مولفه های رونق مساجد گفت: مسجد باید به زندگی مردم برود، از طرفی مسئولان مساجد زمینه پیوند حاکمیت با مسجد را فراهم کنند و از آنها مطالبه گری و یاری گری نمایند.
این کارشناس حوزه مسجد با اشاره به اینکه کادرسازی برای تحقق تمدن نوین اسلامی از مساجد ممکن می شود، گفت: اصلی ترین نیروها برای کادرسازی در مسجد رشد و پرورش می یابند.
بنا بر این گزارش، در این نشست، «محمدحسین شاه آبادی»، مسئول اندیشکده مسجد نیز با اشاره به کارکرد مسجد در انقلاب اسلامی گفت: امام خمینی (ره) فرمودند اگر مساجد قوی باشد از فانتوم ها از آمریکا نترسید، از آن روزی بترسید که مردم پشت به مسجد کنند و نیز امام (ره) فرموند: مسجد پایگاه مقابله با دشمن، تمدن سازی و بصیرت افزایی است؛ بنابراین باید این جایگاه اثرگذار که در شکل گیری انقلاب اسلامی نیز نقش تاثیرگذاری داشته باشد مورد توجه قرار گیرد.
این گزارش می افزاید: در این نشست دو مقاله با عنوان «بررسی تاثیر ساخت مسجد در بجث تمدن سازی» و نیز «الگوی رشد تشکل های مردم نهاد (تشکل های برتر مساجد در عرصه تربیتی)» ارایه شد.
نظر شما