به گزارش خبرگزاری شبستان به نقل از سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، به همت مرکز «سکن ویژه حمایت خانواده» و با همکاری «أنستیتوی دانشهای حکیمانه»، در مرکز بهداشتی شهرداری منطقه «الغبیری» در حومهی جنوبی بیروت، دومین نشست تحقیقاتی با محوریت خانواده با مشخصات سال ۲۰۲۴ برگزار شد. در این مراسم آقای حاج محمد رعد رئیس فراکسیون مقاومت در مجلس لبنان؛ آقای مصطفی بیرم وزیر کار در کابینه موقت نخست وزیری لبنان؛ آقای سید کمیل باقرزاده رایزن فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در لبنان؛ آقای معن الخلیل رئیس شهرداری منطقه الغبیری؛ سر کار خانم امانی همسر سفیر جمهوری اسلامی ایران در لبنان و همچنین شماری از علما، محققان، پژوهشگران، فعالان حزبی و اجتماعی، فرهنگی و . . . حضور داشتند.
مراسم با پخش آیاتی از کلام الله مجید و سرود ملی لبنان آغاز شد. سپس خانم سوزان الخلیل خبرنگار معروف لبنانی به اجرای برنامه پرداخته و خانم رباب الجوهری مدیر و تنظیمکننده این نشست عناوین تحقیقات مطرح شده در اولین نشست مرکز در سال گذشته را ارائه کرده و اظهار داشت که طی نشست سال گذشته تعداد نه گردهمآیی شامل تحقیقات و پژوهشهای فکری در رابطه با سبک زندگی اسلامی، زندگی خانوادگی، زندگی کاری و . . . انجام و راهکارهای مربوط به بهبود وضعیت کنونی ارائه شده است، که عناوین آن به شرح ذیل است:
حضور خانواده در جامعه بشری، محبت و مودت در خانواده مسلمان، خانواده در گفتمان اسلامی نوین، نقطه نظرات متفاوت در رابطه با مشارکت زن در جامعه، وضعیت خانوادههای لبنانی از لحاظ اجتماعی، فرهنگی، آموزشی، اقتصادی و . . تأثیرات منفی استفاده بیش از حد از شبکههای اجتماعی، آموزش و تربیت فرزندان بر اساس آموزههای دینی مبنی بر عفت و پاکدامنی در برابر تمایلات افراطگونه نسبت به لذتهای جنسی، نقش جامعه مقاوم در استواری و حمایت از نهاد خانواده در نوار غزه، تدوین رویکردهایی مبنی بر آگاه نمودن خانواده نسبت به وظائف، مسئولیتها و نقشهای آنان بهمنظور بهینه ساختن روابط خانواده و رفتارهای بین خانوادگی بر اساس بینشهای اسلامی و همچنین ارائه راهکارها و ایدههای مناسب جهت تکامل بخشیدن و در نتیجه دست یافتن به جامعهای با محوریت خانواده سالم.
خانم رباب الجوهری اظهار داشت که این گردهمآییها بهعنوان یک منبع علمی مهم در راستای ارائه مشکلات مربوط به زن و خانواده بهمنظور ارائه راهحلهای مناسب تبدیل، و مرکز سکن در این زمینه از هیچ تلاشی دریغ نخواهد ورزید وآن را در چارچوب وظایف خود قرار داده است.
خانم الجوهری بیان نمود که دیدگاه مقام معظم رهبری در رابطه با جایگاه زن و خانواده در راستای پروژه تمدن اسلامی یک رویکرد واقعبینانهایست که باعث افزایش قدرت تصمیمگیری برای شناسایی و حل مشکلات خانواده گردیده و شرائط تحقق سبک تعادلمدار را در زندگی خانوادگی و کاری به وجود میآورد به نحوی که خانواده هویت اسلامی خود را محفوظ و در عین حال از تحولات جدید جهان دور نمیباشد.
سخنران بعدی آقای شیخ شفیق جرادی رئیس «مرکز دانشهای فلسفی – معهد المعارف الحکمیه» بود. ایشان در سخنان خود چارچوب مرحله پژوهشهایی که با محوریت دیدگاه مقام معظم رهبری در رابطه با جایگاه خانواده در پروژه تمدن اسلامی انجام خواهد شد را توضیح و اظهار داشت که این مرحله با تأکیدات دبیر کل حزبالله آقای سید حسن نصرالله با موفقیت به انجام خواهد رسید.
ایشان بیان نمود که تلاش در راستای به دست آوردن جامعهای آباد، دارای امنیت اجتماعی و سیاسی که مقدمهای لازم برای زندگی هرچه بهتر است، از وظایف اساسی ما میباشد و لازم است در اولویت فعالیتهایمان قرار گیرد. زیرا آموزههای اسلامی بخشی از تاریخ و تمدنمان بوده و هویت ما را تشکیل میدهد. و ما خودمان را با این عنوان به جهان معرفی و بدور از هرگونه نمونهی غربی میباشیم. زیرا ما از خطمشی مقام معظم رهبری که خط اسلام ناب محمدی و عدالت علوی میباشد، الگوبرداری و در راستای پرورش نهاد خانواده بر اساس آموزههای اسلامی فعالیت کرده و نسلی مقاوم و مجاهد در دولت امام زمان(عج) پرورش خواهیم داد.
نامبرده در سخنان خود به سه رکن اساسی در دیدگاه مقام معظم رهبری نسبت به خانواده اشاره نمود: «کسب رضایت خدا از طریق کسب رضایت والدین»، «تحمل مسئولیت در مدیریت نهاد خانواده»، «جهاد و تسلیم در برابر فرمان خداوند متعال در انجام هر کار».
آقای شفیق جرادی عناوین برخی از موضوعاتی که در دورهی بعدی این سلسله نشستها مطرح خواهد شد را ارائه کرده، و برجستهترین آنها را عبارت از این مواد دانست: «دلایل قیمومیت مرد بر زن بر اساس دیدگاه مقام معظم رهبری»، «نقش زن در جامعه: نقش زنانه و نقش انسانی»، «از بین رفتن صمیمیت بین زن و مرد از دیدگاه مقام معظم رهبری، نقش قوانین در حفظ نهاد خانواده».
سپس رایزن فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در لبنان آقای سید کمیل باقرزاده به ایراد سخنرانی پرداخت. ایشان در سخنان خود اظهار داشتند که نشانههای سقوط تمدن مادی آغاز شده است و در محافل فکری و اندیشهای پرسشهای گوناگونی در رابطه با جایگزین تمدنی جدید و ویژگیهای آن، مطرح میشود که از دیدگاه ما تمدن اسلامی برگرفته شده از اسلام ناب محمدی تنها جایگزینی است که مشکلات جامعه را بررسی و قادر به ارائه راهحلهای مناسبی میباشد، و مقام معظم رهبری با دور اندیشی و آیندهنگری بسیار ژرف و گسترده، افقهای تمدنی با منظرهای گوناگونی مانند «قداست»، «صمیمیت»، «معنویت»، «محبت»، «دینداری»و «آرامش» و . . . را ترسیم کرده که با آینده بشریت ارتباط تنگاتنگی دارد. و با توجه به جایگاه معظم له بهعنوان رهبری اندیشمند که با بهرهگیری از تئوریهای اسلامی و اجرای آن با هدف به دست آوردن جامعه سالم که خانواده سالم رکن اساسی آن بوده و نقطه آغازین زندگی انسانها بشمار میرود زیرا خانواده نخستین کانون تمدن و آرامش بشری میباشد. رایزن فرهنگی افزود که هدف اساسی رهبر انقلاب تأسیس تمدنی اسلامی نوینی است که در انتظار ظهور حضرت بقیهالله الأعظم(عج) بسر برده و در ایجاد ضرورتها و بایستههای تحقق این ظهور که بر چهار رکن اساسی مبتنی میباشد: «تأسیس رنسانس»، «تشکیل یافتن نظام»، «تأسیس دولت اسلامی»، «تأسیس جامعهی مسلمان» سعی و تلاش کرده است. رایزن فرهنگی با نفی نمودن مقولهای که انقلاب اسلامی ایران را یک انقلاب سیاسی دانسته، اظهار داشت که هدف انقلاب اسلامی ایجاد یک جامعهی انقلابی جهت تغییر چهرهی کل جهان بود و با همین هدف پیروز شد. رایزن فرهنگی بیان داشت که جهان امروز در آستانه تحول بنیادینی قرار گرفته است که در شرف فاصلهگرفتن از مادی گرایی بوده و به سوی اسلامگرایی حرکت میکند.
آخرین سخنران این مراسم آقای محمد رعد رئیس فراکسیون مقاومت در مجلس بود. نامبرده در سخنان خود اظهار داشت که ارزش و اهمیت این نشست در دو مورد مهم تجلی پیدا کرده است. مورد اول همزمان بودن این نشست با ولادت مبارک صدیقهی کبری حضرت فاطمه زهرا(س) و همسر همکف آن بزرگوار حضرت امیرالمؤمنین(ع) میباشد. و مورد دوم عنوان این نشست «دیدگاه مقام معظم رهبری در رابطه با نقش خانواده در پروژه تمدن اسلامی». این عنوان شامل دیدگاه دقیقی در رابطه با تمامی موضوعات مربوط به جامعه، نظام و دولت است که در راستای رسیدن به این هدف همهی اقشار جامعه از مسئولیت و وظایف بزرگی برخوردار میباشند.
آقای رعد دیدگاه اسلام که جوابدهندهی کلیهی نیازهای خانواده میباشد را با دیدگاه مادیگرایی که باعث فروپاشی خانواده شده است، مقایسه و میافزاید که دیدگاه اسلام هدف والایی برای انسان ترسیم نموده که در هماهنگ بودن مصالح فردی با مصالح جامعه و در نتیجه با مصالح کل عالم، تجلی پیدا میکند. در دیدگاه اسلامی انسان بر مصالح شخصی خود غلبه کرده و مصلحت عموم را در نظر میگیرد زیرا او با تعالیم اسلام منسجم بوده و در این راستا فعالیت مینماید. انسان با در نظر گرفتن حقوق دیگران و فداکاری در راه تأمین منافع عمومی جامعه چشم انتظار رضایت خداوند متعال میباشد. در حالی که انسان از دیدگاه مادیگرایی موجودی است که به دنبال هوای نفس خود بوده و منافع عمومی را پایمال مینماید زیرا این دنیا آرزوی نهایی او را تشکیل داده و دیگران را در تضاد با منافع شخصی خود میبیند.
آقای محمد رعد به چند نکته اساسی که در تشکیل خانواده سالم مؤثر میباشد اشاره نمود: «تقویت صلهی رحم»، «بر الوالدین»، «اجرای قوانین مربوط به ارث»، «تربیت فرزندان خوشاخلاق، خوشرفتار و خوشکردار»، «مدیریت صحیح»، «همسایهداری»، «مسئولیت پذیری»، «خویشتنداری». نامبرده افزود: اگر این نکات تحقق یابد دست یافتن به خانوادهای سالم و در نتیجه جامعهای سالم تحقق پیدا کرده و هیچ قدرتی قادر به تضعیف آن نخواهد بود.
آقای محمد رعد بیان داشت که اهمیت ورزیدن به خانواده و حمایت از این نهاد یک مسئولیت شرعی، انسانی و اخلاقی است که باید این مسئولیت را در چارچوب مقاومت فرهنگی قرار داده و از آن دفاع نماییم. آقای رعد به آن دسته از جوانانی که زیر پرچم مقاومت اسلامی به میدان جهاد رفته و جان خود را در راه دفاع از ارزشهای والا فدا کردهاند، اشاره نموده و افزودکه این جوانان تربیتکنندهی همان خانوادههایی هستند که با ایمان به خداوند متعال، چنین فرزندانی را آموزش داده و در دفاع از دین حنیف اسلام آنان را به جبهههای حق بر علیه باطل راهی نمودند. و صحنههای دردناکی که از نوار غزه به ما میرسد نشاندهنده وجود چنین خانوادههایست که سنگ زیر بنای جامعه غزه بوده و کانون اصلی رشد و تعالی مردمان صابر و مظلوم غزه به شمار میرود.
آقای رعد در پایان سخنان خود اظهار داشت که خانوادههای شهدا حامی اصلی و اساسی مقاومت اسلامی در لبنان میباشند و جامعهای که شهدای آن با موافقت و تشویق خانواده به جبهههای نبرد راهی میشوند این جامعه حتماً پیروز است.
این نشست که با همکاری و مساعدت رایزنی فرهنگی برگزار شده بود، از بازتابهای زیادی برخوردار بود که به برخی از لینکهای مربوطه ذیلاً اشاره میشود:
نظر شما