حجت الاسلام والمسلمین حسن علیدادی سلیمانی، نماینده ولی فقیه در استان و امام جمعه کرمان در گفتگوی اختصاصی با خبرنگار خبرگزاری شبستان از کرمان در خصوص «برقراری مساجد؛ ساز و کارها و موانع» نکاتی بیان کرد.
ویژگی های مسجدِ آباد
وی در مقدمه ورود به موضوع این گفتگو یادآور شد: بر اساس نگاه دینی یکی از مهمترین مراکز بسیج مردم، جهت دهی، همراه و هماهنگ کردن مردم در تاریخ اسلام مسجد است و دو محور در رویکرد مساجد مهم که در واقع مسجد آباد باید این دو ویژگی را داشته باشد.
امام جمعه کرمان افزود: اول اینکه از نظر برنامه و ارائه خدمات معنوی به مردم، باید آباد باشد و دوم به لحاظ ظاهری و فیزیکی هم ساختمان، فرش و تجهیزات مناسب داشته باشد که اگر این دو در کنار هم قرار بگیرند مساجد آباد هستند و می توانند مرکزیت خود را حفظ کنند.
ملزومات عمران معنوی مساجد
وی با تأکید بر اینکه در عمران معنوی؛ باید ارکان مسجد اعم از هیئت امنا و همه کسانی که در آن فعالیت می کنند، مسجد را برای اقشار مختلف با برنامه و جذاب کنند زیرا از زمان شکل گیری مسجد تا امروز همه اقشار و سنین و مشاغل و... در مسجد حضور دارند و مسجد زنده، مسجدی است که برای همه اینها برنامه جذاب و متناسب با ذائقه آنان داشته باشد.
حجت الاسلام علیدادی سلیمانی افزود: در بخش دوم باید با هزینه مردم و کمک دولت، مسجد به لحاظ فیزیکی زیبا، جذاب و آرامش بخش باشد که اگر این دو در کنار هم قرار بگیرد مسجد می تواند مرکزیت خود را حفظ کرده و محور باشد؛ کما اینکه در مقاطعی از تاریخ انقلاب ما مساجد توانستند محور باشند و کارهای بزرگی انجام بدهند.
وی در همین رابطه خاطرنشان کرد: در دوران انقلاب مسجد، مرکز اصلی بسیج مردم بود که مردم پشت سر امام ایستادند و با رژیم طاغوت مبارزه کردند و در دوران دفاع مقدس هم مرکز اصلی بسیج و پشتیبانی مردم بود و در صدر اسلام هم کارآمدی مسجد باعث شد تا پیامبر بتواند مردم را بسیج کند و اسلام را پیش ببرد و در شرایط فعلی نیز این دو محور باید حفظ شود تا مسجد تقویت شود.
نماینده ولی فقیه در استان کرمان در پاسخ به این سئوال که آیا ساز و کار قانونی می تواند به برقراری مسجد کمک کند یا این امر صرفاً مردمی است؟ توضیح داد: بنا بر این است که مساجد چون مردمی است توسط خود آنان هم تقویت شود اما دولت ها در طول تاریخ خصوصاً دولت های اسلامی هیچوقت غافل از این موضوع نبودند و در کمک به مردم فعال بودند و همیشه به کمک مردم آمدند و عیبی هم ندارد بلکه بهتر است مردم را کمک و ساخت و نگهداری مسجد را تسهیل کنند و نباید خود را در مقابل مسجد ببینند.
حکومت دینی مدیون مسجد است
وی ادامه داد: مسجد؛ بزرگترین مرکز تربیت نیرو برای حکومت دینی است و از این جهت حکومت دینی نسبت به مسجد مدیون است؛ مسجد علاوه بر اینکه مرکز هدایت مردم است و همه تلاش حکومت دینی این است در هدایت مردم تسهیل گر باشد و بهترین جا برای این کار مساجد است؛ نیروی انسانی که از مهمترین بحث های حکومت دینی در حکمرانی است مرکز مهم تأمین آن مسجد است لذا نسبت به مسجد دِینی گردن حکومت است که همیشه باید در تسهیل و کمک به مسجد، توجه کند.
امام جمعه کرمان در خصوص آسیب هایی که از عدم فعال بودن مساجد متوجه جامعه می شود؛ اظهار کرد: متأسفانه با یک جریانی پس از انقلاب مواجه هستیم که البته قبل از انقلاب خیلی پررنگ بود و آن اینکه در یک نگاه کلی به اندازه سرانه جمعیت، مسجد نداریم و یا کم داریم.
عدم توزیع مناسب مساجد در نقاط مختلف
وی با بیان اینکه مسجد در هر شهرستان و استان سرانه ای دارد؛ افزود: در استان کرمان با جمعیت بالای سه میلیون نفر، سرانه افراد در مسجد کم است و علاوه بر این، مساجد موجود خوب توزیع نشدند و در ساخت مسجد دقت لازم نشده زیرا گاهی در یک محله با تراکم مسجد مواجه هستیم اما در بخش هایی اصلاً مسجد ساخته نشده و مردم برای رفتن به مسجد باید مسیر طولانی طی کنند.
حجت الاسلام علیدادی سلیمانی گفت: نکته سوم این است همه مساجد موجود فعال نیستند و یک سوم فعال است و بخشی نیمه فعال و بخشی هم فقط فعال فصلی و مناسبتی هستند که برای رفیع این آسیب ها اول باید سرانه مسجد مشخص و سپس مهندسی در توزیع وجود داشته باشد و اجازه ساخت مسجد جدید در نقاطی که دارای تراکم مسجد است داده نشود.
وی استفاده از همه ظرفیت مساجد موجود جهت فعال کردن کل مساجد را مورد تأکید قرار داد و گفت: اگر به هر یک از این موارد به صورت منطقی و درست توجه کنیم؛ مسجد مرکز هدایت، عبادت، ترویج دین و اخلاق و تمرین برای توجه به همنوع است و یکی از پیام های نماز جماعت همین است که مردم یکدیگر را ببینند و از غم و شادی هم اطلاع پیدا کنند و هر چه این کارکردها ضعیف شود یا توجه جدی به آن نشود، جامعه دچار آسیب و مشکلاتی جایگزین این نشاط و شادابی و دیانتی است که مساجد باید ترویج کنند.
فعال کردن مساجد، مستلزم فعال کردن ارکان مسجد
امام جمعه کرمان فعال کردن مساجد را مستلزم فعال کردن ارکان مسجد دانست و تأکید کرد: اگر ارکان مسجد فعال شود و در جای خود قرار بگیرد؛ مسجد خودبخود فعال می شود؛ یکی از ارکان امام جماعت است که باید متناسب با نیازهای جامعه معلومات لازم، انگیزه جدی و وقت کافی به اندازه کار در مسجد داشته باشد که این اولین محور فعالیت مسجد است.
وی هیئت امنای قوی و با انگیزه و به دور از اختلافات معمول؛ بسیج فعال و قدرتمند و متناسب با مسجد محله و کانون فعال و بابرنامه را از دیگر مولفه های فعال کردن مساجد برشمرد و افزود: برنامه های جذاب و بیان های مناسب، رسالت درست در یاد دادن احکام دینی و اخلاق اسلامی و اعتقادات و نیز باید کنار هم گذاشته شود که در این صورت مسجد فعال و افراد زیادی در آن حضور یافته و تربیت مسجدی در دستور کار قرار می گیرد و این تربیت زمینه ساز اخلاق دینی است و اخلاق دینی در خانواده خیلی از چالش ها و آسیب ها را از بین می برد.
نماینده ولی فقیه در استان کرمان در پایان ابراز امیدواری کرد: به امر مهم مسجد با همه کارکردی در اسلام برای آن دیده شده توجه شود تا مساجد فعال شوند.
طاهره بادامچی
نظر شما