وضعیت مطلوب‌ نمازخانه بین راهی خراسان جنوبی/ مساجد بین راهی بدون متولی

درحالیکه طبق گفته مسئولان خراسان جنوبی نمازخانه و مجتمع‌های بین راهی این استان، نسبت به دیگر استان‌های کشور از کیفیت و وضعیت مطلوب‌تری برخوردار هستند، رئیس ستاد اقامه نماز خراسان جنوبی معتقد است که مساجد بین راهی متولی خاصی نداشته و حرف شنویی از ارگانی برای رعایت نکات بهداشتی ندارند.

خبرگزاری شبستان_خراسان جنوبی: زهرا مهرور؛ نماز، به‌عنوان یکی از رکن‌های اسلام و اعمال عبادی مهم، در زندگی مسلمانان جایگاه ویژه‌ای دارد. این عبادت، نشانه‌ای از ایمان و تسلیم به خداوند است و به طور روزانه، پنج مرتبه توسط مسلمانان انجام می‌شود.

در این مسیر، نمازخانه همانند مسجد به‌عنوان مکانی ویژه برای عبادت و نماز گزاردن در برخی از اماکن عمومی مانند دانشگاه‌ها، بیمارستان‌ها، جاده‌های، مراکز خرید و همچنین در ادارات دولتی و غیردولتی تأسیس شده است. و در سال‌های پس از پیروزی انقلاب اسلامی تلاش مضاعفی برای احداث مساجد و نمازخانه‌های بین راهی صورت گرفته است.

این مساجد و نمازخانه‌ها مکان مناسبی است تا مسافران خسته در آن به اقامه نماز و راز و نیاز با خدا پرداخته و پس از رفع خستگی و تجدید قوا مسیر را بسوی مقصد ادامه دهند. این زائرسراها و نمازخانه‌های بین راهی علاوه بر اینکه مکان مناسبی برای ارتباط با خداوند بود بدلیل ایجاد امکان برای استراحت و تجدید قوا قطعا در کاهش تصادفات و حوادث جاده‌ای نیز ایفای نقش می‌کند.

فعالیت ۳۷ باب نمازخانه و مجتمع بین راهی در محورهای خراسان جنوبی

اسدالله جلال‌زاده- مدیرکل راهداری و حمل و نقل جاده‌ای خراسان جنوبی در این رابطه در گفتگو با خبرنگار شبستان با با اشاره به وجود ۱۷ هزار و ۸۰۰ کیلومتر راه در خراسان جنوبی می‌گوید: در حال حاضر ۳۷ مجتمع خدمات رفاهی و بین راهی که دارای نمازخانه و سرویس‌های بهداشتی است در حال خدمات‌رسانی به کاربران جاده‌ای هستند و ۲۳ مجتمع دیگر نیز در حال احداث است.

وی می‌افزاید: مجتمع های خدماتی رفاهی با اعتبار بخش خصوصی احداث و از سوی اداره کل راهداری و حمل و نقل جاده‌ای نسبت به تخصیص کمک بلاعوض جهت بهره‌برداری از مجتمع اقدام می‌شود.

وضعیت مطلوب‌ نمازخانه بین راهی خراسان جنوبی/ مساجد بین راهی بدون متولی

جلال‌زاده با بیان اینکه پنج مجتمع خدمات رفاهی در دولت سیزدهم به بهره‌برداری رسیده است، ادامه می‌دهد: سه باب نمازخانه بین راهی با اعتبار ۷۵ هزار میلیون ریال نیز در دولت سیزدهم در استان از اعتبارات سازمان به بهره‌برداری رسیده و یک باب نمازخانه با اعتبار ۳۵ هزار میلیون ریال  نیز در حال احداث است.

مدیرکل راهداری و حمل و نقل جاده‌ای خراسان جنوبی با اشاره به وضعیت بهداشتی و نظارت بر این مکان‌ها می‌گوید: این اقدام توسط کمیته ویژه نظارت بصورت مستمر صورت می‌پذیرد و در ایام تعطیلات نوروزی و فصل تابستان و اربعین حسینی نظارت‌ها تشدید می‌شود.

وی با تأکید بر اینکه کمیته شهرستانی در راستای ارائه خدمات مطلوب نظارت مستمر بر مجتمع‌های خدمات رفاهی و نمازخانه‌های بین راهی دارد، بیان می‌کند: سامانه پیامکی ۳۰۰۰۷۰۷۰-۳۰۰۰۱۴۱ آماده دریافت شکایات و انتقادات و پیشنهادات مردمی است و همچنین در محل مجتمع‌های خدماتی رفاهی اطلاعات مدیر داخلی مجتمع نصب شده است که مردم در صورت بروز مشکل و یا نقص تماس حاصل فرمایند.

مساجد و نمازخانه‌های بین‌شهری از جمله مجموعه‌های فرهنگی برای ترویج اقامه‌ نماز در اماکن برون شهری و بین‌شهری هستند که مدیریت صحیح و استاندارد آنها ضرورتی مهم برای نگه‌داشت و تقویت تاثیرگذاری آنها در امر اقامه‌ نماز است.

مجتمع‌های خدمات رفاهی آستان قدس رضوی الگوی موفق در خدمت‌رسانی

حجت الاسلام حسین کمیلی- رئیس ستاد اقامه نماز خراسان جنوبی هم با اشاره به وضعیت نمازخانه‌های بین راهی استان، می‌گوید: در سطح استان فضاهایی جهت اقامه نماز اعم از مجتمع‌های بین راهی متعلق به آستان قدس رضوی، مسجد، نمازخانه مستقر در یک مرکز خدماتی رفاهی یا جایگاه‌های عرضه سوخت، سکوهای نماز و ... در راه‌های مواصلاتی وجود دارد، که از حیث احداث و مدیریت و نگهداری متفاوت هستند.

وی ادامه می‌دهد: در استان ۹ مجتمع خدمات رفاهی آستان قدس رضوی جهت خدمات‌رسانی به زائران بارگاه ملکوتی حضرت رضا(ع) فعال است که کیفیت بسیار مطلوبی دارد و جای هیچگونه نقص و نقضی وجود ندارد و الگوی بسیار خوبی برای سایر مجموعه‌های خدماتی استان در جهت ارائه خدمات به زائرین و مسافرین مسیرهای استان است.

وضعیت مطلوب‌ نمازخانه بین راهی خراسان جنوبی/ مساجد بین راهی بدون متولی

حجت الاسلام کمیلی می‌افزاید: برخی مجتمع‌های بین راهی نیز تحت مدیریت اداره کل راهداری و حمل و نقل جاده‌ای خراسان جنوبی است که اینها هم تقریباً قابل رصد و موارد بهداشتی در آن رعایت می‌شود از جمله اینکه سه باب نمازخانه این اداره کل در گردنه خونیک، دیگ رستم که در گذشته خیلی مشکل داشتیم و سه راهی جعفری شهرستان طبس که آنجا هم جزو بحران‌های جاده‌های استان بود، احداث کرده است.

وی در ادامه ییان می‌کند: در خراسان‌جنوبی علاوه بر مجتمع‌های رفاهی، ۲۲ نمازخانه و مسجد بین راهی و ۱۶ سکوی نماز وجود دارد.

لزوم ساماندهی مساجد بین راهی خراسان جنوبی

رئیس ستاد اقامه نماز خراسان جنوبی با اشاره به اینکه برخی مجتمع‌های بین راهی معمولی هم وجود دارد که با تذکری که داده می‌شود موارد نظافتی و بهداشتی را رعایت می‌کنند، یادآور می‌شود: اما یکی از موارد که استان ما را حاشیه‌دار کرده وجود مساجد بین راهی است که متولی خاصی ندارند و حرف شنویی از ارگانی برای رعایت موارد بهداشتی ندارند.

وی با بیان لزوم ساماندهی مساجد بین راهی استان می‌گوید: مسجد چهاره معصوم(ع) سه راهی نوفرست، مسجد فاطمه زهرا(س) گردنه آرین شهر و مسجد امام خمینی(ره) در نزدیکی نهبندان جزو این مساجد بین راهی است که وضعیت مطلوب و رضایت‌بخشی ندارند البته بیشتر مشکل مربوط به نظافت سرویس‌های بهداشتی این امکان است که بخشی به عدم رعایت خود مردم برمی‌گردد.

حجت الاسلام کمیلی تصریح می‌کند: گرچه گاهی متولیان در حفظ و نگهداری سرویس‌های بهداشتی و نمازخانه‌های بین راهی کوتاهی می‌کنند اما به نظر می‌رسد مردم نیز در برخی مواقع سر ناسازگاری با خدمات عمومی داشته و با تخریب آن فرصت بهره‌مندی از این خدمات را از سایرین سلب می‌کنند.

رئیس ستاد اقامه نماز استان ادامه می‌دهد: باید فرهنگ‌سازی شود که مردم رعایت بیشتری برای تمیزی و بهداشت نمازخانه و مجتمع‌های رفاهی بین راهی داشته باشند و رعایت بهداشت و حفظ و نگهداری این اماکن را مانند خانه خود مدنظر قرار دهند.

وضعیت مطلوب‌ نمازخانه بین راهی خراسان جنوبی/ مساجد بین راهی بدون متولی

مشکلی در کمیت نمازخانه‌های بین راهی استان وجود ندارد

وی با بیان اینکه به لحاظ کمیت نمازخانه بین راهی و سکوی نماز کمبودی در جاده‌های سطح استان وجود ندارد و جاده مشهد از استانداردی که اداره راهدای تعریف شده جلوتر هستیم و از بیرجند تا قاین میانگین در هر ۲۰ کیلومتر یک نمازخانه بین راهی وجود دارد، می‌گوید: فقط در فاصله بین خور خوسف تا دیهوک در این زمینه مشکل وجود دارد که پیگیر هستیم در سه راهی عرب‌آباد یک نمازخانه احداث شود.

حجت الاسلام کمیلی با اشاره به راه‌اندازی سامانه راه نماز برای گشایش ظرفیت نقد و ارائه نقاط قوت و ضعف توسط مردم می‌افزاید: با همه این مسائل با جرأت بیان می‌کنم که وضعیت مجتمع‌های خدمات رفاهی و نمازخانه‌های بین راهی استان نسبت به دیگر استان‌های کشور از کیفیت و وضعیت مطلوب‌تری برخوردار است اما برای تحقق خدمات مطلوب و کیفی مناسب به مسافران تا نقطه مطلوب فاصله داریم که باید تلاش و نظارت بیشتری صورت گیرد.

قابل ذکر است؛ فروردین ماه سال ۱۴۰۱، احمد وحیدی وزیر کشور طی بخشنامه‌ای محورها و انتظارت از استانداران در زمینه ترویج و توسعه فرهنگ اقامه نماز را در ۱۵ بند ابلاغ کرد. در ماده ۶ بخشنامه وزیر کشور بر حل مشکلات اقامه نماز مسافرین در مساجد و نمازخانه‌های بین راهی از سوی متولیان امر با تشکیل کارگروه «بررسی وضعیت فضاهای اقامه نماز در راه‌ها مواصلاتی استان» با ترکیب معاون توسعه مدیریت و منابع انسانی استاندار، مدیر ستاد اقامه نماز استان، مدیران کل راه و شهرسازی، حمل و نقل پایانه‌ها، پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی، میراث فرهنگی، اوقاف و امور خیریه و سایر دستگاه‌ها مرتبط از طریق نیازسنجی، جانمایی و احداث مساجد، نمازخانه یا سکوی نماز در مسیرهای مواصلاتی استان که فاقد فضای مناسب جهت اقامه نماز مسافرین هستند، تأکید شده است.

همچنین تعمیر، تجهیز و نگهداری مساجد، نمازخانه‌ها و سکوهای نماز بین راهی یا تفرجگاه‌ها و سواحل، پارک‌های جنگلی و مکان‌هایی که میزبان مسافران به ویژه در ایام پرتردد (مانند عید نوروز، تعطیلات تابستان و…) باید مدنظر قرار گیرد.

کد خبر 1748288

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha