تبیین کارهای دولت و مجلس/ همه گروه‌ها دغدغه افزایش مشارکت دارند

شماری از شخصیت‌های سیاسی در نشست خانه گفت‌وگو در دانشگاه تهران با موضوع انتخابات بر موضوعات مختلفی مانند ضرورت تقویت احزاب در کشور، اهمیت حضور مردم و مشارکت سیاسی آنها و پرداخت به درک گروه‌های رقیب از ساخت اجتماعی تاکید کردند.

به گزارش خبرگزاری شبستان، خانه گفت‌وگوی دانشگاه تهران اخیرا میزبان شخصیت ها و نخبگان کشور و استادان دانشگاه تهران از طیف های فکری متفاوت و مختلف و چهره های سیاسی بود که در تالار شهید سلیمانی این دانشگاه پیرامون موضوع انتخابات دوازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی با هم گفت‌وگو کردند؛ انتخاباتی که همزمان با انتخابات ششمین دوره مجلس خبرگان رهبری و در جمعه پیش‌رو (۱۱ اسفند) برگزار خواهد شد.

سخنان هفت نفر از استادان و شخصیت‌های سیاسی حاضر در این نشست در دو بخش به نقل از دانشگاه تهران ارائه می‌شود؛ بخش اول را در ادامه می‌خوانید.

رئیس دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران در این نشست با بیان اینکه قصد دارد یک بحث سه سطحی را مطرح کند، بیان کرد: در سطح سیاست بین‌الملل، تهدیدات علیه ما بالا است و در فضای تهدیدات، نیازمند انسجام هستیم. وقتی از انسجام صحبت می‌کنیم، می‌خواهیم ببینیم که چقدر از جامعه ایرانی دارای رویکرد مشابه هم است.

ابراهیم متقی توضیح داد: امروز در یک فضای بحرانی به لحاظ منطقه‌ای و بین‌المللی قرار داریم. در هیچ دوران تاریخی دیگری به اندازه امروز این احساس تهدید وجود نداشت. درست است خیلی از این نشانه‌های تهدید فعلاً دور از حوزه‌های سرزمینی ما است اما یک نکته بسیار جدی وجود دارد. خیلی از بازیگران می‌خواهند این موضوع را درک کنند که فضای انسجام اجتماعی در شرایط موجود چگونه است. ما قدرت را بر اساس انسجام اجتماعی تحلیل می‌کنیم. اگر کشوری دارای قدرت باشد، ضریب کنش تهاجمی سایر بازیگران در برابر او کاهش پیدا می‌کند. همان‌گونه که موشک‌ها می‌توانند برای ما بازدارندگی ایجاد کنند، به همان‌گونه انسجام اجتماعی هم می‌تواند برای ما این بازدارندگی را فراهم کند.

رئیس دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران ادامه داد: نکته دوم این است که چقدر گروه‌های اجتماعی، ضرورت‌های ساختاری کشور را درک می‌کند. به عبارت دیگر سیاست معطوف به بقای نظام سیاسی را سیاست معطوف به بقای خودشان می‌دانند. گروه نسلی من و محمد هاشمی و جواد ظریف، مجموعه‌هایی هستیم که به ساختار نظام سیاسی و به ساخت قدرت یک باور بنیادین داشته‌ایم و در این فضا آن را ادامه می‌دهیم. نسل بعد از ما هم همان پیوند را با ساختار سیاسی دارند. پس نسل بعد از ما هم ضرورت‌های ساختاری را درک می‌کند و به این موضوع واقفند که مسئله انسجام و مشارکت چقدر در فضای بازدارندگی تأثیرگذار است.

وی در تشریح سطح سوم سخنان خود، بیان کرد: سطح سوم به لحاظ فضای اولیه، گروه‌های نسلی جدید است. این گروه‌های نسلی جدید، ادبیات ما را زیاد نمی‌پسندد؛ چه ادبیات مجموعه‌های اصولگرا و چه ادبیات اصلاح‌طلب‌ها را و چه ادبیات کسانی که دانشگاهی هستند؛ کسی زیاد توجهی نشان نمی‌دهد. نکته دیگری که وجود دارد این است که باید ببینیم چه مجموعه‌ای از فضای اجتماعی موجود در وضعیت نسلی قرار دارد و فراوانی گروه‌های نسلی z در ساختار اجتماعی به چه گونه است و این فضای نسل زد/ z چه تقسیم‌بندی آرمانی و سیاسی دارد؟

استاد دانشگاه تهران با توجه به فضای انتخابات اظهار داشت: مقام معظم رهبری تاکید داشتند فضای انتخابات، رقابتی و مشارکتی باشد. این جلسه را که برگزار کرده‌ایم نشان می‌دهد به بحث رقابت اعتقاد دارید و رقابت و مشارکت را با هم پیوند می‌دهید. نکته‌ مهم این نیست که ما چه درک می‌کنیم، بلکه نکته اساسی این است که ساخت اجتماعی چه درک می‌کند و گروه‌های رقیب چه درکی دارند. آیا آنها این انگاره را دارند که فضای موجود یک فضای رقابتی خواهد بود؟ این بحثی است که به نظر من قابل تردید و قابل بحث است.

وجود احزاب مهم است

عضو شورای مرکزی و سخنگوی جامعه روحانیت مبارز در این نشست گفت: آنچه مهم است وجود احزاب بزرگ است. اگر احزاب بزرگ شکل بگیرد و جریانات سیاسی به احزاب دارای چارچوب و برنامه تبدیل شوند و از هر دوره برای دوره بعدی کادرسازی کنند، دولت بعدی که می‌خواهد تشکیل شود، این طور نخواهد بود که بعد از اینکه رئیس‌جمهور انتخاب شد، تازه بگوید که وزرایش چه کسانی باید باشند؟

حجت‌الاسلام غلامرضا مصباحی مقدم، با بیان اینکه «مجلس شورای اسلامی جای بسیار بسیار تأثیرگذاری می‌تواند باشد و در رأس امور»، خاطرنشان کرد: اگر مجلس یک مجلس حزبی قوی و معتبری باشد و کسانی که وارد مجلس می‌شوند از قبل برای کمیسیون‌های تخصصی مجلس تربیت شده و تخصص‌های لازم را داشته باشند، آن وقت ساختار سیاسی‌مان برای شکل‌گیری یک دولت قوی و مجلس قوی فراهم است.

وی تصریح کرد: وضعیت حاضر که ما برای هر انتخابات چند ماه قبل از هر انتخابات دست به کار می‌شویم و افرادی را معرفی می‌کنیم و تازه می‌مانیم که کدامیک را بر کدامیک ترجیح دهیم، اصلاً بی‌معنای مطلق است. بنابراین باید تشکیلات سیاسی و ساختار سیاسی جامعه‌مان مبتنی بر احزاب باشد و البته احزاب باید در چارچوب قانون اساسی و در چارچوب سیاست‌های کلی نظام عمل کنند اما دست به دست شدن قدرت بین احزاب کاملاً بجاست و معنا دارد. چون از قبل معلوم است که چه می‌خواهند و اهدافشان چیست.

مصباحی مقدم درباره نظام سیاسی گفت: درباره مسئله اینکه نظام ما از نظر سیاسی «ریاست‌محوری» باشد یا «پارلمان‌محوری»، بنده ترجیح می‌دهم «پارلمان‌محوری» باشد؛ پارلمانی که نمایندگان آن منتخب مستقیم مردم هستند و جریان قدرت را تشکیل دهند و قدرتی روی کار بیاید یا ریاست جمهوری توسط پارلمان تعیین شود یا مثلاً رئیس‌جمهور را مردم تعیین کنند ولی نخست‌وزیری باشد که پارلمان تعیین کند تا راحت بشود جابه‌جا شود و اگر ناکارآمدی مشاهده شد، بتوان او را استیضاح کرد و کنار گذاشت. الآن یک مانع بسیار بزرگی نسبت به اینگونه مسئله داریم.

وی به اهمیت مساله تشخیص و تبیین درست و دقیق وظایف رهبری و سه قوه نظام اشاره کرد و گفت: اگر منتخب مستقیم مردم که رئیس‌جمهور یا دولت یا نمایندگان مردم هستند، کم‌کاری کردند، این موضوع نباید پای رهبری گذاشته شود.

مصباحی مقدم همچنین درباره «مسئله نقش مردم در مشروعیت‌بخشی به حکومت و حاکمیت»، به مقاله خود با عنوان «تبیین جدید نظریه ولایت فقیه با رویکرد فقه سیاسی» اشاره کرد و گفت: بنده با استناد به آیات قرآن و روایات اثبات کرده‌ام مردم در مشروعیت‌بخشی حاکم نقش دارند. البته این موضوع در نامه امام راحل (ره) به آیت‌الله علی مشکینی هم آمده بود که فقیه عادلی مشروعیت دارد که منتخب خبرگان منتخب ملت است. این حرف دقیقی است و از یک فقیه و مرجع تقلید است.

سخنگوی جامعه روحانیت مبارز درباره موضوع سرمایه اجتماعی به حدیثی از پیامبر (ص) اشاره و بیان کرد: سرمایه اجتماعی معلول دو عامل مهم یعنی صداقت و امانتداری است. مردم اگر صداقت و امانت ببینند، مسلماً همراه می‌شوند. دو عامل صداقت و امانتداری بسیار تأثیرگذار است، البته تاثیرش با تأخیر نشان داده می‌شود. چون باید زمان بگذرد و مردم آن را حس کنند.

تاکید بر حضور مردم

عضو هیأت علمی دانشکده مطالعات جهان دانشگاه تهران در نشست خانه گفت‌وگوی دانشگاه تهران گفت: تخصصی در امور داخلی ندارم و کنشگر سیاسی هم نیستم، لذا از حوزه تخحصصی خودم استفاده می‌کنم.

محمدجواد ظریف افزود: انقلاب ایران یک حرکت جدی جهانی بود. شروع فروپاشی نظام دوقطبی از انقلاب ما شروع شد و کنشگران و صاحب‌نظران مختلف این حوزه بعد از انقلاب ما گفتند که انقلاب ایران در تاریخ جهان بی‌نظیر است. به این دلیل که یک حزب سیاسی یا گروه مسلح این انقلاب را هدایت نکرده و این انقلاب به وسیله مردم و با یک رهبری خردمندانه پیروز شده است. بنابراین نقش مردم در پیروزی انقلاب اسلامی، نقش مردم در جنگ تحمیلی و نقش مردم در مقابله با تحریم‌ها را نمی‌توانیم فراموش کنیم. مردم بودند که این انقلاب را به ثمر رساندند و تا امروز این انقلاب را حفظ کردند.

وزیر پیشین امور خارجه در ادامه سخنان ابراهیم متقی استاد دانشگاه تهران درباره مؤلفه‌های بازدارندگی گفت: آنچه به ما قدرت بازدارندگی می‌دهد باز هم حضور مردم است، نه به این معنا که اقتصاد یا قدرت نظامی ایران مهم نیست، بلکه به معنای آن است که آن وجه تمایزی که ایران را با سایر کشورها متفاوت کرده، حضور مردم بوده که همواره هم این حضور بوده است.

وی افزود: اگر حضور مردم در انتخابات گذشته نبود، به نظر من موقعیت ما برای مذاکرات چه در دوره‌های گذشته و چه مذاکرات برجام حتماً بسیار شکننده می‌بود ولی ۷۳ درصد مردم که در انتخابات حضور پیدا کردند. این موقعیت را برای جمهوری اسلامی آفریدند. این حضور مردم بود و هنوز هم این حضور مردم تعیین‌کننده است.

ظریف، وقتی درباره مؤلفه‌های کاهش یا افزایش سرمایه اجتماعی در جوامع مختلف سخن می‌گفت، از مردم به عنوان «فرصت» و «پایه قدرت نظام» نام برد و گفت: دست فرصت را باید باز بگذاریم.

این استاد دانشگاه اظهار داشت: اگر نگاه فرصت‌محور با نگاه تهدیدمحوری جایگزین شود، آن وقت می‌بینیم که مردم چطور می‌آیند، آن وقت می‌بینیم که مردم چطور در انتخابات شرکت می‌کنند.

در ادامه، سید محمد حسینی معاون امور مجلس رئیس‌جمهور گفت: بر خلاف برخی نیروهای مسلح که می‌گفتند تنها راه رهایی جنگ مسلحانه است، امام (ره) بر این باور بود که مردم باید در صحنه باشند. بعد از انقلاب اسلامی که برخی گروه‌ها چندان اعتقادی به حضور مردم نداشتند، امام (ره) تاکید داشتند همه مراحل با حضور و مشارکت مردم باشد و در وصیت‌نامه خود نوشتند که در همه انتخابات‌ها شرکت کنید. این سخن خطاب به ما است و فقط خطاب به افراد در سال ۶۸ نیست که امام (ره) رحلت کردند. امام بر شرکت در همه انتخابات‌ها اعم از مجلس شورای اسلامی، مجلس خبرگان رهبری و ریاست جمهوری تاکید داشتند. بنابراین کسانی که مدعی راه امام (ره) هستند امروز باید مردم را دلگرم کنند.

وی افزود: از گروه‌های اصلاح‌طلبی مانند حزب کارگزاران، اعتدال و توسعه، ندای ایرانیان، اعتماد ملی و بقیه و آن ۱۱۰ نفری که نامه نوشتند و مردم را به مشارکت تشویق کردند، تشکر می کنیم و امیدواریم در روزهای باقیمانده تا انتخابات، بقیه کسانی که دل در گروی اعتلای ایران دارند هم به این جمع بپیوندند و مشارکت را افزون کنند. یکی از چیزهایی که باعث دلسردی می‌شود این است که برخی‌ها همراهی و مشارکت نکنند. چهره‌هایی که موجه و گروه مرجع هستند، ای کاش که همه این عزیزان هم خودشان را در معرض رأی مردم قرار می‌دادند.

کارهای دولت دیده نمی‌شود

دبیرکل کانون دانشگاهیان ایران اسلامی افزود: افراد اصلاح‌طلب که قبلاً در شهرهای مختلف، نماینده یا فرماندار و استاندار بوده‌اند در صحنه انتخابات حضور پیدا کرده‌اند، می بینیم که رقابت خوبی شکل گرفته و پرشورتر هم خواهد شد.

استاد دانشگاه تهران ادامه داد: در جمع نامزدهای انتخابات پیش رو، حدود هزار و ۱۰۰ عضو هیأت علمی، صدها پزشک، صدها حقوقدان و صدها عنصر فرهنگی فعال از اقشار مختلف جامعه حضور دارند و خانم‌ها بیش از همیشه در انتخابات نامزد شده‌اند؛ این باعث می‌شود رقابت شکل بگیرد. البته رقابت هم همیشه بین افراد مشهور خاصی نیست. اصلاً انتخابات یک عرصه‌ای است که چهره‌های جدید هم مطرح شوند و جریانات جدید وارد میدان شوند. در کشور ما آنقدر استعداد و نیروهای زبده و نخبه وجود دارد که بیایند و کمک کنند.

وی در تشریح مسائل و آثار جهانی مشارکت در انتخابات اظهار داشت: همه ما در حزن و اندوه مردم مظلوم غزه هستیم. برخی از آنها هم اعلام کردند تنها پیروان اهل بیت علیهم‌السلام هستند که با جدیت حمایت می‌کنند و ایران است که پناهگاه غزه است. قطعاً انتخابات پرشکوه می‌تواند در بحث حمایت از غزه هم نقش مهمی داشته باشد.

حسینی با بیان اینکه انتخابات فرصت خوبی برای ارتقای بینش سیاسی مردم و طرح مسائل اساسی کشور و دیدگاه‌های مختلف در بحث‌های سیاسی و اقتصادی است، گفت: دولت وظیفه‌اش کار و تلاش است و از ابتدا بنا بر این بوده است که طرح های نیمه‌تمام تکمیل شود و مشکلات آب و برق، انرژی و مشکلات دیگر مردم یکی بعد از دیگری برطرف شود. این می‌تواند امیدواری ایجاد کند ولی آن قدر حاشیه‌ و تبلیغات یاس‌آفرین وجود دارد که کارها دیده نمی‌شود.

نسل جوانی که برخی از آنها فاصله گرفته‌اند، وقتی دستاوردهای نظام و انقلاب اسلامی را در همین اردوهای راهیان پیشرفت از نزدیک ملاحظه کرده‌اند خیلی تحت تأثیر قرار گرفته‌اند و نگاهشان عوض شده است؛ چون سر در فضای مجازی داشته‌اند و با واقعیت‌های جامعه ارتباطی نداشتند ولی وقتی پیشرفت‌ها را از نزدیک دیدند، تحت تأثیر قرار گرفته‌اند.

حسینی درباره جایگاه مجلس در جمهوری اسلامی ایران، اظهار داشت: جایگاهی که مجلس ما دارد، کمتر در دنیا است. ببینید یک رئیس‌جمهور در یک کشور می‌تواند اراده کرده و یک مجلس را منحل یا مصوبات مجلس را وتو کند و حتی ممکن است برخی وجود دو مجلس در برخی کشورها را نقطه قوت بدانند اما در آن کشورها مجلس نمایندگان که مردم به طور کامل در آن نقش‌آفرین هستند به تنهایی ره به جایی نمی برند و باید حتماً مجلس سنا یا مجلس لردها به تأیید مصوباتشان بپردازد. بنابراین مجلس ما جایگاه بسیار مهمی دارد که بسیاری از مردم نمی‌دانند و برخی اوقات با مجالس صوری و فرمایشی کشورهای دیگر مقایسه می‌کنند.

وی خاطرنشان کرد: اگر فصل ششم قانون اساسی را به خوبی برای مردم تبیین کنیم که دولت از آغاز به کار خود از همان گام اول، وزرا باید رأی بگیرند و هر لایحه و طرح و برنامه و بودجه و همه چیز باید با تصویب مجلس باشد، قطعاً مردم توجه بیشتری به انتخابات مجلس می‌کنند. زیرا مجلس باید یک مجلس کارآمد و قوی باشد تا بتواند مشکلات کشور را حل کند.

معاون رئیس‌جمهوری با تاکید بر همدلی و وفاق، بیان کرد: الان دشمنان ما رسوا شده‌اند. اگر در گذشته برخی‌ها ماهیت غرب و آمریکا را نمی‌دانستند ولی اکنون با این جنایاتی که در غزه انجام دادند و از رژیم صهیونیستی حمایت کردند، دیگر نقاب از چهره کنار رفته و هر جوان و نوجوانی این مسئله را کاملاً درک کرده است.

برخی‌ها می‌گویند اشکالات در کشور است. اشکالات را چه کسی ایجاد کرده است؟ همین افراد و امثال ما که دور این میز هستیم. از اول انقلاب مسئولیت داشته‌ایم و هر دو طیف اصلی کشور هم در مجلس و هم در دولت‌های متعدد بوده‌اند؛ بنابراین نمی‌توانیم اینجا فرافکنی کنیم. ضعف‌ها و کاستی‌هایی داریم. برای رفع آنها باید دست در دست هم دهیم و با کار کارشناسی و با پیشنهادات ارزنده به حل مشکلات بپردازیم.

تاکید مقام معظم رهبری بر انقلابی بودن مجلس یازدهم

دبیرکل جمعیت رهپویان انقلاب اسلامی در نشست خانه گفتگوی دانشگاه تهران در حضور بیش از ۸۰ استاد دانشگاه تهران از طیف‌های فکری متفاوت و چهره‌های سیاسی از احزاب و گروه‌های سیاسی مختلف گفت: مباحث را به سمت مباحث علمی و کارشناسی و تخصصی ببریم و همه ما با هر گرایش سیاسی که داریم، اگر اتفاق مثبتی افتاده است برای مردم توضیح دهیم. این که برخی به خاطر اختلافات سیاسی به تخطئه اقدامات مجلس بپردازند و آن را کوچک بشمارند، رویه درستی نیست و بازی باخت- باخت است. امیدوارم همه ما به سمتی برویم که برای مردم کار کنیم و به تبیین هم بپردازیم.

مالک شریعتی نیاسر گفت: مقام معظم رهبری در چهار سال پیاپی در دیداری که با نمایندگان مردم داشتند، فرمودند این مجلس انقلابی است و این مطلب را ناظر بر علم و آگاهی و شناختی که از عملکرد مجلس دارند، می‌فرمایند.

وی در راستای تبیین دستاوردهای دوره جاری مجلس شورای اسلامی، به هشت مورد از فعالیت‌های اثربخش مجلس اشاره کرد و در اولین مورد از الکترونیکی شدن صدور مجوزهای کسب‌ و کار نام برد و گفت: قبلا اینگونه بود که مردم از این ساختمان به آن ساختمان دنبال جواز بودند که این دیگر برچیده شده است. اکنون در پی مصوبه مجلس، جوازها الکترونیکی شده است.

مالک شریعتی نیاسر به تصویب قانون جهش تولید دانش‌بنیان و مزایای آن اشاره کرد و افزود: آن قدر حمایت از شرکت‌های دانش‌بنیان و استارتاپ‌ها در این قانون زیاد شده است که نگران بودم به خاطر فرصت‌ها و امتیازاتی که این قانون برای شرکت‌های دانش‌بنیان ایجاد می‌کند، زمینه سو استفاده فراهم شود.

نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی از «الزام به ثبت رسمی اسناد عادی» به عنوان یکی از اقدامات مؤثر دوره جاری خانه ملت یاد کرد و گفت: حجم بسیاری از پرونده‌های قضایی به دلیل دعاوی مربوط به اسناد عادی است. مجلس ورود کرد و با وجود اشکالی که شورای نگهبان وارد آورد، مجمع تشخیص مصلحت نظام ورود کرد و با تذکری که رهبری درباره ثبت رسمی اسناد عادی دادند، این قانون نهایی شد.

وی با اشاره به آخرین ویرایش قانون بانک مرکزی در سال ۱۳۵۰ گفت: این قانون متناظر با شرایط امروز کشور نبود. بنابراین مجلس ورود کرد و این قانون اصلاح شد. افزایش قدرت بانک مرکزی می‌تواند به پویایی نظام بانکی کشور کمک کند؛ اگرچه هنوز بخش بانک‌های تجاری آن باقی مانده است.

مجلس نمی‌تواند بودجه اضافه کند

بخشی از پاسخ به این سوال که چرا مشکلات کشور در حوزه اقتصادی حل نمی‌شود، ناظر بر این است که طلا و خودرو و مسکن تبدیل به کالاهای سرمایه‌ای شده‌اند. تصویب قانون مالیات بر عایدی سرمایه، برای مهار برخی مشکلات کمک جدی است که دولت هم برای اجرای آن اهتمام دارد و شروع شده است.

وی با اشاره به بیانات مقام معظم رهبری مبنی بر ام‌الخبائث بودن کسری بودجه، خاطرنشان کرد: یکی از زمینه‌های کسری بودجه، ناشی از خود ما مجلسی‌ها است. نماینده‌ها علاقه به هزینه مازاد دارند و وقتی بودجه تصویب می‌شود، منابع که بسته می‌‎شود، در مصارف مشکلات مختلف در حوزه‌های انتخابیه است و در جداول اضافه می‌کنند و هزینه‌های قطعی مازاد بدون منابع پیش‌بینی شده، کسری ایجاد می‌کند. مجلس در این زمینه از خودش شروع کرد. امسال هم بودجه دو مرحله‌ای شده و هم دو شوری؛ یعنی امسال سقف بودجه برای ۱۴۰۳ بسته شده است و در مرحله جداول دیگر کسی نمی‌تواند اضافه کند. مجلس خودش در این موضوع ورود کرد و این تعارض منافع را به جان خرید و مدیریت کرد.

نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی از ضابطه‌مند شدن و شفافیت شرکت‌های تابع وزارت نفت به عنوان اقدام مؤثر دیگری نام برد که نمایندگان در دوره جاری مجلس نسبت به آن اهتمام داشته‌اند و درباره آن توضیح داد: سومین بند سیاست‌های کلی برنامه هفتم بر این موضوع تاکید داشت. در شرکت‌های فرعی تابع وزارت نفت گاهی تا ۲۰۰ همت مبالغی بود که اینها شفاف نبود، نه اینکه خدای ناکرده بگوییم سو استفاده می‌شد که خوشبختانه برای بحث کنترل و ذخیره‌سازی آنها تکالیف جدی گذاشته شد.

شریعتی نیاسر، تاکید بر مدیریت مصرف در حوزه انرژی را از موارد مورد اهتمام مجلس دانست و گفت: اگر ناترازی انرژی را در کشور جبران نکنیم و یک بحران نزدیک را مدیریت نکنیم، در آینده‌ای نه چندان دور صنایع ما متروکه خواهد شد، به ویژه صنایع انرژی‌بر نظیر پتروشیمی‌ها و صنایع فولاد و مس که با اصلاح ساختار و اصلاح فرهنگ و اصلاح مالی می‌توان موضوع را مدیریت کرد.

دغدغه‌های مشترک داریم

معاون رییس جمهور پیشین در امور زنان و خانواده در این نشست، گفت: نقطه اشتراک همه ما این است که انتخابات اهمیت دارد و برای تعیین‌کننده بودن صندوق، در این که همه نگران آینده انقلاب اسلامی هستیم، همه با هم متحد هستیم و همه‌مان این دغدغه را داریم و الان هم که نزدیک انتخابات است این دغدغه‌ها شدیدتر می‌شود.

معصومه ابتکار با طرح انتقاد نسبت به آنچه تحت عنوان «رویکردهای حذفی از عرصه‌های اجرایی» و «محدود کردن سلایق» نام برد، به نقدهای جوانان نسبت به مشکلات کشور اشاره کرد و در بیان یکی از پاسخ‌هایی که به برخی نقدهای جوانان داد، اظهار داشت: انتخاب حضور در انقلاب و همراهی با امام (ره)، یک آگاهی محض و با شناخت و با درک بود.

ابتکار در بخش دیگر سخنانش گفت: مردم اهمیت انسجام ملی و تهدید خارجی را درک می‌کنند. اینکه مشارکت افزایش پیدا کند، خواست همه ما است. اینکه مردم همه بیایند پشت انتخابات و رأی بدهند و یک رأی قوی و یک مجلس پر قدرت حامی مردم شکل بگیرد و جمهوری اسلامی عزت و اعتبار پیدا کند، خواست همه ما است.

باید مردم را قانع کنیم

علی مطهری نیز از مواردی نظیر وضعیت اقتصادی و شرایط زندگی مردم و آنچه تحت عنوان «سختگیری در تایید صلاحیت نامزدهای انتخاباتی» و «تنزل جایگاه مجلس شورای اسلامی» نام برد، به عنوان عواملی یاد کرد که معتقد است می‌تواند به شکوه مشارکت شهروندان لطمه بزند.

وی بیان کرد: برخی معتقد هستند مجلس به تدریج از جایگاه خود در قانون اساسی تنزل پیدا کرده است و مجلس امروز تنها (یگانه) نهاد قانونگذاری نیست.

عضو هیأت علمی دانشگاه تهران به عنوان یک مصداق از ادعای تنزل جایگاه مجلس شورای اسلامی گفت: هیات عالی نظارت بر اجرای سیاست‌های کلی نظام که در مجمع تشخیص مصلحت نظام تشکیل شده است و در خیلی موارد دست مجلس را بسته و اساساً در قانون اساسی هم نیست، از این مصداق‌ها است.

مطهری درباره راهکارهای افزایش مشارکت در انتخابات گفت: ما باید مردم را قانع کنیم و به آنها امید دهیم که جایگاه مجلس ارتقا پیدا خواهد کرد و بدعت‌هایی که ایجاد شده، از بین خواهد رفت و سختگیری‌ها در مساله بررسی صلاحیت‌ها کنار گذاشته می‌شود. باید مردم را قانع کنیم که رأی بدهند و به مردم بفهمانیم و بگوییم که اساساً قهر کردن با انتخابات و با صندوق کار درستی نیست و در هر شرایطی باید وارد شویم و از هر روزنه‌ای استفاده کنیم و اصلاحات لازم را انجام دهیم و مردم امید پیدا کنند که امکان تغییر وجود دارد.

عضو هیأت علمی دانشگاه تهران خاطرنشان کرد: همیشه مشارکت بالا در انتخابات برای کشور مهم بوده است، به ویژه امروز که در شرایط ویژه‌ای قرار داریم. با توجه به حوادث سال گذشته که عده‌ای واقعاً دنبال براندازی بودند و بی‌پرده می‌گفتند می‌خواهیم براندازی کنیم، حالا فضا تغییر کرده و دیگر اینکه به خاطر شرایط منطقه ما در حال جنگ با آمریکا و اسرائیل هستیم و این مشارکت بالا می‌تواند در سرنوشت موضوع غزه تاثیر بگذارد.

کد خبر 1751285

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha