روابط فرهنگی ایران و بنگلادش دیرینه و متکی بر مناسبات تاریخی است

غلام صابر ستار در همایش «رمانتیسم و ارزش‌های اخلاقی در شعر نظامی گنجوی» که با همکاری رایزنی فرهنگی ایران در بنگلادش برگزار شد، گفت: روابط فرهنگی ایران و بنگلادش دیرینه و متکی بر مناسبات تاریخی طولانی است.

به گزارش خبرگزاری شبستان به نقل از سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، همایش «رمانتیسم و ارزش‌های اخلاقی در شعر نظامی گنجوی» با همکاری رایزنی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در بنگلادش و گروه زبان و ادبیات فارسی دانشگاه راجشاهی در محل این دانشگاه برگزار شد.

در این همایش که با شرکت دانشجویان رشته زبان و ادبیات فارسی و تعدادی دیگر از دانشجویان رشته‌های علوم انسانی گروه‌های مختلف دانشکده علوم انسانی همراه بود، غلام صابر ستار، رئیس دانشگاه راجشاهی، سیدرضا میرمحمدی، رایزن فرهنگی ایران در بنگلادش، محمد بلال حسین، رئیس دانشکده علوم انسانی دانشگاه راجشاهی، مجید پویان، استاد اعزامی زبان فارسی به دانشگاه داکا، عطاء الله، عضو هیأت علمی گروه زبان و ادبیات فارسی دانشگاه راجشاهی، نور الهدی، عضو هیأت علمی گروه زبان و ادبیات فارسی دانشگاه راجشاهی و شفیع الله، رئیس گروه زبان و ادبیات فارسی این دانشگاه به ایراد سخنرانی و ارائه مقاله پرداختند.

غلام صابر ستار، رئیس دانشگاه راجشاهی به عنوان اولین سخنران این همایش در سخنانی، روابط فرهنگی ایران و بنگلادش را دیرینه و متکی بر مناسبات تاریخی طولانی دانست و با اشاره به سابقه ششصد ساله رواج زبان فارسی در سرزمین کنونی بنگلادش به عنوان بخشی از شبه قاره، علاقه‌مندی خود به گسترش هر چه بیشتر روابط فرهنگی، علمی و آموزشی میان دو کشور را ابراز داشت.

روابط فرهنگی ایران و بنگلادش دیرینه و متکی بر مناسبات تاریخی است

میرمحمدی، رایزن فرهنگی ایران در بنگلادش در این همایش، با موضوع  مفاهیم و آموزه‌های عرفانی در منظومه مخزن الاسرار نظامی گنجوی، آبشخور عرفان این شاعر بزرگ و نامدار ادب فارسی را که بنابر عقیده برخی نظامی پژوهان، یکی از ۵ چهره طراز اول تاریخ شعر و ادب فارسی است، آیات قرآن عنوان کرد و با قرائت ابیات آغازین منظومه مخزن الاسرار و نیز برخی از ابیات مناجات‌های اول و دوم این مجموعه، مستنداتی از خود نظامی گنجوی بر اثبات این سخن ارائه داد.

وی تأکید کرد که عرفان که به مفهوم خدا شناسی است، تجلی تام و تمام در آیات قرآن دارد و نظامی گنجوی هم در بحث عرفان و خدا شناسی، سراغ منبع اصلی این بحث رفته و آیات قرآن را مبنای برداشت و تفسیر خود از عرفان قرار داده است.

میرمحمدی در ادامه، به وجود پیامبر عظیم الشان اسلام(ص) به عنوان مصداق اول عارف کامل و واصل در عالم خلقت اشاره کرد و افزود: نظامی گنجوی در نعت‌های چهارگانه پیامبر اسلام(ص) در مخزن الاسرار، به رهروان طریق عرفان گوشزد کرده است که الگو و مصداق کامل عرفان و خداشناسی پیامبر اسلام(ص) است و هر کسی که دنبال یافتن نمونه و الگوی حقیقی در طی طریق عرفان و خداشناسی باشد، باید به پیامبر اسلام اقتدا نماید و در پیمودن مسیر عرفان، راه آن حضرت را در پیش گرفته و در حد توان و وسعت روحی خود در این وادی قدم بردارد.

روابط فرهنگی ایران و بنگلادش دیرینه و متکی بر مناسبات تاریخی است

وی با اشاره به وجود طریقت‌ها و نحله‌های صوفیانه و عارفانه در بنگلادش که امیر مومنان علی(ع) را مقتدای خود می‌دانند، آن حضرت را ادامه دهنده و شارح عرفان پیامبر اسلام(ص) دانست و بر ضرورت شناخت درست و واقعی آن حضرت در طریق عرفان تأکید کرد.

عطاء الله، عضو هیأت علمی گروه زبان و ادبیات فارسی دانشگاه راجشاهی و پژوهشگر آثار نظامی گنجوی، مقاله‌ای با عنوان رمانتیسم و آموزه‌های اخلاقی در شعر نظامی گنجوی که عنوان همایش هم برگرفته از عنوان این مقاله علمی و پژوهشی بود، ارائه داد.

پویان، استاد اعزامی زبان و ادبیات فارسی از کشورمان به دانشگاه داکا سخنران دیگر این همایش علمی بود و با ارائه مطالبی و صحبت‌هایی پیرامون مضامین و مفاهیم آثار این شاعر بزرگ فارسی گفت: حکیم نظامی شاعری جریان ساز است که در پنج گنج خود تصاویری چند بعدی از خود ارائه می‌دهد. او در مخزن الاسرار حکیمی دل آگاه با گرایشی زاهدانه است و در منظومه خسرو و شیرین به ظرائف و دقایق عشق می‌پردازد. نظامی گنجوی در منظومه لیلی و مجنون با هنرنمایی خود روایتی جذاب از عشق ارائه می‌دهد و در هفت پیکر قدرت شاعری خود را به رخ می‌کشد و گوی سبقت از غنایی سرایان می‌رباید.

روابط فرهنگی ایران و بنگلادش دیرینه و متکی بر مناسبات تاریخی است

وی در ادامه سخنان خود، تأکید کرد که نظامی گنجوی در همه احوال از رسالت خویش برای ساختن آدم و عالمی بهتر غافل نمی‌شود و در چند حکایت از مخزن الاسرار خود با نقد قدرت پادشاهان، آنان را به عدالت فرا می‌خواند و از ستم گری بر حذر می‌دارد.

کد خبر 1753067

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha