خبرگزاری شبستان، گروه بین الملل: ماه رمضان برای مسلمانان در سراسر جهان ماه بسیار مهمی است. ماه رمضان، ماه عبادت، اعمال نیک و تقرب به خداوند است.
مسلمانان در کشورهای عربی و اسلامی با آداب و رسوم مختلفی به استقبال ماه رمضان میروند. مسلمانان آداب و سنتهای خاص خود را دارند که فقط در ماه رمضان ظاهر می شود، جایی که این آداب و رسوم رمضان در سراسر جهان عرب و اسلام متفاوت است و در این ماه با دوستان و خانوادهها گرد هم میآیند و افطار میکنند.
به مناسبت ماه مبارک رمضان، مساجد غبارروبی و تزیین میشوند و خیابانها آراسته میشوند و بسیاری موارد دیگر که به صورت آداب و رسوم عمومی در ادامه به آنها اشاره میکنیم:
صدای توپ افطار، صدایی است که در هنگام اذان غروب توسط توپ نظامی ایجاد میشود و اعلام میکند که روزه به پایان رسیده و زمان افطار پس از غروب آفتاب آغاز میشود.
از تزیینات ماه مبارک رمضان فانوس است که یکی از مهم ترین جلوه های ماه رمضان به شمار میرود که در کشورهای عربی در کوچه و خیابان آویزان میکنند و شادی و نشاط را در چهره همگان پخش میکند.
قبل از اختراع ساعت زنگ دار، مردم برای بیدار شدن برای سحری به المسحراتی تکیه می کردند، زیرا او در خیابانها راه می رفت تا مسلمانان را بیدار کند.
سفرههای افطاری، نشان دهنده ایده پیوند، برادری و شفقت است و همانطور که باید با فقرا همدردی کنیم، زیرا این یک اصل اساسی است که از روزه می آموزیم.
غذاهای ماه رمضان، مهم ترین چیزی که ماه رمضان را متمایز می کند وجود انواع غذاها است که سفره ها را زینت میبخشد.
عصرهای ماه رمضان مردم در ماه رمضان دور هم جمع می شوند تا بعد از نماز تراویح تا سحر بهترین اوقات را بگذرانند.
اما کشورهایی هستند که هنوز آداب و رسوم ماه مبارک رمضان را برای استقبال از ماه رمضان حفظ می کنند که برخی از این آداب و رسوم عجیب هستند، اما شادی آور که از جمله عجیب ترین این آداب می توان به موارد زیر اشاره کرد:
آداب و رسوم ماه رمضان در سودان
یکی از عجیب ترین آداب و رسوم ماه رمضان در سودان، تعویض ظروف به مناسبت ماه رمضان است.
از دیگر آداب و رسوم ماه رمضان در سودان، آماده کردن مساجد با تغییر دادن فرشها و افزودن چراغ و تهیه سفره ماه رمضان است که شامل خوراکی های سالم است.
آداب و رسوم ماه رمضان در ترکیه
ظهور ماه رمضان با شعرخوانی و استفاده از عطر و بخور صورت میگیرد. در ماه رمضان رفت و آمد خانوادهها بسیار بیشتر از ماههای دیگر سال است و مردم معمولا برای افطار نان تازه و باقلوا میخرند تا پس از افطار در کنار هم بخورند. مراسم افطاری در میدانهای مشهور و مساجد بزرگ کشور ترکیه برگزار میشود و مردم در کنار هم روزه خود را افطار میکنند. «محیا» نیز از جمله سنتهایی است که برای تزیین مساجد به مناسبت ماه رمضان انجامیشود.
آداب و رسوم ماه رمضان در ازبکستان
یکی از آداب عجیب مردم ازبکستان آن است که برای افطار گوشت بره می خورند.بسیاری از مردم مسلمان ازبکستان معمولا با نزدیک شدن وقت اذان مغرب برای افطارخود ومیهمانانشان به رستورانها و غذاخوریها مراجعه میکنند. مسلمانان ازبکستان پس از افطار برای شرکت در جلسات ختم قرآن به مساجد محل سکونت خود میروند و در جلسات حفظ و قرائت قرآن شرکت میکنند.
آداب و رسوم ماه رمضان در اندونزی
مردم اندونزی با نواختن طبل به استقبال ماه رمضان میروند. مهمترین کاری که اندونزیاییها انجام میدهند، زیارت اهل قبور است. قبرستانها در آخرین روز ماه شعبان شلوغ میشود،مردم قبرها را میشویند، کنار آنها گل میگذارند و برای درگذشتگان قرآن میخوانند و دعا میکنند. در روستاها رسمی قدیمی مثل گرداندن عروسک اژدها-بز را هم اجرا میکنند.
آداب و رسوم ماه رمضان در نیجریه
از آداب و رسوم عجیب در نیجریه آن است که افطار انفرادی ممنوع است. با رویت هلال ماه رمضان، مردم در این کشور جشنهای باشکوهی برگزار میکنند و با زدن طبل در خیابانها میچرخند و سرود میخوانند. افطاریها را در سینیها و طبق هایی در نزدیک مساجد قرار میدهند و پس ازاقامه نماز مغرب مشغول افطاری خوردن میشوند، مردم این کشور افطاری را با همسایگان خود تناول میکنند و در سحری نیز غذایی مانند «التو» و شیر و چای میخورند.
آداب و رسوم ماه رمضان در مراکش
از سنتهای کشور مراکش در ماه مبارک رمضان، الزواکه است. الزواکه نوعی آژیر هشدار دهنده است که دقایقی قبل از اذان مغرب، از طریق بلندگوهای نصب شده در همه شهر به صدا در میآید و مردم را از نزدیک شدن به وقت اذان مغرب و لحظه افطار باخبر میکند. این صدا همان آژیر قرمز به هنگام جنگ است. بلافاصله بعد از آن، اذان مغرب از گلدستههای مساجد به گوش میرسد.
آداب و رسوم ماه رمضان در چین
چای و هندوانه در ماه رمضان مرسوم است. در این ماه ثروتمندان از اموال خود انفاق کرده و فقیران مسلمان را اطعام میکنند و در مساجد سفرههای افطاری با انواع خوراکی ها از مردم روزه دار پذیرایی میکنند.
هر مسلمانی به مسجد نزدیک منزل خود میرود و هر آنچه که از مواد خوراکی و نوشیدنی بتواند با خود به مسجد میبرد و همین طور امامان جماعت مساجد در این ایام به مسلمانان درسهای دینی میدهند.
آداب و رسوم ماه رمضان در پاکستان
در ماه مبارک رمضان نیز مثل دیگر ماهها، مساجد پنج بار در طول شبانه روز، میزبان نمازگزاران است. براساس سنت دیرینه، در سراسر پاکستان همزمان با آغاز ماه رمضان مساجد و مراکز دینی غبارروبی و تزئین میشود. مردم پاکستان در مساجد به ویژه در طول ماه رمضان حضور گستردهای دارند.
آداب و رسوم ماه رمضان در اوگاندا
در روستاهای مسلمان نشین اوگاندا در ماه مبارک رمضان، کودکان پیش از غروب خورشید، به خیابان ها میروند و دور هم جمع میشوند و بزرگسالان سفره افطار جمعی پهن میکنند و روزه خود را با خرما و شیر باز میکنند و سپس نماز جماعت می خوانند.
نظر شما