تجربیات موفق یک کانون مسجدی در کتاب‌خوان کردن بچه‌ها

کانون فرهنگی هنری «بنت الحسین(ع)» سمنان با ابتکاراتی ساده و کم‌هزینه اما جذاب، رونق خاصی به فعالیت‌های کتاب و کتابخوانی بچه‌های مسجد داده و توانسته کتاب را دوست صمیمی و کتابخوانی را فعالیت اول آنها در اوقات فراغت کند.

به گزارش خبرنگار مسجد و کانون‌های خبرگزاری شبستان، محمدرضا غلامی متولد سال ۱۳۷۵، مدیر کانون فرهنگی هنری «بنت الحسین علیه السلام» شهرستان شاهرود از توابع استان سمنان است. او چهار سالی‌ است که عهده دار مدیریت این کانون فرهنگی است و در راه ترویج فرهنگ کتابخوانی با ابداع روش های جدید کوشیده و زمینه جذب جوانان و نوجوانان بسیاری به مطالعه را فراهم کرده است.

این فرد دغدغه‌مند، محور فعالیت‌های کانون را متمرکز بر کتابخوانی کرده و در این راستا سیستمی راه اندازی کرده که به وسیله آن، نوجوانان که در رده‌های سنی پایه های ششم تا نهم هستند، شوق و علاقه وافری به مطالعه کتاب پیدا کرده اند.

کتاب‌خوانی تفریح اول بچه‌های این مسجد است

او با قرار دادن امتیاز برای مطالعه کتاب و در نظر گرفتن جوایز متنوع در ازای امتیازات کسب شده توانسته شور و اشتیاق به مطالعه و کتابخوانی را بین بچه‌ها ایجاد کند، امتیازات به گونه ای دسته بندی شده که به ازای ۵۰ صفحه مطالعه کتاب، فرد مطالعه کننده ۱۰ امتیاز کسب می کند، به طور مثال کسی که کتاب ۲۰۰ صفحه‌ای را مطالعه کرده، ۴۰ امتیاز کسب می‌کند و اگر چند کتاب ۲۰۰ صفحه ای را بخواند هزار امتیاز، که وقتی  هزار امتیاز را که کسب کردند، جوایز خود را دریافت خواهند کرد.

این فعال فرهنگی، نحوه اهدای جوایز به نوجوانان را با محاسبه امتیازات به سه دسته تقسیم بندی کرده است، یک مورد پرداخت هدیه نقدی در نظر گرفته شده که با توجه به دغدغه نوجوانان در این سن که در گوشی و کانال و یوتیوب و آپارات و ...  به دنبال منبع مالی می‌گردند، برایشان محرّکی به حساب می آید که از طریق مطالعه و کسب امتیاز لازم، جایزه نقدی دریافت کنند، مورد دیگری که برای جایزه در نظر گرفته شده، شرکت در اردو است و برای کسانی که اردو را انتخاب کنند امتیاز دو برابر می‌شود، ضریب ۳ هم هنگامی که از کانون کتاب خریداری کنند به آن‌ها تعلق می‌گیرد. 

کتاب‌خوانی تفریح اول بچه‌های این مسجد است

نوجوانان فعالی که از طرح کتابخوانی این کانون استفاده می‌کنند حدود ۴۰ نفر هستند و تا کنون هر کدام از آنان کتاب‌های ۲۰۰،۳۰۰ صفحه ای بسیاری را مطالعه کرده اند و همین ایده سبب رغبت و اشتیاق بالای جوانان و نوجوانان به کتابخوانی شده است. 

غلامی معتقد است نوجوانان با ورود به دنیای کتاب و کتابخوانی، کمتر سراغ گوشی و تلویزیون می‌روند و کانون برنامه‌های جانبی متنوعی همچون؛ برنامه استخر و فوتبال و کوهنوردی و ... هم برایشان برگزار می‌کند.

با توجه به اینکه محور فعالیت‌های کانون فرهنگی هنری «بنت الحسین علیه السلام» کتاب است، در ابتدا کتاب‌های مسجد را که حدود ۲۰۰۰ جلد کتاب قدیمی و بلا استفاده و نامناسب برای گروه سنی نوجوان بود به فروش رساندند و به جای آن‌ها حدود ۵۰ کتاب رُمان معروف و جذاب ویژه نوجوانان برای کتابخانه کانون تهیه شد که از هر کدام از کتاب‌ها دو نسخه در این کتابخانه موجود است.

اقدام دیگر قابل تحسین، فعالیت قرآنی کانون، ویژه نوجوانان محله است که جلسات هفتگی دوشنبه‌ها به صورت تخصصی برای تربیت قاریان برگزار می‌شو و ۸ نفر در حال فراگیری تخصصی قرآن هستند.

همچنین کلاس‌های آموزشی دیگری  همچون امداد و نجات و فعالیت آموزشی تحصیلی با توجه به نیاز و ضرورت برای نوجوانان در کانون برگزار می‌شود.

غلامی منشأ این دغدغه‌ها و ترویج کتابخوانی در بین نوجوانان را اینگونه بیان می‌کند: صوت‌های آقای ماهری را که گوش می‌دادم، ایشان در پاسخ به اینکه چرا ما نمی توانیم کتاب بخوانیم می‌گفت؛ چون اُنس با کتاب پیدا نکردیم، تا اُنس ایجاد نشود مطالعه ادامه دار نخواهد بود.

این فعال مسجدی نقدی بر برگزاری مسابقات کتابخوانی دارد و می‌گوید: یکی از آسیب‌های مسابقات کتابخوانی ما این است که جوایز برای چند نفر برتر در نظر گرفته می‌شود و دیگر شرکت کنندگان بی نصیب می مانند، اما مبنای کار ما این است که همه برنده شوند، ما با آن سیستمی که عرض کردم در مسابقات بازنده نداریم.

کتاب‌خوانی تفریح اول بچه‌های این مسجد است

وی می‌گوید: هنگامی که می‌بینم بچه‌ها کتاب مطالعه می‌کنند و بعضی با اشک یا تعصب مطلبی را که فراگرفته اند بیان می‌کنند برایم لذت بخش است، پس از مدتی که با جایزه و اردو و امتیاز جذب کتاب می‌شوند به آن اشتیاق پیدا می‌کنند مثلا یکبار یکی از آنان به من گفت: "امتیازاتم را دیگر پاک کنید، من برای امتیاز کتاب نمی‌خوانم بلکه به کتاب علاقمند شده‌ام و برای علاقه خودم می‌خوانم" و این  یعنی به آن هدف که کتاب مفید است، می‌رسند. 

غلامی همچنین به کتابی که از مقام معظم رهبری به چاپ رسیده اشاره می‌کند و می‌گوید: «من و کتاب» که شامل سخنان مقام معظم رهبری است در آن تأکید شده به دنبال روش‌های ترویج کتاب بروید و ما به دنبال همین کار هستیم.

او معتقد است، ما در کشور مسابقات کتابخوانی زیاد برگزار می‌کنیم، اما نوآوری نداریم و روش ها تکراری است و جذابیتی برای مخاطب ندارد، اگر هر محله اینگونه روش‌ها را در نظر بگیرد قطعا افراد زیادی جذب مطالعه خواهند شد، این روش در نظر گرفتن امتیاز، در سطح استان خوب دیده شد و زمینه الگوگیری دیگر مساجد و کانون‌های فرهنگی هنری شده است. 

کتاب‌خوانی تفریح اول بچه‌های این مسجد است

این کانون مسجدی منبع تأمین هزینه‌های این فعالیت‌ها را مردمی فراهم می‌کند و در زمینه دستگیری از نیازمندان نیز اقداماتی را انجام می‌دهد و برای نیازمندان محله که نزدیک به ۶۰ خانواده هستند، هر دوسه ماه سبد معیشتی فراهم می‌کند و اگر مشکلات مالی و بیماری و هزینه دارو و ... داشته باشند از این طریق به آن‌ها رسیدگی می‌شود.

غلامی در پایان ضمن دعوت به مطالعه کتاب، مخصوصا قرآن کریم است، گفت: جایگاه کتاب بین فعالین فرهنگی کم‌رنگ شده، حتی نهادهای فرهنگی که خود در این امر باید مؤثر باشند، از کتاب دور هستند، هر کس مطالعه و تفکر کند، نوآور می‌شود و وقتی نوآور شد می‌تواند کارهای بزرگی انجام دهد، متأسفانه، کتاب خیلی مغفول مانده و باید در راه احیای فرهنگ مطالعه تلاش کنیم.

کتاب‌خوانی تفریح اول بچه‌های این مسجد است

کد خبر 1766366

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha