دادگاه جهانی فلسطین در ژنو؛ پیش زمینه و اهداف

دادگاه جهانی فلسطین پنجم ژانویه در ژنو برای مستند کردن جنایات رژیم اشغالگر اسرائیل و گوش دادن به سخنانان شاهدان و قربانیان به منظور محاکمه عاملان جنایات تشکیل می‌شود.

به گزارش خبرگزاری شبستان به نقل از «middleeastmonitor»، دادگاه جهانی فلسطین ۵ ژانویه (پنجشنبه ۱۷ خرداد) در ژنو آغاز می شود. طرح جامعه مدنی برای تشکیل این دادگاه به طور مشترک توسط پنج سازمان غیر دولتی حقوق بشر مستقر در ژنو از جمله موسسه اسکاندیناوی حقوق بشر، اتحادیه بین المللی حقوقدانان ژنو؛ مرکز ژنو برای دموکراسی و حقوق بشر و موسسه بین المللی صلح، عدالت و حقوق بشر برنامه‌ریزی شده است.

این ابتکار توسط اتحادیه حقوق جهانی برای فلسطین تایید شده است.سازمان دهندگان می گویند که هدف این دادگاه نه تنها مستندکردن جنایات رژیم اشغالگر اسرائیل و ارائه آنها به جهانیان به منظور محاکمه عاملان آن، بلکه همچنین کمک به تلاش هایی است که برای جلوگیری از تکرار چنین مواردی انجام می شود.

آنها تصمیم گرفتند که این کار از طریق یک دستگاه قضایی بین المللی بی طرف انجام شود که به اصول جهانی حقوق بشر و استانداردهای بین المللی عدالت و صداقت پایبند باشد.

«انوار الغربی»، مدیر مرکز دموکراسی و حقوق بشر ژنو زمینه و اهدافی را که دادگاه جهانی فلسطین به دنبال دستیابی به آن است، تشریح کرد.

وی در این باره گفت: هفته ها پس از آغاز جنگ اسرائیل علیه فلسطینی‌ها  در نوار غزه و ادامه تجاوزات روزانه در کرانه باختری اشغالی، واضح بود که اسرائیل با حمایت فراوان دولت های غربی به سمت کشتار مردمی حرکت می کند و مردم را آواره می کند.

الغربی افزود: بنابراین بسیاری از سازمان‌ها، انجمن‌ها و ائتلاف‌ها گرد هم آمدند تا تخلفات را زیر نظر بگیرند و شهادت‌ها و وکالتنامه‌ها را جمع‌آوری کنند تا آنها را به دادستان اصلی دادگاه کیفری بین‌المللی که از ورود او به صحنه جنایت در غزه ممانعت به عمل آمد، ارائه کنند.

الغربی گفت: پیش از این نیز به مناسبت روز جهانی حقوق بشر(۱۰ دسامبر ۲۰۲۳)  ده‌ها نفر از دانشگاهیان، قضات، حقوقدانان، اندیشمندان، محققان و چهره‌های شناخته شده بین‌المللی در زمینه حقوق بشر در ژنو گرد هم آمدند تا راه‌های توقف حملات را بررسی کنند و نزدیک به پنجاه نفر از ۱۷ کشور در این مجمع تحت عنوان «دیوان بین المللی کیفری: بودن یا نبودن» شرکت کردند.

اکثر شرکت‌کنندگان سال‌ها است که آرمان فلسطین را دنبال می‌کنند و شاهد فشارهای غرب برای فلج کردن پرونده‌های مربوط به حقوق فلسطینی‌ها و نقض فاحش حقوق بشر توسط اسرائیل هستند.

 از همین انجمن بود که اتحادیه حقوق جهانی برای فلسطین» متولد شد که شامل ده ها انجمن، وکلا و سازمان های بین المللی جامعه مدنی در حدود ۴۵ کشور است.

این ائتلاف دومین مجمع را در ۴ مارس برای بررسی مکانیسم های قانونی کلی و حمایت از اقدامات قانونی انجام شده در برابر دادگاه بین المللی کیفری، دیوان بین المللی دادگستری و چندین دادگاه ملی بر اساس صلاحیت برگزار کرد.

 توافق نامه‌ای در مورد یک برنامه اقدام جامع از جمله ایجاد یک دادگاه بین المللی دائمی برای حقوق فلسطینی‌ها به منظور باز کردن کلیه پرونده های مربوط به جنایات اسرائیل اشغالگر امضا شد.

با توجه به اینکه نهادهای تأثیرگذار بین‌المللی نتوانسته‌اند با ورود به نهمین ماه حمله، جلوی کشتارها را بگیرند، چه اهداف و پیام‌هایی برای اشغالگران وجود دارد؟

این دادگاه با مستندکردن جنایات مختلف و گوش دادن به سخنان شاهدان، قربانیان و نمایندگان بخش‌های مختلف مورد هدف ارتش اشغالگر اسرائیل به دنبال دستیابی به اهداف متعددی است. ریاست جلسات دادرسی بر عهده کارشناسان حقوقی از جمله قضات خواهد بود. آنها به شهادت بخش های مختلف گوش خواهند داد و گزارش های مستندی که به طور خاص برای دادگاه تهیه شده است به آنها ارائه خواهد شد را بررسی خواهند کرد.

در این جلسات به چند موضوع پرداخته خواهد شد:

۱. نسل کشی در غزه و پیامدهای مستقیم و غیرمستقیم آن بر گروه های آسیب پذیر: زنان، کودکان و افراد با نیازهای ویژه از جمله مجروحان و معلولان.

۲. نقض جدی تمامیت روحی و جسمی فلسطینی‎ها از سوی نیروهای اشغالگر، آدم ربایی و بازداشت های دسته جمعی.

۳. نسل کشی غزه: رسانه ها، دانشگاهیان و پرسنل پزشکی به عنوان گروه هایی که توسط قوانین بشردوستانه بین المللی محافظت می شوند.

۴. آیا دادگاه های بین المللی نقش خود را در مقابله با نسل کشی انجام می دهند؟

۵. ارزیابی عملکرد آژانس ها و ارگان‌های سازمان ملل چگونه است و سیاست دولت اشغالگر اسرائیل در قبال آنها چیست؟

یک برنامه اقدام دائمی از طریق مکانیسم های زیر مورد توافق قرار خواهد گرفت:

• سازماندهی و انتخاب کمیته دائمی برای جلسات بعدی دادگاه.

• ایجاد کارگروه برای نظارت بر محاکم بین المللی، منطقه ای و ملی و ارزیابی عملکرد آنها و فشارهای سیاسی و ضدعدالتی.

• تشکیل کارگروه تحقیقاتی برای ارائه رویکردی بین رشته ای برای مبارزه با رژیم نسل کشی و آپارتاید در زمینه فلسطین.

• ایجاد یک تیم هماهنگی متشکل از وکلای کشورهای مختلف برای دفاع از قربانیان و عدالت خواهی.

حدود ۱۵۰ نفر شرکت خود را در جلسات چه به صورت حضوری و چه از راه دور تایید کرده اند. آنها نماینده حدود ۴۰ ملیت از پنج قاره هستند و همه آنها بخش های مرتبط با عدالت و حقوق بین الملل را نمایندگی می کنند. گروهی نخبه از قضات، وکلا، روشنفکران و حقوقدانان در جلسات ژنو شرکت خواهند کرد تا بر روی تشکیل دادگاه جهانی فلسطین کار کنند.

در مجموع تقریبا ۸۰ شخصیت بین المللی در این دادگاه حضور خواهند داشت تا فاجعه جاری و کارهایی را که برای پایان دادن به رنج مردم فلسطین از طریق مکانیسم حقوق بین الملل انجام شده است را به مردم یادآوری کنند.

کد خبر 1766799

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha